Bildirim
Limit eğik düzlem cisim sorusu
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
Ben Yalnız II derdim -
Cisme etkiyen tepki ve kütleçekim kuvvetleri sabittir, hiçbir zaman değişmez. Eğer yerçekimi ivmesini g=10 olarak düşünürsek, kuvvet diyaframında ağırlık kuvveti 4 br olarak verilmiş. F=4=Mg ise, M=4/g=4/10=2.5 kg'dır. Yüzey kuvveti de şekilden görüldüğü üzere 2√2 N olarak verilmiş. Şekilde ayrıca tepki kuvveti N=M*g*cos(a)=2√2 bu Mg=4 olduğuna göre; cos(a)=(2√2)/4=(√2)/2 eder, yani arccos(√2/2)=45 derece=a derecesidir. Birçok büyüklüğü bulduk.
Cisimin nerede duracağını bulmadan önce, II numaralı öncülü inceleyelim. Cisim L noktasında iken, tepki ve kütleçekim kuvvetleri değişmez yine. Fakat yayın uyguladığı kuvvet değişir ve, K noktasında √2 iken, L noktasında doğrusal olarak artar ve 2√2 olur çünkü F=-kx'dir, x iki kat arttığı için F de iki kat artar. Şimdi eğer cismin L noktasındaki kuvvet diyagramını hayal edebildin mi bilmiyorum hocam ama, cisme etkiyen "eğik düzleme dik" ve "eğik düzleme paralel" kuvvetleri çizince; "eğik düzleme paralel" kuvvetler ağırlığın bileşeni olan eğik düzlemin aşağısına doğru 2√2 kuvveti ve eğik düzlemin yukarısına doğru yay kuvveti 2√2 yani, "eğik düzleme paralel" kuvvetler dengededir. Şimdi "eğik düzleme dik" kuvvetlere bakalım, eğik düzleme dik ve düzlemin dışına doğru 2√2 tepki kuvveti vardır bir de eğik düzleme dik fakat düzlemin içine doğru ağırlık bileşeni 2√2 vardır. Yani, L noktasında kuvvetler dengelenmiştir ve cisim hareketini korur (sabit hızla hareket eder yani). Sonuç olarak II numaralı öncül doğrudur. (Not: aynı işlemi düşey ve yatay kuvvetler için de yaparsan, aynı sonucu verecektir.)
Şimdi cismin nerede duracağı konusunda sadece (bildiğim kadarıyla) enerjinin korunumu yardımıyla çözüm oluşturabiliriz. Fakat enerjinin korunumunu kullanarak çözüm oluşturmak için, cismin L noktasındaki, yani denge noktasındaki sürati ve yayın k sabiti hakkında bilgili olmamız gerekiyor. Bu sebeple, I ve III yanlıştır.
Cevap: B) Yalnız II
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
L de net kuvvetin 0 olmasını anladım
Şimdi bu sistemde sürtünme yoksa bu cismin basit harmonik hareket yapacağını düşündüm ben ve bu hareketin denge noktası L olacak(fnet = 0) denge noktası L ise O dan L ye 2 birim L den N ye 2 birim gider ve N de durur diye düşündüm
Şimdi bakınca biraz sallama oldu gibi ama niye olmasın
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Hmm, aslında gerçekten mantıklı bir düşünce. Yayın serbest haldeki konumundan; kütlenin bağlı olduğu yayın denge konumuna kadar 2 nokta mesafe, tekrar L'den de 2 nokta mesafe sonucu N'de durur. Çok mantıklı. Sonuçta bu harmonik hareketin genliği 2 nokta mesafedir. Gerçekten mantık için tebrik ediyorum hocam, ben de yeni bir mantık öğrenmiş oldum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Teşekkür ederim hocam açıklamalarınız da benim için ufuk açıcı oldu
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Rica ederim hocam, ben de sizin sayenizde güzel bir bilgi öğrenmiş oldum. Ben de teşekkür ederimquote:
Orijinalden alıntı: Ec jok
Teşekkür ederim hocam açıklamalarınız da benim için ufuk açıcı oldu
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X