Şimdi Ara

Led baglantısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Ben arabaya led baglayacagım sizce nasıl baglamalıyım.5 tane led olacak direk 12v vermelimiyim ve ne kadarlık direnç baglamalıyım...
    Bide paralel bagladıgımda her lede bir direnç baglamak gerekirmi....
    Açıklarsanız sevinirim...

• direk olarak 12 V veremezsin çünkü ledlerin çalışma gerilimler yaklaşık olarak 2V civarunda,ledleri mutlaka bir ön dirençle bağlaman gerekir,330 yada 470 ohm koyarsan işini görür
  • Pekala seri mi baglamalıyım 5 ledi yosa paralel mi...
    Eger seri baglarsam her ledin bacagına direnç baglarsam aşırı olmaz mı...
    Orasınıda açıklarsan sevinirim...
  • seri bağla ve sadece bir tane 120 veya 150 ohm baglaman yeterli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurmola -- 23 Ocak 2007; 11:57:36 >
  • Merhaba kullandığın ledler nasıl ledler? 100Ykr lk mi yoksa 500 - 1 Ytl lik mi? ( Bildiğimiz az yanan mı yoksa süper flux diye adlandırılan göz alan ledler mi?) çünkü bu iki tür arasında bir hayli voltaj ve akım farkı var.. Duruma göre nasıl bağlayacağını açıklarız.
  • bence parelel bağla. çünkü ledin birinde sorun çıkarsa ledlerin hepsi söner. arızayı bulman zorlaşır. parelel bağlarsan arızalı olan led sadece söner ve direk ona yoğunlşırsın. parelelde hepsine direnç bağlamana gerek yok bir tane yüksek watlı direnç koy yeter.
  • Bilindiği gibi LED’in ileri yön gerilimi (Vf değeri) LED’in yaydığı ışığın rengine göre değişmektedir. Örneğin kırmızı, sarı ve yeşil renk için Vf gerilimi yaklaşık 1.8-2.2V iken beyaz ve mavi renk için Vf gerilimi yaklaşık 3-3.5V civarındadır.
    ışok görülmesi için 20 ma yeterli olacaktır aşağıdaki uygun direnç değerini hesaplayabilirsin,

9V’dan 4V’a düşene kadar kırmızı ve mavi LED’den yaklaşık olarak aynı akım geçmektedir. Yani devreye farklı renk LED bağlamanın etkisi yok denecek kadar azdır. Ancak, kaynak gerilimi 4V’un altına düştüğünde mavi LED akımı hızla azalır. Bu da kırmızı ve mavi renk LED’lerin Vf gerilimlerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu devrede kullanılan kırmızı LED’in Vf gerilimi 1.85V iken mavi LED’in 3.18V’dur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Samsung LED TV Kumanda Sorunu
    4 yıl önce açıldı
    Şerit Led Bağlantı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: klutch

bence parelel bağla. çünkü ledin birinde sorun çıkarsa ledlerin hepsi söner. arızayı bulman zorlaşır. parelel bağlarsan arızalı olan led sadece söner ve direk ona yoğunlşırsın. parelelde hepsine direnç bağlamana gerek yok bir tane yüksek watlı direnç koy yeter.

haklısın sana katılıyorum bence de ledleri paralel bağla ama desen ki yahu altı üstü bir led arızasını bulşurum bana koymaz diyorsan senin bileceğin iş kolay gelsin...
  • Benim kullancagım led 1 ytl ama süper led midir anlamam ama adam 3 voltluk dedi...
    Saygılarla...
  • 5 tane led eger 3 voltluksa zaten seri baglaman zor. Çünkü 3 kere 5 onbeş yapar. Araç ise çalıştıgında 14 veya 14.4 volt verir. Belki küçük bir yanma olur. Çünkü o ledlerinde akım geçirme degerleri 3 voltun biraz altı ama parlak bir ışık zor. Parelel oluncada ne gibi bir avantaj saglayacak anlamadım ama
  • paralel bi led bozulduğunda direk ledi deişirsin seride ise arkadaşın dedi gibi hangi led bozuldu bunu aramn gerek ve direnç pahalıda bişi deil okadar paralel kullanmanı tavsiye ederim ve seri kullanıcam illada diosan bütün ledleri aynı renk kullan yoksa istedin sonucu alamassın bi ledin parlak yanarken dieri sönük yanar yukarda arkadaşım yeterince açıklaşım çalışma gerilimlerini bende şimdi 5+1 min kumandasındaki yeşil ledi sökücem yerine mavi led takıcam 470 ohm seri direnci war onuda deişicem mavi ledin çalışma gerilimi farklı ve ben parlak yanmasını istiyorum zaten hesaplayıp ona göre takıcam :D
  • Kullanacağın ledin rengi aynı zamanda çalışma voltajını verir.Led başına 1.5 V Kabul edersek 12/1.5=8 Led Ama Yeni kullanmaya başladığımız beyaz ledlerin Çalışma voltajı 4.5 V(Satıcıdan gene de öğrenmende fayda var.).Yani 2 beyaz 3'de normal led bağlayabilirsin..Tabi hepsi seri.Bu bağlantı şekli başkaca yardımcı bi eleman kullanmanı gerektirmeyecek.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lazrails

paralel bi led bozulduğunda direk ledi deişirsin seride ise arkadaşın dedi gibi hangi led bozuldu bunu aramn gerek ve direnç pahalıda bişi deil okadar paralel kullanmanı tavsiye ederim ve seri kullanıcam illada diosan bütün ledleri aynı renk kullan yoksa istedin sonucu alamassın bi ledin parlak yanarken dieri sönük yanar yukarda arkadaşım yeterince açıklaşım çalışma gerilimlerini bende şimdi 5+1 min kumandasındaki yeşil ledi sökücem yerine mavi led takıcam 470 ohm seri direnci war onuda deişicem mavi ledin çalışma gerilimi farklı ve ben parlak yanmasını istiyorum zaten hesaplayıp ona göre takıcam :D

Hocam sende tam benim kafadansın bende geçen gün kasanın led ini değiştirdim.Güç düğmesinin etrafı yarı saydam plastik adamlar eski teknoloji yeşil ledlerden koymuş yanıp yanmadığı belli olmuyordu nerdeyseBende onu söküp parlak mavi led tattım süper oldu hatta etrafında 2 yuva daha var onlarada led bağlayıp güç kaynağından beslemeyi bile düşünüyorum....

• quote:

Orjinalden alıntı: klutch

bence parelel bağla. çünkü ledin birinde sorun çıkarsa ledlerin hepsi söner. arızayı bulman zorlaşır. parelel bağlarsan arızalı olan led sadece söner ve direk ona yoğunlşırsın. parelelde hepsine direnç bağlamana gerek yok bir tane yüksek watlı direnç koy yeter.

Ledleri paralel bağlamak hiç de tavsiye edilen bir yöntem değildir. Dahası son derece amatörce bir düşüncedir. Çünkü ledlerin bias gerilimleri aynı bantta üretilseler bile farklılıklar gösterecek dolayısıyla ledlerden bazıları daha fazla akım çekerek daha parlak yanarken bazıları daha düşük akım çekerek sönük yanacaktır. Bu durumda ya her bir lede seri bir direnç bağlanarak akımlar eşitlenmeli, ya da tüm ledler seri bağlanıp tek bir seri dirençle yetinilmeli. Tek dirençle paralel bağla diyen arkadaşların pratikte bunu denediklerini bile sanmıyorum ben. Bu yüzden sen seri bağla. Hem ledler öyle kolay kolay bozulmaz, yani arızalandığında hangi led olduğunu daha kolay anlamak için paralel bağlama düşüncesi biraz komik kalıyor

• Orjinalden alıntı: elitel

. Tek dirençle paralel bağla diyen arkadaşların pratikte bunu denediklerini bile sanmıyorum ben. Bu yüzden sen seri bağla. Hem ledler öyle kolay kolay bozulmaz, yani arızalandığında hangi led olduğunu daha kolay anlamak için paralel bağlama düşüncesi biraz komik kalıyor

+1
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.