Şimdi Ara

Madde Konusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
9.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: malcolmx

@welt91
    tuzlu su ve saf su kaynarken(1 atmde) tuzlu suyun buhar basıncı fazla olur demişsin yanlışın olmasın.benim bildiği tuz saf suyun sıcaklığının artmasını zorlaştırır ama her zaman aynı ortamda kaynayan maddelerin buhar basıncının aynı olması gerekir(diye biliyorum yanlışım varsa şimdiden affola)
    ayrıca bir noktada bir soru da ben sorayım
    iki sıvı birbiri içerisinde çözünürse kaynama noktası eğrileri yatay çizgi olur değil mi?

yani şu şekil(katı çözündüğünde yatay çizgi olmadığını biliyorum);

_/
    /

Evet, welt'in söylediğinde hata var. Suyun içinde tuz çözünmesi kaynama noktasını artırır bu sebepten buhar basıncı düşer. Bunu düzeltelim.

Senin söylediğine gelirsek karışımı birden fazla sıvı oluşturuyorsa senin de belirttiğin grafikteki gibi yatay çizgiler o anda karışımdaki bir sıvının kabı terkettiğini gösterir. Yani o anda sıvı buharlaşıyordur o anda. Bu yüzden sıcaklık sabittir o aralıkta çizgi yatay çizilmiştir.(Tabi sıvılar saf ise) Aynı zamanda o yatay eğri kaynama sıcaklığını gösterir sıvının.

• quote:

Orijinalden alıntı: cobra 2

bizim kimya hocamız hep şöyle derdi:

"Hocam, Enerjiden 20 test çözdüm, yeter mi? yeter de artar bile..

"Hocam, Maddeden 100 test çözdüm, yeter mi? YETMEEEZZ... otur bir daha çöz...

bizim kimya hocamızda adını unutacaksın karbonun 4 bağ yaptığını unutmayacaksın derdi
    bu arada metal mania7x cevap için teşekkürler
    birde ekleme yapayım söylediklerine
    o esnada(yani iki sıvılı bir karışımda bir sıvının kaynama sıcaklığına ulaşıldığında)potansiyel enerji artar ve kinetik enerji her iki sıvı için sabittir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malcolmx -- 26 Eylül 2010; 18:55:32 >
  • Hocam mantığını bir türlü oturtamadım bu konunun ama dediklerinizi aklıma kaydettim yani artık şansımız iyi giderse yaparız yüzeysel olarak anladım oranları kelimelere dikkat etmek lazım :)..Genelde özkütle üzerinden soruyorlar.Şöyle sorsam daha iyi olur..
    X ve Y sıvıları olsun birbirine karışmayan toplama kabında önce x toplanıyor..
    X in özkütlesi Y den büyük olur
    Y nin kaynama noktası X den büyük olur
    Buna bağlı olarakta tanecikler arası çekim kuvveti y nin daha büyük olur dimi doğru orantılı olduğu için
    Uçuculukta kaynama noktası y için büyük olduğu için x'in y den daha fazladır
    Yanlışım varsa düzeltin ve çoğaltım birde şunu soracaktım.Hal değişimleri sırasında sıcaklıklar sabit ya kütle korunur mu ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: phantasy*

Hocam mantığını bir türlü oturtamadım bu konunun ama dediklerinizi aklıma kaydettim yani artık şansımız iyi giderse yaparız yüzeysel olarak anladım oranları kelimelere dikkat etmek lazım :)..Genelde özkütle üzerinden soruyorlar.Şöyle sorsam daha iyi olur..
    Buna bağlı olarakta tanecikler arası çekim kuvveti y nin daha büyük olur dimi doğru orantılı olduğu için
    Yanlışım varsa düzeltin ve çoğaltım birde şunu soracaktım.Hal değişimleri sırasında sıcaklıklar sabit ya kütle korunur mu ?

ilk sorunun cevabı evet dediğin doğru y nin tanecikleri arası çekim kuvveti daha büyüktür.
    hal değişimleri sırasında kütle korunur ama adı üstünde hal değişimi olur(zaten her kimyasal-fiziksel olayda kütle korunur-bir tek radyoaktivite konusunda kütle kaybından bahsedilebiliyor-)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malcolmx -- 26 Eylül 2010; 19:15:22 >

• quote:

@welt91
    tuzlu su ve saf su kaynarken(1 atmde) tuzlu suyun buhar basıncı fazla olur demişsin yanlışın olmasın.benim bildiği tuz saf suyun sıcaklığının artmasını zorlaştırır ama her zaman aynı ortamda kaynayan maddelerin buhar basıncının aynı olması gerekir(diye biliyorum yanlışım varsa şimdiden affola

quote:

Evet, welt'in söylediğinde hata var. Suyun içinde tuz çözünmesi kaynama noktasını artırır bu sebepten buhar basıncı düşer. Bunu düzeltelim.

Bir konuya bu kadar uzun süre bakmayınca bilgiler karışıyor tabi.
    Tamam şimdi hatırladım, tuzlu suyun taneciklerinin arasındaki çekim kuvveti artınca kaynama noktası yükselip sıvının uçuluğu azalıyor, bu nedenle buhar basıncı da düşüyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: malcolmx

quote:

Orijinalden alıntı: phantasy*

Hocam mantığını bir türlü oturtamadım bu konunun ama dediklerinizi aklıma kaydettim yani artık şansımız iyi giderse yaparız yüzeysel olarak anladım oranları kelimelere dikkat etmek lazım :)..Genelde özkütle üzerinden soruyorlar.Şöyle sorsam daha iyi olur..

ilk sorunun cevabı evet dediğin doğru y nin tanecikleri arası çekim kuvveti daha büyüktür.
    hal değişimleri sırasında kütle korunur ama adı üstünde hal değişimi olur(zaten her kimyasal-fiziksel olayda kütle korunur-bir tek radyoaktivite konusunda kütle kaybından bahsedilebiliyor-)

Şimdi hocam bir saf x katısı gaz haline geçirse kütlesi değişmiyor dimi iyi soru bankasıda bir soru yanlışmış iyi oldu bunu öğrendiğim :),karıştırdığım birşeydir.Hal değişimleri sırasında sıcaklık sabit potansiyel artar kinetik değişmez tek bildiğim buydu

• ya bak o soru kitabında katının kütlesi ile ilgili birşey söylüyorsa doğrudur katının süblimleşmesi sırasında katı kütlesi azalır ama direk kütlede azalma oluyor gibi bir ifade kullanırlarsa yanlış olur.
  • Peki hocam cok tesekkurler mantıgı oturttum gibi.ezberlemek lazim.
    Bugün deneme sınavı oldukta Hal değişimiyle ilgili bir soru vardı.Şimdi ; 0 derece buz ve 10 derece suyu karıştırdığımızda hal değişimi nasıl oluyor arkadaşlar ve buzun ilk sıcaklığı 0 mıdır başlamadan önce ve başladıktan sonra

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phantasy* -- 28 Eylül 2010; 15:43:40 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.