Şimdi Ara

Kuluçkacılık Sektörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kuluçka makinesi ve kuluçkacılık sektörü, 3000 yılına dayanan ve ilk olarak mısır kerpiç evlerinde uygulanmakta idi. Termometre gibi araçların olmadığı ve tamamen kendi bilgi ve tecrübeleriyle gelişmesiyle bu serüven başlamıştır.

    GÜNÜMÜZDE KULUÇKACILIK

    Organik tarım olarak adlandırılmaktadır. Çin MÖ. 1000’li yıllarda iki başarılı yöntem geliştirdi.

    -Birincisi; Yumurtayı pirinç kabuğu, saman ve gübre karışımının içine koymuşlardır.
    -İkincisi; En az mısır kadar ustaca yapılmış yapılardır. Bu yapılar, silindirik binalar olup yalıtımı yapılmıştır.

    1749 yılına kadar batı bu gelişmelerden haberdar değildi. Fransız bilim adamı Beanur termometre kullanarak daha başarılı oldu.1881 yılında sıcak su kullanılarak çalışan ilk başarılı makine yapıldı. 1992 yılında ilk otomatik elektrikle çalışan kuluçka makinesi yapıldı. Ülkemizde halen devam eden yumurtacılık ve tavukçuluk sektörlerine büyük katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda başka ülkelere ihracat ederek, yumurtacılık ve tavukçuluk dalında üst seviyelerde olmuştur. Gelişen teknolojiyle birlikte eviniz de veya elektrik olan bir ortamda rahatlıkla geliştirebilirsiniz. Kuluçka makinesi ve kuluçkacılık sektörü sıcaklık ve nem oranları hep tartışılmıştır. Teoride ilk 17 gün sıcaklık 37,7 nem 60, 17. gün sonunda sıcaklık 37,2 Nem 70 olmalıdır.

    DEPOLAMA SÜRESİ
    Depolama süresinin sadece kuluçka randımanı ve kuluçka süresini değil, aynı zamanda civcivlerin ileri dönemlerdeki gelişimini ve broilerlerin performansını da olumsuz etkilediği bildirmiştir.

    Yapılan bir araştırmada depolama süresi artıkça ak pH’sının yükseldiği ve ilk hafta canlı ağırlığının azaldığı bulunmuştur. 14 günden daha fazla depolanan yumurtalardan elde edilen günlük civcivlerde çıkış ağırlığının önemli seviyede düştüğü 16-21 gün depolanan yumurtalardan elde edilen günlük civcivlerde çıkış ağırlığının, 8 günden daha az depolananlardan daha düşük olduğu bildirilmiştir. 1 ve 14 gün depolanan yumurtalardan elde edilen civcivlerde ilk gün canlı ağırlıkları arasındaki farkın önemli olduğu tespit edilmişti.

    Depolama süresinin artmasına bağlı olarak bu yumurtalardan çıkan broiler civcivlerin kesim ağırlıklarının da önemli seviyede düştüğü bildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda depolama süreleri farklı yumurtalar birlikte kuluçkaya konulduğunda, örneğin kısa süre depolanan yumurtalardan çıkan civcivlerde çıkış ağırlıklarının yüksek olduğu, ancak birlikte kuluçkaya konulmaları nedeniyle bu civcivlerde dehidrasyon oluştuğu ve canlı ağırlıklarının düştüğü bildirilmiştir.

    Başka bir araştırmada, 0 ve 7 gün depolanan kuluçkalık yumurtalardan elde edilen civcivlerde ilk gün canlı ağırlığı bakımından gruplar arasında önemli bir fark tespit edilmediği ve bu durumun 14.güne kadar devam ettiği, ancak 0 gün depolanan kuluçkalık yumurtalardan elde edilen civcivlerde 21. gün ve 42. günlerdeki ortalama canlı ağırlık değerlerinin 7 gün depolananlara göre sırasıyla 45 g ve 202 g daha yüksek olduğu ve farkın istatistik olarak da önemli olduğu bulunmuştur. Ayrıca yumurta kalitesi, çıkış gücü, civciv kalitesi ve broiler canlı ağırlığı açısından sürü yaşı-depolama süresi interaksiyonun etkili olduğu, farklı yaşlardaki sürülerden elde edilen kuluçkalık yumurtalarda depolama süreleri farklı olduğunda, yumurta kalitesi, çıkış gücü ve broiler performansının farklı şekilde etkilendiği ve depo süresi sürü yaşı interaksiyonunun göz önüne alınması gerektiği bildirilmiştir.

    (https://hedefkulucka.com/)


    Kuluçkacılık Sektörü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Duygu Hedef -- 19 Aralık 2017; 15:11:36 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.