Şimdi Ara

Tırnağımı çektirdim :(

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
0
Favori
48.145
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sizin başınıza hiç geldimi böyle şey Hemen hemen 2 ay önce tırnağımı yanlış
    kesmemden dolayı tırnak etin içine kaçmış. Ha şimdi geçer diye diye ayakkabı giyemez oldum.
    Yanlışlıkla annem ayağıma bastı , gözümden yaş geldi 2 haftadır sandalet giyiyorum.Dün Pc'den randevu aldım.Yarın doktora gitçem.Arkadaşımında böyle olmuştu, onun parmağına 7 tane iğne vurup uyuşturmuşlar
    Çok korkuyorum çok canım yanarmı acaba ?


    Aranızda varmı böyle bir şey yaşayan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi |_ÖmeR_| -- 7 Temmuz 2008; 12:32:15 >







  • quote:

    Orjinalden alıntı: uzil

    bir resim gördüm gerçek mi

    buyrun link.resmi direk koymuyorum.ona göre...kötü bir resim.


    http://666kb.com/i/axdf989md78tnrsmh.jpg


    Benim tırnakların her ikiside böyleydi.İnsanı hayattan bezdiriyor vallahi.




  • ═══════════════════════════
    Sebepleri ve Tedavisi
    ═══════════════════════════

    Tırnak batması pek çok insanda görülen, kişinin yürümesini, iş görmesini engelleyecek derecede rahatsızlık ve ağrı verebilen bir patolojidir. Tırnak batması tüm ayak parmaklarında olabilmekle beraber genellikle başparmakta oluşur. Tırnak büyürken bir veya iki taraftan derinin içine doğru batma eğilimi gösterir, bu esnada oluşan enflamasyon sonucu tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler.

    Tırnaklar normalde tırnak kökünde, deri altında bulunan germinal matriks denen kısımda oluşturulur, tırnak yatağı dediğimiz parmağın üst kısmında ileriye doğru büyürler. Uzamış tırnaklar mümkün olduğunca düz olarak kesilmelidirler.

    Bazen tırnak uç kısımları yan taraflardan deriye batar ve bir yabancı cisim gibi reaksiyon başlatırlar.,bazen ise tırnak yalnızca köşelerde değil,tümüyle tırnak yatağına batık hale gelebilir. Her iki durumda da ilk bulgular ağrı ve şişmedir. Batma bölgesinde kanama olabilir veya enfeksiyon gelişip iltihap gelebilir. Tedavi edilmediğinde ise iltihabın kemiğe ilerlemesi (osteomyelit) ve sistemik enfeksiyonlar oluşabilir. Ayakkabı giymek ve yürümek çok zor olabilir.

    Tırnak Batmasının Sebepleri

    Tırnak batması birçok sebepten oluşabilir, en sık neden yanlış tırnak kesimidir, tırnağı çok derin kesmek, tırnak uçlarını içeriye doğru çok kıvrık kesmek en sık yapılan yanlışlardır; bu durumda yeniden büyüyen tırnak batarak büyüyecektir.

    Diğer tırnak batma sebepleri ise:

    • Tırnağın dış kısım yerine direkt içeriye büyümesi
    • Çok dar veya sivri burunlu ayakkabı giymek
    • Tırnağın kalınlaşması
    • Parmağa veya direkt olarak tırnağa oluşan travmalar (çarpma, üzerine ağırlık düşmesi gibi)
    • Mantar enfeksiyonları
    • Şişmanlık
    • Aşırı ayak terlemesi
    • Bazı doğumsal anomaliler
    • Hipertiroidizm, şeker hastalığı, akromegali, romatoid artrit, gut gibi bazı başka hastalıklar
    • Yatalak hastalarda yorgan, battaniye gibi örtülerin çok sıkı sarılması gibi sebeplerdir.

      Sayılan bu sebeplerden pek çoğundan sakınılarak tırnak batmasının önüne geçilebilir.


    Tırnak Batmasının Semptomları

    En sık görülen semptomlar aşırı ağrı, enfeksiyon, şişme, kızarıklık, bazen iltihap gelmesidir. Tanı normalde sadece muayene ile konur. Bazı özel durumlarda iltihabın kemiğe kadar ilerlediğinden şüphe ediliyorsa röntgen filmi gerekebilir. Aşırı iltihap varlığında uygun antibiyotik seçimi için yara kültürü almak gerekebilir.

    Tırnak Batmasını Tedavisi



    Kanama, iltihap olan, şişme yapmış bir tırnak batmasının mutlaka bir doktora gösterilmesi gerekir. Tırnak batması olan kişiler çoğunlukla doktora gitmekte gecikir ve daha ilerlemiş, ağrılı bir halde doktora başvururlar. Tırnak batması ilk oluştuğunda bunu kendi kendine tedavi etmeye çalışma sonucu giderek artan ağrı yanında, tırnak çekimini gerektirecek düzeyde batmanın ilerlemesi ve enfeksiyon oluşması, özellikle dolaşım bozukluğu, damar sertliği ve şeker hastalığı olanlarda enfeksiyon ilerleyerek kemik iltihabı, kangren, parmağın ve hatta ayağın kesilmesine yol açabilecek komplikasyonlar oluşabilir.

    Cerrahi müdahale gerektirmeyen tırnak batması tedavisinde:

    • Tırnağın sıcak tuzlu su banyosuyla yumuşatılması
    • Ufak bir gazlı bez parçasının antibiyotikli kremle birlikte batık kısmın altına yerleştirilmesi
    • Ayakkabı giymekten kaçınılarak, sandalet veya açık terlikle tırnak üzerine olan baskının azaltılması
    • Fazla enfeksiyon varsa antibiyotik kullanılması
    • Ayak temizlik ve bakımı gibi yöntemler uygulanır.


    Doktor hastaya steril bir gazlı bez parçasına antibiyotik kremle birlikte yerleştirmeyi ve bunun ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini hastaya öğretecektir. Erken başvuran vakalarda cerrahi dışı tedavi yeterli olmaktadır. Tırnakların düz olarak kesilmesi, köşelerinin içe kıvrık olmaması önemlidir. Tırnak batması tedavisindeki ana ilke tırnağın bir kez batmadan parmak boyunu geçecek şekilde uzamasının sağlanmasıdır, bunun için tırnak kenarıyla parmak arasındaki doğal oluğun oluşturulması ve tırnağın düzgün büyümesi için "yol verilmesi" önemlidir.

    Tırnak Batmasının Cerrahi Tedavisi

    Aşırı tırnak batması, doku ilerlemesi ve enfeksiyon varlığında tedavi için cerrahi müdahale gerekecektir. Cerrahi tedavi yöntemi tırnak batması derece ve şekline göre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Tırnak batmasında batan tarafta parsiyel çekim, yani tırnağın bir kısmının çekilmesi veya tüm tırnağın çekilmesi gerekebilir. Tırnağın çekilmesi yanında ilerlemiş dokunun da alınması, tırnak yatağının revizyonu çok önemlidir. Çok dönük tırnaklarda tırnağın yapıldığı germinal matriksin kenar kısımları bazı ilaçlarla, koterle veya lazerle tahrip edilerek o kısımlardan tırnağın yeniden büyümesi engellenebilir. Çok ileri vakalarda tüm germinal matriks tahrip edilerek tırnak tümüyle iptal edilebilir.

    Tırnak ablasyonu

    Tırnak çekilmesi lokal anesteziyle acısız ve ağrısız olarak yapılan bir işlemdir. Hastalar işlem sonucu yürüyerek evlerine gidebilirler. Tırnak çekiminden çok daha önemli olan nokta yeni büyüyen tırnağın bakımı ve normal büyümesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle yeniden normal tırnak oluşana kadar doktor takibi önemlidir. Eğer tırnak batması yanında mantar hastalığı da varsa bu da mutlaka tedavi edilmelidir. Yanlış ayakkabı seçimi varsa bu da doktor tavsiyesine göre düzeltilmelidir.

    Tırnak Batmasından Nasıl Korunabiliriz?

    Tırnak batmasından korunmanın ilk yolu doğru tırnak kesimi yapmaktır. Ayak tırnakları düz olarak kesilmelidir, köşelerde çok hafif kıvrım yapılmalıdır. Tırnak köşelerini deriye çok yakın kesmekten kaçınmalıdır. Doğru ayakkabı giymek de çok önemlidir. Çok dar veya geniş ayakkabılar, her ikisi de tırnak batmasına yol açabilir. Taban düşüklüğü varsa tabanlık kullanarak ayak dinamiğinin düzeltilmesi gereklidir.

    Tırnakta mantar, kalınlaşma, deformasyon saptanırsa hemen doktora başvurulmalıdır. Aşırı ayak terlemesi tedavi edilmelidir.

    Tüm bu tedbirlere rağmen tırnak batması olursa fazla vakit geçirip olay ilerlemeden doktora başvurmak, erken tanı ve tedaviyle cerrahi müdahale yapılmaksızın batmanın düzeltilmesini sağlayabileceği için çok önemlidir.










  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.