Şimdi Ara

MARMARA'DA DA TSUNAMİ OLMUŞ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Marmara'da da tsunami olmuştu!

     MARMARA'DA DA TSUNAMİ OLMUŞ


    Güney Asya'yı vuran depremin ardından oluşan dev dalgalar (tsunami) akıllara bir soru getirdi. Tsunami Türkiye'yi de tehdit ediyor muydu? Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de tsunami olmuş muydu? İşte tüm bu soruların yanıtı...

    Türkiye'de de tsunami yaşanmıştı işte Marmara denizinde tsunami oluşturmuş depremler:
    358 (İzmit Körfezi),
    407 (İstanbul),
    549 (İstanbul),
    554 (İzmit Körfezi, Adalar, Boğaz kıyıları),
    740 (İstanbul, İzmit Körfezi),
    975 (İstanbul),
    1331 (İstanbul),
    1509 (İstanbul),
    1646 (İstanbul, Marmara kıyıları),
    1648 (İstanbul),
    1766 (Marmara Denizi kıyıları),
    1894 (İstanbul, Marmara Denizi kuzey sahilleri)

    Marmara Denizinde Tahmini Olarak Aynı Yerde Oluşmuş Büyük Depremler:


    1. bölge: 358 - 554 - 740 - 1065 - 1754 -1878 - 1894
    2. bölge: 407 - 975 - 1331 - 1509
    3. bölge: 1646 - 1766 - 1829
    4. bölge: 1719 - (1999)


    1. bölge: Adaların güneyi
    2. bölge: Adalar - İzmit Körfezi Arası
    3. bölge: Çekmeceler-Silivri-Tekirdağ Hattı (Marmara Denizi)
    4. bölge: İzmit Körfezi - Sapanca Hattı

    MARMARA DENİZİ BASENİ

    170 Depremi: Çanakkale Boğazının Marmara Denizi tarafı (Helespont), Güney Marmara Denizi Adaları ve Kapı dağı yarı-madasında çok şiddetli sarsıntılar. İznik, İzmit ve civarlarında ha-sar oluşmuş. Şiddet: (XI) Bu durumda depremin merkez üssünün Marmara denizinin güneyi olduğu düşünülüyor. Gemlik ve İzmit Körfezlerinin de tetiklediği ve o bölgelerde de şiddetli depremler olduğu yorumu ortaya çıkmaktadır.

    358 Depremi: Makedonya ile Bolu civarlarında (Bitinya); Eski İzmit şehrini yerle bir eden büyük bir deprem, Şiddet: (XI). Her ne kadar elimizde Makedonya'daki yıkılan yerler konusunda gü-venilir veri olmamakla birlikte, Kuzey Marmara kıyılarının özellik-le İzmit Körfezinin büyük bir sismik hareketliliğe maruz kaldığını ve de dev deniz dalgalarının (Tsunami) oluştuğunu o zamandan kalma belgelerden biliyoruz. Büyük deprem; Ağustos 24'te, Saat 08 veya 09 sularında oluyor. Birkaç saat sonra aynı büyüklükte bir başka deprem, aynı yerleri büyük bir şiddetle sarsıyor.

    Şiddet: (X). Birinci deprem, denizde Tsunami oluşturarak gemilerin, kayıkların karaya (dalgalarla taşınarak), yıkılmış evlerin üzerine veya aralarına oturmalarına neden oluyor. Evleri yıkılmış olan şehir sakinleri, karaya oturan bu gemi ve kayıklara yerleşiyor. Ancak ikinci deprem de büyük deniz dalgaları (Tsunami) oluşturarak buralara sığınan tüm insanların boğulmalarına neden oluyor. Deniz dalgaları; o zamanın en yüksek binaların üst katları sevi-yesinde, duvarları aşarak karaya vurdukları biliniyor. Denizdeki gemi ve kayıkların bu dalgalar tarafından evlerin üzerine veya aralarına taşındıkları söyleniyor. Adriyatik denizinde seyahat et-mekte olan gemilerdeki gemiciler, bu denizde de aniden denizin aşırı dalgalandığını sonradan anlatmışlardır. Deprem hareket yönünün; Balkan Yarımadasındaki insanlar tarafından, yatay olarak, Doğu Yönünden geldiği görülmüş ve bu kayıtlara geçmiştir. Depremin merkez üssünün Marmara Denizi olduğu, özelikle Ku-zey Marmara kıyılarını etkilediği şüphesizdir. Belli ki bu depremler sonucu; Kuzey Marmara tabanında büyük bir sismik enerjinin boşaldığı yorumu ortaya çıkar.

    407 Depremi: İstanbul'da çok yıkıcı bir deprem; Şiddet (X): Marmara denizinin Kuzey bölümünden gelen, büyük deniz dalgaları (Tsunami) sonucu; Haliç'te ve Bakırköy kıyılarında (Makri-köy) gemilerin batığı, yine Hebdomon (Haliç’in Ayvansaray kıyıları) ve civarında çok insan cesedinin görüldüğü, İstanbul'u yıkan büyük bir deprem. Gözlemsel verilere bakarak, depremin merkez üssünün, Marmara denizinin İstanbul'a yakın bir yerinde; Adalar ile İstanbul arasında olduğu söylenebilir.

    554 Depremi: Tarih Ağustos 15, Yer: Marmara Denizi, Şiddet: (XI) İstanbul ve İzmit'te büyük yıkımlar; Oluşan dev deniz dalgaları (Tsunami); İzmit Körfezi kıyıları, Adalar ve Boğaz kıyılarındaki yerleşim birim ve köylerde büyük hasarlar oluşturuyor. Elimiz-deki belgelere göre; depremin merkez üssünün İstanbul - İzmit arası olduğu düşünülüyor. İzmit'te daha büyük yıkımın olması ve de deniz dalgalarının daha yüksek olması nedeni ile de, merkez üssünün körfeze daha yakın olduğu düşünülebilir.

    740 Depremi: Tarih: Ekim 26, Saat: 08 suları, Yer: Marmara Denizi, Şiddet: (XII) Marmara denizi ve civarı büyük deprem hareketliliği; Yerleşim merkezlerindeki en büyük yıkım, sırası ile; İznik, Şiddet: (XI), İzmit, Şiddet: (X), İstanbul, Şiddet: (X) ve Trakya'daki şehirler, Şiddet: (X). Bir çok yerde deniz; normal seviyesinin çok üzerinde yükselerek kıyıları sular basmıştır (Tsuna-mi). Eş zamanlı olarak Balkan yarımadası ile Marmara denizi kıyılarının çok şiddetli sarsıntılara maruz kalması; depremin ya-tay, Doğu yönlü ve de 358 Büyük Depremi ile benzer (tekrarı) olduğu düşünülüyor.

    975 Depremi: Tarih: Ekim 25, Saat. gece vakti, Yer: Marmara Denizi, Şiddet: (XI) İstanbul'da çok ağır hasarlar oluşturan bu depremde, dev deniz dalgaları da (Tsunami) görülmüştür. Depremin merkez üssünün; Marmara Denizinde Yedikule'ye yakın yerde olduğu düşünülüyor. Bu deprem 407 depremi ile benzer özellikler gösteriyor.

    1065 Depremi: Tarih: Eylül 23, Saat: gece vakti, Yer: Marmara denizi, Şiddet: (X) Bu deprem; İstanbul, Şiddet: (X); Tekirdağ güneydoğu çukur-luğu, Şiddet: (X), Edirne, Şiddet: (X), Marmara Denizi Adaları ve Kapı Dağı yarım adası, Şiddet: (X), Gemlik körfezi ve İznik gölü kıyılarında, Şiddet: (X) ağır hasar oluşturuyor. İstanbul'da hareket yünü, Batı olarak kesin tespit edilmiştir. Bu deprem 358 ve 740 Depremleri ile benzer özellikler gösteriyor.

    1331 Depremi: Tarih: Şubat 12, Yer: Marmara Denizi, Şiddet: (IX) Çok şiddetli bir sarsıntı ve ardından, İstanbul'un doğu tarafındaki surların bir çok kapısını parçalayarak, sur içine taşıp evleri su basan dev deniz dalgaları (Tsunami). Merkez üssü olarak Marmara Denizi Yedikule yakınları olduğu düşünülüyor, 407 ve 975 depremleri ile benzer özellik gösteriyor.

    1509 Depremi: Tarih: Eylül 14, Yer: Marmara Denizi, Şiddet: (XII) Küçük kıyamet diye adlandırılan, büyük İstanbul depremi. İstanbul'da sarsıntılar sonucu büyük bir afet yaşanıyor. Dev deniz dalgaları (Tsunami), Haliç ve Yedikule'de surları aşarak felaket boyutuna çok artırıyor. Bu deprem önceki; 407, 975, ve 1331 depremleri ile benzer özellikler gösteriyor.

    1646 Depremi: Nisan başında, Marmara denizinde büyük deniz dalgaları (Tsunami) oluşturan, denizde demirli bulunan 136 parça çeşitli tipteki gemileri Marmara kıyılarına taşıyıp, kıyıya oturtan bir deprem. Şiddet: (VIII). İstanbul'da çok şiddetli sarsıntı hissedilmiş. Her ne kadar deniz dalgaları, geniş alanı etkilemiş olsalar da; depremin merkez üssünün İstanbul'un deniz kıyısın çok yakın olduğu düşünülüyor.

    1766 Depremi:Mayıs ayında başlayıp Kasım ayına kadar süren, büyük deprem hareketliliği; 1646 Depremi ile benzer özel-lik taşıyan bu deprem; İstanbul'da büyük hasar oluşturmuş, büyük deniz dalgaları (Tsunami) da üretmiştir. Şiddet: (VIII)

    1829 Depremi: Mayıs ayında Marmara Denizinde sismik Hareketlilik: Denizde çalkalanmalar ve sahilleri vuran oldukça büyük deniz dalgaları. İstanbul'daki Şiddet: (VI). Bu hareketlilik; 1646 ve 1766 depremleri ile benzer özellik gösteriyor.

    1877 Depremi: Tarih: Ekim 13, Yer: Marmara Adaları, Marmara Denizi, Şiddet: VIII *

    1877 Depremi: Tarih: Kasım 01, Yer: Marmara Adaları, Marmara Denizi, Şiddet: VI *

    1878 Depremi: Tarih: Nisan 19, Yer: Marmara Denizi, Saat: 06 suları, Şiddet: (VIII) Eş zamanlı olarak İzmit, Şiddet: (X) ve Bursa, Şiddet: (IX) büyük depremler. İzmit Körfezinde depremden hemen önce bir torpidonun patlaması gibi büyük bir gürültü ve uğultu duyulmuş. Denizde büyük çalkantılar görülmüş, deprem sonrası ise deniz sakinleşmiş. Merkez üssünün İzmit Körfezi girişi ile Gemlik körfezi girişi arasında, Marmara Denizi olduğu düşünülüyor.

    1894 Depremi: Tarih: Temmuz 10, Saat 11:24, Yer: Marmara Denizi, Şiddet: (XI) İstanbul, Adalar ve İzmit'te felaket boyutunda hasar. Büyük deniz dalgaları (Tsunami) kıyıları vurmuş. Eş zamanlı olarak Bur-sa'da da sismik hareketlilik başlamış. Dolayısı ile depremin mer-kez üssünün Marmara denizi, Adalar yakınında olduğu; kırılma-nın, İstanbul, Adalar, İzmit Körfezi doğrultusunda devam ettiği ve de Kuzey Anadolu Kırığının Bursa - Gemlik kolunu tetikleyerek bir başka sismik hareketliliğe neden olduğu söylenebilir. İlk Hare-ketin 554 ve 740 depremleri ile, ikinci hareketin 1878 depremi ile aynı olduğu söylenebilir.

    Kaynak: Marmara Bölgesi Depremleri-Nusret Sancaklı

    28-12-2004 12:44










  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crackbaba -- 6 Ocak 2005, 17:12:43 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.