Şimdi Ara

İnönü ve Ekmek Karnesi gerçeği.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
8.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 01 Haziran 1939: Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu. Savaşın ayak seslerinin giderek yükselmesi üzerine çıkarıldı. 1 yıl içinde hazır asker mevcudumuz 1 milyona çıkarıldı. Bu durum üretim gücünü zayıflattı.

    01 Eylül 1939: II.Dünya Savaşı - Alman birlikleri Polonya'yı işgal ettiler. II. Dünya savaşı fiilen başladı. Müttefikler safında 54, Mihver devletler safında 19 olmak üzere 73 devlet savaşa girdi. 6 yıl süren savaşın sonunda 71 milyon insan öldü. Savaş nedeniyle üretim durdu. Sadece açlıktan ölen insan sayısının 20 milyon civarında olduğu kabul edilir.

    26 Ocak 1940 : Milli Korunma Kanunu. Hükümete fiyatları saptamada, ürünlere el koymada, hatta zorunlu çalışma yükümlülüğü getirmede sınırsız yetkiler veren yasa çıkarıldı.

    22 Mayıs 1940: Türkiye genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Ticareti ellerinde bulunduran çevreler savaşan ülkelere yüksek fiyatlarla gıda malzemesi satmaya başlayınca fiyatlar 1 yıl öncesine göre % 100 arttı. Enflasyonun yanı sıra ülkede yokluk başladı. Gıda ürünleri karaborsaya düştü.

    24 Şubat 1941: Ülkenin iaşe (yedirip, içirme, besleme) işlerini düzenlemek, yönetmek ve kontrol amacıyla, Ticaret Bakanlığı"na bağlı olarak çalışacak 'İaşe Müsteşarlığı' kuruldu.

    17 Aralık 1941: Türkiye genelinde, ekmeğin "karne" ile dağıtılmasına karar verildi. Karne ile ekmek dağıtımına Ocak ayında başlanırken; aile reislerinden alınan beyannamelere göre herkese, adına düzenlenmiş bir "ekmek karnesi" verildi.

    25 Aralık 1941: Buğday Koruma Vergisi kaldırıldı. İstanbul çevresinde yetiştirilen yulaf, buğday ve arpaya devlet tarafından el konuldu.

    11 Kasım 1942 : Varlık Vergisi Kanunu. Savaş koşullarından yararlanarak dış ticaretten büyük paralar kazanan, ancak ülkede yokluk yaşanmasına da neden olan ticaret erbabına getirilen olağanüstü vergi.

    düzeltme: Varlık vergisi kanunu yılı yanlış yazılmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 15 Mart 2009; 19:14:16 >







  • Tohum ıslahı ve hazır tohum olayı tamamen Amerikanın dayatması sonucu hikümetlerin aldığı kararlarla uygulamaya konularak zaman içinde soylarını kurutup tohum yönünden bugunlerde dışarıya bağlı bulunduğumuz temel problemli konularda biridir. Topraklarımızı da teşvik yöntemi ile çiftçimizi hazıra alıştırarak ekip biçmekten vazgeçirerek(pahalı girdiler , mazot fiyatları , ucuz satış çünkü ithalat ile birilerinin cebi dolmaktadır) böylelikle içanadoluda birçok alan artık ekilmediği için toprak fakirleşerek çoraklaşmıştır, artık isteseniz de ekemezsiniz.

    TMO sadece alım satım yapan bir kurum haline getirmişler .Güzide kurumumuz yurt dışından mal yüklü gemi gözler hale gelmiştir.Geçen yıl kuraklık nedeni yaşadığımız fiyatları ve problemleri hatırlayınız.

    halbuki üniversitelerimizde başka ( çukurova üniversitesi ) bu alanlarda yerli ciddi ıslah çalışmaları yapılmakta olduğunu duyuyorduk. bugun birileri tohum varmeyi kesse acaba kendi tohumlarımızı kaç yılda yapabiliriz merak ediyorum. Önümüz problemli yıllarla dolu , umarım bu konuda bilmediğimiznice beyinler durmadan çalışıyordur da sıkıntı olursa aşarız. Açlık hiçbir şeye benzemez. Ekmek olmadan 500 sel mercedes olsa ne yazar.

    işte çalışma yapan bazı firmalardan haberler

    http://www.tumgazeteler.com/?a=2292035

    buda tarihçesi

    http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/c73001b1d44f492_ek.pdf?dergi=139



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 19 Mart 2009; 14:12:32 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.