Şimdi Ara

LYS Ders Çalışma Taktikleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
36
Favori
37.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • verdiğin bilgiler için teşekkürler ysselim.
  • çok teşekkürler hocam..
  • teşekkürler
  • güzel tavsiyeler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ysselim

    Mesajla gelen sorular var. Bari buraya yazalım da herkes faydalansın (fayda olarak görenler tabi).

    quote:

    Orijinalden alıntı: ...

    sanırım benden yaşça epey büyüksün o yüzden abi diye hitap edeyim..şimdi abi belliki öss işini biliyorsun anlıyorsun , ygsde 400-410 arası bi puan yaptım son haftalar 430 ortalama yapmama ragmen kötü geçti gerçek sınav , ve artık sadece lys kaldı.ben ygsye kadar 1 kere açıp lys calısmadım.şimdi lys 2 ayda biter mi ne dersin ? mf 4 cüyüm biyolojinin etkisi bana %5 , kimya %9 , fiz %13 , mat %22 ... biyolojiyi sallıyım mı napıyım zaman kaybı mı olur acaba calıssam ne dersin..bir de fizik 2 de cok ama cok zorlanıyorum , zamanında hocaları dinlemedim şimdi de kitaptan anlamıyorum fizik 2 yi(okulda hiç tek cümle dinlemedim aptal gibi.fiziği dersanede de dinlemedim..) . mesela açıyorum dalgalar , B manyetik alan konusu , indiksiyon-özindiksiyon falan.afedersin bi bok anlamıyorum konu anlatımındaki bütün çözümlere bakmama ragmen..yani o esnada çözümü genelde anlıyorum adam formulde yerine yazıyo ama , işte ne biliyim bahsettiğim konuların sorularında bişi yapamıyorum...
    sence hiç bilmeyen adam mesela manyetik alan konusunu , indiksiyon alternatif akımı falan kac saatte bitirebilir..günde 1 konu çözerek gitsem iyi mi kötü mü yani.günde 1 konuyla anca yetişiyor konular..bir de fizik 2 yi cok unutuyorum ben ya sorularda ne yapmam gerektiğini falan..sen nasıl aradan yıllar geçmesine ragmen hatırlıyorsun anlamıyorum ki bende mi sorun var acaba :S istanbulda orta kalite bi and. lisesinde okuyorum su an son sınıfım , istediğim şey aslında eski sistemde 335 civarı yapmak(daha dogrusu ilk 20-25 bine girmek)..ama bu saatten sonra cok zor gibi gözüküyor.demin actım integralle ugrasıyorum bin tane soru tipi var..bıktım artık gına geldi ya.cok yazdım zamanını alıyorum k.bakma ama nacizane önerilerin vardır heralde o yüzden yardımcı olmanı istiyorum.



    LYS 2 ayda biter. Ama çalışanın çalışma stiline ve kapasitesine bağlı birşey.

    Ben zamanında okulda hiçbir derse girmeyen bir adamdım. Dersanede de derslere girmedim. Ama ÖYS zamanı yaklaştığında, aldım elime kitapları ve sıradan bitirdim.
    5 günde GüvenDer Kimyayı, 6 günde Başarı Biyolojiyi, 6 günde GüvenDer Fiziği bitirdiğimi hala hatırlarım.
    Kitapları bitirmeden önce Fen'de 62'de 20-25 yapamazken, bitirdikten sonra 50 üzeri yapmaya başladığımı da... (95'te 50 fen sağlam net demekti...)

    Benim hiç bilmediğim ve anlamakta zorlandığım konulara çalışma sistemim şu şekildeydi:

    ***************************************************
    1. Önce konunun sonundaki soruları çözmeye çalışırdım.
    Konuyu bilmediğim için sıfıra yakın yapardım ama, en azından neyi bilmediğimi ve neyi öğrenmem gerektiğini görürdüm. Misal "xxx'ın ağırlık merkezini bul" yazan bir soruda ağırlık merkezi bulmanın önemli olduğunu görürdüm. Böylece öğrenmeye yönelik bir ön hazırlık olurdu kafamda.

    Önce kafanda sorular olacak ki, cevabını gördüğünde beyin direk kapsın. Bunu isterseniz deneyin. Misal "Yukarıdaki notu yazan arkadaş hangi tür anadolu lisesinde okuyor?" diye şimdi sorsam çoğunuz yazıyı okumuş olsanız bile aklınızda değildir. Ama bu sorudan sonra paragrafa bakanın aklında kalacaktır.

    2. Konuyu baştan itibaren hızla göz geçirerek okurdum. Anlamaya hiç çalışmaz, sadece göz geçirirdim.
    Böylece konunun enini boyunu bir görürsünüz. Kafanızda bir yapı oluşur. Önce binanın iskeletini yapar, sonra araya tuğlaları yerleştirirsiniz...
    Kaba inşaat olmadan ince inşaat yapılmaz. Kaba inşaat da sağlam olacak ki ince işçilik bir işe yarasın.

    3. Konuyu baştan itibaren güzelce okur, arada verdiği örnekleri örneklerin çözümüne bakmadan çözmeye çalışır, o şekilde bitirirdim.
    Örneklerin çözümüne bakmadan kendiniz çözmeye çalıştığınızda beyin orada da bir altyapı oluşturur. Soruyu çözemeseniz bile, çözümü anında aklınıza girer.
    Misal şu an çoğunuz YGS'de yanlış yaptığınız soruların çözümünü net olarak bilirsiniz... Tekrar sorsalar güzel güzel de çözersiniz... Çünkü önce kendiniz çözmeye çalıştınız...

    Hatta daha da ötesi, bundan 1 sene sonra yanlış yaptığınız soruları net olarak hatırlayacak, doğru yaptıklarınızı ise hatırlamayacaksınız...
    Ben 95'te yanlış yaptığım soruları hala hatırlarım... Doğal olarak çözümlerini de...

    4. Konunun sonundaki soruları çözerdim.
    Burda da üşenmez, tamamını çözerdim. Sorular kolay gelse de, çabucak yapılacak sorular da olsalar, çözerdim. Hem hız kazandırır, hem el alışkanlığı.

    5. Konuyu baştan tekrar okur, yanlış yaptığım sorularla alakalı detaylara biraz daha dikkat eder, geri kalan kısımlarını da tekrar etmiş olurdum.

    6. Konunun sonundaki soruları tekrar çözerdim.
    Tekrar çözdüğümde, 100 sorunun 99unu hatırlayıp doğru çözecek olsam da çözerdim. Çünkü hem bilgi iyice oturur, hem de o konudaki soru tiplerini çözme otonom sinir sistemine devredilmiş gibi olur. Tekrar o soru tipi geldiğinde 5sn "Bunu nasıl çözüyorduk" diye düşünmezsiniz... Direk çözüme gidersiniz.
    ***************************************************

    Tabi bunlar bilmediğiniz ve anlamakta zorlandığınız konular için... Ya da konuların çoğunu biliyorsunuzdur ama bir konuda çıkan soruları yanlış yapıyorsunuzdur. Dönüp o konuya çalışmak için olabilir...

    YGS Biyoloji ve Kimya, LYS'dekinden çok farklı değildir. Biraz daha detaylıdır ve birkaç ek konu vardır o kadar.
    Gözünüzde büyütmeyin.

    Fizik2 ve Fizik3 zorlayabilir, ki Lisedeyken ben de zorlanmıştım.
    O da dalgalar, alternatif akım, endüksiyon, elektromagnetizma, akı vs vs. gibi şeylerin aslında liselerde öğretilmemesi gereken ileri düzey konular olduğu için.
    Niye öğretilir onu da bilmiyorum, çünkü Elektrik-Elektronik okuyacak olanlar hariç hiçkimsenin işine yaramayacak bilgiler onlar.
    Bize ODTÜ'de aynı Fizik 2'nin çok daha kapsamlı ve çok daha detaylısını gördük. Sınavlardan da 95 üzeri notlar aldım ve AA getirdim. Ama şimdi sorsanız hiçbirisini hatırlamam. Çünkü bir daha hiçbir yerde kullanmadık... Ne okulda başka bir derste, ne de meslek hayatımızda...

    Onları çalışırken de şöyle bir üçkağıt yapabilirsiniz.

    Konuya hiç bakmayın. Çünkü mantığını çözmeye kalkarsanız beyniniz kaldırmakta zorlanabilir.

    Çözümlü soruları alın elinize. Soruya bakın, nasıl çözüldüğüne bakın.
    Sonra çözümü kapatıp aynı soruyu çözmeyi deneyin. Muhtemelen çözemeyeceksiniz, ama gene de deneyin. Çünkü aklınızda kalan parçaları görürsünüz.
    Sonra tekrar çözüme bakın, tekrar kapatıp deneyin.
    Bunu 3-5 kez yaptıktan sonra, soruyu otomatik çözecek hale gelirsiniz. Üstüne formülleri de ezberlemiş olursunuz. Ondan sonra dönüp konuya bakabilirsiniz...

    Türev ve integrale gelince...

    Bu ikisi lise matematik öğretmenlerinin kazmalığı yüzünden çoğu lise öğrencisi tarafından fobi haline getirilen, aslında çok şeker ve basit konulardır.

    Türev, bildiğiniz eğim, yani Tanjant'tır... Yani Karşı/Komşu... Yani (y2-y1)/(x2-x1)... Yani DeltaY/DeltaX... y ve x'i sıfıra yakın değerler alırsanız da, Delta işareti d'ye dönüşür. Yani dy/dx olur. Özetle dy/dx, bildiğiniz tanjanttır...

    İntegral ise, bildiğiniz Sigma, yani Toplamadır. O sigma harfinin kulaklarını çekip uzattığınızda integral işareti olur. Mantığı da gene çok basittir.
    Küçükken kareli kağıtlara şekil çizip kareleri sayarak alan bulurduk ya. Aynı mantık.

    Örneğin ilkokulda olsanız ve formül bilmeseniz bir üçgenin alanını nasıl hesaplarsınız? Milimetrik bir kağıda çizerek küçük kareleri toplarsanız çıkar değil mi? Aynı mantık.
    Ama kareleri tek tek saymak yerine fonksiyon kullanarak yapıyorsunuz.

    Şöyle özetleyeyim. 2'ye 2 bir eşkenar dik üçgen alın ve o üçgeni milimetrik kağıda çizin. Sonra alttaki 2cm'lik kısmı 1'er mm'den 20 eşit parçaya bölün. O her parçanın alanı nedir?
    Yükseklik x 1mm değil mi? Burada yükseklik = f(x)'tir, 1mm de dx. (Yani fonksiyonda x'in değerine karşılık gelen y değeri, yani yükseklik).

    Integral f(x) . dx ==> Sigma f(x) . dx == Sigma y1 . Delta x. == Yani üçgen için 20 tane yüksekliği ile 1mm'lik tabanların çarpımlarının toplamı.

    2'ye 2 dik eşkenar dik üçgeni 0'dan 2'ye y=x doğrusu olarak çizebilirsiniz. Yani f(x) = x
    0'dan 2'ye Integral f(x) . dx = 0'dan 2'ye Integral x . dx = x2 / 2 (0'dan 2'ye) = 4/2 - 0/2 = 2. Üçgenin alanı bulduk mu? Bulduk.

    Integralin geri kalan herşeyi bu temel üzerine çıkarılmış kestirme formüllerdir. O kadar.

    Gözünüzde büyütmeyin ve bence bu işten zevk almaya bakın. Çünkü gerçekte çok hoş bir konudur.

    EDİT: Başlık Değiştirme

    Yararli konu tskler:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cobra 2

    yazı çalışarak geçirin. Bu arada ben de rakibim gençler:) Alın size tavsiyelerin babası:

    Webaslan adlı kullanıcıdan alıntıdır:


    Baştan söyleyeyim Bu konu en tepeleri hedefleyen insanlar içindir.

    Çalışarak , emek harcayarak istediğiniz her yere gidebileceğinize inanın.Şu ana kadar başarılı olmamış olabilirsiniz.bunun hiç bir önemi yok.şu andan sınava kadar hakkıyla çalışan herkes istediği bölüme gider.Çalışmaya başlarsınız.1 ay içinde işin içine girince kendinizi yükseltmeye başlarsınız.konuları yavaş yavaş halledersiniz.netleriniz yavaş yavaş artar.dersane sıralamalarınız yavaş yavaş yükselir.ve bu sizi çalışmaya teşvik eden en büyük şey olur.insan başarının mutluluğunu tattığında bırakmak çok zor açıkçası.unutmayın sınav günü sınava elinden geleni yaptığını bilerek kendinden emin girmenin verdiği rahatlık hiç bir şeye değişilmez.

    1-)Çalışmayı gerçekten istemelisiniz.kimse size kalk çalış dememeli.hatta arkadaşlarınız ne çok çalışıyon be iyice inek oldun demeli.
    2-)en güzel çalışma 3-4 kişilik grupla yapılan çalışmadır.gruptaki herkesin çalışmak isteyen adamlar olması önemlidir.eğer evinizde tv-bilgisayar-misafirler-zırlayan kardeşler falan varsa hemen evden kaçacak ders çalışacak başka bir yer bulun.yurt vs.böyle bir imkanınız yoksa da bilgisayarı tamamen kaldırın! ve evdeki herkesi sıkı sıkı tembihleyin ses olmaması grektiği konusunda.molalar dahil TV kesinlikle izlemeyin!
    3-)yazı iyi değerlendirin.yazın ders çalışmayı öğrenen ve konular hakkında az çok fikri olan birini okul açıldıktan sonra kise tutamaz.
    4-)olayın farkında olmayan , önünde daha bir yıl var diyen dizi izleyen insanları takmayın.onlar zaten sınavdan sonra anlayacaklar neler kaybettiklerini.arkadaşlarınız kafeye gidiyorsa gitmeyin.sinemaya gidiyorsa gitmeyin.��bi kere be�� deseler de gitmeyin.bu gibi aktiviteleri ancak hakkettikten sonra kendinize ödül olarak verin.örneğin 1 hafta sıkı ders çalışın cuma akşamı sinemaya gidin.yada halısaha maçı falan.
    5-)bilmediğiniz konular dururken bildiğiniz konulardan 1000 lerce soru çözmek yapılacak en büyük aptallıktır.insan bilmediği konuyu çalışmaktan çok korkuyor.bu korkuyu yenin.
    6-)her dersi ayrı koldan götürün.örneğin bir günde 5 derse de bakmak gerekiyor.bu sayede insan herhangi bir dersten soğumamış oluyor.her gün her derse bir etüt verin.
    7-)yeni konuları sizi üniversiteye yaklaştıracak birer basamak olarak görün.çalışma stili şöyle olmalı: dersanede konuyu dinleyin. yeni konuların önce konusunu ANLAYIN.sonra çözümlü örneklerini ANLAYARAK çözün.ardından normal testleri çözün.konu çalışma stili bu olmalı.
    8-)YAPAMADIĞINIZ SORULARI HOCAYA SORUN.yapamadığınızı öğrenmezseniz yaptığınız işin hiç bir anlamı kalmaz.ben sorularımı kesip zarflıyordum hocalara öyle soruyordum.yoksa kitaptan soru sorma işi hikaye bence.unutursun kalır soru orda sınavda çıkar apışır kalırsın.beğendiğiniz veya birdaha çıksa yapamam dediğiniz soruları da aynı şekilde kesin ve zarlayın.sınavdan önce 1 hafta tekrar edersiniz.KESİNLİKLE SORULARINIZI KESİN VE ZARFLAYIN.
    9-)Yapamadığınız soruları arkadaşlarınızla beraber çözmeye çalışın.arkadaşınızın bakış açısını takip edin.arkadaşından dinlediğin aklında %95 kalıyor.
    10-)okulu çok iyi değerlendirin.bol bol soru çözün.sayısal dersleri dinleyin.diğer derslerde bazı hocalar ders anlatmaya çalışabilir.takmayın ve derste soru çözün:D.hocalar sizi boş bırakacak ders çalışın diye.sakın muhabete dalmayın.oturun testinizi çözün.
    11-)elde telefon kızla msjaşmak yok.gerekirse telefonunuzu kapatın veya babanıza verin.
    12-)devamlı planlı ve programlı hareket edin.benim her hafta Cuma günü ödev kontrolüm vardı.yeni ödevi aldığım gibi neyi ne zaman yapacağımı yazıyordum.bir sonraki hafta gene aynen devam.insan beyni bu tarz şeyleri genelde nedense unutuyor.bu yüzden yazmak çok gerekli.
    13-)konuları çizelge şeklinde yazın ve bitirdikçe üstünü çizin.
    14-)önemli olan çok ayrıntı noktaları not alacağınız küçük bir not defteri yapın.bunu sakın ihmal etmeyin.özellikle denemelerden öğrendiğiniz çok ilginç şeyler olacak onları not edin
    15-)çalışma süresi 90dk etüt 15 dk mola şeklinde olmalı.mola verdiğiniz 15 dk molada kesinlikle ders çalışmayın müzik dinleyin arkadaşınızla muhabbet edin vs.
    16-)ygs den 1 ay sonra bütün konular bitmiş olmalı.buna göre kendinizi ayarlayın.biz çok geç kaldık mesela bu sene.
    17-)ygs- lys dengeli çalışın.bazı dersaneler yetiştiremiyor konuları.bu yüzden kör körüne bağlanmayın.gerekirse dershaneyi geçin konularda.ygsden 1 ay önce ygs konuları bitmiş olmalı.seri denemeler başlar genelde.bu denemelerde yapamadığınız soruları mutlaka öğrenin.öğrendiğiniz yeni noktaları mutlaka not alın.aynı şey lys denemeleri için de geçerli.
    18-)ygs sosyali lys-ygs lerin en zor bölümüydü.bu yüzden sosyali çalışmadan yaparım gözüyle görmeyin.az çalışın ama çalışın.
    19-)ygs kötü gelirse çalışmaya küsmeyin.çok az önemi var unutmayın.1 örnek:arkadaşımın ygs2 9000 yerleştirme mf3 1500.
    20-)sürekli kendinizi motive etme eğiliminde olun.gideceğiniz yeri düşünün.yazın nasıl rahatlayacağınızı düşünün.
    21-)mutlaka uykunuzu alın.saat 12 den önce yatın.okuldan rapor aldığınız dönemlerde sabah erken kalkın ve çalışmaya erken başlayın(saat 8 en geç).
    22-)eskiye yönelik soru çözme tarzında genel tekrarlar yapın.özellikle kendinizi tam hissetmediğiniz konularda.
    23-)seri deneme döneminde yüksek veya düşük yapabilirsiniz.bunun hiç önemi yok.özellikle ygs için bu böyle.yani benim gibi kafayı yemeyin sınava 1 hafta kala.hiç bir önemi yok.sadece soru görmek için denemelere girin.
    24-)son olarak ÖSS KONULARI BİLİRSENİZ ÇOK KOLAY BİR SINAV BUNU UNUTMAYIN!
    Aklıma gelirse birşeyler eklerim.

    dip not: çıkıp da kimsin sen falan diye mesaj atmasın sivriler.baya bir arkadaş yardım istedi bu yüzden açıldı konu.

    ekleme
    25-)bizim grupta en yavaş çözenlerdendim buna içten içe baya kafayı takmıştım.ygs de zamanım tam yetti lys de ise sınavı 2 kere çözüp optiği 2 kere kontrol ettikten sonra bile çay içecek kadar zaman kalmıştı.
    vardığım kanı şu:bazı arkadaşlar soruları sallama bi biçimde baştan savma çözüp hızlıca bitiriyorlar.bu yüzden buna pek kafayı takmayın.zaman derdiniz olmasın

    ekleme bir arkadaş bana nasıl çalıştığımı sormuş ben de buraya da yazayım dedim.
    yazın ilk 15 günü tatil yapmıştım.sonra çalışmaya başladım.gün bomboş olduğundan en az 6 saat çalışıyordum.daha fazla da oluyordu tabi ama 10 saati geçmemiştir.daha çok konu okumaya vakit ayırıyordum.bunun yanında günde ortalama 200-250 soru çözüyordum.okul açıldıktan sonra is iyice sağlama bağladım işi.okulda her boş dakikamı çalışarak geçirmeye çalıştım.hatta gereksiz gördüğüm derslerde bile hocayla papaz olup çalıştım.okuldan çıktıktan sonra ise 1-1.5 saat dinlenip başlıyordum.gece 12ye kadar 90dk etüt 15dk mola şeklinde.haftada bir gün dershaneden ödev alıyordum.o akşam gelecek haftayı planlıyordum ve ders çalışmıyordum.benim tatilim de oydu:Dhafta sonu da gene aynı şekilde devam ettim.tabii arada kaçamaklarım oldu ama okul açıldıktan sonra özellikle hiç boş zaman geçirmedim neredeyse.okul zamanı evdeki çalışmam dershane ettleri hariç ortalama 5 saat falan.çözdüğüm soru da 350 falandır günlük.
    ama çok önemli olan ve kesinlikle mükemmel geçirilmesi gereken zamanlar 15 tatil ve okuldan rapor aldığımız zaman.çünkü tüm gün boş oluyordum ve en az 10 saat çalışıyordum.günde ortalama 500 soru çözdük o zamanlarda.erken kalkmak burda önemli faktör.tüm gün boş diye yatarsan bütün gün mahvolur.en geç 8de derse oturmak gerekiyor.
    umarım yardımcı olabilmişimdir.

    not:bazı arkadaşlar zekadan falan bahsetmiş.ben yorum yapmadım o konuda ama kendimi övmek gibi olmasın oldukça zekiyimdir.
    öss sınavı bu sene kolay olduğu için aradaki farkı kapatan ve fazla çalışmadan istediği yerleri kazananlar olabilir.ama sınav orta üstü veya zor bir sınav olsaydı eminim nal toplardı hepsi.önemli olan da bu kendini en zora göre hazırlamak.ben bunu yaptım.çoğu okul hocasından iyi bildiğim bir sürü ayrıntı bilgim var.öss sisteminin başından beri çıkan sorulardan bazıları çok zordur.biz kendimizi ona göre hazırladık.
    salak bu kadar çalışmış demeyin diye yazdım bunu da yoksa öyle kişilik problemlerim yoktur.

    ekleme:
    soru çözerken dikkat edilmesi gereken konu ise bütün kitapları bitircek türkiyede 20 tane bile adam yoktur.kitap bitmedi diye üzülmek saçmalamaktan başka bir şey değildir.kitaptan korktuğunuz konuları çözmeniz ve onları muntazam bir şekilde sorarak öğrenmeniz çok çok daha yararlı olacaktır.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8CA3A7969 -- 6 Nisan 2013; 20:48:51 >




  • Hocam edebiyat için tavsiyen nedir onu göremedim . Tm öğrencisiyim Mat-Geo yine çalışıyorum çalıştığım zaman hallediyorum konuyu ama edebiyata hiç çalışasım gelmiyor sürekli bunaltıyor bu ders.İlk 30dk 1 saat çok verimli geçiyor yani not alıyorum yazdığımı ezberliyorum ama sonrası acayip sıkıyor.5-10dk da ezberlediğim şeyleri bu sefer 10-15 dk ya kadar uzayabiliyor çünkü bıkkınlık getiriyor.Mat-Geo da bu olmuyor çözerek ilerliyorsun.Bu edebiyat için ne öneriyorsunuz detaylı bir şekilde tavsiyelerinizi okumak istiyorum ..
  • hocam ben de ünv öğrencisiyim 300 bin ygs sıralamam (mf de ) bunu 150 200 bin yapabilir miyim yeni başladım calısmaya fakat tüm konuları unutmuşum nereden ve nasıl çalışmalıyım hangi kitaplar benim faydama olur ?
  • Kardeşim meslek lise mezunu olucam bu sene ygs 1 ve 2 180 puan yaptim mezuna kalmaya karar verdim suanda hicbir ders temelim yok nasil calismaliyim hangi kitaplari alayim elimde finalin ygs lys dergileri konu anlatim soru bankalari var yardimci olursan sevinirim ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar bilmem farkında mısınız da konu 5 yıllık.
  • 5 yıl lık konu
  • lys onemli tabi
  • güzel konu taktikler işe yarar sağol
  • up faydali konu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milenyum çocukları da faydalansın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.