Şimdi Ara

Mac için özelleştirilmiş ARM işlemciler yine gündemde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mac için özelleştirilmiş ARM işlemciler yine gündemde


    Apple’ın kendi cihaz ekosisteminde bağımlılık konusuna ne derece önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Sürekli bir firmaya bağlı kalmaktansa kendi bileşenini geliştirme prensibini benimseyen Apple, özellikle iOS tarafında kısmen bunu başardı.


     


    Kendi mühendisleriyle geliştirdiği A serisi işlemciler, görüntü sinyal işlemcisi, video şifreleme yongası firmaya özelleştirme konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. Bunu da performans olarak yansımasını görüyoruz.


     


    Sırada Mac ekosistemi var


     


    Mac tarafında ise geçmiş dönemlerde gündeme gelen ancak sonradan kaybolan bir iddia vardı. Apple’ın Mac bilgisayarların en azından bir kısmında Intel bağımlılığından kurtularak kendi özelleştirilmiş işlemcisine geçiş yapmak istediği bir süre konuşulmuştu. Ne var ki Intel’in performans ve enerji tüketimi konusunda sürekli bir gelişme içerisinde olması bu iddiayı rafa kaldırmıştı.


     


    Bugün tekrar aynı iddialar ortaya çıkmış durumda. Asyalı kaynaklar Apple’ın Mac bilgisayarları için özelleştirilmiş bir ARM işlemcisi geliştirmek niyetinde olduğunu ve arayışlara girdiğini iddia ediyor. Bu noktada ARM işlemci planlarının sadece MacBook ailesi ile sınırlı olduğunu belirtelim. Aksi takdirde masaüstü sistemler için ARM tabanlı güçlü bir işlemci şimdilik hayalden öteye gidemiyor.


     


    Bu niyetin en büyük sebebi tüketicilerin taşınabilirlik ve uzun batarya sürelerine daha çok önem vermeye başlaması. Intel işlemcilerle MacBook ailesi zaten uzun kullanım sürelerine imza atıyor ancak bugün rakiplerine baktığımız zaman 17 saati aşan ortalama süreler görüyoruz. Bu bakımdan Apple’ın farklı bir çözüm bulması gerekiyor.


     


    Ayrıca Bkz.iPhone X sevkiyatları gelecek yıl Mart ayına kadar gecikebilir

    İddiaların yeniden gündeme geldiği zaman diliminde ARM üzerinde çalışan Windows 10 dizüstü bilgisayarların satışa çıkmak üzere olması bir tesadüf değildir. Windows tarafında başlayan böyle bir hareketlilik mutlaka Apple tarafına da sıçrayacaktır.


     


    İddialar doğruysa Apple’ın ilk etapta MacBook Air için ARM tabanlı bir işlemci geliştireceğini düşünebiliriz. Apple A11 Bionic işlemcisi firmanın potansiyelini zaten gözler önüne seriyor. Bu tasarımdan bir tık daha iyi bir işlemci rahatlıkla MacBook Air serisini kaldırabilir.


     


    Elbette ARM işlemcileri konuşuyorsak uyumlu bir MacOS işletim sisteminden de bahsetmemiz gerekiyor. Özelleştirilmiş bir ARM işlemci için Apple’ın MacOS platformunu uyumlu hale getirmesi şart. Bunun için firmanın sağlam bir ekip ve kaynak ayırması gerekiyor. Elbette bu da bir risk. Bakalım tüketici eğilimleri firmayı ne kadar zorlayacak?


     







  • Apple intahar etmez.

  • Bu gerçekleşecek. Apple ARM yongaları önce telefon ve iPodlara ardından tabletlere geldi. Şimdi Macbook'a gelecek ve bu sayede MacOS ARM işlemcilerle tanışmış olacak. İşlemciler güçlendikçe masaüstü ürünler çıkacaktır. Yalnız bir süre sonra masaüstü PC ler kaybolabilir. Tek bir telefon bir monitöre bağlanıp bir bilgisayar deneyimi sunabilecek. Telefon yerinin bir süre sonra saat veya benzeri ufak cihaza bırakabilir.
    Anlayacağınız bir kişi merkezi tek bir cihaz ile sadece ekrana sahip olan cihazları saat, telefon, bilgisayarı yönetebilecek.

  • X86 işlemcilerin sonu geliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde piyasadan silinecekler. intelin yana yana başka platformlara kayması.20 milyar dolara firma alması. Nvidia ceosunun yakında işlemcilere ihtiyaç olmayacağımı söylemesi. Arm tabanlı windows ve mac pclerin çıkacak olması. Kısaca intelin işi çok zor

  • Masaüstü ve sunucu pazarında X86 monopolisinin son bulması son kullanıcıdan girişimlere herkesin işine gelecektir.
    Yalnız pazarda oluşacak potansiyel bir fragmantasyon yazılım geliştiricileri nasıl etkileyecek acaba?
    Bu yeni işlemciler MacBook Pro ailesine geldi diyelim. Bu cihazı kullananlar Linux veya Windows sanal makinesi oluşturabilecekler mi? Ya da Pro ailesine gelmedi diyelim, Apple macOS ekosistemi içerisindeki uygulama uyumluluğunu nasıl sağlayabilecek?
    Kısacası Apple'ın işi hiç kolay değil.

  • Güzel bir hamle olur, şirketin Ar-Ge'ye yetecek parası varsa ARM ile kendi özelleştirmeleri ile daha stabil cihazlar ortaya çıkacaktır. Şuan için tek sıkıntı güçlü masaüstü yazılımların ARM'a portlanması, zor ve vakit alacaktır. x86 mimarisi şuanki i7'ler bile ilk çıkan işlemci ile 100% uyumluluk gösteriyor. Bu yazılımlar da eski işlemcilerden bu yana aynı kod tabanının üzerine geliştiriliyor. Emulatör gibi bir şey de o yazılımlara yetmeyecektir. Umarım bu geçiş süreci hızlanır ki hızlandıranın yine Apple olacağını düşünyorum. Windows, ARM'da microsoft dan bile yeterli destek göremedi ki...

  • x86 yerine arm işlemciler kullanılabilir ama hangi işler için günlük kullanım evet ama yüksek işlem gücü isteyen durumlarda arm yemez çünkü arm işlemciler düşük güç tüketimi temeline dayalı
    daha amd nin yeni apuları çıkmadı intel yeni serisilerini piyasaya sunmadı
    kimse atıp tutmasın yıllar önce 4 çekirdek bile gereksiz kalabiliyordu ama şimdi üst seviye sistemlerde tercih edilmiyor (i7 işlemciler hyper ile 8 çekirdek gibi çalışıyor i7 işlemcilerde daha fazla iş parçacığı olduğu için hyper şart..)

  • interwap kullanıcısına yanıt
    Belki zamanla bir monitör yada televizyonada gerek kalmaz.

  • X86 bırakılacak yavaş yavaş sanırım.

  • x86 işlemcilerin sonu geliyormuş, haha tabi tabi. En güçlü arm işlemcilerden olan snapdragon 835'le kıyaslayın bakalım bir üst düzey masaüstü bir x86yı. Güç tüketiminden bahsetmiyorum sonuçta masaüstü bir bilgisayar, performansı düşük olduktan sonra isterse elektrik yemeden oksijenle çalışsın. Gpu'lardan bahsetmeye gerek bile yok, her sene yeni nesil bir işlemci ve gpu çıkıyor ama bir konsol seviyesine ulaşabilmiş bile değiller. Zaten mağazadaki oyunlara bakarsanız durumu anlayabilirsiniz. Son asphalt oyunu olan asphalt 8, 2013te çıkmış.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.