Şimdi Ara

Kuantum Mekaniği (Fizik Derneği) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
2
Favori
4.792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quantum fiziğinde normal fizikle açıklayamayacağımız elemanlar devreye giriyor bana kalırsa.değişkenlerin katkısı veya etkisi bildiğimizden farklı tabi benim fikrim bu.
    yalnız dikkatimi birşey çekti alakasız konularda insanalrın aptallığı salaklığı gibi yazılar devam ediyor.bu nasıl bir egodur arkadaş,nasıl bir insan kendini bütün insanlardan üstün görür zanneder?protesto ediyorum bu durumu.bilimselliği savunan insanların salak aptal cahil gibi kelimeleri daha az kullanması hatta mümkünse kullanmaması gerekiyor.

yalnız dikkatimi birşey çekti alakasız konularda insanalrın aptallığı salaklığı gibi yazılar devam ediyor.bu nasıl bir egodur arkadaş,nasıl bir insan kendini bütün insanlardan üstün görür zanneder?protesto ediyorum bu durumu.bilimselliği savunan insanların salak aptal cahil gibi kelimeleri daha az kullanması hatta mümkünse kullanmaması gerekiyor.

+1

yine herkes üstüne alınacaktır ama, forma ağır mı geliyor böyle konular ne?

.........!!!!ARABA ARIYOR 2. EL 9000 TL'ye kadar!!!!!!......
  • dün gece trt2 de bi belgesel vardı,
    atomun alt parçalarını anlatıyordu.
    proton, nötron ve kuarklar ve antileri..
    sunucu şöyle bi şey söyledi, kuvvetlerle ilgili olarak.
    kuarklar arasındaki çekim kuvveti o kadar güçlüymüş ki,
    bir tane, ama sadece bir tanecik kuarkı bulunduğu yerden ayırabilmek için gereken enerji,
    uzayda gözlenen en güçlü enerji patlaması olan süpernovalarda gerçekleşen enerjidin bile daha fazla imiş...
    herkes ne düşünürse düşünür, neye bağlarsa bağlar kendince,
    senin düşüncelerine ihtiyacı yok kimsenin..
  • evet kuarkları birarada tutan ve kuvvet taşıyıcısı olan gluon parçacıkları gerçekten harikalar yaratıyor hatta kuarkların dışına azıcık da olsa taşan bu kuvvet nötron ve protonları da birarada tutmaya yetiyor.

quote:

Orijinalden alıntı: kozmikdalga

dün gece trt2 de bi belgesel vardı,
    atomun alt parçalarını anlatıyordu.
    proton, nötron ve kuarklar ve antileri..
    sunucu şöyle bi şey söyledi, kuvvetlerle ilgili olarak.
    kuarklar arasındaki çekim kuvveti o kadar güçlüymüş ki,
    bir tane, ama sadece bir tanecik kuarkı bulunduğu yerden ayırabilmek için gereken enerji,
    uzayda gözlenen en güçlü enerji patlaması olan süpernovalarda gerçekleşen enerjidin bile daha fazla imiş...
    düşüncelerine ihtiyacım yok diyerek bilimin nötr olması grektiğini düşünüyor olabilirsin , fakat
    şunuda biliyoruz ki Yaratan kutsal kitapta şöyle diyor " O'ndan en çok alimleri korkar "
    ne kadar çok bilirsen o kadar çok korkarsın , o kadarda açıklamak zorunda hissedersin( her konu böyledir) ,
    kuantum fiziğinden korkmayan varsa konuyu anlamamış demektir :)

quote:

yazı genelde güzel ve açıklayıcı..
    ancak sonlarına doğru eklemeler, büklemeler bilimsellikten uzak, propoganda niteliğinde,
    güzel kardeşim, yapma o sıkıştırmaları işte,
    herkes ne düşünürse düşünür, neye bağlarsa bağlar kendince,
    senin düşüncelerine ihtiyacı yok kimsenin..

• speedy,
    demek bu gizemli kuvvetin sızıntısı bile muazzam bir güç.
    bu şekilde sıza sıza, bizim bildiğimiz çekim gücü oluşuyor.
    konu sahibi arkadaş, miralge,
    eklemeler senin değilse, sözlerimi geri alırım, sana karşı olan,
    ancak yine de sen yazmamış olsan bile, bilimsel olduğu söylenen veya kendisini öyle tanıtan kişilerin makalelerinde, kitaplarında, yazılarında bu tür öznel yorumlardan hoşlanmıyorum...
  • güçlü kuvvet kuarkları birarada tutan kuvvet ve taşıyıcısı gluon parçacıklarıdır, bu parçacıkların bir parça kuarklardan taşması bile kuarkların oluşturdukları nötron ve protonları birarada tutmaya yetiyor doğru ancak sadece bu kadar bundan sonra elektromanyetik kuvvetin alanı başlar ve elektronları foton adı verilen kuvvet taşıyıcıları ile çekirdeğe bağlarlar. senin söylediğin çekim kuvveti yani kütle çekim kuvveti ise menzili inanılmaz uzun (yıldız sistemleri, galaksiler) ancak güç bakımından da bir o kadar zayıf olan kuvvettir. tahmin edilen ancak deneylerde rastlanamamış olan kuvvet taşıyıcı parçacığı ise gravitondur. ayrıca bir de zayıf kuvvet vardır ki o da çekirdek bozunmalarından sorumludur, taşıyıcı parçacıkları W ve Z bozonlarıdır.

quote:

speedy,
    demek bu gizemli kuvvetin sızıntısı bile muazzam bir güç.
    bu şekilde sıza sıza, bizim bildiğimiz çekim gücü oluşuyor.

• Kuantum kuramının gösterdiği gibi evrensel yasalar özlerinde olasılıksal bir yapıya sahipse, katrilyonlarca sayıdaki etkileşim esnasında olasılıklara müdahaleyle çok büyük bir fark oluşturulabilir. Dünyanın etrafında uçan ve aynı yere gelen bir roketi düşünelim; eğer bu roketin yörüngesi derecenin trilyonda biri kadar sapış gösterirse ilk turda önemli bir fark olmaz, ancak trilyon tur sonra bir derece fark oluşur, 90 trilyon defada eski yörünge tam dikine kesilecek kadar, 180 trilyon defada tam ters yönde aynı yörüngeyi takip edecek fark oluşur. Olasılıklara bilinçli müdahale ile yapılacak küçük değişiklikler, çok yüksek sayıda tekrarlandığında ve bilinç ile bir amaca göre olasılıklar seçildiğinde çok büyük değişiklikler ve umulmadık sonuçlar oluşabilir.

Sürekli deniz seviyesinde hayatını yaşamış ve bu seviyede suyun kaynaması ile ilgili deneyler yapmış olan bir kişi, yüksek bir yere çıkınca suyun kaynama derecesinin değişebileceğini tahmin edemediğinden, kendi deniz seviyesinde bulduğu yasaları, evrensel tüm yasaların karşılığı zanneder ve bir gün dağ başına çıktığında suyun kaynama derecesinin değiştiğini gözlemler, fakat kendi bildiği deniz seviyesine ait yasalardan doğa yasalarını ibaret sanan kişi, bu yasaların ihlal edildiğini sanır. Tanrısal yasalara nüfuz edemeyen kimi kişiler de, kendi bildikleri yasaların (kısmi-doğa yasalarının), evrensel tüm yasalara karşılık geldiğini zannedebilirler. Bahsettiğimiz bu sebeplerden dolayı determinist bir evren modelinin mutlak olarak mucizeleri dışladığını ve Heisenberg’in Belirsizlik İlkesi gibi evrenin işleyişinde boşluklar olduğunu söyleyen bir yaklaşım olmadan mucizelere inanılamayacağını söylemiyoruz. Ayrıca kuantum yasasının indeterminist yorumunun tartışmalı olduğunu ve evrende ontolojik indeterminizmin olmadığına, indeterminizmin bizim epistemolojik sınırlılıklarımızdan kaynaklandığına dair yaklaşımın varlığını da hatırlamalıyız. Eğer kuantum sayesinde Einstein’ın zannettiği gibi “saklı değişkenler” varsa ve kuantum seviyesi de determinist ise, mucizelerin varlığının bu seviyedeki belirsizliklerin varlığına muhtaç olduğunu düşünen yaklaşım, teolojik bir açmazda kalacaktır.

**** İnsancı ilke (Anthropic Principle) ile ilgili veriler, insanların evrende var olmasının, evrensel yasalarda ve evrensel oluşumlarda çok hassas ayarları gerektirdiğini göstermiştir. Bu hassas ayarlar muhtemel parametrelerin içinde çok küçük bir olasılığa denk gelir. Aynı Big Bang başlangıcı ve aynı evren yasaları olsalardı bile, evrensel oluşumlardaki çok küçük bir değişiklik bile canlılığın yeryüzündeki oluşumunu imkansızlaştıracaktı.
    John D. Barrow, Frank J. Tipler, The Anthropic Cosmological Principle, Oxford University Press, 1996; Caner Taslaman, Big Bang ve Tanrı, İstanbul Yayınevi, 2006, 10. Bölüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8948E37AE -- 22 Ekim 2010; 0:26:12 >

• graviton un, eski eserlerde eter veya eser olarak geçen, uzayı dolduran bilinmedik madde ile bir bağlantısı var mı acaba?
  • ether, ışığın bir dalga olarak yayılmasını sağlayacak uzay dokusu olarak düşünüldü ancak ışığın yayılması için böyle bir maddeye ihtiyacı olmadığı sonralarda anlaşıldı.

quote:

graviton un, eski eserlerde eter veya eser olarak geçen, uzayı dolduran bilinmedik madde ile bir bağlantısı var mı acaba?

Gravitonların bu etkileşimi sayesinde maddeyi oluşturan elemanların etrafında bir ağ gibi sarılı olması
    kütleçekimin kendisi olabiir mi ?
  • süpersimetri teorisine göre maddeyi oluşturan parçacıkların kütlelenmesinden sorumlu olan parçacık higgs bozonudur. ancak bu parçacık diğer tüm parçacıklardan farklı bir yapıya sahiptir.

quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

Gravitonlar başka gravitonlarla etkileşebiliyor fakat fotonlar kendileri ile değil sadece
    elektrik yükleri ve akımla etkileşiyor

Gravitonların bu etkileşimi sayesinde maddeyi oluşturan elemanların etrafında bir ağ gibi sarılı olması
    kütleçekimin kendisi olabiir mi ?

kendimce, tüm uzayı dolduran, her yerinde aynı olan ve 1900 lü yıllarda keşfedilen
    ve keşifçilerine nobel ödülü kazandıran fosil radyasyon ışımasının, eskilerinbahsettiği ether olduğunu ve böylelikle doğrulandığını düşünmüştüm..
    eğer böyle değilse ve sizin dediğiniz gibiyse bile, yine de bana göre uzayı dolduran bir şey var,
    belki karanlık madde dediğimiz şey...

quote:

arkadaşlar,
    bu konuda epey bilgili olduğunuz anlaşılıyor,
    kendimce, tüm uzayı dolduran, her yerinde aynı olan ve 1900 lü yıllarda keşfedilen
    ve keşifçilerine nobel ödülü kazandıran fosil radyasyon ışımasının, eskilerinbahsettiği ether olduğunu ve böylelikle doğrulandığını düşünmüştüm..
    eğer böyle değilse ve sizin dediğiniz gibiyse bile, yine de bana göre uzayı dolduran bir şey var,
    belki karanlık madde dediğimiz şey...

• evet ondan bahsediyorum,
    uzay boşluğunun, bilinen madde arasındaki muazzam boşluğun karanlık madde olması mümkün değil mi acaba,
    şayet bu fosil ışımanında bir kütlesi var ise (çok küçük olsa bilexmuazzam boşluk=karanlık madde?)
  • yok ışımanın kütlesi yok zira fotonlar kütlesiz parçacıklardır. karanlık madde ve karanlık enerji uzayın bilinen maddenin dışında kalan kısmını dolduran şeyler olduğu tahmin ediliyor hatta karanlık maddenin, galaksileri gruplar olarak birarada tutan ve oluşmalarını sağlayan madde olduğunu düşünüyorlar.

quote:

evet ondan bahsediyorum,
    uzay boşluğunun, bilinen madde arasındaki muazzam boşluğun karanlık madde olması mümkün değil mi acaba,
    şayet bu fosil ışımanında bir kütlesi var ise (çok küçük olsa bilexmuazzam boşluk=karanlık madde?)
    psn
    acaltun17
  • atom çekirdeği ve elektronlar arasında da muazzam bir boşluk var. peki bu boşlukta bişey var mı yoksa buradaki boşluğun evrenin içindeki maddenin dışında kalan boşlukla bir ilişkisi var mıdır?
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.