Şimdi Ara

Kuşların kardeş kavgası öldürüyor. . .

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kuşların kardeş kavgası öldürüyor

     Kuşların kardeş kavgası öldürüyor. . .


    Kuşlar, annelerinin yuvaya getiridği yem için birbirleriyle kavga edebiliyor. Üstelik, insanlardan farklı olarak bu kavgalarda kardeşler bibrirlerini yuvadan aşağı iterek öldürebiliyor.

    NEW YORK - Bilim insanlarına göre, kardeş kavgası insanlara özgü değil. Kuşlar da, yem kapabilmek için birbirleriyle kavga etmekten kaçınmıyor. Kavgayı kazanan kardeş, annenin yuvaya getirdiği yemi ilk yiyen oluyor. Alp Dağları’na özgü kuşları inceleyen bilim insanları, yuvanın kalabalıklaşmasının kavgayı artırdığını tespit etti. Kavgayı kaybeden kuş ise yuvadan düşüyor ve bu düşüş genellikle küçük kuşlar için öldürücü olabiliyor.

    Glasgow Üniversitesi’nden Pierre Bize ve Lausanne Üniversitesi’nden Alexandre Roulin, İsviçre’nin Bienne ve Solothurn kentlerindeki yuvaları inceledi. Uzmanlar, deney için her yuvada 4 kuş olmasını sağladı, bunun için gerekirse yuvaya dışardan gelen kuşlar ayıklandı. Araştırmada, kalabalık yuvalarda kavgaya bağlı yuvadan düşme olayı daha sık görüldü.

    YEM YETMEYİNCE KARDEŞ KAVGASI KAÇINILMAZ

    Kuşlar arasında kardeş kavgası, anne kuşun yuvaya dönüşte yem getirmesiyle başlıyor. Yavru kuşlar, annenin ağzındaki böceği ilk kapan olmak için birbirlerine giriyor. Kardeş sayısının artması, yemin yetersiz olmasına, dolayısıyla da kavganın şiddetlenmesine neden oluyor. Araştırma, fiziksel olarak daha zayıf kuşların, kavgalarda daha sert davrandığını vurguluyor; bu durumda kendi aralarında mücadeleye alışan yavru kuşlar hayata da kendilerini daha iyi hazırlamış oluyor.


    Araştırma Animal Behavior dergisinde yayımlanmıştır.
    Kaynak







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.