Şimdi Ara

Manjaro Dualboot

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,
    Linux dünyasında yeniyim bu yüzden kusuruma bakmayın. Ne zamandır Linux kullanmak istiyordum, eski bilgisayarıma Ubuntu kurup denedim hoşuma gitti Windows'tan farklı bir deneyim yaşamak. VirtualBox kurdum yeni pcye fakat o da randımanlı çalışmıyor ve çok tat alamadım. Ben de en çok içime sinen Linux dağıtımını yani Manjaro'yu yeni bilgisayarıma dualboot olarak kurmak istedim. Windows 10 kurulu bilgisayarım var, Windows'u silmek istemiyorum zira birçok işim oradan. Dualboot için araştırma yapmama rağmen bir sürü soru var kafamda. Kısacası biraz toparlanmasi gerekiyor sorularımın. Cevapylayan herkese teşekkürler şimdiden.

    - Windows'um UEFI ve GPT olarak kurulu ve Manjaro da UEFI ve GPT mi olmalı? Bunu anlamadım Legacy falan demişler kafam karıştı biraz.

    - EFI bölümü ne işe yarar? EFI bölümünü dualboot kurarken oluşturmamız lazımmış sanırım. Kaç gb oluşturmalıyım. 256 gb SSD var yari yarıya bölmek istiyorum diski.

    - Swap alanı 8 gb ram olan bilgisayar için kac gb olmalı? Bazıları gerek yok demiş o yüzden sordum.

    - GRUB sanırım açılışta bize linux mu windows mu açılacak sorusunu soran bootloadermış. Bunu dualboot kurduğumda nasıl kurmalıyım? Linux yüklenince konsoldan mı?

    - Dualboot kurmak herhangi bir performans kaybına neden olur mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xdso -- 17 Haziran 2020; 13:42:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esenlikler,
    UEFI Bios, güncel bios teknolojisidir.
    Windows 10 UEFI GPT olarak kuruluysa, Manjaro'yu da bu şekilde kurmalısınız.

    GPT ve MBR arasındaki farkları buradan okuyabilirsiniz.

    EFI bölümü, UEFI kurulumlarda sistemin başlatılacağı konum bilgisinin bulunduğu bölüm, diye basitleştirebiliriz. GRUB buraya kurulur. Windows 10 kurulu bilgisayarınızda 100 MB olarak bir EFI bölümünüz var. Manjaro'yu, Windows 10 ile aynı diske kuruyorsanız yeni bir EFI bölümü oluşturmanıza gerek yok. Mevcut EFI bölümünüzün boyutunu 512 MB ya da 1 GB'ye yükseltirseniz sorun yaşamazsınız.

    Swap alanı, RAM miktarı ile aynı ya da iki katı olarak önerilir. Ama güncel bilgisayarların bolca RAM'i olduğu için günümüzde pek tercih edilmez oldu. Nedeni ise, sabit disklerin RAM'lerden çok daha yavaş olması. NVMe ya da Sata 3 SSD'ye kurulum yapmanız daha iyi olur.

    Güncel Manjaro GNU/Linux ya da farklı bir GNU/Linux dağıtımı kurmak istiyorsanız, GRUB otomatik olarak kurulur. Ekstra bir şey yapmanıza gerek yok yani.

    Yıllardır bilgisayarımı dualboot kullanıyorum ve herhangi bir performans kaybı yaşamadım. Ama işletim sistemlerimi SSD'ye kuruyorum, HDD'ler artık yavaş kalmakta.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kutsalgen -- 19 Haziran 2020; 9:27:2 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Çok teşekkür ederim hocam, detaylı ve güzel açıklamışsın. O zaman şimdi ben Manjaro kurarken ekstra EFI oluşturmak yerine 100 MB var olan EFI bölümünü 512 MB yapacağım doğru mudur? Ancak izlediğim videolarda vs. direkt oluşturuyorlar.

    Hocam bir sorum daha var. Diyelim ki dual-boot kurdum ama tekrardan Windows'a dönmek istedim. Windows 10 kurulum USB'si ile direkt tüm diskleri silsem ve sonrasında temiz kurulum Windows kursam GRUB ön yükleyicisi silinir mi? İnternette net bir bilgi bulamadım ondan soruyorum. Dual-boot sistem kaldırırken hep OS uninstaller veya ilk GRUB silerek başlamışlar. Teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xdso -- 19 Haziran 2020; 9:38:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Manjaro kurulumunda size "Alongside with Windows" seçeneği sunuyor. Bunu seçerseniz 512 MB'ye yükselttiğiniz EFI bölümünü otomatik tanır. Manuel Partition ile bu işlemi siz de yapabilirsiniz.

    İzlediğiniz videoları merak ettim doğrusu. Sizin bilgisayarınızda kurulu Windows 10 varsa, EFI bölümünüz zaten vardır. Belki videolarda, önce Manjaro GNU/Linux, sonrasında Windows 10 kurulumu yapana denk gelmişsinizdir. Ya da çift diske kurulum yapana denk gelmişsinizdir. İki disk senaryolarda, iki tane EFI bölümü iki farklı diskte bulunabilir. Ya da sadece tek diskte EFI bölümü bulunabilir.

    Windows 10 temiz kurulumu yaparken tüm bölümleri birleştirir ve diski formatlarsanız GRUB, tüm işletim sistemleriniz ve verileriniz silinir.
    Windows 10 Lisans Anahtarınız varsa, yeni model anakartlar, linsansınızı anakart üzerinde saklandığı için anahtarınızı kaybetmezsiniz.


    https://www.youtube.com/watch?v=QU0KRTgRJZU&feature=youtu.be&t=1474
    Bu videoyu attığım dakikadan itibaren izlerseniz, Windows 10 üzerinden, temiz kurulum yapmadan, yüklemiş olduğunuz ikinci işletim sisteminizi ve GRUB bootloader'ı silmeyi gösteriyor. Basit ve pratik. Ayrıca kanalı incelerseniz, çeşitli senaryolarda, çeşitli GNU/Linux dağıtımı kurulum videoları mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kutsalgen -- 19 Haziran 2020; 10:12:16 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • kutsalgen kullanıcısına yanıt
    https://forum.manjaro.org/t/howto-dual-boot-manjaro-windows-10-step-by-step/52668 bu linkteki rehberde manuel yapıyor disk bölümlendirmeyi ve ayriyeten 512 mb EFI bölümü oluşturuyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=mddQE-g_5mk&feature=youtu.be bu videoda ise EFI bölümünü dediğiniz gibi editliyor ancak 99 mb kalmış boyutu, değiştirmeyi mi unuttu acaba.

    Biraz kafam karıştı. Size zahmet ufaktan biraz ayrıntılı olarak toparlar mısınız hocam? Bir de EFI bölümünü 512 mb olarak edit yaparken içerik kısmı var(content) o format mı olmalı keep mi kalmalı? Biraz fazla sordum ama bilgiler kafamda dağınık kaldi. Teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xdso -- 19 Haziran 2020; 14:26:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Öncelikle, bu işe başlamadan, değerli verilerinizi yedeklemenizi tavsiye ederim. Özellikle laptop kullanıyorsanız, kesinlikle yedek alın. Laptop BIOS'ları kısıtlı olabiliyor veya laptopu üreten firma tarafından GNU/Linux resmi olarak desteklenmediği için, Secure Boot özelliğini devre dışı bıraktıran işletim sistemi kurmak, UEFI BIOS'a erişim sıkıntıları doğurabiliyor. Kurulan işletim sistemi veya dualboot düzgün çalışsa dahi BIOS'a erişememe gibi bir durum yaşayabilirsiniz.
    Mesela Acer firmasında böyle bir problem var. -Şu an bu durumdan muzdaribim ve Ubuntu (Win10 ile dualboot) kullanmak zorunda kalıyorum :(-
    Ubuntu ve Windows 10 kurulumu için Secure Boot'un devre dışı bırakılmasına gerek yok ama Manjaro için var. Bu yüzden Ubuntu kullanıyorum.

    Gelelim konuya; 100 MB EFI bölümü dualboot için yeterli. EFI bölümünü formatlamayın. Ancak, standart olarak önerilen 512 MB veya 1 GB olması. Dilerseniz alanı arttırmayın ya da 200-300 MB civarına yükseltin. Daha sonra Windows 10 üzerinden minimum 30 GB alan ayırın ve bu alanı biçimlendirmeyin, gerek yok. (Filesystem, NTFS/FAT32 şeklinde yapmayın.)
    Unallocated (Ayrılmamış alan) olarak bırakın.

    Daha sonra, Rufus yazılımı ile Manjaro 20.0.3 ISO dosyanızı,
    "Partition Scheme = GPT",
    "Target System = UEFI (non CSM)"
    şeklinde ayarlamanız.
    Şurada bir örnek mevcut.
    İşlemi başlattığınızda Rufus'un vereceği uyarıları okuyun, flash belleğinizin biçimlendirileceği ve verilerinizin silineceğinin onayını isteyecek. Onay verirseniz, yazma işlemi başlar. Eğer başlamazsa ve tekrar uyarı verirse, "Normal kurulum mu, yoksa DD Mode olarak mı yazayım?", tarzı bir soru soracak. Bu soruyu sorarsa, DD Mode olarak seçin ve yazma işleminin bitmesini bekleyin. Sormazsa otomatik DD Mode olarak yazmaya başlar, tahminimce.

    Secure Boot (şart) ve Fast Boot'u, UEFI BIOS'a girerek kapatın.
    Manjaro kurulumu başladıktan sonra dilerseniz "Alongside with Windows" seçeneğini seçin ya da "Manuel Partition" seçip ilerleyin. Minimum 30 GB olarak ayarladığımız Unallocated (ayrılmamış alan) bölümü seçin ve "Filesystem = EXT4" ve "Mountpoint = /root" olarak seçin. Mesajınızda verdiğiniz link, yani Manjaro Installation Guid, bu kısmı çok iyi anlatıyor.
    Swap alanı ve harici /home dizini isterseniz onu da anlatıyor.
    Root olarak ayarladığımız bölümü seçtikten sonra (grafik arayüz sizi yönlendiriyor) ilerleyin.
    Eğer ESP (EFI System Partition) hatası verirse, bir adım geri gidip, EFI bölümünü seçip;
    "Filesystem (FAT32), Mountpoint (/boot/efi) ve Flag (ESP -yoksa boot-)" ayarlarını kontrol edin. Bu kısmın ayarları da Rehber'de mevcut.
    Benim beklentim bu uyarının gelmemesi ve "ad-soyad, kullanıcı adı, bilgisayar adı ve şifre" ekranının gelmesi. Manjaro kurulumu (SSD'ye kuruyorsanız) epey hızlı oluyor.

    Umarım anlatabilmişimdir. Hatasız kurulum yapmanız dileğimle...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kutsalgen -- 19 Haziran 2020; 15:31:11 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Çok teşekkür ederim hocam o kadar zahmet edip anlattınız, gerçekten faydalı oldu. Sayenizde birçok sorum cevap buldu. Tekrar teşekkürler, iyi günler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rica ederim, iyi günler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.