Şimdi Ara

Linux u tanimak istiyorum bilgi ve yardim istiyorum sizlerden

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    bende win lerden sIkIlmI$ degisik birseyler denemek isteyen biriyim.
    yalniz nette o kadar degisik isimlerde linux varki hangisini indireyip deneyecegimi $a$irdim.yani birileri bunu indir kur bunun ile ogrenmeye ba$la dese iyi olur.ve tam oalrak merak ettigimde wireless alici cihazimda yaninda linux te calisan bir program var.bunu her versiyon linux e gecerlimi yoksa sedece belli kisimindami calisacak ornegin ubuntu?

• Sana o zaman ufak ufak olayı anlatayım.

Linux dediğin şey aslında bir işletim sistemi değildir. Sadece işletim sistemi çekirdeğidir. İşletim sisteminin beyni olarak da düşünebilirsin. Bu çekirdek ve birçok GNU yazılımı özgür yazılım lisansı kullanır yani açık kaynak kodludur. İsteyen gidip bu Linux çekirdeği ve GNU araçları ile bir işletim sistemi oluşturabilir. Bu şekilde oluşturulan işletim sistemlerine GNU/Linux dağıtımı denir. Genellikle Linux dağıtımı ya da kısaca Linux olarak söyleniyor tabi. Ubuntu, Pardus, openSUSE, Mint, Fedora ve duyduğun birçok GNU/Linux dağıtımı aynı temelleri kullanır. Biri ile yapabileceğin, diğeri ile yapamayacağın şey yoktur.

Sana tavsiyem Ubuntu olacaktır. Sitesinden CD kalıbını indir ve boş bir CD'ye "kalıp yazma" yöntemi ile yaz. Düşük hızla yazmayı seçersen daha iyi olur. Ardından CD'yi tak ve bilgisayarını o CD ile aç. Bilgisayarına kurulmadan CD üzerinden Ubuntu'yu deneyeceksin

• pisahmet, genelce doğru olarak anlatmış.

Aynen pisahmet gibi bende sana yeni kullanıcılar için ideal, hızlı, basit ve sade ubuntu'yu öneririm.
  • Ubuntu'nun görünümü hoşunuza gitmezse Kubuntu'da deneyebilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DoguK@N

Ubuntu'nun görünümü hoşunuza gitmezse Kubuntu'da deneyebilirsiniz.

ubuntu ile aralarında görsel fark varmı acaba bide bunları aynı ekipmi yapıyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: med_cezir197

quote:

Orijinalden alıntı: DoguK@N

Ubuntu'nun görünümü hoşunuza gitmezse Kubuntu'da deneyebilirsiniz.

ubuntu ile aralarında görsel fark varmı acaba bide bunları aynı ekipmi yapıyor ?

Görsel ve program farklılıkları var kubuntu'da canonical tarafıdnan destekleniyor (ubuntu'ya destek veren şirket)
  • quote:

Orijinalden alıntı: med_cezir197

Durum şöyle: Ubuntu sürümleri genellikle kullandığı masaüstü sistemine göre isim alıyor. Normal Ubuntu, Gnome masaüstü sistemini kullanıyor. Mac OSX'e hafiften benzeyen bir masaüstü sistemidir. Kubuntu KDE masaüstü sistemini kullanıyor. Bu Windows'a biraz benzerdir. Geri kalanlar ise Xfce kullanan Xubuntu, LXDE kullanan Lubuntu vs vs.

Şuna benzer, buna benzer derken sadece yüzeysel olarak yani. Elbette bu masaüstü sistemlerinin OSX-Windows'dan ayrılan birçok özelliği var. Donanımını yazarsan hangi masaüstü sistemini kullanabileceğini söyleyebiliriz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Linux , serbestçe dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi, türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

UNIX 70' li yılların ortalarında büyük bilgisayarlar üzerinde çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Zaman içerisinde yayılmış ve birçok türevi ortaya çıkmıştır. UNIX ismi UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markası olduğundan dolayı birçok şirket, aynı temele dayanan işletim sistemleri için değişik isimler kullana gelmişlerdir.
  • Ortalama Windows kullanıcısı : Mandriva, Ubuntu, Mint
    Windows sistem yöneticisi: Debian, RedHat Ent, CentOS
    Windows ortalama kullanıcı, yazılımcı: Debian
    Windows sistem yönetcisi, yazılımcı : Slackware, Arch Linux, Gentoo

Ben bu şekilde kabataslak sınıflandırabilirim. İlk geçişlerde mutlaka bir yabancılık olacaktır ama bir kişi Windows'a cidden hakimse, Dos'u gerekli olduğunda nasıl kullanacağını biliyorsa, yazılım tarafı varsa Slackware'den de başlasa olur Ubuntu ile başlamasına gerek yok. Kurulum sırasında ne yapılacağını bilmeyecektir, ama belgeleri okuduğunda ne denmek istediğini kolayca anlayacaktır.

Linux kullanan kişi 100 kişide 1 kişi olduğunu unutmasın. Şuanda 100 kişiden yaklaşık olarak 94'ü Windows, 5'i Mac OS X, 1 ise Linux ve diğerlerini kullanıyor. Bu ayrıcalıktan ziyade daha fazla zorlanacağının göstergesidir. Derdinden anlayan birini bulmak, çözüm üretmek başta zor gelebilir, ama doğru yerlerde arama yaparsan Google iyi kullanırsan Linux hakkında öğrenemeyeceğin şey yoktur. Her ne kadar yazıları eski de olsawww.belgeler.org iyi bir başlangıç olabilir.

• http://forum.ubuntu-tr.net/

buradan daha fazla bilgi bulabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çikinoy -- 16 Ekim 2010; 15:21:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hoobastank

Ortalama Windows kullanıcısı : Mandriva, Ubuntu, Mint

bu sınıflandırmaya katılmıyorum. birinde yapıpda diğerinde yapamadığın bir şey yoktur. tamamen tercih meselesi. Ubuntu kullanırsan kendi sitesinden daha fazla destek bulabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xhektor -- 17 Ekim 2010; 16:05:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: abbas-dehmen

quote:

bu sınıflandırmaya katılmıyorum. birinde yapıpda diğerinde yapamadığın bir şey yoktur. tamamen tercih meselesi. Ubuntu kullanırsan kendi sitesinden daha fazla destek bulabilirsin.
    Fazla heyecanlısın sanırım. GNU/Linux dağıtımların hemen hemen hepsinde herşeyi yapabilirsin, söz konusu durum ilk başlangıçta kimin hangi dağıtımla başlaması onun için daha iyi olur çünkü her dağıtımın kendine has bir felsefesi var. Daha doğru düzgün Windows kullanamayan bir işletim sistemi ne yapar, arka planda ne işler döner tam olarak çözmemiş, Win altında batak oynayıp vakit geçiren adama Linux ile tanıştaracağım diye Slackware önerirsen o işin sonu büyük ihtimal hüsrandır. Önerilen dağıtımla başlanacak diye bir kural yok ama insanların edindiği tecrübelerden oluşan bir defacto kurallar dizi var.

Yalnız burada gördüğüm bir durum var her Windows kullanıcısına Ubuntu öneriliyor. Oysaki herkes için Ubuntu önerilmesine gerek yok. Soruyu soranın yetkinlik seviyesi yeterliyse herhangi bir dağıtımla başlayabilir. Gentoo da olur Debian da Ubuntu da...

• quote:

Hı hı, yiyosa birde Gentoo-LFS dene
  • quote:

Orijinalden alıntı: pisahmet

quote:

Hı hı, yiyosa birde Gentoo-LFS dene

Mantık yine değişmiyor.
    Yapabiliyorsun ama daha zor. Kilit nokta bu.

• quote:

quote:

quote:

Fazla heyecanlısın sanırım. GNU/Linux dağıtımların hemen hemen hepsinde herşeyi yapabilirsin, söz konusu durum ilk başlangıçta kimin hangi dağıtımla başlaması onun için daha iyi olur çünkü her dağıtımın kendine has bir felsefesi var. Daha doğru düzgün Windows kullanamayan bir işletim sistemi ne yapar, arka planda ne işler döner tam olarak çözmemiş, Win altında batak oynayıp vakit geçiren adama Linux ile tanıştaracağım diye Slackware önerirsen o işin sonu büyük ihtimal hüsrandır. Önerilen dağıtımla başlanacak diye bir kural yok ama insanların edindiği tecrübelerden oluşan bir defacto kurallar dizi var.

Yalnız burada gördüğüm bir durum var her Windows kullanıcısına Ubuntu öneriliyor. Oysaki herkes için Ubuntu önerilmesine gerek yok. Soruyu soranın yetkinlik seviyesi yeterliyse herhangi bir dağıtımla başlayabilir. Gentoo da olur Debian da Ubuntu da...

Ben de bu sınıflandırmaya katılmıyorum. Çok yeni Linux kullanıcısı gördüm ki, Windows yönetiminde bilgisi gayet iyiyken, Ubuntu kullanırken temel şeyleri anlatmata zorlanmakta. Bir kere sağlayacağı avantaj DOS/terminal aşinalığı değil ki, bunun servisleri var, kullanıcı yönetimi var, dosya sistemi hiyerarşisi var. Ve bunların yanında, paket kurmak, güncellemek, Slackware gibi dağıtımlarda oldukça zahmetli. Linux sistem yönetimine giriş yapmak, bol zamanın varsa öğrenmek için Slackware kullanmak iyi ama, sırf Windows bilgisi yüksek düzeyde diye, kişinin bu tarz zorlu dağıtımları kullanırken daha az zorluk çekmesi pek mümkün değil. Ubuntu'nun ya da bunun yanına Mandriva filan da ekleyebiliriz, önerilmesinin sebebi, kişinin Windows bilgisi ne düzeyde olursa olsun, ilk defa karşılaşacağı çok şey olacağından, bunlarla daha rahat başa çıkabilmesi, bazı detaylarla uğraşmasına gerek kalmadan sistemi otomatize edebilmesidir. Elbette bir çok şeyi elle ayarladığın Slackware, Gentoo, Arch gibi dağıtımlar öğrenmek için daha çok fırsat verir ama, daha önce herhangi bir Linux dağıtımını kurup kullanmamış birine (hangi düzeyde Windows kullanıyorsa kullansın) bunları önermek, oturup deliler gibi zaman harcamasına, basit otomatize işlemler için bile sayfalarca döküman karıştırmasına neden olur ki, bu da ilk defa kullanan birini soğutur, şevkini kırar. Kısacası ilk defa Unix/Linux türevi deniyorsanız, daha hızlı aşina olmak için, kolay kurulabilen, yeni kullanıcılara topluluk desteğinini daha çok olduğu Ubuntu gibi bir dağıtımı kullanmanız en mantıklısı olacaktır. Zaten çok kendine güvenen ve hızlı öğrenen bir insansanız, Ubuntu ile biraz zaman geçirip, oturup Gentoo yapmakla ya da Slackware ayarlamakla uğraşabilirsiniz. İlk defa Linux kullanacak kişi her kimse, paket yönetim sistemi olan (apt-get, rpm araçları), özelleştirilmiş sistem ayarlama araçlarına sahip (Ubuntu Software Center, Ubuntu tweak, YAST, VB.) bir dağıtım kullanırsa, daha çabuk ısınır. Sonra zaten Slackware ile Gentoo kaçmıyor zaten, internette bir tık uzağında, tabii oturup günlerce Gentoo Stage 1'den yapacak zamanı varsa bu ileri düzey Windows sistem yöneticisi arkadaşın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadowsong_tr -- 18 Ekim 2010; 11:08:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: shadowsong_tr
    Ben de bu sınıflandırmaya katılmıyorum. Çok yeni Linux kullanıcısı gördüm ki, Windows yönetiminde bilgisi gayet iyiyken, Ubuntu kullanırken temel şeyleri anlatmata zorlanmakta. Bir kere sağlayacağı avantaj DOS/terminal aşinalığı değil ki, bunun servisleri var, kullanıcı yönetimi var, dosya sistemi hiyerarşisi var. Ve bunların yanında, paket kurmak, güncellemek, Slackware gibi dağıtımlarda oldukça zahmetli. Linux sistem yönetimine giriş yapmak, bol zamanın varsa öğrenmek için Slackware kullanmak iyi ama, sırf Windows bilgisi yüksek düzeyde diye, kişinin bu tarz zorlu dağıtımları kullanırken daha az zorluk çekmesi pek mümkün değil.

İşletim sistemi nedir hakkıyla bilen ve Windows'u yöneten kişi Linux belgesini 1-2 kere okur anlar sen 20 okursun o zaman anlarsın ya da o kadar okumak bile yetmez. G/Ç sistemi yönetimi, işlem yönetimi, dosya yönetimi, çekirdek, shell (kabuk) kavramlarını biliyorsa Slackware de kullansa zorlanmaz. Yeni ortama adapte olmakta biraz zorlanır ama işi kolay kıvırır.

Şöyle örnek verelim, bir kullanıcı C'de gözü kapalı kaynak kod yazabiliyorsa C++ kendini adapte etmesi ya da PHP'de kaynak kod yazması o kadar da zor olmaz. Benzer fonksiyonların tam olarak ne iş yaptığını öğrendiği anda hemen yazılım yapmaya başlayabilir. Oysa birçok Windows kullanıcısı çekirdek, shell kavramlarıyla, dosya yönetimiyle Linux'a geçince tanışıyor. Bir nevi herhangi bir programlama dilini öğrenmeye başlayan ama daha algoritma mantığını bile bilmeyen birisini düşünün. Aynı kavramlar Windows için de geçerli, orada da bir çekirdek var ama çoğunun haberi yok. Dolayısıyla bir kişi işletim sistemi ne yer ne içer hakkıyla biliyor ve Windows'u yönetiyorsa zaten Linux'un da temellerini biliyor demektir. Onun için tek sorun adapte olmak ve belgelerdeki yönergeleri okuyup işletim sistemini kurmaktır.

O sebeple böyle nitelikte birisi Slackware de işe başlayabilir ama canı ister önce Ubuntu dener o ayrı mesele...

İşin özetinde Windows'ten Linux'a geçen birçok kişi işletim sisteminin temellerini de öğrenmek zorunda kalıyor. Öğrenmezse Linux'a uzak kalıyor ve en ufak noktada hatayı çözemediğinde sıkılıp bırakıyor.

Birisi hatayı nerede arayacağını hatta problemin ne olduğunu dahi bilmiyor, ötekisi geçmiş tecrübelerinden problemin ne olabileceğini, ya da en azından hatayı nasıl arayacağını biliyor ama çözümü bilmiyor.

• aaaaa bak $imdi cok sevindim cunku ilk defa sordugum bir$eye bu kadar yanit gelmi$.yanliz okumam zaman alacak i$ sebebiyle :) goz attimda biri donanimi sormu$.ubuntu 10.10 notebook versiyonunu laptop uma kurdum tabi kurmakla kaldim deneme $ansim henuz olmadi.vaktim olunca yine donecegim...
  • @ Hoobastank

Ubuntu kullanırken geçmişteki Debian, Slackware ve Slax tecrübelerimin işimi ciddi anlamda kolaylaştırdığını söyleyebilirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: gezegenci

pisahmet, genelce doğru olarak anlatmış.

Aynen pisahmet gibi bende sana yeni kullanıcılar için ideal, hızlı, basit ve sade ubuntu'yu öneririm.

Evet bende senin gibi hiç birşey bilmiyorum ama UBUNTU 10.10 kurulumu çok basit dene bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: HoobastankBirisi hatayı nerede arayacağını hatta problemin ne olduğunu dahi bilmiyor, ötekisi geçmiş tecrübelerinden problemin ne olabileceğini, ya da en azından hatayı nasıl arayacağını biliyor ama çözümü bilmiyor.

Problemin ne olabileceğini öğrenmek, çoğu zaman uçbirime programın adı yazmaktan geçer. Çıktıları izlersiniz, problemin ne olduğunu öğrenirsiniz.
    Ama emin olun ki GNU/Linux'a ilk kez geçen biri, Windows sistem yöneticisi de olsa; yine de GNU/Linux'un yapısını öğrenmeden hiç bir şey yapamaz. Ne sorunun ne olduğunu bilebilir, ne de nasıl çözeceğini...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.