Size vereceğim tavsiyeleri lütfen dinleyin. Öncelikle ya fen lisesine gidin ya da meslek lisesine. Bu ikisi hariç kesinlikle başka liselere bulaşmayın. Liseyi bitirmiş biri olarak benim yaptığım yanlışı sizin yapmanızı istemiyorum. Benim zamanımda Teogdu sınavın ismi 400e yakın puan almıştım 370lerde mi ne puanı olan okula gittim keşke gitmeseydim. Anadolu lisesiymiş, İmamhatipmiş, Sosyal bilimler G İ T M E Y İ N. Pişman olursunuz. Eğer ki dindar biriyseniz İmamhatip seçin derdim yıllar önce olsa çünkü Akpnin koltuğunu garantileme ihtimali %99.9du fakat şu an hukukun iktidara hizmet etmesi ekonomik çöküş yanlış dış politikalar vesaire hükümetin değişme ihtimali var. Eğer hükümet değişirse iş bulma olasılığınız aşırı azalacak. Yani burada bir kumar olayı var. İmamhatip seçerseniz ve Akp iktidarda olmaya devam ederse çok büyük ihtimal güzel bir maaşa sahip olacaksınız. Akp iktidardan giderse işiniz çok zor. Aileniz size önerdiğim iki lise hariç başka bir lise dayatırsa onlara bol bol araştırma yaptığınızı, öğretmenlerle konuştuğunuzu ve tavsiyeler aldığınızı, insanlara danıştığınızı söyleyin. Güzel bir şekilde durumu açıklayın. Buna rağmen başarısız olursanız okulda bulunan en sevdiğiniz öğretmene "Velim ile rica etsem konuşabilir misiniz? Şu X lisesini istiyorum ve tam benlik acaba o okulun güzel olduğuna onları ikna eder misiniz?" deyin ve anne babanızla okula gelin. Açık lise sınavları aşırı kolaydır ama maalesef sizin odaklanmanız gereken şey üniversite sınavıdır. Açık lise büyük bir irade ve sabır gerektirir. Aynı şekilde ailenizden "İşe girmek zorundasın." gibi tepkiler alabilirsiniz. Açık liseye girme düşünceniz varsa hemen şimdi ders çalışmayı deneyin. Günde 5 saat. Eğer denemeye bile üşendiyseniz açık lise size göre değildir. - Lisenin ilk günü heyecan yapabilirsiniz fakat gerçekten diğer tüm öğrenciler de sizin gibi heyecanlı çünkü kimseyi tanımıyor. Ondan dolayı içiniz rahat olsun. - İnsanlar ile fazla samimi olmayın ama aynı şekilde az samimi de olmayın tam ortasını bulun. Örneğin bir insan gelip rahatça ensenize vurup şakalaşamasın ama aynı şekilde gelip size "Nasılsın kanka?" diyebilsin. - Okul bittiğinde eve döndüğünüzde işlediğiniz derslerin tekrarını yapın bu çok kısa sürer 1 saati bile geçmez ve zevklidir kolaydır. Bunun faydasını okul sınavlarında göreceksiniz ve üniversite sınavında da. - Sigaraya başlatmak isteyenler olacaktır. Size önerim başlamamanızdır. Hayat sizin hayatınız fakat sigara durmadan zamlanıyor ve gerçekten öğrencilerin ceplerini inanılmaz yakıyor. Sağlığı zaten biliyorsunuzdur ama para olarak da çok zararı var. Sigara üstünüzde çok kötü kokular bırakır ve bundan kurtulmak imkansızdır. Kız arkadaş ilişkilerini olumsuz etkileyecektir. Okulda öğretmenlere yakalanma kaygısını tetikleyecektir. - Kız arkadaş 2 veya 3 yıl boyunca bulamadıysanız büyük ihtimal 4. sene de bulamayacaksınız ümidi kesin. Genetiğin en önemli faktör olduğunu ve sizin suçunuz olmadığını bilin. |