Askaparta
=> Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler
(27.11.2020 15:37:39)
Hepsini denemek istiyoruz ama hayaller forumda kalıyor.
Hanbars
(27.11.2020 18:17:16)
Bence aramızdan bir başkan, sözcü vs seçelim. Bizim adımıza firmalarla iletişime geçip kampanya-indirim vs istesin.
Bu iş için @Askaparta ve @Sancu ikiniz birlikte mükemmel bir ikili olursunuz. Benim oyum size. Sayenizde bizde kaliteli zeytinyağlarını daha ucuza almış oluruz.
samilce
(27.11.2020 19:16:31)
Vievi Arbequinayı denemiştim. Biraz edremite benzettim. Tadı hafif, az yakıcılık var, acılık da yoktu.
Kroneiki malum, epey acı.
abdullah sancak
(28.11.2020 09:50:31)
Arkadaşlar bir süredir tibak erken hasadı kullanıyorum. Belirtmemişler ama ürün filtresiz geldi. -Filtresizlik benim için sorun değil çünkü bizim mutfak şimdilerde bildiğin soğuk hava deposu- Bu sene fiyatı yaklaşık %50 oranında artırmışlar. Bence bir hayli yüksek bir artış oranı. Buna rağmen fiyat hala fahiş seviyede değil. 2lt. 130 tl. Ama bu son rakamlardan sonra bende daha uygun alternatiflere yönelme düşüncesi oluştu.
Yağla ilgili tecrübemi paylaşacak olursam: yakarlık ortanın üzerinde ve koku aroma ve acılığa göre biraz daha yüksek. Forumdaki yorumların etkisiyle olsa gerek ilk defa bir üründe muz aroması aldım, uzaktan biraz da badem tadı geliyordu. Kapağı açtığımda mutfağa yayılacak kadar olmasa bile freş kokular (kesilmiş çimen gibi) vardı üründe. Belirgin bir acılığı yok ürünün. Koku-yakarlık-acılık yönünden biri diğerine baskın olmayacak şekilde dengeli bir yağ gibi geldi bana. Resimde de bu seneki asitlik oranı ve fenol ölçüm sonucu var. Tabi bu sonuçlar çıkan ürünün genelini ne kadar yansıtır bilinmez.
Ayrıca gatilanın foruma dönmesine sevindim. Hoş geldin başgan! Aman bi yerlere gitme buraların sensiz pek tadı kalmıyor.
Herkese iyi hafta sonları.
< Resime gitmek için tıklayın >
Askaparta
(28.11.2020 10:14:20)
Hüsnüzanınıza teşekkürler hocam. İstekli, ilgili ve bilgili arkadaşlar ön ayak olabilirler. Biz de elimizden geleni yaparız tabi. En iyisi öncelikle bir firma listesi oluşturmak. Sonra o firmaların iletişim bilgilerine ulaşmak. Sonra da firmalarla görüşüp zeytinyağı delisi grubumuzu onlara anlatıp, bizi deliye çeviren fiyatları makul hale getirmek ve hiç değilse deneme ürünleri elde etmek. Her firmayı ve her türü denemek ve işte budur demek.
abidig
(28.11.2020 14:55:27)
.
M.akif61
(28.11.2020 16:41:43)
Açıkcası olayın ana prensibi iş ahlakı üzerine bina oluyor.Üretici iş ahlakından taviz vermez ise kaliteyi bulması zor değil ama istediği kar marjını ilk seferde alamazsada ilerleyen süreçte kesinlikle alır diye düşünüyorum.Birde ölçekli büyümeme sorunu var esnafımızda,kaliteyi ve fiyatı tutturduktan sonra daha geniş tüketici talebi görünce bu sefer ürün kalitesi kontroledilebilirlikten çıkıyor.
Bir diğer konu zeytinyağı üreticilerin listesini yapalım, istişarelerde bulunalım diyen arkadaslar var.Yanlız forumda son zamanlarda dikkatimi çeken hep üst segment veya premium kalitedeki ürünlerin isimlerini duymamız,peki fiyat olarak orta seviyelerde olup da gayet başarılı olan firmalarında denenmesi veya yorumlanması gerekmiyormu?.Herkes 250ml/500 ml şişedeki zeytin yağına o meblağları vermek istemeyebilir, bazıları da direk yemeklerinde de kullanmak için 5/10 litre fiyat performas odaklı farklı ürünlerin tavsiyesini duymak istiyor.
Guest-FF56565BF
(28.11.2020 23:47:18)
Merhaba,
2 sene once, Plomari, Midilli adasi.. Uzonun hatta rakinin baskenti.. 5 cesit meze, biri full karides tabagi, digerleri de oyle haydari turu bahartli yogurtlar degil, full full mezeler, arti bir 20’lik Barbayanni Euzon, toplam 10 euro!.. 5 tabak meze bir sise uzo, 10 euro!!!!
Bu adamlar bu hizmet ve kaliteli urunler ile kar edip isletmelerini ayakta tutabiliyorlar ise, bizimkiler ne yapiyor? Altlatina BMW, AUDI, Mercedes cekme yarisindalar..
Daha cok ornek verilir de, iste kime faydasi var..
Guest-FF56565BF
(29.11.2020 00:00:59)
Sorunuzun ikinci kismina kisisel gorusum, keske yapabilsek.. Yarim litresi 50-70 lira degil de, 20-40 lira arasinda olan, cok kaliteli yaglari deneyelim hep beraber.. Listeye hangi markalari ekleyebiliriz?
Sahsen 5lt kisisel denemek icin cok fazla, ha bir tane cok seversiniz ondan gidersiniz, fakat bizde oyle bir marka ben gormedim, 5lt’lik yag, acildiktan sonra 2 hafta icinde nefasetinin bir kismini kaybediyor malesef, bunu bizzat Hilmi Yildirim filtresiz ile tecrube ettim. 2 hafta once gelen yag ile simdiki arasinda dunya fark var!..
Askaparta
(29.11.2020 01:50:05)
Ben, ülkemizde de son dönemde revaçta olan farklı ürünlerle tatlandırılan zeytinyağlarına biraz ön yargılıyım sanırım. Saf seviyorum. Trüf mantarının içini oyup, içine zeytinyağı koyup yerdim ama trüf mantarının parasıyla yine para hayalleri değil hayaller parayı aldı.
sansar64
(29.11.2020 15:28:40)
Vievi firması ile whatsapptan iletişim kurdum ve foruma özel bir indirip yapıp yapamayacaklarının sordum. Ocak ayında zaten indirim olacağını belirttiler. Ayrıca ne doğal çökeltme ne kağıt filtre kullanıyorlarmış yağlar sadece tanklarda dinleniyormuş. Posasının hiç alınmaması ilerleyen dönemlerde kaliteyi olumsuz etkileyeceği için soru işareti oluştu kafamda açıkçası. Ancak son mesajlarında şöyle bir bilgi verdiler:
Tankların altı huni şeklinde ve haftada bir posası alınıyor onlardanda sabun yapıyorum
Evliyazadeden ısmarladığım filtresiz yağ geldi. Gerçekten de tam filtre edilmemiş yağ rengi var. Belki bu rengin daha iyi belli olmasını sağlamak için şeffaf şişeye koymuşlar ama saklama açısından iyi olmamış. Geçen sezon aldığım filtre edilmiş yağ koyu renk şişedeydi. Yağı denedikten sonra yorumlarımı da yazarım
< Resime gitmek için tıklayın >
Guest-FF56565BF
(29.11.2020 16:06:00)
Sevgili Sansar, ne iyi yapmissin, ben bunlari sormamistim, hemen alacaktim Koroneiki ile Arbosana, simdi kararsiz kaldim, Ocagi mi beklesek..
Evde acilmis yaglar da var, en iyisi beklemek, ama bir kisi de yeni sikilan yag ile 1-2 ay beklemis yag ayni olmuyor, biraz zayiflama oluyor demisti sanki..
Bu konudan emin degilim cunku mesela yarismalar hep Ocak-Mart arasi oluyor, Eylul’de sikan o tarihlere kadar 4-6 ay beklemis oluyor ve hala madalya alabiliyor..
Degisik konular bunlar ☺️
Duzeltme: Olivinus Eylul’de mesela, yani giden yaglarin bir kismi neredeyse 1 senelik, cok ilginc..
sansar64
(29.11.2020 16:36:26)
hali hazırda yağınız varsa filtre edilmemiş yağı kullanacağınız zaman almak en iyisi bence sonuçta saklama koşulları iyi olan bir üreticinin tankında beklemesi evde beklemesinden iyidir. Ayrıca bildiğim kadarıyla uluslararası yarışmalar genelde bahar aylarında yapıldığı için nerden baksanız 5-6 ay önce sıkılmış yağlar gidiyor o yarışmalara. Dolayısıyla üreticinin saklama koşulları iyi ise o kadar süre özellikle filtreli yağlarda hiçbir sorun yaratmaz bana kalırsa.
boostr
(29.11.2020 22:07:41)
Bu konuda çok bilgim yok ama tarım kredi kooperatiflerinin kendi markasıyla satılan(fason üretim olabilir). Ürünü kullanıyorum tadı benim için güzel.
ali222
(29.11.2020 23:37:43)
Butik üretim yapan yağ firmalarının n11 vb yerlerdeki ilanlarına bakıyorum. Yani bir tanesi bile üretim tarihini, yağın özelliklerini yazmaz mı? Filtreli mi? Filtresiz mi? Birkaç tanesi asitlik derecesini yazmış sadece. Çoğunda o da yok. Erken hasat yağ alıyım diyorum. Mesaj atıyorum, geçen yılın yağı diye cevap geliyor. Geçen yılın yağı ise erken hasatin anlamı kalmıyor ki. Litresine 80-90 tl ver ama geçen yılın yağını al. Geçen yılın yağı bozuk değil tabi. Kullanılır ama yemeklik vb olur ve de fiyat daha uygun olur.
Guest-FF56565BF
(29.11.2020 23:54:56)
Benim Trendyol’dan aldigim Granpa (3 saatlik promosyon yapmislardi, 80’lik yag 53’e geldi) erken hasat bu sene urunu Istanbul’dan kargolanmis, fabrika Mugla’da, nasil oluyor anlamadim..
Simdi bize nasil bir urun gelecek, o odullu yaglari gercekten bize yolluyorlar mi, hep soru isaretleri..
Sordum nasil oluyor diye, yarin cevap gelir umarim..
Edit: Cevap geldi, siparis uzerine dolum yok, kim bilir ne zaman siselendi urunler, hangi depoda nasil bekletildiler.. Granpa cok buyuk eksi...
Askaparta
(30.11.2020 00:02:56)
Odun ateşinde pişirilip güneş altında yoğunlaştırılanı belki köylerde bulabiliriz. O da zorlaştı artık. Hatay yöresinden arkadaşlar yardımcı olabilir.
Fermente ekşileri anladığım kadarıyla en az 6 ay dinlendiriyorlar. Diğerleri ise dinlendirilmeden satışa sunuluyor. Aynı olgun peynir gibi bu yüzden pahalı olmalı.
Dediğiniz gibi Punica en çok tavsiye edileni. Bir de Ots var, o da iyi deniyor. Özem'in üretimleri genelde iyidir ama herkes her şeyi yapınca olmuyor. Yanlız, Özem'in 15 yıllık sirkeleri için Avrupalılar sıraya giriyor. Temiz ve doğal üretimi göreni etkiliyor. Özem'e şans verilebilir sanki. 80 dereceyi geçmeden ve taneleri kırmadan yapıyorlarmış. Nova Vera da 65 dereceyi geçmiyormuş. Acil durumda marketlerden Kemal Kükrer alıyorum. Son yıllarda çiğ köfteciler kaliteyi çökertti, millet de glukoz şurubuna alıştı ve gerçek nar ekşisine çok ekşi deyip beğenmedi.
Guest-FF56565BF
(30.11.2020 00:14:37)
Punica kaynatma kesinlikle yapmiyormus, ustelik cekirdeklerini bilmiyorum ama beyaz derisinin bir kismini ekliyorlarmis (antioksidanlar beyaz maddelerde oluyor sanirim, urunu bozan enzimler de cekirdeklerde genelde), sadece guneste yogunlastirma, sekerler karamelize olmadan, ne cok koyu ne de cok akiskan, Macrocenter’da var, alip denemek lazim, ya da direk yeni hasat 5’lik, 1 sene icinde olgunlasiyor, 3-5 sene de gidiyor, yeter de artar..
15 senelik sirke?? En kral balsamico 1 bucuk senede olgunlastiriliyor diye biliyorum, 15 sene gida dayanir mi?
Ozem’in hangi sirkesini onerirsiniz? Cilek, Incir, Elma? 500ml nar eksisi 41 lira, Punica 250ml 40 lira, ikisi alinip karsilastirilabilinir, ama onu al bunu al dene gitti paraciklar, en iyisi 5’lik genc Punica ☺️
Askaparta
(30.11.2020 00:40:46)
Dediğiniz gibi paramıza göre uzanıyoruz. Avrupalılar ve Çinliler gelmiş Özem'e. Yıllar sonra satışa çıkacak fermente sirkeleri satın almış Avrupalılar. Doğmayan yavru köpeğe sıraya girenler gibi fermentasyonda gelişip satışta doğan sirke için de sıraya girmişler. Çinliler ise zeytinyağını bilmiyorlar. Aslında çok açık ve büyük bir pazar.
engink1974
(30.11.2020 11:07:39)
Merhaba aranıza yeni katıldım ve bu konu hakkında yardıma ihtiyacım var. Okuduklarımdan bütçeme uygun evliyazade veya köklü konusunda kararsız kaldım. Bir de instagramdan bulduğum kanai zeytinevi diye bir firma var. Sizce erken hasat mı , olgun zeytinyağı mı ve bu firmalardan hangisini tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkürler.