Şimdi Ara

SMS Gönderme&Alma ve PDU hakkında bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
6.833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SMS gönderme, alma ve PDU formatı hakkında sorulan birçok soru var, hepsine bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışıyorum. Zaten fazla bir bilgim yok ama ucundan başlamaya yetecek cinsten şeyler. Bunları bu konu altına toplayıp ufak bir yazı yazmak istedim.

    SMS nedir, PDU nasıl birşey?
    ----------------------------
    Çok teoriye girmeyeceğim, SMS bildiğiniz gibi kısa mesaj servisinin kısaltması. Bazı çevreler tarafından yüzyüze bakarken söylenemeyen şeyleri söyleme aracı, teknolojik bişey. Cep telefonlarının hayatımıza girmesiyle çıkan bu oluşum ile GSM alfabesinde 160 karaktere kadar, UCS2 karakter setinde ise 70 karaktere kadar mesaj gönderebiliyoruz. Sonradan daha uzun mesajlar çıktı ama teknolojide değişen birşey yok, sadece metine eklenen özel bir kodcuk sayesinde uzun metinler birkaç SMS'e bölünüp teker teker atılıyor, alıcı cihaz da birleştirip tek bir metin olarak gösteriyor. Uyumlu olmayan cihazlar ise birbirinden bağımsız mesajlar gibi gösteriyor, böylece geriye uyumluluğu da var. Varsayılan olan GSM karakter seti ile sadece belli karakterleri kullanıyoruz, SMS Türkçesi'nin oluşmasını sağlayan şeylerden biri de bu, (öteki de karakter kısıtlaması).
    Nedir, bu karakter setinde bulunan karakterleri kullanırsak 160 tane karakter yazabiliyoruz. Bu sete İngilizce karakterler dahildir. Eğer düzgün bir Türkçe ile mesaj yazmayı istersek burada imdadımıza UCS2 karakter seti yetişiyor. Bu alfabe 16 bit'liktir. Yani bir harf 16 bitlik yer kaplar. GSM karakter seti ise 7 bitliktir. Ufak bir matematikle niçin Türkçe yazınca 70 karakterle sınırlandığınızı anlayabilirsiniz. GSM karakter seti ile 7 bitlik 160 karakter 1120 bit yer kaplar. 16bit'lik bir alfabe ile ise sadece 1120/16=70 karakter yazabiliriz. Avantajı, Türkçe dahil birçok dilin aksanlı harflerini ve Latin olmayan harfleri kullanabilmemiz. Dezavantajı, daha az yazı yazmak. Böylece "Türkçe yazınca çok kontör gidiyor"un bilimsel açıklamasını da yapmış oldum.

    PDU ise Packet Data Unit'in kısaltması. Pek anlamlı birşey değil ama SMS'i bunun sayesinde gönderiyoruz. PDU bir koddur, içerisinde birçok değişken barındırır. Servis merkezi, gidecek numara, karakter seti, geçerlilik süresi ve yazdığınız mesaj ile ilgili bilgiler PDU'ya kodlanır. Benim vereceğim bilgi bu kadar, tonla kaynak var bu konu ile alakalı...

    ... diyerek işin içinden çıkmak çözüm değil malesef:) Farkındayım, herkesin en çok merak ettiği konu PDU nedir, nasıl yaratılır. Bu aslında karışık birşey ve ben de tam olarak bilmiyorum. Bitleri kaydırmak suretiyle 7bit bir kodlama elde ediliyor. Nasılı dediğim gibi gerçekten Internette var. Ben bilmiyorum. Size bu konu ile ilgili bir link verebilirim. Utwente Üniversitesinde okuyan Swen-Peter Ekkebus isimli bir arkadaş 2002 yılında Javascript tabanlı bir PDU dönüştürücü yapmış, sonra 2006 yılının sonlarına doğru Andrew Alexander arkadaş da revize etmiş, iyice güzelleştirmiş. İki yönlü PDU<>YAZI dönüştürmesi yapan ve size PDU oluşturan bir uygulama yapmış. Ben size yazdığım örneklerdeki PDU'ları bu sayfadan ürettim.http://rednaxela.net/pdu.php . Uygulama Javascript bazlı olduğundan Internet'e bağımlı değil, bu benim gibi evinde Internet bağlantısı olmayanlar için oldukça iyi. Bu sayfanın altındaki linkleri okuyarak da çok kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yazıda göreceğiniz tüm PDU'lar bu sitedeki çevirici marifetiyle üretilmiştir.

    AT komutları nedir, ne işe yarar?
    ---------------------------------
    AT'nin açılımını unuttum :). Cep telefonu, modem gibi aletlerle iletişim kurmamızı sağlayan komutlardır. Standart olarak yüzlerce komutu vardır, bir de üreticiye özel komutları katarsak biçok komut vardır. Aklınıza gelen gelmeyen birçok iş için kullanılır, öncelikli amacı iletişimdir.
    AT komutları isminin AT olması sebebiyle hep AT ile başlar. AT ile başlamayan komut yoktur. AT'ın kendisi de bir komuttur, bir nevi "hazır mısın" komutudur (attention). Başarıyla çalıştırılan komutlardan sonra OK, başarısızlardan sonra da ERROR gönderilir. Bazı başarısız komutların neden başarısız olduğuna dair başka bilgiler de gönderilebilir. (Başarılı olanlardan sonra da gönderilebilir).
    Sabit olan AT komutları haricinde üreticiye özel olanlar da var demiştik. Örneğin konumuz dahilinde olan cep telefonları ve GSM modemler için geçerli olan komut seti üretici tarafından hazırlanır ve geliştiricilerin yararlanması için sunulur. Ancak bu tür dökümanlar genelin işine pek yaramadığından bulması zordur, derine saklanmıştır ve çoğunlukla bir üyelik sonucunda elde edebilirsiniz. Ama kesin olan birşey var ki, elinizdeki cihaz için üreticinin yazdığı at komut listesini bulmalısınız.
    Ben nasıl buldum: Elimde Sony Ericsson T310 modeli bir telefon var. Google'a Sony Ericsson T310 AT Commands yazdım, ilk sonuç olarak developer.sonyericsson.com alan adı altında bir sonuç çıktı. Zaten adresten anlıyorsunuz buradan iş çıkar diye :) Dökümanlar arasında AT Commands Developer Guide adı altındaki 10 MB'lik ZIP arşivini indirdim ve tüm Sony Ericsson telefonları için farklı model grupları için 4 adet PDF dosyası karşımdaydı. Uygun dosyayı açtım ve bingo.
    Sony Ericsson Developer Network
    AT Commands Online Reference
    for T68, T68i, T300, T310, T610, Z600, T230/T238/T226, T630, T290

    Bu modeller için uyumlu olan komut listesi karşımda. Tam 474 sayfa :) Buradan döküman içi arama yaparak istediğiniz komuta ulaşabilirsiniz. Benim dökümanımda SMS ve PDU fonksiyonları diye özel bir bölüm vardı, bununla ilgili tüm fonksiyonlar sıralı listelenmişti. Dökümanı çok beğendim açıkçası, SE'yi kutluyoruz. Tahmin ederim Nokia vs.'in da SE'den aşağı kalan yanı yoktur, aynı kalitede dökümanlar bulabilirsiniz. Burada bazı önerilerde bulunayım.
    SMS alma gönderme uygulamaları için son model N93, W900i gibi ekstra yüksek sınıf telefonlarınızı kullanmayın. Smartphone da kullanmamalısınız. Zararlı olduğundan değil, sadece bu tür yeni ve üst sınıf cihazlarda AT komut seti sınırlı oluyor. Çünkü bu komutlar olmadan da telefon çalışabiliyor. Görece eski aletler en uygun seçim olacaktır, hem geliştirme esnasında yeni telefonunuzu el altında bulundurup üzerine çay kahve dökme olasılığınız da var :)
    Siemens ve Sony Ericsson'un AT komut desteği ve dökümanlarını yayınlama isteği Nokia'ya göre daha yüksektir. Bu iki markanın eski bir modeli işinizi rahatlıkla görür.
    Samsung, Motorola ya da Sagem gibi egzotik markaları kullanmadan önce internette arama yapın, bunlar işinizi görmeyebilir. Bendeki Motorola MPx200'de sadece modem olarak kullanılmasına yetecek kadar AT komutu tanımlı :) Oysa ki yazının devamında görebileceğiniz gibi T310'un pil sıcaklığına kadar herşeyi alabiliyoruz AT komutlarıyla.

    AT komutlarını telefonu nasıl vereceğiz peki? Telefonun dahili modemine erişmemiz lazım bu iş için. Marka modele göre alttaki konnektörden, Infrared portundan veya Bluetooth aracılığıyla dahili modeme erişebilirsiniz. Ben Infrared kullandım. Telefonu IrDA portuna yaklaştırdığım zaman hemen "Yeni Donanım Bulundu" penceresi çıktı, Standard Modem over IR link (ya da buna benzer birşeyi) kurdu ve "Kullanıma hazır" dedi. Denetim Masası > Modem'den bu demin kurulan aygıtın aldığı PORT numarasına bakacaksınız. Seri portlar COM ile başlar. COM kaç olduğunu aklınızda tutun. Benim örneğimde COM5 idi, genellikle 3 veya 4 olabilir, bu numaranın sınırı yok, COM78 de olabilir.
    Sonra bir Terminal programı açmamız gerekiyor. Windows kullanıyorsak Başlat > Çalıştır'a basıp hypertrm yazıyoruz ve entera basıyoruz. HyperTerminal açılıyor (ve tahminen varsayılan Telnet uygulaması olayım mı diye bir soru soruyor). Yeni bağlantı oluşturma hedesi karşımızda. Bağlantıya bir isim yazıyoruz (herhangi birşey), sonraki pencerede "Bağlanırken Kullan" açılır kutusundan da demin aklınızda tuttuğunuz COM portunu seçiyorsunuz. Tamam dediğinizde size bağlantı özelliği seçtiriyor. Herşeyi olduğu gibi bırakın veya bağlantı hızını 115200'e kadar yükseltin ÜZERİNE ÇIKMAYIN. Bazı Nokia'ların (özellikle Series 40 cihazların) oldukça düşük baud hızı istediklerini biliyorum. Bu gibi durumlar için 2400 en fail-safe ayar olacaktır. Tamam dediğinizde bağlantınız sağlanmış, pencere sol altında zaman sayacı işlemeye başlamıştır.


    SMS nasıl gönderilir, nasıl alınır?
    -----------------------------------
    Konumuz buydu, çok uzattım. Yine bir uyarı yapayım, SMS gönderme alma ile ilgili komutlar standartlaşmış sayılır, ama farklı markalarda farklı komutlar olup olamayacağını garanti edemem. işte bunun için listeyi bulmalısınız dedim yukarıda.
    BURADA GÖRDÜĞÜNÜZ KOMUTLARIN SADECE KULLANDIĞIM AT KOMUTLARI DÖKÜMANINDA YAZAN sONY ERİCSSON T68, T68i, T300, T310, T610, Z600, T230/T238/T226, T630, T290 MODELLERİNDE ÇALIŞACAĞINI GARANTİ EDEBİLİRİM. Diğer marka modellerde niye çalışmıyor demeyin. Ama deneyin :)

    HyperTerminal penceresinde boş bir ekrana bakıyor olmalısınız. Burası bir metin editörü gibi değildir, çoğunlukla yazdığınızı silemez, araya birşey ekleyemezsiniz. Yanlış yazdığınızda Enter'a basıp alt satıra düzgün olarak tekrar yazmayı deneyebilirsiniz.
    Şimdi bu bomboş sayfaya AT yazın, ve Enter'a basın. Herşey düzgünse size oh be dedirtecek bir OK cevabı alt satıra düşecektir. Bu olduysa, bağlantınız sağlam, telefonunuz AT komutlarını (en azından bir kısmını)destekliyor demektir. Devam edebilirsiniz.
    Eğer olmadıysa, ayarlarınızı kontrol edin. farklı bir bağlantı noktası deneyin, ya da farklı bir telefon..
    Şunu ekleyeyim, eğer siz yazarken yazdıklarınızı göremiyorsanız fakat yazıp Enter'a bastıktan sonra komut işliyor ve cevabı geliyorsa yerel yankıyı açmanız lazım demektir. Dosya>Özellikler>Ayarlar>ASCII Ayarları> Yazılan karakterleri yerel yankılandır'ın yanındaki kutuyu seçin.

    Herşeyimiz sağlamsa mesaj nasıl alınırdan başlayalım.
    Telefona herşeyi teker teker söylememiz gerekmekte. Öncelikle bazı ayarları tanımlamamız gerekmektedir. Telefonun işlem yaparkenki kullanacağı mesaj hafızasını seçmekle işe başlayalım. Bildiğiniz gibi bir SIM hafızası, bir de telefon hafızası var. Biz işlemler için telefon hafızasını kullanacağız. çalıştığım SE T310 telefonunda bu varsayılan olarak SIM belleği olarak belirlenmiş, "ME", Mobile Equipment'in kısaltması, bu kullanımda "Telefon belleği"ne tekabül ediyor. ("SM" olsaydı SIM belleği, "TE" olsa terminal equipment yani bizim Hyperterminal ekranı vs..)
    Kullanacağımız komut +CPMS. Bir komut AT ile başlamıyorsa onun başına AT'i eklemelisiniz. Yani komut aslında AT+CPMS'dir.
    3 durum için de telefon belleğini kullanmasını söylüyoruz. Bu durumda terminal ekranına şunu yazmalıyız:
    AT+CPMS="ME","ME","ME"

    Telefondan bize bir OK döndüyse işlem tamamdır. Dönmezse telefon ya da SIM belleği dolu olabilir, kontrol edin.

    Belleği seçtik sırada mesajın geldiğinden nasıl haberdar olacağız kısmı var. Biz insanız, telefon mesaj sesi çıkardığında duyuyoruz. Terminal nasıl duysun? Bunun için telefonun mesaj aldığında terminal ekranına (Bundan sonra TE olarak anılacaktır)bir bildiri göndermesini sağlamamız lazım. +CNMI, mesaj geldiğinde TE'a bir bildiri atılmasını sağlıyor. Bunun için
    AT+CNMI=3,1,2,0,0
    yazıyoruz, OK dönerse işlem tamam. Yeni bir mesaj geldiğinde TE'da
    +CMTI: "ME",2
    çıkıyor. Yeni bir mesaj geldiğini, "ME" yani telefon hafızasında 2. konuma kaydedildiğini öğreniyoruz.

    Mesajı okumak için vermemiz gereken komut ise +CMGR. AT+CMGR=KONUM şeklinde kullanımı var, KONUM ise CNMI'den dönen 2 olacak.

    AT+CMGR=2

    Gelen cevap:

    +CMGR: 0,,74
    0791095589000800040480393300007040605133818043416B3108CACD66331D32480
    D829ECCEA945A75819855AAB1E804D560B0531544AD4E99C16C501A5C8282D662B
    059942E8BDA5312149406B349A70B
    (PDU tek satırlık bir bilgidir, forumun sayfa yapısı kaymasın diye böldüm. Denemek isterseniz tek satır haline getirin)
    OK

    Buradaki 0, mesajın yeni ve okunmamış olduğu manasında, dikkat ederseniz null değerli bir değişken daha var 0'dan sonra. Bunun boş kalması gerekiyormuş, açıklamada öyle yazıyor. 74 ise octet olarak mesajın uzunluğu. Alt satırdan itibaren de PDU'muz yani mesajın içeriği başlıyor. Ben 9333'e laylaylom yazmıştım, cevap olarak hatalı istek mesajı gelmiş olmalı. Bakıyoruz...

    PDU'nun açılımı:
    Servis merkezi:+905598008000
    Gönderen:9333
    Tarih Zaman:06/04/07 15:33:18 GMT ?
    TP_PID:00
    TP_DCS:00
    TP_DCS-popis:Sıkıştırılmamış mesaj
    Sınıf yok
    Varsayılan Alfabe

    AVEA 9333:HATA OLUSTU. LUTFEN 500'U TUSLAYARAK AVEAMERKEZ'I ARAYIN.
    Uzunluk:67

    PDU'yu nasıl çözdüğümü yazmıştım yukarıda.

    Peki mesaj göndermek istersek ne oluyor? Onun da komutu +CMGS.

    AT+CMGS=Oktet uzunluğunu yazıp Enter'a basıyoruz. Alt satırda
    >
    çıkarak PDU girmemizi bekliyor. Girdikten sonra ctrl+z'ye basarak sonlandırıyoruz. Ve OK işlemin başarılı olduğuna dair cevabımız oluyor. Başarılı olmazsa +CME ERROR: ### şeklinde hatalar gelir. Karşılaşabileceğiniz bir +CME ERROR, 500 olacaktır. Bu mesajın şebeke tarafından kabul edilmediği manasındadır, genellikle kontörünüz bitince bu hatayı alırsınız :)
    Tam komut şöyle.

    AT+CMGS=69<enter>
    079109558900080001000B815073337417F800004050621594669741
    EDF23CAC0691CBEE72BB3C4F83F261783AFF96D7F52C9038BC0EB
    D36DD0394D2E8FCB6B503B4D4ECB5D2E574381E4F3F9<ctrl+z>
    (PDU tek satırlık bir bilgidir, forumun sayfa yapısı kaymasın diye böldüm. Denemek isterseniz tek satır haline getirin)
    +CMGS:0

    OK //işlem tamam, mesaj gönderildi.

    Gelen mesajlar bir süre sonra hafızada yer kaplayacak, yenilerinin gelmesi engellenecek. Bu durumda işi biten mesajları çöplüğe göndermeli.. Bunun komutu +CMGD.

    AT+CMGD=KONUM numarası şeklinde bir komut. isterseniz +CMGL ile listeleyip numaraları öğrenebilirsiniz. Ama size +CMTI ile gelen numarayı kullanmak daha kolay, işi biten mesajı anında silmek yani. Yok son x mesaj dursun isterim derseniz bunun için bir fonksiyon yazmanız gerekecek :)
    Ben 6. mesajı silmek istiyorum.

    AT+CMGD=6
    OK //Bu kadarcık.

    Basit olarak SMS Gönderme&Alma fonksiyonları bu şekilde. Bunu projenize uygulama kısmı şimdilik size kalmış.
    Ayrıca yapılmış bir şey olarak da SMS4PIC diye bir proje var Internette bulabilirsiniz. Son versiyonlarında sıcaklık sensörü ve LCD ekran bile dahil etmişler.
    Benim nihai olarak yapmak istediğim şey alarm sisteminden biraz farklı. Ben SMS gönderme ve almayı Internet tabanlı birşeyler yapmaya çalışıyorum, bu yüzden benim donanımsal bir sıkıntım yok; PC için yazılım üretmem yetiyor bu aşamada. Ama gelişkin bir alarm sistemine de hayır demem, ancak önce mikrokontrolcüler üzerinde biraz deneyim kazanmam gerekiyor, pek aşina değilim kendilerine çünkü.

    Siz de uygulama geliştirme aşamasında bilgisayarınızı kullanmalısınız, en azından sorunun nerede olduğunu anlarsınız, Hyperterminal'i açacaksınız, önünüze de üreticinin Developer Guide'ını, bakıp bakıp deneyeceksiniz, ben böyle yaptım, başka yolu da yok.

    Gelelim gerekli diğer şeylere. Cep telefonu bazlı bir alarm sisteminde sadece SMS almakla da iş bitmiyor, kendi geliştirdiğiniz devrenizin kendini kontrol etmesi haricinde cep telefonunu da kontrol etmelisiniz. Farzedin elektrik kesildi, ama siz bunu zaten düşünüp bir backup sistemi yapmıştınız elektronik devre kısmına. Peki telefon ne yapsın, onun da bataryası var ama bitebilir. Mesela telefonu sorgulayıp batarya seviyesini kontrol etmeniz gerekiyor periyodik aralıklarla. Örnek geliyor; benim telefonumda komutu şu: +CBC. Yazınca şu gelir cevap olarak:

    +CBC: 0,53

    OK

    Yorumlayalım; 0 telefonun pil gücünden çalıştığını belirtir. (1 de telefonun şarj cihazına bağlı olduğunu.) 53 ise 0-100 arasında pilin doluluk oranıdır, yani benim telefonun %53 pili kalmış. Nitekim ekrana bakıyorum, evet çubuk yarıda. Devrenizin ekrana bakıp telefonun çıkardığı sesleri dinleme niteliği olmadığından bunları sürekli kontrol etmelisiniz.
    Mesela SMS attınız, her zaman giden mesaj +CME ERROR verip duruyor. Bir mesaj gitmiyorsa neyi kontrol edersiniz, her zaman giden bir numara olduğuna göre numara doğru, kontörünüzün de olduğunu varsayıyorum (elbette kalan kontörü bile sorgulamanız gerekir uygulamada, en iyisi hatlı alın :D), ne kaldı geriye, telefon çekmiyor olabilir. Evet, telefonun sinyal durumunu kontrol etmeniz lazım, programınız gelen veriye göre sorunun kaynağını bulabilmelidir. (Sinyal iyiyse sorun bundan değildir kararını vermek) Nedir komutu, +CSQ.

    +CSQ: 5,99

    OK

    0 < -113dBm
    1 = -111dBm
    2-30 <>-109 ve -53dBm arası
    31 > -51dBm
    99 da bilmiyorum manasına geliyor. Dolayısıyla 5, -98dBm gibi bir değere tekabül ediyor, biraz düşük, telefona da bakınca beni onaylıyor, tek çubuk çekiyor. Belki bundan olabilir deyip aralıklarla göndermeyi tekrar denemek gerekiyor. (virgülden sonraki 99 yani bilmiyorum değeri BER ile alakalı, sinyal seviyesi değil yani)

    Salt sinyal değeri de işinize yaramayabilir, telefon şebeke bulamıyor belki, SMS belleği doldu mesaj alınamıyor belki... örnekler çoğaltılabilir. Her koşulda çalışabilecek bir sistem arıyorsak ve yapmaya çalışıyorsak (alarm sistemi her koşulda çalışabilmelidir mesela, amacı budur) her koşulu değerlendirmeliyiz. Telefonu şarj ederkenki pil sıcaklığına bile bakmalıyız, hatalı bir pil yüzünden alarm sistemini kaybedebilirsiniz. Değer normal üzeriyse bir mesaj atılabilir vs. Ucundan değinmeye çalıştığım konular bunlar, SMS artık otomasyonda kullanılan önemli bir teknoloji. Çünkü bir cep telefonunu sürekli yanımızda taşırız, şebekemiz de olduğu sürece dünyanın her yerinden sisteme birşeyler yapması için emir gönderebiliriz. Tabii artık Internet ile kontrol edilenleri çıktı, normal olarak geniş band bir internet bağlantısı ile alarm sisteminden alacağımız yanıtlar salt metinler olmaktan çıkıp, anlık görüntüler, ses kayıtları ve videolar olmaya başladı. Internet üzerinden komut alan bir mikrokontrolcü sistemi karışık olabilir, TCP/IP stackları ile uğraşmak gerekecektir, sistemi ağa dahil etmek kolay değil :) Yine de Internet bazlı çalışan sistemlere "backup" olarak SMS sistemi entegre edildiği bilinen birşey. Kullanım alanı sınırsız, yapılmayacak şeyler de değil. Benim aktaracaklarım bu kadar, ileride ekleme yapabilirim. Umarım işinize yaramıştır. Herkese bol otomasyonlu günler :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 7 Nisan 2007; 10:18:39 >







  • PDU çözme&oluşturma ile alakalı yeni bir program keşfettim: PDUSpy
    http://www.nobbi.com/monitor/index.htm

    Açıklaması da burada:http://www.nobbi.com/pduspy.htm
  • hazar arkadaşım verdiğin bilgiler için teşekkürler bende ericson telefon bulunmadığı için nokia 3310 telefon kullanacaktım araştırma yaptım f-bus diye bir iletişimi nokia kullandığını öğrendim incelemek isteyen arkadaşlar içinhttp://www.embedtronics.com/nokia/fbus.html kolay gelsin
  • F-Bus linkin için teşekkür ederim, bir arkadaşımın oldukça işine yarayacak :)
  • Öncelikle konu için teşekkürler hocam.
    Elimdeki telefonu bilgisayara bağlıyorum ve aygıt yöneticisinde modemler>Samsung mobile usb modem olarak görüyorum.Fakat telefona nasıl seri porttan bağlanıp komutlar göndereceğimi bilmiyorum.Bir çok kaynağa baktım ama konulardaki linkler ya uçmuş oluyor yada benim ingilizcem yetmiyor.
    Denilen Hyperterminal programınıda denedim telnet'ten bağlanmayıda ama beceremedim. Yardım eden olursa sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr.DarkGreen

    Öncelikle konu için teşekkürler hocam.
    Elimdeki telefonu bilgisayara bağlıyorum ve aygıt yöneticisinde modemler>Samsung mobile usb modem olarak görüyorum.Fakat telefona nasıl seri porttan bağlanıp komutlar göndereceğimi bilmiyorum.Bir çok kaynağa baktım ama konulardaki linkler ya uçmuş oluyor yada benim ingilizcem yetmiyor.
    Denilen Hyperterminal programınıda denedim telnet'ten bağlanmayıda ama beceremedim. Yardım eden olursa sevinirim.


    Merhaba,
    epey bir süre önce bu konuyla uğraştım ve çözebildiğim kadarını aşağıda linkini verdiğim forumda anlatmıştım.

    http://www.accesstr.net/konu-sms-gondermek-hakkinda-access-2007-2010.html

    Araştırma yaparken rastlamadıysanız okuyabilirsiniz. Bundan fazla yardımcı olamam maalesef (Okuduğunuzda anlayacağınız üzere o eksik kısmını da çözebilseydim problem tamamıyla hallolmuş olacaktı zaten).




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr.DarkGreen

    Öncelikle konu için teşekkürler hocam.
    Elimdeki telefonu bilgisayara bağlıyorum ve aygıt yöneticisinde modemler>Samsung mobile usb modem olarak görüyorum.Fakat telefona nasıl seri porttan bağlanıp komutlar göndereceğimi bilmiyorum.Bir çok kaynağa baktım ama konulardaki linkler ya uçmuş oluyor yada benim ingilizcem yetmiyor.
    Denilen Hyperterminal programınıda denedim telnet'ten bağlanmayıda ama beceremedim. Yardım eden olursa sevinirim.


    Projeyi 1-2 gün önce tamamladım. Tekrar teşekkür ediyorum konu için ciddi manada faydası oldu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.