Şimdi Ara

Linux'a geçmeyi düşünenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
1.765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İlk başta söyliyeyim girdiğiniz yol çok zor ama ödülü çok büyük.Bir server da linux daha fazladır.Fakat linux bilenler (kullananlar farklı bilenler farklı) windows bilenlere göre çok azdır.Buda yüksek miktarda para demek.Yani güzel bir işiniz olabilir.Neyse devam ;

    Aranızda linuxla ilgili bir iki şey okumuş ve llinuxa geçmek için heveslenenler varsa söyleyeceklerim var.Öncelikle bir insan hangi şartlar altında neden linuxa geçsin ?

    Eğer oyun bağımlısı değilseniz, yeniliklere açık, araştırmacı bir yapınız varsa, bilgisayarınızdan performans istiyorsanız, virüs derdinden sıkılmışsanız, internette rahat şekilde dolaşmak istiyorsanız linuxa geçiniz.

    Linux kararlı bir işletim sistemidir.Bu ne demek ? widowsta bir program çöktüğünde windows ta çökebiliyordu.Aynı dos şu anda geliştirildi.Fakat linuxta böyle birşey olmaz.Yine program geçersiz bir işlem yürüttü yerine linux size hatanın kodunu verir sizde neden çöktüğünü anlayıp çözüm bulabilirsiniz.Yada rapor gönderebilirsiniz.

    linux superuser (su=yetkili kullanıcı) ve normal kullanıcılardan oluşur.Windowsta kullanılmayan ama önemli sistem dllleini normal bir kullanıcı olarak yanlışlıkla silebilirsiniz.Yada virüs sizin adınıza bunları yapabilir.Fakat linuxta sistemin işleyişine müdahile etmek için root, su olmak zorundasınız.Buda demek oluyor ki yetkili kullanıcı olup bunu yapmalısınız.bu yüzden virüsler sizi zora sokamaz.

    Linux içinde virüs vardır.Fakat linux virüsleri windowsta olduğu kadar başarılı değildir.Bunun yanında belirtmem gerekiyor ki linux dağıtımları sizin tercihinize göre değşir, isteğinize göre dğeişir.Bu nedemek oluyor ? bilgisayarınız windowsta çok kasıyorsa xfce masaüstülü ufak bir linux (xubuntu olabilir) kurarsınız ve performans alırsınız.Yada bilgisayarınız yüksek özellikteyse ona göre bir dağıtım kullanabilirsiniz.Unutmayın ki google, youtube, facebook gibi günle milyarlarca işlem yapan serverlar linuxtur.Bu serverlar kapanmadan yıllarca çalışır.Fakat windowsun çarpık mimarisi sonucunda windows gün geçtikçe yavaşlar.Ta ki sizi sinir edip format atana kadar.

    Şimdi yeni geçenler için tavsiyem şudur ;

    Öncelikle windows ile linuxu karşılaştırmayın.Yani linuxun c si nerde ya bunda şu yok falan demeyin.Çünkü ikisi işletim sistemi olsada farklıdır.Yani ucaktan inip arabaya bindiğinizde ya bu hızlı gitmiyor demek gibidir.Karşılaştırma sizi soğutur.Onun yerine linuxu öğrenmeye çalışın.Çok araştırmacı olacaksınız.Unutmayın ki sizin geçtiğiniz yoldan bir çok kişi geçti.Buda demek oluyorki sorununuz olduğunda

    www.google.com

    da arayabilrisiniz.Örneğin ubuntuda program kuramadınız google => "ubuntu da program kurma" yazdığınızda milyonlarca sonuç gelecektir.Bunun için önce linux nedir ne değildir bir bakmanızı tavsiye ediyorum.Dosyalar diye en altta verdim indirip okuyabilirsiniz.

    Gelelim Linux Seçimine

    Linuxta dağıtımlar mevcuttur.Linux kerneli (çekirdek) aynıdır , gnome, xfce, kde gibi masaüstüler vardır.Fakat aradaki bağlantıyı farklı dağtımlar farklı şekilde yazar.Bu yüzden başlangıç için güzel bir dağıtım seçmelisiniz.Bunun için size ikisini önerebilirim ;

    http://www.pardus.org.tr
    http://www.ubuntu.com

    Pardus Tübitak destekli bir linux dağıtımıdır (kesinlikle milli işletim sistemimiz değildir kernel ve masaüstü hazırdır, bir çok şey hazırdır)

    Onun dışında ubuntuda yeniler için güzel.Kullanışlı fakat gnome masaüstü ve açık kaynak felsefesi gibi bir felsefe nedeniyle mp3 codecleri, flash player falan yüklü gelmez.Pardusta hepsi yüklüdür bu yüzden rahat edersiniz.Ayrıca yeni kullanıcılar için gnome un konsol komutlarını öğretemediği gibi bir düşüncem var.Yinede kendiniz için dağıtım seçin ;

    http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?select_lang=true

    Soruları yanıtlayıp doğru linux dağıtımınıza kavuşabilirsiniz fakat pardus yukarıda yoktur ubuntu diyecek büyük ihtimalle yeniler için.

    bir sene önce yazdığım bir makaleyi aynen c/p ediyorum
    quote:

    Windowstan sıkıldınız mı , yada benim gibi birinin linuxu anlatmasından gaza gelip üstüne birde heykır yazısı okudunuz ve heh linuxa geçicem mi dediniz ? Madem öyle birazcık okuyun.MAkale bana aittir.Kendi tecrübelerimi yazıyorum.

    İlk linuxla tanışmam pardus 1.0 ile olmuştu tabi o zaman hacker olucam falan diye uğraşıyordum.Bir geçtim linuxa 2 saat ardından windows.Başladım küfür etmeye ne biçim şey bu nedir bu böyle.Daha sonrasıda geldi.Ubuntu, fedora, debian, slackware, suse, turkix, gentoo, linux mint....Bunlar sadece sayabildiklerim.Sürekli geçip en fazla 3. günün sonunda format atıyordum windowsa geri geçip linuxa küfür ediyordum.Tabi 1 hafta sonra yine linuxa gçemek istiyordum

    Neydi bunun sebebi ?

    Bunun sebebi şuydu ; Bilgisayara başladığımdan beri windowstaydım.Müzik dinlemek için winamp, video izlemek içn mediaplayer, internete girmek için explorer kullanırdım.Dosya yapısı belliydi c:/, program files herşey belliydi.Linuxa geçtim araçlar dğeişik, dosya yapısı değşik.İlk kez gittiğiniz bir yerde tuvaletinizi yapmak gibi iğrenç bir duygu.

    3yıl sanıyorum sürekli linuxla uğraştım sadece geçmek için.Olmadı.En sonunda mecburi olarak 1 sene kullandım kıbrısta.Fakat gödüm ki alıştım.Yani linux öğrenmek için alışmanız gerekiyor.Kullanmanız gerekiyor.Sıkılgan biriyseniz, oyun bağımlısıysanız, yeniliğe açık değilseniz, araştırmacı değilseniz linuxa geçmeyin mümkünse.

    Öncelikle linuxa geçecekseniz;

    Google, wikipedia, linux siteleri ile oldukça haşır neşir olacaksınız.HEr sorununuzda forumda konu açmayın.Araştırın genelde daha önce çözülmüş oluyor. Yani hangi linuxu kurmalıyım vs.. diye başkalarına soracağnıza

    www.google.com => Hangi linuxu kurmalıyım (not bunu yukarıdan bulabilirsiniz direkt site verdim)

    :) . Google herşeye cevap veriyor. Linuxu 1 senedir kullanıyorum hala bilmediğim bi ton şey var.Geliştirmiyorumda sadece kullanıyorum.Linuxta sürekli yeni birşeyler öğreniyorsunuz.Tabi zevk veriyor bu bana.

    Yok her program konsoldan kurulacakmış falan gibi hikayelere inanmayın.Pardusta süper bi paket yöneticisi var. Hea illaki tar.gz ile kaynak kodla mı kurmak zorundasınız ? Benbir çok şey okudum pisi update falan fakat hiç birini yapmıyorum ./install.sh yapıyorum , dosyaya göre 1-2 şekilde çalıştırıyorum kuruluyor.Zor değil.Hatta windowstan daha kolay ...

    Öte yandan linux hakkında daha geçmeden temel bilgilere bakın.

    www.google.com => Linux için temel bilgiler

    Mutlaka araştırın. Şimdi siz çok windowsçuysanız sadecekullanacaksanız linux mint var.Tavsiye ederim.Ubuntu tarzıdır ama görselliği ve sistem taraması en son kurduğumda ubuntudan daha iyidi.

    Onun dışında

    http://www.pardus.org.tr/urunler/


    Linux Kullanmam İçin Hala Geçerli Bir Neden Göremedim !!??

    Madem öyle devam edeyim.Bir kaç milyarlık bir muhasebe programının benzerini yapan bir programa bedava ulaştım.Açık kaynak felsefesi ile yapılmış.Yani linuxta crack, orjinal ürün derdi olmaz.Elinize ulaşan bir programda zaten açık kaynak lisansı vardır.Yani hakkınızı kopyalasanızda elde edersiniz.

    Linux daha performanslı çalışacaktır.Windowsta teknik özelliklere göre dağıtımlar yoktur..Gün geçtikçe bilgisayarların özellikleri gelişiyor, windowsta o şekilde çıkartıyor ama eski bilgisayarlarda problem yaşanıyor.Fakat linux dağıtımları bu sorunları ortadan kaldırıyor.

    www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php?lang=tr

    size yeterince bilgi verecektir.

    *dipnot : eğer yeniliğe açık, araştırmacı bir yapınız yoksa, oyun delisiyseniz yada kullandığınız program linuxta çalışmıyorsa windowsta kalınız.

    linuxta windows programları çalışmaz yani exe falan çalışmaz.Daha doğrusu normal bir şekilde çalışmaz.Fakat linuxçular bir çözümünü bulmuştur.wine isimli emulatör ile çalıştırabilirsiniz.Fakat ne kadar düzgün çalışır bir şey söylemem zor.Genellikle düzgün şekilde çalışıyor.

    Linux ve Windows Mantığı

    Bunu size daha mantıklı bir şekilde açıklamak için yazıyorum ;

    Windows bir şirkettir yani şirketse cebini düşünmek zorundadır.Bir dükkan gibi düşünelim.Bir dükkanın vitrini çok güzel olmak zorundadır.Kullanıcıları çekebilsin.Arayüzü, kolaylığı fazladır (aslında ileri ileri demek yerine linuxta tek tıkla program kuruluyor).Windows çift click mantığını tutar.Kullanıcıları bağlamak zorundadır.

    Fakat unix/linux böyle bir şeye ihtiyaç duymaz.Zaten bilenler kullanır.Linuxçuların amacı bir şeyi daha iyi yapmasıdır.Yani performans yönünden geliştirirler.Bir butonun şık olması ile düz bir buton olması linuxçular için birşey ifade etmez.Önemli olan buton olmasıdır, işini yapmasıdır.

    Kısacası böyle.O yüzden linuxta öncelik performanstır.Fakat şöyle bir yanlışımıda düzelteyim bu sadece bir örnekti.Linux son zamanlarda kde 4, gnome gibi masaüstüler sayesinde görselliğe önem verdi.Hele compiz fusion diye eklenti var (ben kurdum) windows vistanın istediği, yapmaya çalıştığı birşey.

    Gnome masaüstü;
    http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/tr/contentPics/techrepublic_gnome_default_desktop.jpg
    http://frank0987.files.wordpress.com/2009/09/ubuntu1.jpg

    Kde Masaüstü;
    Pardustayken kendi çekimlerimdi vistadan falan daha güzel olmuş bence;
    http://img13.imageshack.us/img13/2755/66559318.jpg
    http://img13.imageshack.us/img13/1342/59810482.jpg
    http://img8.imageshack.us/img8/705/43274181.jpg
    http://img8.imageshack.us/img8/1907/50783825.jpg
    http://img13.imageshack.us/img13/1862/37827635.jpg

    http://img8.imageshack.us/img8/6738/12924223.jpg
    http://img8.imageshack.us/img8/969/96990896.jpg

    Xfce Masaüstü ;
    http://blog.taragana.com/wp-content/uploads/2009/05/xfce.jpg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Xfce-4.4.png
    http://www.freesbie.org/share/1.1/manual/xfce.png

    ------

    Başkalarıda var yada linux dağıtımlarını görmek için google görsellerini kullanın.

    Şunu unutmayın ki masaüstü hangi masaüstü olursa olsun, linux dağıtımı hangisi olursa olsun linux linuxtur.Eklentilerle hepsini aynı şekile sokabilirsiniz.Neyse bir iki döküman ;


    --------Bakabilecekleriniz--------
    http://www.csystem.org/file_archive/unix.pdf
    şifresi : cdernek

    http://akiza.com/kursegitimnotlar/linuxtemelnotlari.pdf

    rapid/files/256521619/Kim_Korkar_Linuxtan_Robinson_Crusoe.rar
    -------------------------------------

    Son olarak bende çok deneyimli, bilgili birisi değilim öğrenmem gereken çok şey var.Fakat bir sorununuz olduğunda sorun mutlaka çözeriz.Böylece bende öğrenirim.Pm atabilirsiniz, konuya yazabilirsiniz.

    Birde linuxçu olmak windowsu red etmek, tiksinmek değildir.Windowsun kişisel bilgisayarlar ve internet, programlama üstünde fazlasıyla katkısı vardır.Bu yüzden windows u bilen bir linuxçu olun.Aradaki farkları açıklayabilirsiniz.Hangisinin hangi alanlarda daha sağlam olduğunu görebilir, başkalarına anlatabilirsiniz.

    ---

    Son olarak bir linuxçu olmak için araştırmacı olmalısınız, sorun çıktığında öff napicam şimdi deyip pes etmeyin google da araştırın.Mutlaka çözersiniz.ilk adımda birisine sormak sizi geliştirmez.Sadece sorunu atlatırsınız ama başka şeyleri keşfedemezsiniz.bunun yerine google da araştırın, linux forumlarında, sitelerinde araştırın.Araştırırken bir çok şey öğreneceksiniz.Sonunda çok tecrübeli olacaksınız, linuxçu olacaksınız.Linux kulanmak, linuxu bilgisayarınıza kurmak linuxçu olmak demek değildir.Linuxu bilmek, linuxun inciğini cinciğini bilmek linuxçu olmaktır.Linux windowstan daha kolay kullanılır.

    Fakat windowsta bilgisayarı kullanmayı, linuxta bilgisayarı öğrenirsiniz...

    Döküman bana aittir.İstediğiniz gibi alıp, kullanın problem değil.Önemli olan daha fazla linuxçuyu linux dünyasına katmak.

    Linux dünyasına hoş geldiniz.Başladığım gibi bitirmek istiyorum ;
    Girdiğiniz yol çok zor ama ödülü çok büyük !!! ..

    --

    katılanlar katılmayanlar olabilir.Linuxa ilk geçişte problem çekmiş çünkü karşılaştırmış biri olarak kendi tecrübelerimi anlattım.







  • Aynen öyle hocam.Gerçi wine büyük ölçüde gelişme sağladı.bir çok exe dosyasını çalıştırabilir.Demek istediğim windowstaki programı linuxta wine ile çalıştırıp performanssız demesinler.

    Linuxta mp3ünüzü winamp ile değilde amarok yada türevleri ile dinleyebilirsiniz

    ---

    Bu arada performans konusunda birşey demek istiyorum.Windows 7 için uzun zamandır uğraşılıyordu.Vista makyajlı xp gibiydi.Fakat ciddi anlamda performans için kasmış adamlar.Windows 7 oldukça hızlı, gelişmiş duruyor.Her ne kadar compiz ile beneyen çok yönü lsada windows hiç bir zaman compiz fusion u windowsa geçiremeyecek.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZxfSwzhSn1c

    Bunu neden söyledim ? vista compiz e çok benziyordu.Pencere küçülmesi falan filan.Birde pencereleri sıralama vardı.Ben pardus 2008 de compiz kullanıyordum.Onda da vardı.Fakat vista 2007 de çıktı sanırım.Compiz ne akdardır var bilemiyorum kim kimden kopyaladı :)

    Zaten önemlide değil.Programlama dilleri, işletim sistemleri, tarayıcılar .... Hepsi birbirindeki güzel özellikleri alıp geliştirecek ki daha düzgün bir şey ortaya çıksın.

    Neyse uzatmayayım kısacası windows 7 nin performansıda çok güçlenmiş dediler.Windows server 2000, xp (98 ve öncesini tam bilemiyorum) gibi çeşitli zamanlarda ataklar yapmıştır.xp ile bu atağı yaptı ve vista ile çok kötü bir noktaya gelmişti ki , windows 7 ve server 2008 ile tekrar bir sıçrama yapmaya çalışıyorlar ki sanıyorum yine yapacaklar.

    Paralel olarakta son aylarda linuxçularda artık görüyorum :) sevindiriyor tabi.Daha çok insan demek gelişim demektir.




  • güzel yazmışsın, eline sağlık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cemyisgolvey

    güzel yazmışsın, eline sağlık.

    teşekkür edeirm hocam . İnşallah yararlı olur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    Buda yüksek miktarda para demek.Yani güzel bir işiniz olabilir.

    9 yildir Linux kullaniyorum, cesitli sunucular kurdum, Linux uzerinde uygulama gelistirdim vs. Ama daha Ferrari alamadim.

    quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    Linux kararlı bir işletim sistemidir.Bu ne demek ? widowsta bir program çöktüğünde windows ta çökebiliyordu.Aynı dos şu anda geliştirildi.Fakat linuxta böyle birşey olmaz.Yine program geçersiz bir işlem yürüttü yerine linux size hatanın kodunu verir sizde neden çöktüğünü anlayıp çözüm bulabilirsiniz.Yada rapor gönderebilirsiniz.

    Windows 9X serisinden bahsediyorsaniz haklisiniz, ama NT cekirdegine sahip olan gunumuzdeki Windows serisinde bu bahsettiginiz sorunlar yok.

    quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    Unutmayın ki google, youtube, facebook gibi günle milyarlarca işlem yapan serverlar linuxtur.Bu serverlar kapanmadan yıllarca çalışır.Fakat windowsun çarpık mimarisi sonucunda windows gün geçtikçe yavaşlar.Ta ki sizi sinir edip format atana kadar.

    Sunucular ile masaustu sistemleri lutfen karsilastirmayin. Kac tane Windows Server kurulu sunucu yonettiniz ve kacini sinir olup formatladiniz?

    quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    Bunu size daha mantıklı bir şekilde açıklamak için yazıyorum ;
    Windows bir şirkettir yani şirketse cebini düşünmek zorundadır.Bir dükkan gibi düşünelim.Bir dükkanın vitrini çok güzel olmak zorundadır.Kullanıcıları çekebilsin.Arayüzü, kolaylığı fazladır (aslında ileri ileri demek yerine linuxta tek tıkla program kuruluyor).Windows çift click mantığını tutar.Kullanıcıları bağlamak zorundadır.


    Fakat unix/linux böyle bir şeye ihtiyaç duymaz.Zaten bilenler kullanır.Linuxçuların amacı bir şeyi daha iyi yapmasıdır.Yani performans yönünden geliştirirler.Bir butonun şık olması ile düz bir buton olması linuxçular için birşey ifade etmez.Önemli olan buton olmasıdır, işini yapmasıdır.

    Kısacası böyle.O yüzden linuxta öncelik performanstır.Fakat şöyle bir yanlışımıda düzelteyim bu sadece bir örnekti.Linux son zamanlarda kde 4, gnome gibi masaüstüler sayesinde görselliğe önem verdi.Hele compiz fusion diye eklenti var (ben kurdum) windows vistanın istediği, yapmaya çalıştığı birşey.

    Oncelikle Windows bir sirket degil, isletim sistemidir. Windows'u gelistiren sirket Microsoft'tur. Programlarin performans yaklasimlari isletim sistemine gore degil, onu gelistirenlere goredir. Linux'ta da bir suru vasatin altinda bir kaliteye sahip program vardir.

    En basitinden KDE 4.X serisi daha yeni yeni stabillesmeye ve performans sorunlarini gidermeye basliyor. Ancak ilk ciktiginda Linus Torvalds'i bile illallah dedirtmis vasatliktaydi. O yuzden Linux'taki programlar daha hizlidir, daha stabildir demek yanlis.


    Bu isten gecimini saglayan birisi olarak sizlere tavsiyem sudur: Sakin ola ki bir seyci olmayin! Linuxcu, Windowscu, Mac OS Xci, PHPci, Javaci, .NETci, vs... Sakin! Eger yazilimlari, isletim sistemlerini kurcalamak hosunuza gidiyorsa kurcalayin. Programcilik hosunuza gidiyorsa dil/platform kayirmayin. Ona buna tu kaka demeden once onu ogrenin. Ama sakin bir seyci olmayin. Cunku bu alanda fanatizm at gozlugu takip sadece tek bir yonde bakmaniz anlamina gelir ki, bu da yapabileceginiz en buyuk hatadir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger

    9 yildir Linux kullaniyorum, cesitli sunucular kurdum, Linux uzerinde uygulama gelistirdim vs. Ama daha Ferrari alamadim.

    kaç kişi sunucu kurarak ferrari alabilmiş ? :) sonuçta uç noktalara bakacaksak olayın yönü farklılaşır.Önemli olan ortalama oralamada şudur ki linux bilmek bir avantajdır

    quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger

    Sunucular ile masaustu sistemleri lutfen karsilastirmayin. Kac tane Windows Server kurulu sunucu yonettiniz ve kacini sinir olup formatladiniz


    Arkadaşlarda sunucu yönetmeyecek, sunucu formatlamaycak.Örneğime baktıysanız büyük sistemleri linuxun rahatlıkla taşıyacak kapasitede olduğunu yazdım.

    sonuçta 4 gb bi raminiz varsa 32 bitlik windowsta 3 gb ını kullanırsın.Fakat linuxta falan böyle saçma sorunlar yoktu.Bir iki dağıtım problemliydi fakat 2 ayarla düzeliyordu

    quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger

    Oncelikle Windows bir sirket degil, isletim sistemidir. Windows'u gelistiren sirket Microsoft'tur. Programlarin performans yaklasimlari isletim sistemine gore degil, onu gelistirenlere goredir. Linux'ta da bir suru vasatin altinda bir kaliteye sahip program vardir.

    En basitinden KDE 4.X serisi daha yeni yeni stabillesmeye ve performans sorunlarini gidermeye basliyor. Ancak ilk ciktiginda Linus Torvalds'i bile illallah dedirtmis vasatliktaydi. O yuzden Linux'taki programlar daha hizlidir, daha stabildir demek yanlis.



    Fark ettiyseniz orada örnek verdim

    "Bunu size daha mantıklı bir şekilde açıklamak için yazıyorum ; " ve
    "Bir dükkan gibi düşünelim"

    windows un işletim sistemi, microsoftun şirket olduğunu yeterince iyi biliyorum.Öte yandan windows için yazılan programlarda vasatın altında olan yok mu ? windows vista nın kendisi vasattı.Oturup performansını geliştirmek için uğratılar ve windows 7 adam gibi birşey oldu.

    linuxu 9 senedir kullanıyorsanız sizinde bilmeniz lazım ki bir çok program ve dağıtım yeni sürümünü çıkarttığında oldukça bug dolu oluyor.En basiti sizinde örnek verdiğiniz gibi kde dir, bende pardustan örnek verecceğim her sene köklü değişimler yaparlar 2007, 2008, 2009.Hepsinde bug vardır, driverlar tanınmaz, uğraştırır fakat 2007.1 ve 2008.1 sürümleri ile yeterince iyileşmiş bir hale gelir.

    Linus önce gnome için laf söyledi sonra sözlerini yutarak gnome a geçtim demedi mi ??

    bir kaç ay önce kde ye laf atanlar şimdi kde nin görselliğine hayran kaldı..Köklü değişimlerde sorunlar olur, buglar olur, olmasada insanların alışması biraz zor olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zumsuk -- 10 Ekim 2009; 2:25:55 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    kaç kişi sunucu kurarak ferrari alabilmiş ? :) sonuçta uç noktalara bakacaksak olayın yönü farklılaşır.Önemli olan ortalama oralamada şudur ki linux bilmek bir avantajdır

    Sunucu kurarak demedim. Dikkat ederseniz yazilim gelistiriyorum dedim. Zaten o bir espiriydi. Linux bilmek su anda bir avantaj midir? Evet. Ama iddia ettiginiz gibi cok para getirir mi? Hayir.


    quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    Arkadaşlarda sunucu yönetmeyecek, sunucu formatlamaycak.Örneğime baktıysanız büyük sistemleri linuxun rahatlıkla taşıyacak kapasitede olduğunu yazdım.

    sonuçta 4 gb bi raminiz varsa 32 bitlik windowsta 3 gb ını kullanırsın.Fakat linuxta falan böyle saçma sorunlar yoktu.Bir iki dağıtım problemliydi fakat 2 ayarla düzeliyordu

    Eger sunucu yonetmeyeceklerse niye sunuculardan bahsettiniz? Eger sunucu yoneteceklerse neden Windows Server deneyiminiz olmadan Windows'u kotulediniz?

    quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    windows un işletim sistemi, microsoftun şirket olduğunu yeterince iyi biliyorum.Öte yandan windows için yazılan programlarda vasatın altında olan yok mu ? windows vista nın kendisi vasattı.Oturup performansını geliştirmek için uğratılar ve windows 7 adam gibi birşey oldu.

    Yukarida ilk yazdiklariniza tekrar bakin. Orada Linux'taki programlarin stabil ve iyi performansli oldugu iddianiz var. Ama benim Windows'taki programlarin oyle oldugu gibi bir iddiam yok. Ben sizin iddianizi curutuyorum, sizse sanki ben ortaya bir iddia atmisim gibi onu curutmeye calisiyorsunuz.

    Ayrica Windows Vista hic de vasat degil. Su anda bu satirlari Windows Vista kurulu bir bilgisayardan yaziyorum ve ayni bilgisayarda daha once kullandigim Ubuntu'dan cok daha stabil calisiyor. Windows Vista'nin piyasada basarisiz olusunun nedenleri baska. Windows Vista ile eski WDM surucu modeli yerine WDF geldi, MFC gitti, WCF geldi. Bu nedenle bircok yazilim ve donanim ile sorunlar yasandi. Donanim ureticileri WDF ile adam gibi surucu uretemedi. Yazilim gelistiricileri yeni APIler ile uyum sorunlari yasadilar. Ancak zamanla asildi. Sonra Service Pack 1 ile yapilan iyilestirmeler Windows Vista'yi oldukca stabil bir hale getirdi. Kendim bizzat bircok Linux dagitimi kullanmis birisi olarak evdeki bilgisayarimda bile Windows Vista 64 bit kullanmaya basladim ve son derece de memnundum.

    RAM konusunu biraz bilgi eksikliginize veriyorum. Zira 32 bitlik bir Linux veya BSD ile de 4 GB'nin tamamini kullanamazsiniz.

    quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk
    linuxu 9 senedir kullanıyorsanız sizinde bilmeniz lazım ki bir çok program ve dağıtım yeni sürümünü çıkarttığında oldukça bug dolu oluyor.En basiti sizinde örnek verdiğiniz gibi kde dir, bende pardustan örnek verecceğim her sene köklü değişimler yaparlar 2007, 2008, 2009.Hepsinde bug vardır, driverlar tanınmaz, uğraştırır fakat 2007.1 ve 2008.1 sürümleri ile yeterince iyileşmiş bir hale gelir.

    Linus önce gnome için laf söyledi sonra sözlerini yutarak gnome a geçtim demedi mi ??

    bir kaç ay önce kde ye laf atanlar şimdi kde nin görselliğine hayran kaldı..Köklü değişimlerde sorunlar olur, buglar olur, olmasada insanların alışması biraz zor olur.

    Bakin, yazilimlarin yeni ana surumleri cikacakken (buna buradakiler "major version" diyor, ben "ana surum" diye cevirdim), cok ciddi anlamda ugrasilmasi gerekir. Ancak KDE 4.0 hem cok gecikmisti, hem de cooooook hatalar barindirmasina ragmen stabil surum diye ilan edildi. Ama aslinda beta kalitesinde bile degildi. Bu yuzden KDE ekibi cok elestiri aldi ve eger OSNews'i falan takip ediyorsaniz, daha gecen gun Haiku'nun Alfa surumu ile ilgili bir yazida bile KDE ekibine sakayla karisik bir giydirme vardi.

    Windows Vista, KDE 4.0'dan kat be kat daha stabil iken, Vista'ya vasat deyip KDE 4.0'a "sadece hatalar vardi, ama zamanla duzeltiliyor" demek en basit ifadeyle "taraf tutmak"tir. KDE ancak 4.3 surumunde stabiliteye ulasmaya basladi. Ama ona gelene kadar cok zaman gecti. Linus'un GNOME icin soyledigi laflar kullanici deneyimi ile ilgiliydi. Ama KDE o kadar vasatti ki, adama baska care birakmadilar.

    Son olarak uzgunum ama, yukarida "gorsellik onemli degil, islevsellik onemli" deyip, simdi de KDE'nin gorselligini goklere cikarmakla kendiniz ile celisiyorsunuz. Isin acigi bence KDE'nin ne gorselligi, ne de islevselligi o kadar iyi degil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 10 Ekim 2009; 2:58:11 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger
    9 yildir Linux kullaniyorum, cesitli sunucular kurdum, Linux uzerinde uygulama gelistirdim vs. Ama daha Ferrari alamadim.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger
    Sunucu kurarak demedim. Dikkat ederseniz yazilim gelistiriyorum dedim. Zaten o bir espiriydi. Linux bilmek su anda bir avantaj midir? Evet. Ama iddia ettiginiz gibi cok para getirir mi? Hayir.


    Kıvırma Challenger .
    Aslanlar gibide para getirir. Linux sunucularını kuranlar Fransana polis teşkilatına sistem kuranlar. ve Almanyada Suseciler taş kırığı yemiyor.
    Senin hiç programı doğru dürüst geliştiremediğinden eminim.Önce klavyeni düzelt .

    quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger
    Ayrica Windows Vista hic de vasat degil. Kendim bizzat bircok Linux dagitimi kullanmis birisi olarak evdeki bilgisayarimda bile Windows Vista 64 bit kullanmaya basladim ve son derece de memnundum.

    adam sana ne kullandığınımı sordu
    quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger
    RAM konusunu biraz bilgi eksikliginize veriyorum. Zira 32 bitlik bir Linux veya BSD ile de 4 GB'nin tamamini kullanamazsiniz.

    Şu anda mandriva 32 bit ile yazıyorum 4GB ram'i son kırıntısına kadar kullanıyo

    quote:

    Orijinalden alıntı: Challenger
    Windows Vista, KDE 4.0'dan kat be kat daha stabil iken, Vista'ya vasat deyip KDE 4.0'a "sadece hatalar vardi, ama zamanla duzeltiliyor" demek en basit ifadeyle "taraf tutmak"tir. KDE ancak 4.3 surumunde stabiliteye ulasmaya basladi. Ama ona gelene kadar cok zaman gecti. Linus'un GNOME icin soyledigi laflar kullanici deneyimi ile ilgiliydi. Ama KDE o kadar vasatti ki, adama baska care birakmadilar.

    Son olarak uzgunum ama, yukarida "gorsellik onemli degil, islevsellik onemli" deyip, simdi de KDE'nin gorselligini goklere cikarmakla kendiniz ile celisiyorsunuz. Isin acigi bence KDE'nin ne gorselligi, ne de islevselligi o kadar iyi degil.

    Neler saçmalıyorsun Challenger .Adam linuxun artı ve eksilerini yeni linuxa girecek arkadaşlar için ortaya koymuş.

    Burası linux ile ilgili platform . sen git MS windows bölümüne msni istediğin kadar öv ve istediğin kadarda linux çamur at.
    Burada linux ile ilgili tanıtım yapmaya çalışan arkadaşların sinirlerini bozma.
    Gölge etme başka ihsan istemeyiz senden.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    Kıvırma Challenger .
    Aslanlar gibide para getirir. Linux sunucularını kuranlar Fransana polis teşkilatına sistem kuranlar. ve Almanyada Suseciler taş kırığı yemiyor.
    Senin hiç programı doğru dürüst geliştiremediğinden eminim.Önce klavyeni düzelt .

    Kivirmak sana daha iyi yakisir 1972'den bu yana donanimci olan ustadim. Ben hic kazanamaz demedim, ama cok iyi seyler beklemeyin dedim.

    Demek ki dogru durust program gelistiremedigimden New York'ta 7 ulkede hizmet veren bir iletisim sirketinde "Senior Software Developer" unvaniyla calisiyorum. En son baktigimda yazdigim uygulamalari kullananlarin toplam sayisi 3 milyon kisi civarindaydi.

    Klavyemmi senin ozel isteginle degistiremem. Cunku yazdigim gibi Amerika'da yasiyorum ve kullandigim dizustu bilgisayarin klavyesi de Turkce degil. Ha ayarlarindan degistir diyeceksin. Sirf senin keyfin icin el aliskanligimi bozamam. Saygili olsaydin belki yapardim, ama gecti Bor'un pazari.

    quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    adam sana ne kullandığınımı sordu

    Eh yazacak bir sey bulamayinca saldirganlasmaya baslaman dogal.

    quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    Şu anda mandriva 32 bit ile yazıyorum 4GB ram'i son kırıntısına kadar kullanıyo

    Kusura bakma ama ne donanimdan haberin var, ne islemci mimarilerinden, ne de matematikten. 32 bit nedir? 2 uzeri 32. O da toplamda 4 GB yapar. 32 bitlik islemci de toplamda 4 GB'lik bellek adresleyebilir ki bu bellek miktari sadece RAM'den olusmaz. Diger donanim bilesenlerini de adresleyebilmesi icin buna ihtiyaci vardir ki, gitti senin 4 GB.

    quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    Neler saçmalıyorsun Challenger .Adam linuxun artı ve eksilerini yeni linuxa girecek arkadaşlar için ortaya koymuş.

    Burası linux ile ilgili platform . sen git MS windows bölümüne msni istediğin kadar öv ve istediğin kadarda linux çamur at.
    Burada linux ile ilgili tanıtım yapmaya çalışan arkadaşların sinirlerini bozma.
    Gölge etme başka ihsan istemeyiz senden.

    Sen kim oluyorsun da beni kovmaya kalkiyorsun? Benim ne bir sey ovdugum var, ne de bir sey yerdigim. Ben bu zamana kadar edindigim bilgi birikimim ve deneyimim ile gordugum gercekleri soyluyorum. Eger bir program kotuyse, kendim bile yazmis olsam kotu derim.

    Sen beni kovmaya kalkacagina, once tartisma adabi ogren, ondan sonra gel. Biliyorsan konus, bilmiyorsan sus molla desinler. Onun bunun hakkinda ileri geri konusmaya kalkma, haddini bil.

    Ben sadece arkadasin yazmis oldugu yazidaki bazi noktalara degindim ve nacizane goruslerimi belirttim. Dogru/yanlis buldugum noktalari ilettim. Katilan katilir, katilmayan karsi cikar, guzelce tartisiriz. Ama oncelikli olan saygidir. Eger goruslerinize uymayan goruslere saygi duymazsaniz, boyle yerlerden bir zahmet kendiniz gidin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 10 Ekim 2009; 9:38:58 >




  • Böyle muhabbetleri çok seviyorum, arkadaşlar windows ile Linuxu hiç bir şekilde karşılaştırmayalım muhabbet bir yere varmaz, Linux bir çok kullanıcı için yeni bir platform, bvu platformu keşfetmeye çalışan arkadaşlar özellikle windows dışında hiç bir işletim sistemi kullanmamış rakadaşlar için bazı kavramların birbirine girmesi çok normal, ben bilgisayar kullanmaya Amiga ve windows 3.1 ile başladım o nedenle lise çağlarında platform ve işletim sistemi nedir farklılıkları nelerdir bunları bilerek büyüdüm, o zamanlar fanatik Amigacılar olarak forumda yaşanan muhabbetlerin bir çoğunu Amiga ve windows karşılaştırmaları olarak yaptık, eğlencelidir allah var ama bir noktaya gelmez.

    Linuxu seven kişiler zaten kullanıyor bir sorun yok, ama windows u bağımlılık seviyesinde seven arkadaşlara tavsiyem önümüzdeki süreçte Linux çok daha fazla ortamda karşınıza çıkacak ve bir çok yerde linuxa ihtiyaç duyduğunuz durumlar oluşacak, Örnek verieryim bir dönem birlikte çalıştığım bir arkadaşıma defalarca Linux öğren işine yarar dedim sallamadı bu gün başka bir firmanın bilgi işleminin başına geçince linuxa ihtiyaç duydu ve benden destek almak zorunda kalıyor çünkü bilmiyor ama illaki kullanmak zorunda. Bu nedenle bilişim sektöründe çalışıyorsanız windows kullanmak zorunda olduğunuz platformlarda bile gerek firewall, gerek thinclient gerek yazılımsal alanda linux yada linux programları önünüze çıkabilir.

    siz kendiniz kopya ms ofis yazılımı ile evinizde idare edebilirken yarın bir gün 40 50 tane bilgisayarın çalıştığı bir firmada ofise para ayıramayacağınız görüm open ofiiceye yada sadece mail ve ofis yazılımları kullanacak bir konumda windowsa lisans parası verdirmekte zorluk yaşadığınızda linuxun nimetlerinden faydalanmak zorunda kalacaksınız, gelişen terminal server yapısı iyice yaygınlaşacak bu sistemlerin büyük bir çoğunluğunun da clientlerinde linux kullanmak durumunda kalacaksınız.

    neticede bir gün önünüze çıktığında bu farklı exe çalıştırmayan directx olmayan (emülatör haricinde olması mümkün değil zaten böyle birtşeyin) diye bidiğiniz işletim sistemini biliyor olmanız size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

    ki şöyle bir unsurda var şu an 16 - 17 yaşındaki bir arkadaşımız üniversiteyi bitirip profesyonel meslek hayatına 4 5 sene sonra atıldığında linux bu gün bulunduğundan çok daha farklı noktada olacaktır, Bilişim gibi sürekli gelişmenin ve değişimin olduğu bir sektörde bu değişime direnmeyip yeniliklere açık ve yeni gelenin nasıl çalıştığını anlayan kişiler başaryısı sağlayabilecektir.

    onun dışında illa kıyasla derseniz windows server çok iyi bir işletim sistemidir sorunsuzdur 30 40 dan daha fazla sayıda kullanıcıyı hiç problemsiz şekilde terminal server üzerinden çalışma imkanı tanıyabilemek kötü bir sistemin yapabileceği bir yük değildir. Hak tanımlamaları doğru olduğu zaman sorun yaşama ihtimaliniz çok çok düşüktür. Linuxda serverlerde aynı şekilde ama fanatizmi bırakıp bakarsak piyasaya hakim yazılımlarının hemen hepsi Windows üzerinde çalışıyorlar o nedenle günümüz itibari ile windows'dan vaz geçmek fanatizmden başka birşey değildir, windows hayatımızda daha çok uzun yıllar faat olarak bulunacaktır.




  • OnTEC, yazdiklarinin altina imzami atabilirim.

    Yukarida da dedigim gibi, fanatizm en buyuk dusmaniniz. Linux bana cok sey ogretti ve kendimi gelistirmekte cok yardimci oldu. Onun icin Linux'un bendeki yeri ayridir. Ancak bu sure icerisinde cok kez Linux fanatizmi yapmistim. Ama zamanla bunun yanlis oldugunu, bana yarardan cok da zarar getirdigini, her seye acik olmanin, degerlendirmeden once derinlemesine icine bakmanin daha iyi olacagini ogrendim.

    Benim tavsiyem: Arastirin, kurcalayin, deneyin, bozun, anlamaya calisin, ogrenin ve paylasin. Linux ogrenin, BSD ogrenin, Windows ogrenin. Ama sakin fanatizm yapmayin.

    Aslinda sirf ogrendiklerini paylasmaya calistigi ve bildiklerini uzun uzadiya anlatmaya calistigi icin zumsuk'u da tebrik etmem gerekiyor. Yazmaya devam et zumsuk. Bil ki, ne benim, ne bir baskasinin elestirileri sana zarar getirmeyecek. Aksine senin daha fazla arastirmana ve daha fazla ogrenmene sebep olacak. O yuzden devam et yazmaya.




  • Challenger şunu diyicem sadece ;

    hocam tabi ki araştırmaya sevk ederde konuyu saptırdın.

    Tam okumadam ama bütün ram i kullanma konusunda birşeyler yazıyor; bahsetmiştim ram konusunu önceden araştırdım xp nin sorunundan sonra , linuxta tam kullanılabiliyor.

    http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/RHL-7.1-Manual/getting-started-guide/s1-q-and-a-memory.html

    ---

    bu arda vistanın neresi vasat demişsin.bir çok windows kullanıcı illahlah etti..Onun hakkında birşey söylememe gerek yok sanırım.vistada masaüstünü kullanabilmeye başlayana kadar ubuntuda bütün maillerimi okumuş oluyorum

    Windowsun performansı hangi aralıkta tam olarak verebildi ??? Düşük sistemlerde ( windowsun sağ tık cevabı kadar saniyeler geçen ) xfce masaüstülü mini dağıtımlar süper performans sağlıyor.2001 de aldığım bilgisayara xubuntu ve xp kurarak bizzat denedim.

    Süper bilgisayarlarda çoğunlukla ya linux dağıtımı kullanıyorlar yada kendi istedikleri özelliklerde düzenliyorlar.(bir arkadaş kanıtını istemişti o zaman bulamamıştım şimdi veriyorum)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer#Operating_systems

    güzel bir istatistik değil mi ?? Peki windows nerde ??? hala ev kullanıcılarına mı hitap ediyor ? Dur bakalım

    Linux'un üstün geldiği yerler (daha çok kullanıldığı ve performans alındığı)
    -düşük sistemli bilgisayarlar
    -süper bilgisayarlar
    -servelerlar

    eh geri kalanıda sanıyorum windowsa daha fazla para katmak için uğraşanlar.

    ---


    Sonuç olarak kodlarını bir kaç bin kişinin gördüğü , geliştirdiği birşey ile kodlarını bütün dünya programcılarına açmış olan iki şeyi karşılaştırıyoruz.Sen hala milyonlarca kişinin gözüne, programlama deneyimine değilde binlerin deneyiminine güveniyorsun.

    Linux'un olması windowsada yaradı..Windows korkuyla daha güzel işler yapmaya başladı.Kullanıcılara yaradı , fiatlarını düşürdü..

    Yıllardır girmediğim linux-windows kavgası olmasın sonuçsuz kalacaktır.bu iş performans olduğu gibi zevk meseleside..

    ---

    Amaç yenilere güzel bir paylaşım sunmak.Eğer windowsa çok destek veriyorsan neden windows diyebilirsin fakat kaç linuxçunun geri windowsa geçeceğini tahmin etmek güç değil.

    Bence linuxa karşı fazla ilgilnin olduğu dönemde eğer biliyorsan sende kullanıcılara sorunsuz geçiş için yardım edebilirsin.(tabi widnows fanatiği değilsen ) sonuçta deneyimin ve tecrüben var




  • zumsuk, yazdiklarimi tam olarak okudun mu bilmiyorum ama fanatizme karsi oldugumu soyleyip durdum. Linux fanatigiydim, artik degilim. Isime hangi sistem yariyorsa onu kullaniyorum. Su anda bu satirlari Mac OS X'ten yaziyorum. Ofiste Windows Vista kullaniyorum. Sunucularda Linux var. Yani anlayacagin tek bir isletim sistemine bagli degilim.

    Ben herhangi bir seye destek vermiyorum. Sadece yasadigim tecrubelerden yola cikarak bir seyler anlatiyorum.

    Vermis oldugun adreste, Linux'un "kullanima uygun RAM'i tamamen kullandigi" yaziyor. Ancak 32 bit sistemin 4GB RAM'in tamamini kullanmasi farkli bir sey. Tamamen donanimi ilgilendiren bir sey. O nedenle sistemden sisteme degisiklik gostermez. 32 bit sistem ile 4GB RAM'in tamamini adresleyemezsin. Cunku zaten 32 bitlik sistemle adresleyebilecegin toplam bellek 4 GB ki, eger hepsini RAM icin kullanmaya kalkarsan, diger bilesenlere erisemezsin. O nedenle 4 GB RAM'in tamami kullanilamaz.

    Windows Vista konusundaki fikirlerim ayni. Nedenlerini yazmistim, soyle acayim:
    Windows Vista ile eski surucu modeli ve Windows API'si tamamiyle degisti. Bu nedenle eski sistemlerdeki donanim bilesenlerinin Windows Vista ile uyumlu suruculeri ya yoktu ya da donanim ureticileri bunu yapmasina ragmen, ilk kez boyle bir model kullanildigi icin cuvalladilar. Ancak zamanla bu isler oturdu ve guncel, SP1'li bir Windows Vista oldukca stabil olarak calisabiliyor. Eski sistemler konusunda bir nebze haklisin. Cunku dedigim gibi donanim suruculeri buyuk problem oldu. Ancak yavas sistemlerde de gerekli ayarlamalar yapildiginda Windows Vista da calisabiliyor.

    Superbilgisayar konusu cooook ucuk bir konu. Adim basi sunucu gorebilirsin belki ama super bilgisayar Turkiye'de sadece 1 tane var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk


    Linux'un olması windowsada yaradı..Windows korkuyla daha güzel işler yapmaya başladı.Kullanıcılara yaradı , fiatlarını düşürdü..

    Yıllardır girmediğim linux-windows kavgası olmasın sonuçsuz kalacaktır.bu iş performans olduğu gibi zevk meseleside..




    Farklı işletim sistemlerinin varlığı tüm işletim sistemlerinin gelişmesinde ezelden beri büyük fayda sağlamıştır. örneğin win 3.1 den 95 e geçiş aşamasında desktop mantığını o zamanın yaygın diğer işletim sistemleri olan mac os ve Amiga osdan almıştı apple menüsü karşımıza start menü olarak çıktı, mac os daki pencere efektleri berly projesine yansıdı berlydeki gelişmeler ise leopard ile mac os a geri döndü, linuxdaki ntfs ye yazma desteği mac os a geçti, wine yine mac o s a port edildi intel platformuna geçtiğinde linuxun lilo ve grub özelliği windows çalıştırabilme olarak karşımıza çıktı unixdeki memory protection ( yazılım çakılmamasının işletim sistemine yansımaması daha sonraki aşamada nt tabanlı windowslara geçti , örnekler çoğaltılabilinir neticede işletim sistemlerinde olan gelişmeler top yekün tüm popüler işletim sistemlerine yansıyor. İşletim sistemi olarak windows un çok önde bir işletim sistemi olduğu söylenemez ama ofis yazılımlarında teknolojiyi yönlendiren microsoft konumundadır.

    yani kimin neyi taklit ettiği değil kimin neyi en iyi şekilde müşterilerine lanse edebildiğinin önemli olduğu bir dünyadayız ve bu işi kaynaklarını kullanarak microsoft en iyi yapan firma şu anda. şuda bir gerçek ki en fazla teknoloji ve fikir ihracı yapan platform ise Linux unda içinde bulunduğu unix benzeri mimariler olmuştur..




  • Dostum Challenger
    sen paranı zaten abd den sağlıyorsun .
    kalkıpta Gelişmekte olan ülkelerin sistemini desteklemen umulmaz.
    Ben yaşımı 60 dayamış adamım.zaman bol.
    Bir sürü program yazmanın arasında sen buralara yetiştirecek zamanı nereden buluyosun doğrusu merak ettim.

    Neyse gelelim esas konuya abd ajanı cia güdümündeki makrosoft un ömrü sizin sandığınız kadar çok değil.
    Herşey doğar büyür ve ölür. Bir gün linuxda ölecek.
    Fransa Almanya Çin . ve daha bir çok ülke artık resmi kurumsal ağlanda linux kullanıyor.
    buda sizlerin rahatını bozuyo .bakıyorum dh yi platform yapmışsınız sazan gibi atlıyonuz.

    yaw buradaki hepsi zaten linux 4 sayfa . Binlerce sayfalık linux platformları var . burada sorunları yazsak ne olur yazmasak ne olur .

    iki işlemci alalım dedik buraya girdik . o konu dahi donanım ağalarının olmuş . 3 kuruşluk işlemciyi. 5 kuruşa satmaya o aradada çoğunluk insancıkları dolandırmaya çalışıyorlar.

    iyi sazanlıklar ve masturbasyonlar . bye




  • Çok faydalı bilgiler var.Sağolun.
    Bende bahsettiğiniz kolaylıkları nedeniyle linuxa pardus ile adım atmayı tercih ettim.Ancak bayağı bir sorunla uğraştım.Uygulama yüklerken make komutunda problem yaşadım(halen yaşıyorum ya...),ekran kartımı güncelledikten sonra ses gitti.Geri getirene kadar canım çıktı.
    Bunun dışında masaüstüne not kağıtları eklemek,havadurumu,ayın konumöu,saat,takvim gibi bir çok uygulamayı eklemek çok güzel.Ubuntuda bu var mı bilmiyorum ama bu uygulamalar sayesinde ihtiyacım olan tüm uygulamalara masaüstünden hemen ulaşabiliyorum.Buda vakit kaybı ve beklemekten kurtarıyor eni.
    Linuxda oyun oynarım nasılsa diyenler,bir daha düşünün.Çünkü emilatörlerle bile olsa windowstaki kadar yüksek verim almak ne yazıkki pek mümkün değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zumsuk

    Windowsta bilgisayarı kullanmayı, linuxta bilgisayarı öğrenirsiniz...




    Gerçekten güzel bir söz. Bu güzel belgeden çok sözü tuttum diyebilirim

    Linux için diyebileceğim tek şey, bilgisayar kullanmanın zevkini vermesi. 16 (buçuk) yaşındayım, 1.5 yıl önce Linux ile tanıştım. Hiç pes etmeden, onlarca soruna kafa tuttum. Araştırdım, sordum, öğrendim, uyguladım, çözdüm deneyim elde ettim. Ve ne olursa olsun sonuç "yehu!", "işte budur" gibi sözlerle bitti. Özgür yazılımın nimetleri ile yaşadım. Birşey yüklerken hata çıktığında, temeline inip ne olduğuna bakabildim. Farklı farklı işletim sistemlerini birarada kullanabildim. Her ihtiyaca göre dağıtımı, her ihtiyaca göre masaüstünü denedim. Her iş için türlü türlü alternatifleri denedim. Halen söylediklerimi yapıyorum ve yaşıyorum. Nasıl desem, 7 yaşında Windows 98 kullanırken hissettiklerimi, şimdi Linux kullanırken hissediyorum. Heyecan, mutluluk, özgürlük ve 10 sn'de bir "Vauv" diyişler

    Ve birde Linux popülerleştikçe ortaya çıkan EXE ÇALIŞTIRMA gibi düz mantıklardan nefret ediyorum. Hangi işletim sistemi bir başka işletim sisteminin programlarını çalıştırabilirki Allah aşkına Windows programlarını çalıştıramıyormuş, ulan yazılımı üreten Linux sürümünü çıkartmazsa n'apabilirsinki başka? Kabahat Linux'un mu? Windows'da Compiz Fusion çalışmıyor desem Windows'un suçu mu olacak Samimi söylüyorum bu mantığa uyanlar gitsin kendini denize atsın




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sungur 13

    Çok faydalı bilgiler var.Sağolun.
    Bende bahsettiğiniz kolaylıkları nedeniyle linuxa pardus ile adım atmayı tercih ettim.Ancak bayağı bir sorunla uğraştım.Uygulama yüklerken make komutunda problem yaşadım(halen yaşıyorum ya...),ekran kartımı güncelledikten sonra ses gitti.Geri getirene kadar canım çıktı.
    Bunun dışında masaüstüne not kağıtları eklemek,havadurumu,ayın konumöu,saat,takvim gibi bir çok uygulamayı eklemek çok güzel.Ubuntuda bu var mı bilmiyorum ama bu uygulamalar sayesinde ihtiyacım olan tüm uygulamalara masaüstünden hemen ulaşabiliyorum.Buda vakit kaybı ve beklemekten kurtarıyor eni.
    Linuxda oyun oynarım nasılsa diyenler,bir daha düşünün.Çünkü emilatörlerle bile olsa windowstaki kadar yüksek verim almak ne yazıkki pek mümkün değil.


    bende pardus kulandım fakat sonra değiştirdim.

    Aslına bakarsanız linux linuxtur.Fakat cidden pardus gönlümde başka.HErkese pardusu öneriyorum.Gerçi 2009 birazcık problemli geldi bana.İyileştirmelerini bekliyorum bakalım ne olacak.

    --

    Öte yandan ilk baştaki hatalar insanı çok geliştiriyor.Google dan aradığınızda cidden daha fazla şey öğreniyorsunuz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    Dostum Challenger
    sen paranı zaten abd den sağlıyorsun .
    kalkıpta Gelişmekte olan ülkelerin sistemini desteklemen umulmaz.
    Ben yaşımı 60 dayamış adamım.zaman bol.
    Bir sürü program yazmanın arasında sen buralara yetiştirecek zamanı nereden buluyosun doğrusu merak ettim.

    Parami nerede kazandigimin ne onemi var? Ayrica Linux gelismekte olan ulkelerin sistemi falan degil. Linus Torvalds da ABD'de calisiyor. En buyuk 2 Linux gelistiricisi sirket de Amerikan: Red Hat ve Novell (yani SuSE). Bircok Linux gelistiricisi Amerikan. Debian Amerikan. vs, vs.

    Hem program yazacagim diye hayatimi baglayacak degilim ya? Ofiste isimi yapiyorum, aksam eve geldigimde ve hafta sonlarinda ise boyle seylere vaktim var. Aslinda hos, seninle harcadigim vakte bos vaktim olsa dahi yazik ya, neyse.

    quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    Neyse gelelim esas konuya abd ajanı cia güdümündeki makrosoft un ömrü sizin sandığınız kadar çok değil.
    Herşey doğar büyür ve ölür. Bir gün linuxda ölecek.
    Fransa Almanya Çin . ve daha bir çok ülke artık resmi kurumsal ağlanda linux kullanıyor.
    buda sizlerin rahatını bozuyo .bakıyorum dh yi platform yapmışsınız sazan gibi atlıyonuz.

    Hep ayni terane. Yahu benim niye rahatimi bozsun? Bana ne? Ben Microsoft savunucusu muyum? Eger oyle olsam avatarimda BSD Daemon'inin isi ne? Adam gibi teknik tartismaya girmek yerine, kahvehane muhabbeti yapiyorsun.


    quote:

    Orijinalden alıntı: sfel
    iyi sazanlıklar ve masturbasyonlar . bye

    Sazanlik da masturbasyon da senin isin. Forumdan uzaklastirma cezasi aldin diye kalkip baska bir kullanici adi alip, sonra da gelip onceki kullanici adinla yazdiklarini desteklemen ve baska birisiymis gibi davranman yeter.

    Benim tek dedigim suydu: Fanatizm gozunuzu kapatmasin. Bir seyi olesiye savunmadan arastirin, deneyin, ogrenin. Ben ne Windows'u savunuyorum, ne de Linux'u. Sadece dogru bilgiyi ulastirmaya calisiyorum.




  • ya bu osx leopard 32 bit değil mi?32 bit ise 32 gb ram i destekliyormuşda.... kafam karıştı....snow leopard ise 16 tb ram destekliyomuş....

    birde ubuntuda PAE ile ram desteği 64 gb a çıkıyomuş...



    A 32-bit computer has a word size of 32 bits, this limits the memory theoretically to 4GB. This barrier has been extended through the use of 'Physical Address Extension' (or PAE) which increases the limit to 64GB although the memory access above 4GB will be slightly slower.

    neden linux:http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php?lang=tr


    bende birçok linux sürümünü deniyorum ama windows dan kopamıyorum.birçok program ve aygıt için windows kullanmak zorundayım....osx86 leopard kurdum.hepsini deniyorum.Farklı şeyler öğrenmek denemek eğlencelidir,heyecan vericidir ve yararlıdır....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mx_mx -- 10 Ekim 2009; 22:06:24 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.