Arkadaşlar sigma 17-70 lensimle tripod üzerinde zamanlayıcılı çekim yaparken birden makine cep telefonu gibi titremeye başladı os denmidir bilemedim. şimdi geçti gibi titreme. başına gelen veya duyan varmıdır. lensmi bozuluyor anlamadım
Tripod ile çekim yapılırken titreşim azaltıvcı sistemler kapalı konumda tutulmalı zaten.
yani bu tripod ile çekim yapılırken os'nin açık olması sebebi ile ortaya çıkan bir durummudur ? algılayamadım ...
önce focusu yap sonra çek fotoğrafı titremez böylece tripod
arkadaşlar burada anlatmaya çalıştığım şeyi tam ifade edemedim sanırım. sıkıntı makinenin sarsıntı veya ona benzer sebeblerle titremesi değil, nasıl cep telefonunuz titreşimdeyken gelen çağrıda titreme yapıyorsa makinenin kendi kendine titremesidir.
Alet kendine gelmiş. Titre ve kendine gel misali OS'yi kapat bence de.
valla kendinemi geldi bilmiyorum ama beni tırsıttı :) os yi kapatırım sorun o değilde alettemi bir sıkıntı var acaba onu çözemedim
valla kendinemi geldi bilmiyorum ama beni tırsıttı :) os yi kapatırım sorun o değilde alettemi bir sıkıntı var acaba onu çözemedim
@erendiz, Büyük ihtimalle lens ve gövde kontaklarının birleştiği bayonette bir kötü temas bu kararsız çalışmaya neden olmuş olabilir. Makina gövde ve lens, farklı markalarda olduğunda bazen temasta sıkıntı çıkabiliyor. Bence OS sisteminin hala normal çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizde yarar var. Kötü kontak dışında lensin OS sisteminin intihar etmiş olasılığıda mümkün.Tabi bu en kötü ihtimal.
quote:
Orijinalden alıntı: bipekkan
quote:
Orijinalden alıntı: erendiz
@erendiz, Büyük ihtimalle lens ve gövde kontaklarının birleştiği bayonette bir kötü temas bu kararsız çalışmaya neden olmuş olabilir. Makina gövde ve lens, farklı markalarda olduğunda bazen temasta sıkıntı çıkabiliyor. Bence OS sisteminin hala normal çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizde yarar var. Kötü kontak dışında lensin OS sisteminin intihar etmiş olasılığıda mümkün.Tabi bu en kötü ihtimal.
cevabınız için teşekkür ederim. os nin sağlıklı bir kontrolünü nasıl yapabilirim bilginiz varmı acaba ?
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: bipekkan
quote:
cevabınız için teşekkür ederim. os nin sağlıklı bir kontrolünü nasıl yapabilirim bilginiz varmı acaba ?
@erendiz, 17-70 mm lens kullanıyorsunuz. lenslerin mm' leri ile çekim hızı arasında çok önemli bir bağlantı vardır. Lensinizi 70 mm' ye aldığınızda çekim hızınızı 1/70 sn altına düşürmemeniz gerekir.Kabaca makinanızın marka ve özelliklerini bilmediğim için kabaca 1/100 sn. diyelim. OS olsun IS yada VR, size 2-4 stop aralığında avantaj sağlayabilir. (Yapım kalitesine bağlı). Lensinizi 50 mm' ye aldığınızda min. çekim hızınız 1/50 sn olmalıdır........ Lensinizi 70 mm'ye alın ve şayet elinizde herhangi bir nedenle titreme az yada çok varsa 1/50 sn veya 1/25 sn çekim hızlarında OS kapalı iken yaptığınız çekimlerde fotograf bulanık ve 2-3 tekrarlı olarak çıkacaktır. Aynı şartlar altında OS'yi açın ve tekrar çekim yapın. En azından 1/50 sn çekiminizde net ve keskin bir görüntü 1/25 sn de ise tireşiminin bulanıklığın azaldığını yada yada OS kaliteli bir dizayn ise tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz. Gövde çekim hızı aralıklarını bilmediğim için çekim hızı aralığınız açısından tamamen afaki değerler verdim. Eğer lensin OS' si çalışıyorsa diyafram değeri pek önemli değil, titreşimin ortadan kalktığı her bir alt basamak adedi kadar lensinizin OS' si (+) stop kazandırıyor demektir. Eğer OS arızalı ise hiç bir değişiklik olmayacaktır. Benim elimde belirgin bir titreme olduğunu lensler sayesinde farkettim ve şüphelendiğim durumlarda en azından ben, lenslerimin IS kontrolunu bu şekilde yapıyorum.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme