Şimdi Ara

Kök içinde rasyonel sayı sorusu (çarpanlara ayırma)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
17.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bu soruların kolay bir çözümü varmı?

Kök içinde rasyonel sayı sorusu (çarpanlara ayırma)

• tam kare çıkmayanlarla uğraşma.l4/7-7/9l
  • 8/9 u kullanmıyormuyuz?

diğerlerinin niye farkını aldık? kitapta böyle bir formül bulamadım ben.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Equal_17

8/9 u kullanmıyormuyuz?

ben de bulamadım :D arada eksi gördün mü yapıştır mutlak değerde eksiyi - yoksa da topla.8/9 orada tam kare olmasına mı ne işe yarıyor o yüzden almaya gerek yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: duest

quote:

Orijinalden alıntı: Equal_17

8/9 u kullanmıyormuyuz?

ben de bulamadım :D arada eksi gördün mü yapıştır mutlak değerde eksiyi - yoksa da topla.8/9 orada tam kare olmasına mı ne işe yarıyor o yüzden almaya gerek yok.

Anladım dostum çok saol.

kök içini (x-y) nin karesi haline getiriyoruz

4/7 nin karesi - 2 çarpı 4/7 çarpı 7/9 + 7/9 un karesi

8/9 ortadan geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equal_17 -- 8 Mart 2012; 13:45:24 >

• Dostum bu sorularda iki kare farkı yada toplamı ara tek yol budur. bu iki farkı klasik çarpanlara ayırma değil parantez içinde. şöyle ki

(x+y)2 yada (x-y)2 aramaya bak. mesela orada 16/49 var vede 49/81 var biri (4/7) karesi diğeride (7/9) karesi. herhangi birine değerler ver. 4/7=x ve 7/9=y olsun.
    sorudaki üçüncü rasyonel ifade işareti "-" olduğu için mesela ilk olarak ifadelerin farkının karesi mi bir bak. (x-y)2= x2 - 2xy + y2 = (4/7)karesi - 2.(4/7).(7/9) + (7/9) karesi ==>>> 16/49 - 8/9 + 49/81 ki bu ifade kök içi demekki kökün içi aslında (4/7 - 7/9)karesi imiş. kök kareden mutlak değer olarak kurtulur yani cevap;

l (4/7) - (7/9) l a eşittir. Uzun anlattım ama belki hakim olamayan arkadaşlar vardır diye düşünerek affınıza sığınarak yazdım. Selamlar..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrshayber

Dostum bu sorularda iki kare farkı yada toplamı ara tek yol budur. bu iki farkı klasik çarpanlara ayırma değil parantez içinde. şöyle ki

(x+y)2 yada (x-y)2 aramaya bak. mesela orada 16/49 var vede 49/81 var biri (4/7) karesi diğeride (7/9) karesi. herhangi birine değerler ver. 4/7=x ve 7/9=y olsun.
    sorudaki üçüncü rasyonel ifade işareti "-" olduğu için mesela ilk olarak ifadelerin farkının karesi mi bir bak. (x-y)2= x2 - 2xy + y2 = (4/7)karesi - 2.(4/7).(7/9) + (7/9) karesi ==>>> 16/49 - 8/9 + 49/81 ki bu ifade kök içi demekki kökün içi aslında (4/7 - 7/9)karesi imiş. kök kareden mutlak değer olarak kurtulur yani cevap;

l (4/7) - (7/9) l a eşittir. Uzun anlattım ama belki hakim olamayan arkadaşlar vardır diye düşünerek affınıza sığınarak yazdım. Selamlar..

ne demek dostum zahmet edip yazmışsın ellerine sağlık.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Üslü sayılar da zorlanıyorum
    7 yıl önce açıldı
    Rasyonel Sayılar sorularım
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrshayber

Dostum bu sorularda iki kare farkı yada toplamı ara tek yol budur. bu iki farkı klasik çarpanlara ayırma değil parantez içinde. şöyle ki

hocam çok sağol anlamadığım bir soru tipiydi sayende artık anladım

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.