Şimdi Ara

KONUYA EL ATIN. MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar mühendislik için bütün bölümlerin üzerinde çok araştırma yaptım ama ilk defa bunun hakkında konu açıyorum. Sadece bu iki bölüm arasında tercih yapacağım. DH üyeleri bilgili oluyor diye konuyu buraya açma gereksinimi duydum yardımlarınızı bekliyorum. Çok araştırmama rağmen henüz bir sonuca varmış değilim. Kimi mekatronik geleceğin mesleği, hem bilgisayar hem elektrik-elektronik hemde makinacının bilgisine sahip olur 3'ünün yaptığı işi yapar diyor. Kimi ise hiç birinde uzmanlaşamaz kendi uzmanlık dalı yoktur elektrik-elektronik çok daha iyidir diyor.

Şimdi öğrenmek istediğim şey gerçekten 3 mühendisin yeterliliği kadar bilgi edinebiliyor mu eğitimde. Mezun olunca her 3'ünün yaptığı işi yapabiliyor mu tek başına?
    Yoksa elektrik-elektronik seçip bir dalda uzmanlaşma yoluna mı gideyim?

Birde ilerde yurt dışında çalışma durumu açısında bu iki bölüm arasında avantajlı olan hangisi?

Her fikire saygım var. Lütfen düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ATOMKARINCAKARARINCA -- 25 Nisan 2011; 17:39:51 >

• yanlıs bılıyorsun.
    mekatronik muhendisi o 3 uc muhendısın yaptıgı tek basına yapmaz
    makıne elektırık elektronık yazılım kontrol
    bu alanlardan işlerine yarayacaklarını görür.gerisi ile ilgilenmez
    yani bu bölümü secebilecegine göre kümeler bılgın vardır sanırım
    yukarıda iç içe geçmiş yerler senın alanın geriye kalan yerler ise o alanda muhendıslık okuyanların alanı
    sana verılen dersleri eger hakkı ile verirsen pek bir sıkıntın kalmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: mktrnk

/>

yanlıs bılıyorsun.
    mekatronik muhendisi o 3 uc muhendısın yaptıgı tek basına yapmaz
    makıne elektırık elektronık yazılım kontrol
    bu alanlardan işlerine yarayacaklarını görür.gerisi ile ilgilenmez
    yani bu bölümü secebilecegine göre kümeler bılgın vardır sanırım
    yukarıda iç içe geçmiş yerler senın alanın geriye kalan yerler ise o alanda muhendıslık okuyanların alanı
    sana verılen dersleri eger hakkı ile verirsen pek bir sıkıntın kalmaz

-Evet kümeleri bilirim.
    -Ben birşey bildiğimi iddia etmedim. Bilgi edinmek istedim. Çünkü bulabildiğim bilgilerin tamamı kulaktan dolma laflar. Neyin doğru olduğunu anlamaya çalışıyorum sadece. Devir teknoloji devri ya. Bende internette bulduğum okuduğum şeylerin ne kadar doğru olup olmadığını ve gerçekten neyin doğru olduğunu anlamaya çalışıyorum.
    -Makina, elektrik, elektronik, yazılım, kontrol bölümlerinden işine yarayanlar nedir yani biraz bahseder misin? Azıcık bundan bir tutam şundan mı yoksa adam akıllı makina-elektrik elektronik-bilgisayar-kontrol bölümlerinin derslerinden işe yarayan bütün dersler eksiksiz şekilde mi veriliyor?
    -Bana verilen derslerin hakkını tam verdim hocaların öğrettiği herşeyi öğrendim diyelim:
    a) Yazılım geliştirme firmasında çalışabilir miyim? (Bilgisayar mühendisi gibi)
    b) Elektrik elektronik mühendisinin yaptığı herşeyi bilip, bende kendime özgü ürünler çıkartabilir miyim? (Elektronik mühendisi gibi)
    c) Bir makinacı gibi makina tasarlayıp planı hayata geçirebilecek durumda olur muyum? (Makina mühendisi gibi)
    -Nedir yani bu? Sadece yazılımları olan elektonik devrelerle kontrol edilen robotlar mı giriyor mekatroniğin alanına???

• up kaç saat oldu cevap yok.
  • pek kumeleri bildiğin söylenemez kardes senin tutmus hala onun bunun bıldıgı herseyı eksiksiz ögrenebilir hayata gecirebilirmiyim diyorsun
    alanında uzmanlasmak gerektiren yerler senin alanının dısında.
    tüm dersleri layıkı ile verirsen suan hayal edebilecegin herseyi tasarlarsın ama suan hayal edebılecegın
    cünkü okula baslayınca aklına cok daha garip tasarım yapılması daha ılgınc seyler gelecektır.
    yazılım konusunda detay ise sana verilen yazılım dersleri
    v.b , c++ , asm bunlardır . bunları bir pc muhendisi gibi aldıgın egıtım ıle pek mumkun degıl senın yetenegın ıle alakalı
  • Mekatronik müh. türkiyede çok yeni bi bölüm
    ve bu yüzden mühendis adaylarıda çok az, ayrıca sanayi sektöründe çok büyük bi ekonomik avantajıda var bu yüzden mezun olan çoğu arkadaş yurt dışına gitmeyi planlıyor

zaten almanya ve japonya bu konuda türkiyeye pazar açmış durumda

Eğer mezun olursan bu bölümün mühendisliğinden iş bulman çok kolaylaşır maaşı desen çok iyi
    Yani çok ideal bi meslek ama Dersleride bi okadar zordur Çünkü bu alan Sanayide insan gücünü yokedip tamamen PC ve bunun üzerinden Robot koları-ve benzeri otomasyon sistemlerini kontrol ediyosun
    ve bu sistem her yerde kulanılıgı için
    Bu sektördeki çoğu ana ders guruplarını görmen bilmen uygulamalı olarak ögrenmen gerekiyor

Müh. için universite okuyan arkadaşlara sorarsan dersleri nasıl oldugunu sana daha iyi bilgi verebilirler

• sorusu olanı cevaplayabılırım
    maksat genclere bır hızmet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mktrnk -- 25 Nisan 2011; 23:40:04 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Peki mekatronikte uzmanlaşma yok diyorlar bunun aslı astarı nedir? Birde çoğu bölümün kesişimi durumunda ağırlık olarak makine diyorlar. Hatta bazı yerlerde okudum makinacılar keşke mekatronikçi olabilseydim diye dert yanıyorlar. Hatta örnekleme vermiş benim zamanımda abs falan yoktu makinacı olarak araba parçası tasarlıyorduk artık abs sistemleri vb bunlar mekatroniğe kaydı içlerine yazılım girdi elektronik girdi diye. Mekatronik müh. iş ilanı hiç yok kadar az. Bu meslek geleceğin mesleği diye 2005 te konular açılmış aradan 6 yıl geçmiş. Bu gelecek ne zaman gelecek?
  • mekatronik 4yılda okumakla biticek bir bölüm değildir aslında ülkemizdeki üniversitelerde verilen eğetim tam anlamıyla mekatronik mühendisliği eğitimi denilemez, mekatroniğin alanı çok geniştir zaten arkadaşta kümelerlede göstererek gayet iyi anlatmış...
    dikkat edersen yıldız teknik üniversitesi hariç büyük üniversitelerin hiçbirinde mekatronik mühendisliği eğitimi verilmiyor bunun nedenide 4yıllık lisans eğitiminin yeterli görülmemesi, bu yüzden sadece yandal ve yüksek lisans olarak okutuluyor...o yüzden ülkemizde pek tercih edilesi bir bölüm değil açıkçası....
    ama yinede güzel meslek robot bilimi gibi bişey sonuç olarak
  • quote:

Orijinalden alıntı: ATOMKARINCAKARARINCA

Arkadaşlar değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Peki mekatronikte uzmanlaşma yok diyorlar bunun aslı astarı nedir? Birde çoğu bölümün kesişimi durumunda ağırlık olarak makine diyorlar. Hatta bazı yerlerde okudum makinacılar keşke mekatronikçi olabilseydim diye dert yanıyorlar. Hatta örnekleme vermiş benim zamanımda abs falan yoktu makinacı olarak araba parçası tasarlıyorduk artık abs sistemleri vb bunlar mekatroniğe kaydı içlerine yazılım girdi elektronik girdi diye. Mekatronik müh. iş ilanı hiç yok kadar az. Bu meslek geleceğin mesleği diye 2005 te konular açılmış aradan 6 yıl geçmiş. Bu gelecek ne zaman gelecek?

4 yılda sana bu kadar mesleğin karışımı olarak birşey verebileceklerini sanmıyorum.Biraz ondan biraz bundan diye eğitim olmaz.4 yıl böyle birşey için kısa bir zaman.Herşeyin sadece temelini öğretseler ancak olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Calpi84

quote:

Orijinalden alıntı: ATOMKARINCAKARARINCA

Arkadaşlar değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Peki mekatronikte uzmanlaşma yok diyorlar bunun aslı astarı nedir? Birde çoğu bölümün kesişimi durumunda ağırlık olarak makine diyorlar. Hatta bazı yerlerde okudum makinacılar keşke mekatronikçi olabilseydim diye dert yanıyorlar. Hatta örnekleme vermiş benim zamanımda abs falan yoktu makinacı olarak araba parçası tasarlıyorduk artık abs sistemleri vb bunlar mekatroniğe kaydı içlerine yazılım girdi elektronik girdi diye. Mekatronik müh. iş ilanı hiç yok kadar az. Bu meslek geleceğin mesleği diye 2005 te konular açılmış aradan 6 yıl geçmiş. Bu gelecek ne zaman gelecek?

4 yılda sana bu kadar mesleğin karışımı olarak birşey verebileceklerini sanmıyorum.Biraz ondan biraz bundan diye eğitim olmaz.4 yıl böyle birşey için kısa bir zaman.Herşeyin sadece temelini öğretseler ancak olur.

Haklısın. Mekatronik en az tıp gibi 6 yıl olmalı. Zaten 6 yıl olursa ve eğitim full+full olursa makina elektronik vb bölümleri çok kötü baltalardı. Ve puanı ODTÜ elektroniği sollardı. Böyle düşünüyorum bence. Şimdiki zaman için söylüyorum gereksiz bir ayrıntı gereksiz bir meslek gibi görünüyor. Çok mantıklı bir gerekçe var düşüncem olarak. Dev firmalarda makinacı, elektrikçi, elektronikçi vs oluyor. Çünkü hepsi uzman ve üretimde kalite hedefleniyor. Mekatronik daha çok orta ölçekli ve küçük işletmelere hitap ediyor gibi görünüyor. Herhangi bir uzmanlık istemeyen biraz ondan biraz bundan bilmek bile yeterli olacak yerlerde çalışabilirler gibime geliyor. Zaten 4 yıllık eğitim imkansızdır düşünsenize makina bölümünün ağırlığını. Makinada adamların 2 dönemde vermeye çalıştığı en baba dersleri bu adamlara 1 dönemde veriyorlar ve geçiyorlar. Bu adamlar dersin neresinden tutsunlar ne yapsınlar ki? Mekatronikçiden robokop olmasını beklemek Türkiye şartlarında çok boş bir beklenti diye düşünüyorum. burada 4 yıllık eğitimin ardından gidip en azından şöyle bir 4 yılda Japonya, Almanya gibi bir yerde eğitim alması gerekir gibime geliyor. Ona da zaten benim yaşım müsait değil ömrümde yetmez.

• O bölümlerin her birinden bir şeyler bilip hiç birinin uzmanı olamazmışsın gibi geliyor bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cortez01

O bölümlerin her birinden bir şeyler bilip hiç birinin uzmanı olamazmışsın gibi geliyor bana.

banada
  • Şahsen bu tarz mühendisliklerin Türkiye gibi cahil işverenlerin çoğunlukta olduğu bir ülkede seçilmesini uygun görmüyorum.. Ya kendini çok iyi geliştirip iyi kurumsal firmalarda yükselirsin, ya da akademisyen olursun orası iyi ama sıfırdan iş hayatına girmek adına bu tarz mühendislikler bence Türkiye için henüz yeni... Ben Çevre Mühendisiyim, alanımız kısıtlı, herkes işimizi yapıyor, biyologda yapıyor, inşaat müh. de yapıyor, kimyager'de yapıyor... Çünkü Çevre Müh.'liği nedir, ne iş yapar bilmiyor insanımız... İşverenlerde bilmiyor bu işi Çevre Müh. yapar diye... Bu sadece mühendislik için değil diğer dallar içinde geçerli... İç Mimar, Peyzaj Mimar vs mesleklerde de durum böyle... Türkiye'de herkes iç mimar mesela... Kurumsal, profesyonel olanlar tercih ediyor sadece... Onun dışında inşaat müh. hepsinin işini yapıyor... Çünkü insanımız bilmiyor bu işi şu adam iyi yapar diye.. O yüzden şuanda bence temel meslekler seçmek daha mantıklı şahsen ben öyle düşünüyorum. Bilgisayar Müh, İnşaat Müh, Makine Müh...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MoRaCe -- 26 Nisan 2011; 16:04:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: S. YıLDıZ

Şahsen bu tarz mühendisliklerin Türkiye gibi cahil işverenlerin çoğunlukta olduğu bir ülkede seçilmesini uygun görmüyorum.. Ya kendini çok iyi geliştirip iyi kurumsal firmalarda yükselirsin, ya da akademisyen olursun orası iyi ama sıfırdan iş hayatına girmek adına bu tarz mühendislikler bence Türkiye için henüz yeni... Ben Çevre Mühendisiyim, alanımız kısıtlı, herkes işimizi yapıyor, biyologda yapıyor, inşaat müh. de yapıyor, kimyager'de yapıyor... Çünkü Çevre Müh.'liği nedir, ne iş yapar bilmiyor insanımız... İşverenlerde bilmiyor bu işi Çevre Müh. yapar diye... Bu sadece mühendislik için değil diğer dallar içinde geçerli... İç Mimar, Peyzaj Mimar vs mesleklerde de durum böyle... Türkiye'de herkes iç mimar mesela... Kurumsal, profesyonel olanlar tercih ediyor sadece... Onun dışında inşaat müh. hepsinin işini yapıyor... Çünkü insanımız bilmiyor bu işi şu adam iyi yapar diye.. O yüzden şuanda bence temel meslekler seçmek daha mantıklı şahsen ben öyle düşünüyorum. Bilgisayar Müh, İnşaat Müh, Makine Müh...

Haklısın hocam. Gitgide insanın hevesi kaçıyor. Yoksa kim istemez ki. Mekatronik müh. olmak? mükemmelinde ötesinde bir hayal. Başarmak çok güç değil hemde.

• mekatronikte uzmanlasma tabikide vardır .
    dersler yoğun ve ağırdır bir cok mühendislikte verilen dersler burda verilmektedir.
    bir makine bir elektronik mühendisliğinde burdsa okutulan derslerden cok daha farklı içeriğe sahip değil.(farklı dersler tabiki vardır ama 3 4tanedir )
    netten bakarsanız bulabılırsınız .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.