Şimdi Ara

Kompakt makinede zoom??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Makinem 36mm-432mm aralığında, 12x zoom yapıyor. 24x zoom yapan bir başka makine ise 4.6-110.4mm odak aralığında. Öğrendiğime göre zoom maksimum odak aralığıyla orantılıymış, 12x, 24x gibi ifadeler aldatıcı olabilirmiş. Bu durumda benim makinem 24x olandan gerçekte daha mı çok yakınlaştırıyor???


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Zoom örnekle anlatayım. Mesela dağlık bir alandasınız zoom yapmadan bir dağlık alanın fotoğrafını çektiniz. Diyelim ki makineniz en fazla 12X zoom yapıyor. Sonra aynı manzarada dağın üstünde bir ev gördünüz evi çekmekn istediniz maksimum zoom yaparak çektiniz. İkinci çektiğiniz fotoğraf, ilk çektiğiniz fotoğraf göre 12 kat daha uzak bir noktayı (dağın üstündeki evi) size yakınlaştırıp büyük gösterdi demek oluyor.

    36mm- 432mm demek lensin çekim açısı gibi düşünülebilir. 36mm de fotoğraf çektiğiniz zaman en geniş açı ile dağlık manzarayı çekersiniz, 432mm ile çektiğiniz zaman uzaktaki nesneleri çekersiniz. Bu söylediklerim diğer makine içinde geçerli. 4.6mm ile geniş açı. 110.4mm ile dar açı yani uzağı çekebilir. İki fotoğraf makinesi de 12X zoom yapıyor gözüküyor olabilir belki de birebir aynı açı bile olabilirler.

    Buradaki fark büyük olabilir ama devreye sensör büyüklüğü de giriyor.

    Mesela lensi değiştirilebilir kameralarda boyutlarına göre tam kare sensör( full frame sensör ) ya da çarpanlı sensör ( crop sensör, aps, apsh) dediğimiz sensörler. Tam kare sensörler 36x24mm boyutu var. Çarpanlılar 1.6, 1.4 gibi değişiyor.

    Mesela 100mm lensi tam kare bir makineye taktığınız zaman. 100mm çekilmiş fotoğraf elde edersiniz değer değişmez. Ama 100mm lensi apsc 1.6 çarpanlı makineye taktığınız zaman 100 x 1.6= 160mm çekilmii fotoğraf elde edersiniz. Ve çarpanlı makinde daha fazla uzaktaki bir nesneye odaklanırsınız.

    Belki tam anlamamış olabilirsiniz ama fotoğrafçılık temel terimleri, lens üzerinde yazan mm ne anlama geliyor diye internette aratırsanız, daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teşekkürler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.