S,W,A,T
=> S40 I (1995-2004)
(28.09.2021 13:10:46)
Selamlar daha önce fpr (benzin basinc regülatörü) ile ilgili sorular sormuştum. Valf diyaframinin yirtik olmasindan kaynakli aracin manifolduna benzin kaçırıyor ilk calismayi zorlaştırıyordu. Youtube da bir videoda sanayi ustasi valfin emiş hortumuna metal bilye koyup tıkayarak sorunu çözdüğünü söylüyordu. Bende aynı şekilde hortumu tıkadim sabahları ilk marş düzeldi. 1 ay kullandıktan sonra araç benzinde aşırı rölanti dalgalanması yapmaya başladı. Öyle ki kavşaklarda düşük devir dönerken araba stop etti.
Fpr yi değiştirmeye karar verdik. 0280160557 kodlu passat valfinin birebir aynı ölçülerde olduğunu bizim valfin 1200 lira olmasina karşın 150 tl oldugunu görünce alıp denemeye karar verdik. Araçtan çıkan valfte 309kpa yazıyor aldığımız 300kpa. İlk taktigimizda araç marş almadi, benzin enjektör kütüğüne geçip basınç yapmadı. Parçanın uç deliği volvonunkine göre bariz inceydi. Çıkan parça yaklaşık 3.5mm iken aldığımız bosch valfinki yaklaşık 1.5 mm gibiydi. Parçayı çöp etme pahasına deliği matkap ile genişlettikten sonra parçayı çalışır hale getirdik. Fotoğrafta İlk hali az çok belli oluyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Şimdilik benzinde dalgalanma azda olsa yine mevcut gibi. Bu parçadan mi yoksa başka parcadan mi kaynakli bilemiyorum. Fakat manifolda damlamadan kurtulduk tabi ilk marş tekte alıyor. Bizim gibi ucuza çözmek için bir macera yaşamak isteyen varsa bilgi olsun diye yazmak istedim.
Asıl sorun airbag lambasında. Aracın bildiğim kadarıyla kazası olmamasına rağmen döşeme yenilenirken sanırım döşemeci koltuk airbaglerini iptal etmek için airbag soketine direnç atmış. Boya orijinal duruyor direklerde kapı içlerinde hiç bir yerde yamukluk ezik yok ayrıca tramer de yok araçta bunlara güvenerek kazası yok diyorum tabi gerçeği bilemeyiz. Geçenlerde aracı temizlerken bu durumu fark etmiştim soketi söktükten sonra airbag lambası yanmıştı anca sanayide bilgisayar bağlanıp söndürüldü. Şimdi yolda giderken tekrar lamba yandı. Koltuklardan mı başka yerden mi bilemiyorum. Bunu kendi çabalarimizla söndürme ve teşhis etmenin bir yolu var mıdır? Mavi bluetoothlu elm cihazıyla airbag hatası okuyamadım.
bullbaba
=> S40 I (1995-2004)
(28.09.2021 13:42:04)
Airbag hatası için vida dice cihazı lazım. Kablolar tam yerine oturmadıysa ondan yanıyor olabilir.
eloq
=> S40 I (1995-2004)
(28.09.2021 15:48:43)
Döşemeci koltuk airbaglarini niye iptal etme gereği duydu onu çözemedim hocam.
Orjinal cihaz olmadan silme zor. elm programları gündelik işler için ;)
nacker
=> S40 I (1995-2004)
(28.09.2021 15:58:17)
Passat valfi, bizim enjektördeki büyük yuvaya tam oturuyor mu hocam? Oring mesafeleri falan biraz farklı gibi duruyor da fotoda. Eğer yerine düzgün oturuyorsa, deliği büyütülerek kullanılmasında sıkıntı yok gibi. Benim araçta da muhtemelen kaçırıyor, ben de deneyebilirim bu çözümü.
Koltuktaki hava yastığının patlayıp patlamadığı sanırım döşeme sökülerek anlaşılır ancak. Fakat perde hava yastığını C sütunundaki plastik kaplamayı sökerek kontrol edebilirsiniz. Tamir vs. görmüş mü veya direnç atılmış mı diye. Aynı şekilde B sütunu alt plastiğini sökerek de darbe sensörünü kontrol edebilirsiniz.
SRS kodunu okumanın tek yolu Dice cihazı; universal olarak da daha profesyonel cihazlar okuyabilir muhtemelen. Koltuk airbaglerinin soketindeki temassızlıktan kaynaklı arıza yanması bayağı sık rastlanılıyor. Eğer başka bir yerde direnç vs. olmadığından eminseniz muhtemelen soketle alakalıdır. Onun soketi biraz değişik, farklı bir şekilde açılıyor o yüzden daha önce bilmeyen birisi zorladıysa tırnakları vs. kırılmış olabilir.
Fakat direnç atılmış olması anormal bir durum. Demek ki döşemeci, yaptığı döşemenin hava yastığının açılmasını engelleyeceğini düşünüyor. Bence ciddi güvenlik sıkıntısı bu, mümkünse döşemeyi yenileme veya hava yastığı açılabilecek şekilde tekrar yapılmasını tavsiye ederim.
S,W,A,T
=> S40 I (1995-2004)
(28.09.2021 20:21:37)
Sizin ve üstteki diger arkadaslarin verdigi bilgiler için teşekkür ederim.
Hocam kumpasla oringlerin caplarini aralarindaki mesafeleri karşılaştırdim ve aynı ölçüler çıktı. Fotoğrafta soldaki passat valfinde siyah bir oring bulunuyor o oring araçtan çıkan sağdaki parçanın oringi. Passatinkinde yoktu ben o parçaya geçirip denedim. Ama oring varken yerine oturmuyor. Fotoğraftan sonra siyah oringi çıkarıp parçayı aldığım hali ile taktim. Enjektör kutugundeki yuvaya zaten bayağı sıkı geciyor. Yerine tam oturmadan da tel kelepcesini geciremiyorsunuz. Takarken oringi yağlamak ve kütükte ki basınçlı benzini biraz tahliye etmek lazım.
Yinede alırken ölçüleri karşılaştırıp almakta fayda var. Delme işi de riskli uç fazla inerse diyaframi delmek mümkün.
Açıkçası döşemeyi biraz kasaplar yapmış. Önceki sahibi tavanin sarktigi derilerin asindigi icin yeniden dosettigini söylemişti. C sütunundaki airbag kapaklarının dişlerini doseme ustalari kırmış. Kapaklar sallanıyordu airbagi olduğu gibi görebiliyordum.
Kapakların dişini sağlam kalanina bakarak plastik ayak uydurup kapattık. Fitilleri söküp tavan airbaglerine bakiyorum gayet muntazam duruyor üzerinde orjinal duran siyah plastik parçası mevcut. Göğüs orjinal. Gorebildiklerim hep tamirsiz orjinal airbagdi. Zaten sanıyorum ki sağ sol koltuk airbagini patlatmak icin büyük bir kaza yapmak lazim öyle bir senaryoda da sütun tavan göğüs airbaglerinin kapalı kalması zor gibi.
Koltuğa sıfırdan diktiği kilifin altından airbagin açılma ihtimali yok. Dümdüz dikilmiş. Önceki dosemedeki airbag plastiklerini çöpe atana kadar keşke verselerdi sonradan eklenirdi döşemeye. Ya döşemeci yaptığı kötü işi bildiğinden iptal etti ya sökerken soketleri kırdılar yada soketler zamanla sorun çıkardigindan eklendi dirençler diye tahmin ediyorum. Diğer plastik trimlere de zarar verildiğinden soketi kırmış olma ihtimalleri yüksek.
M_aTRa_X
=> S40 I (1995-2004)
(28.09.2021 21:57:34)
Koltuk airbag soketleri zamanla gevsedigi icin ariza veriyor. İs bilmezler genelde direkt direnc atip geciyorlar. Cozum icin soketleri sokun erkek soketin icinde , soket oturmadigi zaman kisa devre yapmasini saglayan bir sac bulunuyor onu cikarin. Daha sonra erkek soketteki pinleri az yamultun ve soketi takin sorununuz cozulur.
CapoNx
=> S40 I (1995-2004)
(8.10.2021 10:37:52)
Selamlar dostlar. 3-4 ay içinde ilk aracımı almayı planlıyorum. Listede S40 da var. Bu süreçte araştırma yapmak için sizden fikir edinmek istedim.
1- Facebook gruplarında Volvo araçların parçalarının zor bulunduğu ve ciddi pahalı olduğu söyleniyor. Sonuçta bu yorumlar kişisel fikirler. Fakat bu konu hakkında aydınlatılmaya ihtiyacım var.
2- Konu başında yakıtı ortalama 12-13 litre/100km olduğu söylenmiş. Fabrika verileri doğru mu? Araç şehir içinde ağırlıklı kullanılacak. Günde 20 km kullanmayı planlıyorum ve bu süreçte ortalama hız 60-70km civarında.
3- Tork ve hızlanmayı seven biriyim. Bu ihtiyacımı giderir mi? Doğru motor tercihi ne olmalı?
4- Aracı almaya niyetlediğimde dikkat etmem gereken kronik sorunları ve önemli bakılmasını tavsiye ettiğiniz noktalar nedir?
5- Aldıktan sonra neye dikkat etmem gerekir? (aracın nazlı olduğu konular)
Teşekkür ederim.
Carisma70
=> S40 I (1995-2004)
(8.10.2021 15:21:05)
1- Zannedildiği kadar pahalı değil diyeyim: mitsubishi de seven biri olarak pahalı gelmiyor bana. pahalı denmesi uzakdoğu yerine avrupa üretim parçalar olmasıdır. ön helezon yay bulamadım. onu da çıkma olarak tedarik ettik. Ancak parçacının istersen yurt dışından getirteyim demesi üzerine sipariş verdim. 15-20 gün oldu bekliyorum. yani yurt dışından beklenirse parça sorunu yok. cam suyu depo kapağı olarak damacana kapağı tam oluyor, kapı fitilleri için de şahin/doğan uyumlu diyorlar ama fitilleri denemedim. damacana kapağı orjinalden iyi. Yani yedek parçdan korkmayın bakkalda bile satılıyor :) tabii piyasa aracı ford, toyota kadar değil! Bence diğer volvo modelleri de dahil avrupa araçları içinde en sorunsuz araç bence s40 klasik. demek istemem pahalı olsa bile çok sorun çıkarmaz. Tekrar edeyim: yaşının gereği olarak eskisi kadar masrafsız diyemeyiz. zaten kaliteyi ucuza alacağınız için ilk başta bir miktar masrafa rağmen yine de masraflı hali bile uygun fiyattır.
2- şehir içi tüketim bulunduğunuz şehrin dere tepe yada düz olmasına kısa mesafe gidilmesi vs. çok etken olması nedeniyle birşey diyemeyeceğim. aracım 1.6 benzinli (evet LPG yok!) ve eğimli dur kalk bol olan kısa mesafeli Bilecikte yaşıyorum. yol bilgisayarı 11 Litrenin üstüne hiç çıkmadı. Konyada olsaydım her halde 9 litre olurdu.
3- tork ve performans seviyorsanız kesinlikle 1.6 motor almayın. 2.0 atmosferik yada turbo alın. yada son kasa dizel motor alın klasik kasa 1.6 performans fakiri. 2001 ve sonrası model almanızı şiddetle öneririm. hem parça açısından hem revize motor hem de revize yol tutuş ekipmanları nedeniyle.
4- kronik bir arızası yok. iyi bir ustanın görmesi yeterli. vites topuzu çatlak mı diye bakılabilir, illa yazılacaksa.
5- aracın nazlı olduğu konu bence yok ama yaşı gereği değişim isteyen zamanı gelmiş diyeceğimiz: sağ aks kafası, rolanti valfi Maf sensörü, gaz kelebeği (bunları temizlemek iyidir). otomatik manuel farketmez şanzıman yağı dahil tüm sıvıları yenileyin derim. Castrol yerine Motul daha iyi olacaktır. otomatik şanzıman(ve direksiyon hidroliği) için motul multi atf (+liqy moly atf katkısı) manuel şanzıman için Motul 75/90 Gear 300 (biraz pahalıdır ama değer. mutlaka "300" ifadesi olsun) motorsilk manuel şanzıman katkısı da iyidir.
Benim aklıma gelenler bunlar diğer arkadaşlar da fikir beyan ederler müsait olunca: ev alma komşu al derler ya: o misal araç alma araç grubu al derim. oldukça bilgili ve yardımsever arkadaşların olduğu bir s40 dünyamız var.
nacker
=> S40 I (1995-2004)
(8.10.2021 16:16:33)
1- Son zamanlarda biraz parça sıkıntısı yaşayanlar oldu. Dönemsel midir yoksa döviz yüzünden fiyatlar artıyor, dolayısıyla parçacılar getirmiyor mu bilemiyorum. Ama en kötü ihtimalde yetkili servisten veya yurtdışındaki volvo parçacılarından temin edilebiliyor. Fiyatlar maalesef pahalı. Yani bir renault-toyota-ford gibi araçlara kıyasla bir hayli yüksek denebilir. Hatta bazı durumlarda mercedes-bmw'nin üstüne çıktığı dahi oluyor. Rutin değişen parçalarda ise (yani bakım malzemeleri, disk-balata vs.) diğer markalardan pek farkı yok. Ama mesela hidrolik motor takozu, veya şanzıman takozu bozulduğunda bunların yan sanayisi olmadığı için yetkili servisten almak durumundayız. Geçen sene sadece bir takozu 1100 küsüre almıştım.
2- Şehir içinde yoğun trafikte (1.6 hariç) diğer motorlarda 13-14 hatta -otomatik vites ise- 15 litreye kadar görebilirsiniz. Şehir dışında sürate ve kullanıma bağlı olarak 6-9 arası değişir. 20 km içerisinde dur-kalk yoksa; sürekli 60-70 civarında gidebilecekseniz muhtemelen 7-9 arası bir ortalamayla gezersiniz motordan bağımsız olarak (benzin verileri bunlar).
3- Araba çoğu yeni araçtan dahi güçlü olsun istiyorsanız kesinlikle 2.0T, ama güçlü bir atmosferik de olur derseniz normal 2.0 yeterli gelir. 1.8 eh işte, araç boş iken fena değil ama yükleyince zayıf gelebilir.
4- Kronik sorundan ziyade artık 20 yaşlarına merdiven dayamış araçlar olduğundan arıza çıkartabilecek, bir anda bozulabilecek çok yeri oluyor. Dolayısıyla en iyi ustalar da kontrol edip onay verse, ertesi gün bir problem çıkmayacağını garanti edemezler. Bu yüzden bütçenizi, aracı aldıktan sonra cebinizde 8-10 bin tl kadar bulunabilecek şekilde ayarlayın derim. İlk başta "o kadar yemez ya" desek de maalesef ıvır zıvır şeyler üst üste birikince yiyor. Özellikle son 2 senede döviz bayağı arttırdı parça fiyatlarını. Hepsi euro üzerinden geliyor.
5- Araç tam bakımlı ve arıza lambası yakmacak bir kondisyona geldiğinde dikkat edilecek pek bir şey yok. Son derece dayanıklıdır, arıza verse dahi onarımı yapınca uzun süre aynı yerden tekrar arıza vermez (tabii kaliteli parça iyi işçilikle. Yan sanayi ekonomik parçalarla ve arabayı bilmeyen ustaların yaptığı işçilikle volvolardan pek randıman alamazsınız, öyle bir gerçek var. Araba yürümesine yürür ama volvo hissiyatı kalmaz.). Yine almadan önce sadece volvolarla ilgilenen özel servislere mutlaka kontrol ettirin, diğer markaların ustaları veya her markaya bakan servisler pek anlamaz bu araçlardan.
Eğer alacak olursanız benim ilk tavsiyem soğutma sistemini ve fren hortumlarını komple elden geçirmeniz olur. Arabaların çoğunda hala fabrikanın taktığı hortumlar vs. duruyor. Yüksek süratte giderken bir hortumun yarılması patlaması gibi bir durumda tabiri caizse motoru elinize alabilirsiniz. Fren hortumlarını da çoğu kişi ihmal eder, ama 20 senelik arabada ömrü çoktan dolmuştur.
bullbaba
=> S40 I (1995-2004)
(9.10.2021 11:07:58)
Merhaba,
Arkadaşlarım bir çok cevap vermişler ancak bende kendi yorumumu katayım. Ben 2.0turbo versiyonuna sahibim.
1. Spesifik parçalar hariç fiyatlar normal seviyelerde.
2. Ben İstanbulda 35 km hız ortalaması ile 12 lt yakıyorum. Daha ufak motorlarda ve sakin bir sürüş ile bu düşebilir. Ben biraz agresif kullanıyorum. Uzun yolda ise 8 lt gibi yakıyor 120 km hız ile. Benim araç otomatik tabi.
3. Sizin tarzınıza 2.0t ve T4 uyar ama T4 temizi bulmak zor.
4. Bakılacak çok yeri var ama kaportadan ziyade motor, şanzıman ve yürüyeni düzgün araç almaya çalışın.
5. Aracın nazlı olduğu bir konu yok aslında. Zamanı geldiğinde parçaları değiştirirseniz bir sorun yaşamazsınız. Eski araçlar olduğu için aldıktan sonra genel bir hortum bakımı yapılmasını tavsiye ederim.
Grubumuzda temiz ve bakımlı araçlar var. Ara ara satmak isteyenler oluyor. Piyasadan almak yerine alma zamanınızda danışmanızı tavsiye ederim.
CapoNx
=> S40 I (1995-2004)
(9.10.2021 12:12:45)
@Carisma70 @nacker @bullbaba dostlar yorumlarınız ve fikirleriniz çok değerli. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. İkna oldum :)
Coroic
=> S40 I (1995-2004)
(9.10.2021 17:34:22)
Arabayı 150 bin kilometrede almıştık, 4 yılda 150 bin daha kullandık. Baya masraf çıkarttı en sonunda geçenlerde motor iyice bayılmaya başladı, yağ çubuğundan egzozdan beyaz dumanlar gelmeye başladı. Bir kaç yer aşağı yukarı 30 bin lira masrafı var dedi. Astra F ile takas ettik.
Bu güne kadar yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim, kazasız belasız iyi ve keyifli sürüşler herkese
eloq
=> S40 I (1995-2004)
(9.10.2021 18:44:55)
Hayırlı olsun hocam. Kazasız belasız kullanın inşallah.
CapoNx
=> S40 I (1995-2004)
(12.10.2021 22:40:04)
Selamlar dostlar. Naçizane 3 sorum var;
- 2000 ile 2001 modeller arası şase ve donanım konusunda ciddi farklılıklar olduğu söyleniyor doğru mu?
- Motorun yeniden yapılması, bütün yatakların değişmesi araca kötü gözle bakmam için bir sebep mi?
- Kocaeli'de bilinen bir usta var mı? :)
Sevgiler.
eloq
=> S40 I (1995-2004)
(12.10.2021 23:04:26)
2000 ve 2001arasında şase olarak fark var evet. 2001 in şasesi güçlendirilmiş şase. + süspansiyon sistemi değiştirilmiş biraz.
2001 de koltuk ya da tavan hava yastıkları geliyor.( hangisi bilemedim şimdi)
Dışarıda tamponlar, farlar değişik.
İçeride otomatik klima, cam açma dügmelri kapıya alınmış.
Gösterge panelinde değişikliğe gidilmiş.
2003-2004 modellerde gösterge paneli değişiyor ve direksiyon 3 kollu oluyor, ön ızgara ve farlar değişiyor.
Motorlarda farklılıklar var.
2000 öncesi 1. 8motor 115hp 2001 sonrası 122hp. 1.9t4 2.0t4 olmuş. Vvt selenoid de ekleniyor motorlara.
Şanzıman 2000 ve öncesi 4 ileri 2001 ve sonrası 5 ileri otomatiklerde.
Motor toplama işi göreceli bir iş. Yürüsün satayım mantığında toplandıysa elinizde kalır. Bununla ilgili @ezimuse maliyet, parça vs konularında daha net cevaplar verir size. Hatta üst sayfalarda paylaşım yaptı. Ordan da incelerseniz.
Kocaeli'nde no 1 servis diye biyer hatırlıyorum ama eminde değilim.
Şahsi tavsiyem 2001 ve sonrasına bakmanız yararınıza.
Sürekli güç istiyorsanız 2.0t. Beni çok üzmesin derseniz 1.8 - 2.0.
1.6 biraz zayıf kalıyor gibi ama oda hakkını verir arabanın.
Temiz araç bulursanız keyifle kullanırsınız.
Harici hayattan bezdirir.
Yaşı gereği değişeceğini parçalar olacaktır. Yürütme Maliyetleri piyasanın üstü olabilir. Parça bulunurluk konusunda çok sıkıntı çekmezsiniz. Dip not :volvo çıkmacılarının içinde Düzgünleri olsada geneli biraz yamyam ;)
ersin310
=> S40 I (1995-2004)
(13.10.2021 09:27:50)
merhaba,
arkadaşlar birçok şeyi yazmış zaten, ben sadece model konusuna değineceğim. 2000-2001 model yılı olarak alengirli bir dönem. tam geçiş esnasında volvo zaten karma modeller üretmiş, üzerine bir de o dönem buradaki tescil yılı meselesi geliyor. yani ruhsatta 2001 gözüken araç 2000yılı başında üretilmiş olabilir. bu sebeple makyajlı-makyajsız farkını iyice not alıp araca bakmanızı öneririm. artan yaşları da düşünülünce 2001 ve üzeri tercih sebebi zaten.
CapoNx
=> S40 I (1995-2004)
(14.10.2021 20:04:24)
@eloq @ersin310 dostlar, ince detaylar için çok teşekkürler.
ersin310
=> S40 I (1995-2004)
(15.12.2021 10:47:15)
selamlar herkese,
bugün itibariyle bizim araçla 7. yılımıza başlamış bulunuyorum, 6 yıl önce bugün soğuk bir ankara havasında almıştım arabayı. Son 6 yılda 95bin km geçmişim, birkaç kez yolda bırakma girişiminde bulunmasına rağmen şimdiye kadar bir şekilde eve kadar getirmeyi başardı
aldığım zamanki fotoğraflara bakıyorum arada, sadece iç mekanda biraz deformasyon olmuş. Deri koltukların çatlakları biraz artmış, son zamanlarda dezenfektanlar yüzünden direksiyon derisi yıpranmış, onun dışında gözüme hala aynı görünüyor
araç üzerinde yapmak istediklerimi de büyük oranda tamamladım aslında. Yeni jantlar, orjinal spoiler, hava filtresi, içeride basınç göstergesi vs. yapamadıklarım ise kule gergisi, ve yazılım. Kule gergisini kaput içinin iyice sıkışmasını istemediğim için erteleyip duruyorum. Yazılım meselesi biraz karışık, hem çok merak ediyorum hem de kurcalayıp başıma iş açmak istemiyorum. Ona ileride bakacağız artık, turbo revizyonu gerektiğinde tekrar düşünebilirim. Acil olmasa da direksiyonun yenilenmesi gerekli artık, koltukların şimdilik ihtiyacı yok ama olsa süper olurdu. bu hafta sonu aksilik olmazsa 250.000 bakımını yaptırıp yolumuza devam edeceğiz bakalım.
Arabayı ilk aldığımda ankarada isimsiz bir 0/40 yağ ve nordic yağ filtresi koymuşlardı, yağ dolum kapağı contası da kötü durumdaymış. Ankaradan dönüp de yağ seviyesini dipte gördüğüm andaki şoku hiç unutmuyorum
işi gücü bırakıp soluğu maslakta almıştım. Sonrası malum zaten, birbirimizi tanıdıkça alıştık
Yıl dönümünde tarihe şöyle bir not bırakalım, ara ara geçmişe dönüp okumak güzel oluyor..
ezimuse
=> S40 I (1995-2004)
(15.12.2021 13:47:07)
27 Aralık'ta da benim 2. yılım olacak
Rektefiyelerle fln güzel bir zaman geçti. şimdilik bende yolumuza devam diyorum.
ersin310
=> S40 I (1995-2004)
(15.12.2021 17:45:18)
Sizinki aynı zamanda çok ve büyük işler başarmak oluyor hocam