Şimdi Ara

............

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
3
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • .................



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thefatrat -- 9 Temmuz 2018; 15:33:22 >



  • The fetrat ben bu konuyu pek fazla bilmiyorum, makine öğrenmesi için herhangi bir framework veya yazılım dili var mı? Sonuçta bütün kodlar algoritmalara dayanır. Bence mevcut yazılım dilleri ile her şey yapılabilir, kod satırı ne kadar fazla, işlemci ne kadar güçlü ise botların kabiliyeti o kadar gelişmiş olur.Ama hepsinden önce matematiksel olarak tanımlayamadığımız kavramları hiç bir zaman makinelere öğretemeyiz. Çünkü bir makinenin öğrenebilmesi için, öğrenme, değerlendirme, kara verme, sevme, sevmeme gibi soyut kavramları matematiğe dökmek gerekir.Matematiksel tanımlar koyabilmeliyiz. Çünkü makinaların yaptıkları herşey matematiksel ve algoritmik komutlardan ibarettir.

    Öğrenen makinalar hayatı tamamen değiştirecek bence. Putin geçenlerde "gerçek yapay zekaya sahip ülke gelecekte dünyanın hakimi olur" dedi ve çok ta doğru bir tespit. Belli başlı komutlar ile hareket eden değil de öğrenebilme kabiliyetine sahip olan makineler asıl yapay zekaya sahip olacak.

    Ben ce çok iyi bir dal keşfetmişsiniz, imkanınız varsa öğrenin derim.Bu dalla ilgili framework ler çıkacak, hatta o frameworkleri ilk çıkaran parayı kıracak tahminimce ve ihtiyaç artacak zamanla :)))

    Githubtan sürücüsüz araç gibi bir kaç proje indirip denemiştim.Tabi anladığımdan değil, meraktan dolayı. Bence bunlar üst seviye projeler, biraz daha üst seviyeye çıksan nobel ödülü alırsın direkt



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gecoist -- 8 Ekim 2017; 0:48:45 >




  • gecoist G kullanıcısına yanıt
    ...........



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thefatrat -- 9 Temmuz 2018; 15:33:40 >
  • Hicbir sey soylemeden sunu soyleyeyim: Yapay zeka isinin %90'i veriyi toplayip duzgun formata sokmak, %1'i kod yazmak, %9'u hatanin nerede oldugunu aramakla geciyor..Veri yoksa uzerine konusabilecek hicbir sey yok.

    "Boyle uygulamalar var ama yapay zeka bunla sinirli degil baska ne icin kullanabiliriz"
    - Insan beyninin yapabildigi herhangi bir is icin, mantiken.

    "Neler bilmek gerekir"
    - Veriye bagli.

    Matematik bilen insan, yapay zeka algoritmalarinin kendilerini gelistirebilir. Yani alip bir yere uygulamaktansa metodu gelistirir.
    Fizik bilen insan, yapay zeka ozelinde "robotik" kisminda daha basarili olur.
    Muhendis alanina gore.
    - Tarim urunleriyle ugrasan bir muhendis urun kalitesini hesaplamak adina image recognition kullanabilir, mesela.
    - Bilgisayar muhendisiyse yeni matematik ve fizik uygulamalarini ogrenip onlari yeni makine ogrenimi metotlari uretebilir veya varolani gelistirebilir. Ustune, YZ uygulamalarinin hizli calismasi icin ozel sistemler, frameworkler vsvs. yazabilir.
    - Intel islemci tasarimlari icin artik yapay zeka kullaniliyor. Nasil yapiyorlar pek fikrim yok.

    Makine ogrenimi uzerinde calisiyorsaniz "ozel brans bilgisi"ne ihtiyaciniz oluyor. Bunlar matematik, fizik, yazilim degil. Atiyorum molekuler biyoloji. Kendiniz de ogrenebilirsiniz, bileni bulup ortak proje de yapabilirsiniz. Makine ogrenimi cekic, veri ise civi. Veriyi toplayamiyor veya anlamlandiramiyorsaniz bir manasi yok. Ayni sekilde cekiciniz yoksa civiyi cakamiyorsunuz.

    Bu gosterdiginiz videolarin ortak ozelligi genetik algoritma kullaniyor oluslari. Hedeflenen basariyi tam olarak olcemediginiz durumlarda kullaniliyor genelde. Mantigi cok zor degil. Dogal secilim simulasyonu gibi bir sey. Zaten genetik algoritmalarin kendisi de aslen kendi basina "yapay zeka uygulamasi" degil. Optimizasyon metodu... Arkada kararlari veren mekanizma vardir, onlarin degerini olcen loss fonksiyonu vardir, loss'a gore modelleri optimize eden optimizer vardir. Loss hesaplanir cinsten bir sey degilse, genetik algoritma kullanabilirsiniz. Her iterasyonda n sayida model icinden n/k tanesini silersiniz, acilan boslugu da en ust x tane modelin caprazlanmasiyle yeniden doldurursunuz. Her iterasyonda kotu olanlar silinir, yerine en iyilerin offspringleri yerlesir. Degisken sayida iterasyondan sonra istediginiz sonucu elde etmeye baslarsiniz. Olay bu.

    Videolarin birinde deep learning kullaniliyor (gerci pek deep degil gibi), karar verme mekanizmasi olarak. Deep learning bu isin simdilik son noktasi. Onun da tipleri var. 4 katmanli noral aglara da deep diyorlar, GAN'lara (bana "koyun" ciz deyince koyun resmi yapabilen modeller bunlar) da deep diyorlar. Hepsini ogrenme zorunlulugunuz yok.

    Github'a her cins projeyi koyabilirsiniz bir sinirlamasi yok. Veriyi bulup (ister kendiniz toplayin, ister bir yerlerden hazir alin) %90+ basari yakaladiginiz her proje basarili sayilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 9 Ekim 2017; 1:16:35 >




  • thefatrat T kullanıcısına yanıt
    Python basi cekiyor evet. Scikit ve Tensorflow machine learning kutuphaneleri. Scikit daha istatistiksel isler, tensorflow deep learning uzerine yogunlasiyor. Haricinde theano, keras, caffe, torch gibi baska kutuphaneler de var. Hangisini severseniz onla yapiyorsunuz genel olarak.

    Oyunlardaki yapay zekalar cok cok cok ozel bir durum olmadigi surece finite state machine kullaniyorlar. Machine learning, performansi dramatik olarak dusurecegi icin. Eger o is icin giriyorsaniz, girmeyin derim. Ikisi de birbirinden zor iki alan cunku. Iki tavsan kovalayan hic tavsan yakalayamaz demisler. Zaten ille de machine learning kullanacagim diyen bir oyun varsa o isin spesyalistini alacaktir. Yine de oyunlar uzerinde pratik yapacagim derseniz OpenAI/Gym var. Bu da bir python kutuphanesi. Oyunun basit python implementasyonunu indirip machine learning pratigi yapabiliyorsunuz. Cevre degiskenlerini size veriyor, aradaki karar mekanizmasini siz olusturuyorsunuz, kararlari gym'e veriyorsunuz, dediginiz aksiyonu gerceklestirip donguyu basa sariyor. Eglenceli bir sey, yazilmis bircok ornek bulabilirsiniz.




  • ............



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thefatrat -- 9 Temmuz 2018; 15:34:11 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.