Şimdi Ara

Lise Öğrencisi İçin Tavsiyeleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
8
Favori
3.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, lise 3 bilişim teknolojisi öğrencisiyim. Geçen sene algoritma ve C# görmüş, seneyi kapatmıştık. Fakat, ben küçüklüğümden beri(taaa 6.sınıf :) )programlamayı araştıran birisi olduğum için, programlamayı çabucak öğrenme yetisine sahip olduğumu düşünüyorum(temelim var çünkü). Şuan da sınıfta gördüğümüz ASP.NET, JAVASCRIPT, MSSQL gibi dersleri hiç çalışmadan 90-100 ortalamasına sahip notlar alıyorum çünkü hocalarımın bana gösterdiklerini ben zaten 8.sınıfta okuyup, deniyordum. Algoritma yetisine sahip olduğumu düşünüyorum, herhangi bir dil kullanırken kolayca öğrenip mantıkla kodlama yapabiliyorum(bilmediğim dilde bile bazı arkadaşlarıma algoritma söyleyerek onlara yardımcı oluyorum.) Fakat tabi ki bu algoritma üst seviyede değil. Bir mühendisin algoritmasına sahip olmamı henüz gerekli eğitimi görmeden beklemiyorum. Velhasıl kelam, ben; Javascript(fonksiyonlar ile htmlde işlemler yapmak, butona tıklandığında fonksiyonun çalışması vb.), HTML-CSS(Statik bir siteyi kolayca tasarlayabilirim.), ASP.NET(Şuan da login, register sistemleri kodladım(okulda bunu görüyoruz) ama tabi ki çok basit düzeyde(httpcookie,session ile felan, Masterpage gibi şeyleri biliyorum ve şuanda MSSQL ve ASP.NET kullanarak basit-orta düzeyde siteler düzenleyebiliyorum), MSSQL(Çoklu veritabanları, teke-çok ilişki gibi şeyler öğrendik) biliyorum.
    Benim sizden tavsiye istediğim konu ise, ben bu bilgilerimi kullanarak ya da tavsiye edeceğiniz yoldan giderek şuan da nasıl bir kazanç elde edebilirim(Üniversite sınavıma çalışıyorum, birlikte götürebilirim)? Bazı ihtiyaçlarım oluyor ve aileme yük olmadan, onlardan utana, sıkıla isteyeceğime kendim kazandığım para ile almak istiyorum. Fikirleriniz benim için çok önemli, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

• Kısa vadeli ve para getiren, ufak işler için PHP işlerine bakmanı tavsiye ederim. Usta programcı olup para durumlarından dolayı PHP işlerinde çalışan birçok kişi var. Türkiye'de özellikle OpenCart gibi hazır PHP çatıları üzerine yeni tema giydirme, görüntü şablonlarında (view template) düzenleme yapma, ufak tefek bazı sorunları fiksleme gibi işler her yerden çıkıyor. Ancak o 'ufak tefek' işleri zamanında ve düzgün şekilde yapabilmek için de bir miktar tecrübe sahibi ve 'iş bilir' olman da gerekiyor bunun için de kendi bilgisayarında bir PHP platformu kurup onun üzerinde Hello World düzeyinden başlayıp gerçek hayatta kullanılan gerçek bir PHP uygulamasına kadar çeşitli şeyler yazıp çalıştırman gerekebilir ki bunun için uygun bir MySQL, Apache veya Nginx, kurman ve ayarlaman + temel PHP pratiklerini uygulaman da gerekir ve sonra tercihen Laravel gibi bir üst düzey framework ile biraz deneme yapman da iyi olabilir.

2. seçenek olarak Javascript + Angular / React / Node platformuna da girilebilir. Ancak onda da PHP'de old gibi öğrenmen gereken temel konular, yapman gereken pratikler var.

Tavsiye değil sadece ek bilgi olarak, her bir şeyi IDE ile otomatik yapmaya çalışma, örneğin Javascript kodları geliştirirken basit bir editörde (syntaxhighlighting / yazım vurgulama özelliği olan) yaz sonra tarayıcıda veya Node konsol 'da dene. Basit bir editör derken Vim ve Emacs gibi eski ama hala yaygın olarak kullanılan editörlere kıyısından köşesinden el atmaya başla.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. PHP ile devam edersem muhtemelen yazın başlamam gerekiyor. Çünkü o kadar basit bir konu olmadığını düşünüyorum. Aynı yandan Javascriptte basit değil fakat PHP'ye göre daha basit olacağı düşüncesindeyim. Ngnix gibi server uygulamalarının terimlerine aşinayım. PHP ile uzun vadede daha iyi kazanç ve daha rahat iş bulmak gibi bir avantajı olduğunu düşünüyorum. Fakat benim aradağım şey kısa vadede en doğru kazanç. Bunu da javascript ile yapabileceğimi düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir benim yorumlarım hakkında acaba?
  • Javascript Node.js sayesinde PHP gibi bir backend dili oldu, zaten istemci dili de Javascriptti, dolayısıyla bir anda herşeyin dili Javascript oldu. Ancak Javascript modüler değildi, yani Perl ve Python'daki gibi hazır modülleri ve onların kurulmasını standartlaştıran bir paket yöneticisi de yoktu, Node.js ile onlar da (require yönergesi ve npm) geldi. Hal böyle olunca PHP sadece web backend 'i olarak biraz daha zor durumda kaldı. Python big data alanı, bilimsel ve finansal uygulamar ve üniversite müfredatında da güçlü pozisyona sahip, ancak PHP'nin öyle bir pozisyonu yok. Ruby ise Rails sayesinde web uygulamasının bir veri model dili, bir backend API gibi iyi bir konumda, PHP o konuda da o kadar güçlü değil. PHP'nin hala iyi olduğu bir şey (başta da cok popüler olmasını sağlayan) uygulama kurma ve çalıştırma / deployment kolaylığı o kolaylık sayesinde 2000'ler ve 2010'ların ortalarına kadar milyon site PHP ile yapıldı o sayede PHP herşeye ragmen bayağı yaygın. Maaş ve ücretleri düşük ancak iş bulması daha kolay.Javascript ortalama maaşı Amerika'da senelik $110.000, geçenlerde youtube'ta çıkan Top 5 Programming Languages to Learn in 2018
    Clever Programmeryoutube
    Top 5 Programming Languages to Learn in 2018 to Get a Job Without a College Degree
    https://www.youtube.com/watch?v=f3EbDbm8XqY
    videosundan SS

Lise Öğrencisi İçin Tavsiyeleriniz

Bu tabloda yer almıyor fakat PHP maaşı $60bin olsun , düşük ancak bildik bir dil, kolay bir ortam. Javascript te bildik bir dil ancak React, Angular, vs uygulamaları sofistike (ingilizce sophisticated:) React, 1990'larda Windows'un masaüstü pencere yöneticisinin, callback event modelinin web'e uyarlanmış hali yani aslında farklı bir ortam, Angular da Javascript'e farklı bir yaklaşım, farklı bir programlama tekniği gibi birşey, bunları öğrenmek biraz farklı düşünmeyi gerektiriyor. Yani bu farklı sistemleri öğrenip düzgün çalışan uygulamalar yapabilecek düzeye gelmek gerekli, yani Javascript 'in kendisi kolay olsa da $110.000'lik o işler ciddi bir öğrenme ve çalışma gerektiriyor ve muhtemelen onu da herkes yapamadığı için de maaşlar o kadar yüksek rakamlara çıkıyor, bunu da hesaba katmak gerekli :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir anda işin içine girip para kazanabileyim şeklinde bir dil aranıyorsa @revivo72'nin dediği gibi PHP veya javascript olabilir. C, C++, C# veya java tek bir kişinin çok tecrübesi olmadan bir şey yapıp satabileceği bir platform olmaktan çıktılar artık. Küçük veya niche diller de adları üstüne küçük ve niche, kolay öğrenilir de zor iş bulunur. Ruby, go, rust vb. ne kadar güzel olsalar da memleketin pazarı malum.

Ben böyle soran herkese gözlerini kapatıp JS gir diyorum. Sadece html css ve js bilerek ömür boyu responsive web sayfaları yapıp ekmek kazanabilirsin. Öyle de bir şey. Yetmez gelişeyim dersen node var. Löp diye içine atlamak için biraz fazla büyük bir havuz node. Yine de genişleyebilecek alan olması açısından artı puan kazandırır.

PHP de yılların PHP'si. Wordpress kullanıyor. Bir sürü hazır platform kullanıyor. Onlara uzantı vb. yazabilirsin. Bakımlarını yapabilirsin. Kısa işler için ortalama para da alırsın.

• Tekrardan cevaplarınız için teşekkürler. Peki kendinizi benim yerime koyduğunuzda yarın yapacağınız şey ne olurdu? PHP'ye mi başlardınız yoksa JS'ye mi?
  • dedmouse kullanıcısına yanıt
    Sahsen JS. Yol haritasi olarak da sunu izlerdim:

1. html css js ile frontend yapmayi ogrenmek
    1.5. birer adet css ve js framework'u ogrenmek. sadece jquery ve bootstrap bile olsa omur boyu ekmek yedirme potansiyeli var.
    2. http'yi ve dolayisiyla web altyapisini anlamak
    3. node'un ne oldugunu anlamak,
    4. node ile biraz oynamak
    5. node icin bir adet MVC framework ogrenmek. express.js cok iyi.
    5.5 bir adet templating engine. jinja2 hosuma gidiyor sahsen.
    6. veritabanlari ile ugrasmaya baslamak. relational database nedir, nosql database nedir, farklari nedir bilmek. bir tanesini iyi ogrenmek. node icin mongodb cok populer.

bu basamakta artik baya acemi de olsa teknik olarak fullstack web developer oluyorsun. Js'ciler MEAN stack derler. "Mongo + Express + Angular (olmasa da olur bu) + Node" bas harfleri. Bu full olan stacklerden bir tanesi tabi baska boyle birbiriyle guzel calisan teknolojiler de var. Populer ve kolay olanlarindan biri bu.

7. bastan sona bir adet demo web sitesi yapmak.
    7.5 react, react-native, vue, angular gibi baba frameworkleri ogrenmek.
    8. authorization, API entegrasyonu, continuous integration, Webtoken, session, ajax cagrilar, responsive tasarim vb. ileri seyleri ogrenmek (js ve node ile deniz kenarindaki esinti gibi kolay bunlar...)
    9. Sass'dir, Less'dir gibi css akrobatlari; bower'dir, NPM'dir ekstradan paket yoneticileri ve ileri seviyede nasil kullanildiklari.

aralarda bir yerde de git ogrenirsin. versiyon kontrolu olmadan kod yazmayin. ne kadar erken baslarsaniz o kadar iyi versiyon kontrolu.

JS'nin guzel yani bu basamaklarin istedigin noktasinda durabilmen, yine de para kazandiracak is yapabilmek. Sadece 1. basamagi ogrenip biraksan wordpress'te 5 dolardan tema satarsin. 2. basamagi bitirsen statik web siteleri kodlayabilirsin. Diger cogu dilin de sonu yok ama para kazanmaya baslayana kadar cok zaman gecebiliyor.

Ben aslen python'ciyim. 7.5'ta "oeah bana yeter bu kadari" deyip biraktim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 12 Mayıs 2018; 6:18:47 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Önemli tavsiye ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Büyük ihtimal ile sizin verdiğiniz yolu uygulayacağım Tekrardan teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.