Şimdi Ara

Klinik Psikolog vs Psikiyatrist

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi bir üniversitede psikoloji okuyup klinik psikolog olmak mı

    Ortalama bir üniversitede tıp okuyup psikiyatrist olmak mı

    İki meslek arasında kalanlar nasıl karar veriyor?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Biri tm de çok az efor sarf ederek kazanabileceğin ve 4 yılda mezun olacağın bir bölüm,diğeri kazanılması en zor bölüm ve 10 yıl okuyacaksın psikiyatrist unvanını alabilmek için.Ha mantıklı olan bence psikolog olmak

  • İlk önce şundan başlamakta biraz fayda var . Ortalama veya yüksek veya düşük neye göre sınıflandırdın bilmiyorum ama olaya sadece psikiyatri alanında bakmak istiyorsan o sınıflama yanlış olabilir . Zira tıp fakültesinde genel tıbba dair 700 kat trilyon şey görüyorsun . 3 haftalık psikiyatri + 1 haftalık çocuk psikiyatri stajında pek bir şey görmen mümkün olmuyor . Mesela modun çok yoksa aşırı üstüne düşmeyebilirsin . Fakat ben ilgiliyim paso psikiyatride takılırım dersen bu konuda iyi olan bir hastaneye gitmen faydana olur . Her hastanenin ünlendiği belli başlı alanlar oluyor veya hastanede çalışan efsane bir hoca oluyor . Mesela x üniversitesi her konuda türkiyenin öncüsü olmuyor .

    Bu bağlamda da uzmanlıkta tercih yönün değişebilir . O hastanede eğitim görüp üstüne orada uzmanlık yapabilirsin veya daha iyi olduğunu düşündüğün bir hastanede bu uzmanlığı yapabilirsin . Tıpa ilgim yok olay sadece psikoloji benim için diyorsan psikoloji okumak daha mantıklı olur . Biyokimya histoloji veya dahili , cerrahi branşlar seni bayabilir . Baymaz ilgim var dersen mantıklı sanki .

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Klinik Psikolog vs Psikiyatrist demektense Terapist olmak için diyorsan Klinik Psikoloji daha mantıklı olacaktır. Tıp okuduktan sonra üstüne Psikiyatri okuyup hedefin Psikoterapist olmaksa Tıp ile çok fazla vakit kaybedersin.


    Arkadaşın biri "Biri tm de çok az efor sarf ederek kazanabileceğin ve 4 yılda mezun olacağın bir bölüm" demiş.


    4 yıl lisans okuduktan sonra Terapist olmuyorsun, üstüne 2 yıl Yüksek Lisans yapmak zorundasın. Bununla kalmıyor o Yüksek Lisans için ya Devlet Üniversitelerinden birinde torpilin olması gerekiyor ya da min. 150 bin lira bütçen olması gerekiyor ki vakıf üniversitesinde okuyabilesin.


    Ek olarak psikiyatri alanından terapist olmak yerine psikiyatrist olmayı seçersen, daha derin vakalarla uğraşıyorsun. Burada kişilik bozukluklarından ziyade beyinde daha somut değişimlerden ötürü oluşan rahatsızlıklar ve tedavisi tam anlamıyla olmayan hastalıklar. Tam olarak farkı nasıl anlatabilirim emin değilim ama olay yalnızca ilaç yazmak ya da yazmamak değil.





  • biri tıp fakültesi mezunu diğeri fen edebiyat... tarafını seç.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • psikolog2010 kullanıcısına yanıt

    Siz nerede okuyorsunuz hocam ya da nereden mezunsunuz?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Benkyo -- 13 Şubat 2022; 22:32:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar,

    Gerek geçmişte gerekse günümüzde belki de en çok tartışılan konulardan birisidir klinik psikolog ve psikiyatrist farkı. Şu şekilde bir liste ile karşılaştırma yapmak pratik olur diye umuyorum. Dikkatimden kaçan noktalar olabilir. Mesajımı alıntılayarak yanıtlarsanız seve seve yardımcı olurum.


    Klinik Psikoloji, Klinik Psikolog Olmak, Mesleki Sınırlar ve Yetiler


    - Klinik psikoloji, psikoloji alanının 60'a yakın alt uzmanlık gerektiren alanlarından yalnızca birisidir.

    - Ortalama bir psikoloji lisans programında 4 yıl içerisinde 44 ila 58 arasında ders alırsınız ve bu derslerden klinik alana yönelik ders sayısı 5 veya 6 dolaylarındadır. Klinik ile ilgili dersleri yüksek ortalama ile vermeli ( Önerilen 90 ve üzeridir, sınıfın %2-3'lük dilimine denk düşer) ve dersin hocasına bu alana ilgi duyduğunuzu hissettirmeli ve belirtmelisiniz ki yüksek lisans için size referans mektubu yazsın. Odtü için hocalar herkese yazmıyordu ve yazdıkları öğrencilere de bir adet programa başvurabilecekleri referans mektubu yazıyorlardı.

    - Psikoloji alanına girdiğinizde ilginizin farklı alanlara kayması çok olasıdır sebebi ise psikolojinin, insanın kendi ve dünyayla kurduğu ilişkiyi anlamak için okyanustaki her bir damlayı tanımlamasının gerekmesi ve bunun binlerce farklı yolunun olmasıdır.

    - Klinik psikoloji alanında eğer gerçekten ilerlemek istiyorsanız çetin ceviz olmalı, fırtınalı süreçlere karşı dayanıklı olmalısınız. Gözünüz korkmasın. 4 yıllık lisans yaşantısının yanı sıra en az B2 İngilizce dil seviyesine sahip olmalı ve lisans yaşantınızı 90+/100 ortalama ile bitirmelisiniz ki klinik psikoloji yüksek lisans programına kabul alabilesiniz.

    - 100'lük sistem için 90 ve üzeri ortalamaya sahip oldunuz, yabancı dil sınavlarından 85 ve üzeri bir puan aldınız. Referans mektuplarınızı aldınız ve şimdi sırada yüksek lisans programlarının bilim sınavları var. Bu bilim sınavları yalnızca klinik psikoloji bilginizi ölçmekle kalmıyor lisans boyunca aldığınız tüm dersleri kapsayabiliyor. Ancak pastadan büyük dilimi İstatistik, Araştırma Teknikleri ve Klinik Dersleri kapıyor. Tüm bu koşulları sağladıktan sonra gireceğiniz bilim sınavlarından %10'luk dilime girerseniz mülakata çağrılabilirsiniz. Genelde klinik psikoloji yüksek lisans programlarına iyi okullar için 300 ve üzeri başvuru yapılır ve mülakata programın kontenjan sayısının 5 katı kadar kişi alınır. Örneğin bu yıl Bahçeşehir Üniversitesine 600'den fazla başvuru olmuştu ve sınava 150 kişi girme hakkı kazanmıştı mülakata ise 30 dolaylarında kişi girebilmişti.

    -Yüksek lisans eğitiminden çok fazla bir şey beklemeyin. Eğer ki ekol bazlı eğitim veren bir enstitüde eğitim görmüyorsanız.

    -Yüksek lisans eğitiminin yanı sıra terapi enstitülerinden eğitim ve süpervizyon almanız gerekir. Bu süreçlerde en az 2 yıl olmak üzere 10-12 yılı bulabilmektedir.

    -Biyopsikososyal yaklaşımı benimseyerek mezun olur mesleki yaşantınıza başlarsınız.



    Klinik psikoloji yüksek lisans fiyatları Yeditepe Üniversitesi için 300.000 ( üç yüz bin tl ), Bilgi Üniversitesi için 200 bin liraya yakın taksit ile 300 e yakın olması gerek. Evet özelde okumak için de yukarıdaki koşulları sağlamanız gerekir çünkü devlet okullarının kontenjanı çok az. Devlet okulunda klinik psikoloji bölümünü kazanmak için ya yukarıdaki koşulları %5-6 artıracaksınız ve hocalarla önceden iletişiminiz olacak ya da yukarıdaki koşullar ile özel okullara başvuracak ve açıkta kalmamak için tüm bu süreçlerin yolunda gitmesini umacaksınız. Bu arada başvuru koşulları için en yüksek standartlar tüm bilim dalları arasında klinik psikoloji alanına aittir.

    Yukarıdaki koşulları tabela üniversiteleri için yazmadım. El ile tutulur 7-8 klinik psikoloji programı için yazdım. Devlet okullarının hepsi kalifiye fakat özellerde kalifiye 7-8 okul var. Ayrıyetten tabela üniversitelerine kabul almak için yukarıdaki koşulları %5 oranında gevşetebiliriz.


    Klinik psikolog olarak psikoterapist ünvanınızı kullanamazsınız, tanı koyamaz veya ilaç yazamazsınız. Sebebi meslek yasasının olmaması ile ilişkilidir. Fakat danışmanlık adı altında terapi süreci yürüten birçok klinik psikolog bulunmaktadır. Bu alan çok tartışmalı bir alanı kapsadığı için yüzeysel bir şekilde geçiyorum.


    Psikiyatri , Psikiyatr Olmak, Mesleki Sınırlar ve Yetiler


    -Psikiyatri somut olan tıp biliminin en soyut, dar ve sınırlı alanlarından birisidir.

    -6 yıl genel tıp eğitimi süresince 3 haftalık bir staj dönemini kapsar ve tus kitaplarında diğer alanların kapsadığı hacme göre belki bir veya iki ünite hacminde yer kaplar. TUS'da 2-3 soru gelir. Bu sorular genelde çerez olur.

    - Unutmamak gerekir ki Tıp eğitimi ve Tus süreci oldukça yıpratıcıdır. Maruz kalacağınız yaşam stili dolayısıyla ruh sağlığı konusunda yüksek risk altındasınızdır. Beklenen yüksek standartları açma gereği bile duymuyorum.

    - Psikiyatri alanında uzmanlık 4 senedir. Uzmanlık eğitimi süresince maaş alırsınız.

    - Karşılaşacağınız patolojiler genellikle biyolojik kökenli psikopatolojilerdir.

    - Biyolojik ekole göre eğitim alır ve sürdürürsünüz.

    -Tipik bir Psikiyatri uzmanlığı esnasında terapi eğitimi veya klinik gözlem ve görüşme alanına yönelik anlam temelli eğitim almazsınız. Birçok psikiyatrın iletişim becerilerinin düşük olması ve tanı odaklı gitmeleri bu sebepledir.

    - Uzmanlık esnasında mobbing yaygındır.

    - Terapi eğitimi için ilgili enstitülerden eğitim alması gerekir.

    - Zihinsel süreçler hakkında pekte bilgi sahibi değillerdir. ( Beynin fizyolojik olarak nasıl çalıştığını kastetmiyorum ).


    -Psikoterapist ünvanı kullanılabilir, muayenehane açabilir, tanı ve tedavi protokollerini uygulayabilir.




    Şüphesiz ki her iki alan da oldukça emek isteyen ve çok değerli alanlar. Bana kalırsa terapist olmak için psikiyatr olmak daha avantajlı. İnsanı somut ve soyut olarak tüm alanlarıyla tanıyorsunuz. Fakat buna ilgi alanlarınızın ve geçeceğiniz süreçleri nasıl atlacağınızı göz önüne alarak karar vermek iyi olacaktır.


    Deneyimsiz bir psikolog depresyon belirtileri ile gelen hastaya tedavi uygulamaya kalkarsa bu hastalığın fizyolojik kökenli olup olmadığını gözden kaçırabilir. Tiroid hastalarında bu durum çok yaygındır. Deneyimsiz bir psikiyatr ise kafasında kurduğu tanı kümesine o kadar takılır ki hastayı anlamaktan uzak kalabilir ve aslında bipolar bozukluğa sahip bir hastaya antidepresan vererek mani dönemini tetikleyebilir.


    Burada vurgulamak istediğim nokta eğer ki psikoloji kökenli eğitim alacaksanız vaktinizi ayıracağınız okul için fizyoloji alanında derslerin bulunduğu bir okulu önceliğiniz yapmanız, tıp kökenli ilerleyecek iseniz klinik görüşme ve zihinsel süreçler hakkında kendinizi geliştirmeniz olacaktır.


    Şunu da söylemeden geçmeyeyim, çok hassas bir alan. Öyle ki yapacağınız tek bir hata ile geri dönüşü imkansız hasarlar bırakabilirsiniz.


    Biraz iç karartıcı bir yazın oldu farkındayım. Fakat hayallerden ziyade gerçekliği öne sürmek gerekiyor. Elbet karşımıza çıkıyor :)


    Başarılar dilerim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leobolt -- 10 Aralık 2022; 1:28:0 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    nöroloji doktoru tavsiyesi
    11 yıl önce açıldı
    Özel Psikiyatri ve DEHB
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.