Şimdi biz 3 arkadaş beşiktaşta bir kafede takılıyoruz. Arada Medieval 2 filan atıyoruz kafe ahalisiyle, gülüyoruz eğleniyoruz vs... Orada ne zaman pc'lik bir iş olursa ben yaparım (Bu sene de PC müh. okumaya başlıyorum inşallah). Çözemedim mi de kafayı yerim, sabaha kadar uğraşırım.
Bugün bi abinin laptopunda bir sorun çıkmış, "sen bak bi, anlarsın bu işlerden" dedi. Baktım, casper marka laptop. Pilsiz kullanıyorlar, fişe takılı. Orta segment bir cihaz. Bilgisayarı açıyorum, elektrik alıyor gayet. Windows açıldıktan sonra pil bitme sesi çıkmaya başlıyor, "dıt dıt" diye. Bios ayarlarında "Battery Low Alert" kapalı olmasına rağmen...
Başka fişe taktım ordan çıkarıp, gene aynı. Kabloda adaptörde bir problem de yok. Pili taktım, pil takılı halde (pil şarj olmuyor bu arada, bozuk) yine aynı hatayı veriyor. Bir süre öttükten sonra kapanıyor PC. 2-3 denemeden sonra farkettim ki BIOS yüklenir yüklenmez başlıyor ötmeye. Şimdi pil ömrünü uzun tutmak için, kablo takılıyken pili çıkartıyor bazı arkadaşlar. "Acaba direk anakarta elektrik veren bağlantıda mı sorun var" diye düşündüm. Çünkü son zamanlarda pilsiz halde çalışırken "5-6" kere elektrik gitti o mekanda. Hani ani voltaj değişiminden dolayı hasar olmasın anakartta diyorum.
Ha şu da var. Elektrik geliyor, pc çalışıyor, windows açılıyor sıkıntı yok. Bazen bios'tan itibaren ötmeye başlıyor, bazen windows açılana kadar birşey yok. Dosyalara filan giriyorum, internete giriyorum ama bir süre sonra tekrar başlıyor ötmeye.
Daha önce böyle bir durumla karşılaşan var mı, hata donanımsal mıdır yazılımsal mıdır. Bence donanımsal, çünkü yazılımsal olsa bios'tan beri ötmez. Servise götürmek şart mıdır? Bir sorayım dedim...
Hiç sağlam pille deneme imkanınız oldumu?
quote:
Orijinalden alıntı: laptopcum
Hiç sağlam pille deneme imkanınız oldumu?
Yok olmadı...
Birkere pili kullanma şekilleri yanlış makineden ayırmakla öldürürler ömrünü uzatmazlar etrafta söylenen hurafelre bakmasınlar,hücrelerin beslenmesi açısından uygun aralıklarla pilin şarz edilmesi gerekir.Uygun olanı batarya üzerinde fişe takılı kullanmaktır,haftada pil uyarı verene kadar 1kere doldur boşalt yapması yerinde olur.Elektrik kesintisi olduğunu söylemişsin birkaç kere işte pil üzerinde takılı olmazsa canına okur bilgisayarın pil bu durumlarda jeneratör gibi devreye girer makinenin kapanmasını önler elektrik ani geldiğinde bir süre sonra devreden çıkar bir anda da çıkmaz batarya bu konuda önemli bir araçtır.Nekadar oldu alalı pilin yıpranmasını ölçermisin hw monitör programını kullanabilirsin wear level diye geçer yıpranma oranı ama büyük olasılıkla donanımsal elektrik kesintilerinde sıkıntı oluşmuş olabilir ama pil şarj olmuyor diyorsa pil kendini kitlemiş ya da pil şarj bloğunda sorun oluşmuş olabilir.Anakart'a gelen bağlantıda sorun yoktur güç kartıda denir,olsa fişle çalışmaz ama sorun donanımsal aşikar.