Şimdi Ara

LED TABELA HAKKINDAAA!!! ACCİLLL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle herkese selam. Ben 7. sınıfa gidiyorum ve fen hocası yarıyıl için ışıklı bir tabela yapmamızı istedi. Bunu yapmak için led kullanmayı düşünüyorum. Ama başka önerileriniz varsa veya led için bir şey söylemk istiyorsanız cevaplarınızı bekliyorum. Ama çook acil çünkü 1 hafta kaldııı!!

• güncelll...
  • Ya baksanıza bu konuya da Upsss.
  • aslinda hocaniz abartmis (benim dusuncem)

oncelikle tabela kac cm olacak felan fisman hesapladiktan sonra kac adet led gerekecek onu hesapliycaksin gerisi kolay
    ledleri birbirine paralel ve seri olarak baglarsan onun hesaplari var zaten onlardan faydalanarak yapabilirsin
  • Tm da bu ledleri nereden bulacam? İstanbul/Küçükçekmece de oturuyorum. Bildiğiniz bi yer var mı. Ucuza satan bi yer. Geçen seneki 7'ler de bunu yapmıştı. Yaklaşık 150 adet beyaz led, dirençli fiş, birde dirençleri fln paket halinde 15 tl'ye aldıklarını söylemişlerdi. Ama nereden aldıklarını bilmiyorum.
  • UPPSSSS HADİİ

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şimdi diyelim ben bu ledleri aldım örn. 500 ledle 'CİMBOM' yazıcam. Ben bunun için ne kadar direnç olduğunu nasıl hesaplıyacağm? Buna da bi el atarsanız makbule geçer
  • bende 7'ye gidiyorum :D eğer animasyonlu yapacaksan birkaç transistör bir pic lazım eğer sabit istiyorsan delikli bakır plakete dizeceksin harfleri direnç bağlayacaksın.seri ve paralel bağlamayı iyi bilmen lazım ledlerin çekitiği akımı falan ama hazır alacağım diyorsan orasından anlamam. ama ledin tanesini 10krden alsan 50 tl led parası :D
    3taneye 1 adet direnç koysan 166 tane direnç=8,30 kr direnç ve bunu plakete kurursan eğer plaket parası 10 tl tutabilir :D toplam 68,30tl turtarı var sen buna güç kaynağı ayarlaman lazım ve lehim yapman lazım en iyisi sen hazır al 1332 adet lehim yapman gerekebilir bunu pasta lehim teli parası falan var havyanda yok ise 10tl havya 20 tl havya teli 5tl pasta falan toplam 103,30 tl tutar,paralel bağlarsan eğer 10a akım çekecektir 10a akımı karşılayan güç kaynağını nereden bulacaksın.not:bunlar tahmini düşüncem ama şunu eklemek istiyorum eğer fazla led sürmek için başka bir yol varsa onu bilmem haberin olsun.hemde geçen seneki yediler ledin tanesini ne kadara almıs ki bizim elektronikçide 15kr tanesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi secollah -- 7 Şubat 2013; 0:52:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: secollah

bende 7'ye gidiyorum :D eğer animasyonlu yapacaksan birkaç transistör bir pic lazım eğer sabit istiyorsan delikli bakır plakete dizeceksin harfleri direnç bağlayacaksın.seri ve paralel bağlamayı iyi bilmen lazım ledlerin çekitiği akımı falan ama hazır alacağım diyorsan orasından anlamam. ama ledin tanesini 10krden alsan 50 tl led parası :D
    3taneye 1 adet direnç koysan 166 tane direnç=8,30 kr direnç ve bunu plakete kurursan eğer plaket parası 10 tl tutabilir :D toplam 68,30tl turtarı var sen buna güç kaynağı ayarlaman lazım ve lehim yapman lazım en iyisi sen hazır al 1332 adet lehim yapman gerekebilir bunu pasta lehim teli parası falan var havyanda yok ise 10tl havya 20 tl havya teli 5tl pasta falan toplam 103,30 tl tutar,paralel bağlarsan eğer 10a akım çekecektir 10a akımı karşılayan güç kaynağını nereden bulacaksın.not:bunlar tahmini düşüncem ama şunu eklemek istiyorum eğer fazla led sürmek için başka bir yol varsa onu bilmem haberin olsun.hemde geçen seneki yediler ledin tanesini ne kadara almıs ki bizim elektronikçide 15kr tanesi

Tanesi 15 kr derken? http://www.bluemavi.com/vitrin/kategori_vitrini1_new.asp?kategori=28 Bi bak şu siteye bence. Bi de simdi ben CİMBOM yazıcam sarı ve kırmızı ledlerle. Ne kadar direnç lazım olacağını ve değerini nereden hesaplycam?

• Bu hocalar kafayı yemiş. Size 7. sınıfta tabela alanı hesaplamayı öğretmesi

gerekirken ışıklı tabela istemiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kurusaray -- 7 Şubat 2013; 16:29:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kurusaray

Bu hocalar kafayı yemiş. Size 7. sınıfta tabelanın alanı hesaplamayı öğretmesi

Maalesef ya. Devir değişti artık :D Çok şanssızız cook. Bn yapıcagm seyleri buldm da şimdi 3 ledde bir direnç bağlanması gerekiyormuş. Bu direncin değerini nasıl anlıcaz? Yani kaç ohmluk direnç kullanıcağımızı nereden bilicez. Cevap verirken alıntı yaparsanz sevnrm..
  • quote:

Orijinalden alıntı: blue2011

quote:

Maalesef ya. Devir değişti artık :D Çok şanssızız cook. Bn yapıcagm seyleri buldm da şimdi 3 ledde bir direnç bağlanması gerekiyormuş. Bu direncin değerini nasıl anlıcaz? Yani kaç ohmluk direnç kullanıcağımızı nereden bilicez. Cevap verirken alıntı yaparsanz sevnrm..

Direnç hesabı ohm kanununa dayanır. Yani;

DİRENÇ(R)=VOLTAJ(V) / AKIM(A) DIR.

gelelim bildiğimiz normal led lambaya===0=== AKIMI(A)=0,015mA VOLTAJI(V) = 2V

12V LUK bir kaynakla bir led lamba besleyecekseniz;

DİRENÇ(R)= (12-2)/0,015=660 OHM YAPAR.

3 ledi seri bağlarsan;

DİRENÇ(R)= (12-6)/0,015=400 OHM YAPAR.

3 ledi paralel bağlarsan;

DİRENÇ(R)= (12-2)/(0,015+0,015+0,015)=200 OHM YAPAR.

• Çıkan direnç değerleri standartlarda yoktur: Sen bu değerler yakın bir direnç alırsın.

Problem olmaz. Işık şiddetini birazcık etkiler belli bile olmaz.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: blue2011

quote:

Direnç hesabı ohm kanununa dayanır. Yani;

DİRENÇ(R)=VOLTAJ(V) / AKIM(A) DIR.

gelelim bildiğimiz normal led lambaya===0=== AKIMI(A)=0,015mA VOLTAJI(V) = 2V

12V LUK bir kaynakla bir led lamba besleyecekseniz;

DİRENÇ(R)= (12-2)/0,015=660 OHM YAPAR.

3 ledi seri bağlarsan;

DİRENÇ(R)= (12-6)/0,015=400 OHM YAPAR.

3 ledi paralel bağlarsan;

DİRENÇ(R)= (12-2)/(0,015+0,015+0,015)=200 OHM YAPAR.

Ben bu devreyi şimdi 9V luk pil ile besleyebilrmiym? Hani dikdörtgen olanlardan..

• http://www.leddeposu.com/hesaplar.php
    Ledlerin çalışma voltajları , renklerine göre değişir. Kırmızı ve sarı daha düşük voltajlarda yandığından , onlardan 5 tanesini seri bağlamanız mümkün ( 12VDC besleme için ! ). Bu durumda , 500/5=100 adet led kolunuz olmak durumunda. Bu da 100x20mA=2Amper demektir en azından. Bir 9V kare pil ile çalıştırmanız zor. 9VDC ile çalıştırmak için , 4erli seri uygundur. Bu da 500/4=125 kol demektir. Ve 125x20mA=2.5Amper eder. Şarjlı 9V pillerin 200mAh kapasitesi olduğuna göre , full dolu olan pil , sizin tabelanızı 4.8 dakika ( ki en ideal , kayıpsız çalıştığını farzetsek bile !!! ) ancak çalıştırabilir. Tavsiyem , 12VDC ile ve bir pc PSU su ile çalıştırmanız olacaktır.
    Linkte hesaplamalar da var.

• kusura bakma :D ben burda tanesini 15 kuruşa alıp kazıklanıyormuşum internette tanesi 3.7 kr mis :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: secollah

kusura bakma :D ben burda tanesini 15 kuruşa alıp kazıklanıyormuşum internette tanesi 3.7 kr mis :D

Önemli değil mübarek
  • quote:

Bu hocalar kafayı yemiş. Size 7. sınıfta tabela alanı hesaplamayı öğretmesi

+1 çocuk 7. sinifa gidiyor pic diyor Allah'ım sabir ver

şimdi sinifta 30 öğrenci olsa bu çocuklarin hepsinin eli elektroniğe yatkin değildir ki basitte olsa işin içinde elektronik var.

sen ledleri istediğin şekil bağla zaten çok led kullanmayacaksan 5 volt o ledlere yeter birde ledlerin önüne direnç koy ama çok led kullanacaksan gerek kalmayabilir şimdi boyle diyorum ama şekil falan önemli
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.