Şimdi Ara

Klasik gitar perdelere dik basma?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
6.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar nen klasik gitara başladım internettten video ile devam ediyorum.Şimdi silzere birşey sormak istiyroum.birincisi ben klasik gitarı sol dize dayayıp ayağı kaldırarak(normal şekilde) çalmakta zorlanıyorum belim ve sol kolum ağırıyor sağ bacağı sol bacağın üstüne atıp çalmak daha rahat geliyor.ikincisi ise perdelere dik basmak aşırı zorluyor başparmağım acıyor ,parmaklarım alttaki tele değiyor ve teller sanki çok az aşağı kayıyor gibi.Sizce ne yapmalıyım.Şimdiden çok teşekkür ederim
    NOT:gitar 275 tllik ashton cg60am

• Dik basmak başlarda zor gelecektir tabii. Bare basarkende yaşayacaksın bu durumu. Tek çözümü çalışmak. Ne kadar çok egzersiz yaparsan o kadar çabuk alışır parmakların. Zaten bir süre sonra nasır tutacak acı hissetmemeye başlayacaksın.
  • peki tutuş konusuna ne diyorsunuz nasıl tutmalıyım sizce normal tutuşta belim kolum ağrıyor bayağı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pars0622 P kullanıcısına yanıt
    Nasıl rahat ediyorsan öyle çalabilirsin. Yeni başladığın için parmaklarının ağrıması normal teller aşağı kayıyor çünkü henüz tellere etkin basamıyorsun. Bunların hepsi geçici. Ne kadar süredir çalıştığını ve günde ne kadar zaman ayırdığını belirtirsen daha kesin konuşabiliriz.
  • Hayır nasıl rahat ediyosan öyle çal diye bi kafa yok. Bi kere başlayınca tam başla. Şimdi sen nasıl rahat ediyorsan öyle çalacaksın. Vücudun, parmakların, beynin rahatlığa alışacak. Ve sonra klasik gitar pozisyonunda çalmaya başlayınca çoook zorluk yaşayacaksın. Eğer amacın klasik gitar öğrenmekse kesinlikle pozisyonla başla. Ancak amacın öyle romance falan çalacak kadar çalmaksa istediğin gibi kendi kurallarını koyabilirsin. Ve tabi parmak acımaları, nasırlar, klavye kullanamamak. Bu sorun sana özel bir şey değil merak etme. Yeni bir enstrümana başlayan herkes çeker bu sıkıntıları. Zamanla çalışarak geçecek acılar. Hiç bir şey hissetmemeye başlayacaksın. Ve hatırlatıyım ileri seviye klasik gitar eserleri pop gitar pozisyonunda çalınmaz. Klavyenin tizlerini rahat kullanabilmek için ve çok rahat bare basabilmek için 45 derecelik açıyı koruman lazım. Tabi adı üstünde klasik gitar. Öyle çaldığınız 4 akorlu şarkılara benzemez. Kolay gelsinn :)

• Başlayalı 3 hafta civarı oldu sinavlar nedeniyle günde yarim saat gibi ayırıyorum. Yazın bayağı çalışacağım ama. Aslında klasiği öğrenince elektroya geçmek istiyorum. Ama klasik gitarı elektroya geçiş için almadım bunuda iyi öğrenmek niyetim

• Nası rahat ediyosan öyle başlanmaz. Önce bu işin standardı neyse o şekilde başlarsın, sonra o standard dahilinde çaldıkça sana daha rahat gelen şekile doğru kayarsın... Fakat dediğim gibi başlangıçta kafaya göre pozisyon belirlenmez.

3haftada dik basamaman normal, fakat dik basmak zorundasın. Dik basmaya zorla ki parmakların dik basmaya alışsın. Ağrırda acırda herkesinkş acıyor ağrıyor. Ben böyle rahat ediyorum diyip dik basmazsan elinin pozisyonu o şekile alışırsa ilerde şimdikinden 10 kat daha fazla sıkıntı çekersin...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Öncelikle bunu ne dayanarak söylediğinizi merak ediyorum kaç kere klasik gitar pozisyonunda andante veya asturias çaldınız? Arkadaş rahatsızlığı olduğunu söylemiş bunun üzerine gitmemesi gerekir. Dünya ünlü gitaristlere bakarsanız hiç birinin pozisyonu birbirine uymuyor. Bu insanlar yanlış mı yapıyor demek istiyorsunuz? Kişi kendi pozisyonunu çok rahat bulabilir. Kimisi klasik gitar pozisyonunda çalar kimisi sağ dizine koyarak. Burada bir zorlama yapmak söz konusu bile olamaz. Klasik gitar pozisyonu bilir kişilerce zamanında kalıplaşmış günümüze gelmiştir. Bu bir kural değil tavsiyedir.
  • pars0622 P kullanıcısına yanıt
    3 hafta için gayet normal etkiler. Verimli geçen bir yarım saat başlangıç için gayet yeterli olacaktır. Gitar Çalarken Nelere Dikkat Etmeliyiz adlı yazımı okumanı öneririm. Gelişim sürecine katkı sağlayabilir. İyi çalışmalar..
  • Hocam burda klasik gitar çalan kişi bitek siz değilsiniz, önce bunu belirtmekte fayda var. İkinci olarak bi tarafta 30 sene gitar çalmış kişi ile ilk kez bikaç hafta önce eline gitar alarak gitar çalmaya başlamış kişiyi bir tutmak yanlıştır. Gitar çalmak ile gitara başlamak farklı şeylerdir. İstersen ben flight of the bumblebee'yi en rahat şekilde gitarı kucağıma yatırıp kanun çalar gibi çalabiliyorum diyip öyle çalarsın kimse bişey demez. Fakat ben böyle rahat ediyorum diyip o şekilde gitar öğrenilmeye başlanmaz.

Her enstrumanın bir tutuş, duruş, çalış prensibi vardır. Bu obuadan tutun saksafona kadar böyledir. Hiçbi müzik okulunda "al sana yan flüt, nası rahat ediyosan öyle tut, bak dünyanın en iyi müzisyenlerine hepsi farklı tutmuş, sende kendi pozisyonunu belirle" demezler. Eline istediğin herhangi bi enstrumanı alıp, dünyanın hangi müzik okuluna, hangi konservatuarına, hangi özel hocasına gidersen git, herşeyden önce ilk iş "bu enstruman şu şekilde tutulur" diye gösterilir. Elinize kemanı alıp "ben böyle rahat ediyorum, kendi pozisyonumu buldum, böyle başlıycam" diye kemençe gibi tutarak başlayamazsınız. Aynı şey gitar içinde geçerli. Nası rahat ediyosan öyle başla diye bişey olmaz. Belirli gitar tutuş prensipleri vardır o prensiplere göre başlanır, sonradan deneyim kazandıkça gitarı çalmaya başladıkça daha rahat ettiğiniz tutuşa doğru kayarsınız. Deneyim kazanmadan kafanıza göre kendinizi alıştırdığınız tutuş şekli ilerde problem yaratır...

Gitar çalan kişinin ilk 6 ay belki daha fazla kullanacağı perdeler genellikle ilk perdelerdir. Hiç eline gitar almamış kişiye nası rahat tutuyosan öyle tut dersen, gider tüm perdelere hakim olacak şekilde değil en çok kullandığı ilk perdelere en rahat basacak şekilde oturur ona göre pozisyon alır ve ilk olarak buna alışır. Gitarda deneyim kazandıkça bişeyler çalmaya başladıkça tutuş pozisyonun yüksek perdelere erişmekte sıkıntı yarattığını farkeder komple alıştığı tutuş ve oturuş pozisyonunu değiştirmek zorunda kalır. Sıkıntı çok büyük olur. O yüzden her enstrumanın belirli standartlar dahilinde belirlenen tutuş prensiplerine göre başlanır. Daha sonra tutuş şekli yavaş yavaş oturur. O yüzden nasıl rahat ediyosan öyle başla demek yanlıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leingrad -- 24 Nisan 2015; 5:28:01 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaş belinin ağrıdığı belirtmiş bende bunun bir engel olmadığını belirtmek amacıyla "Nasıl rahat ediyorsan öyle çalabilirsin" dedim. Klasik gitar duruş pozisyonuna kesinlikle bir itirazım yoktur. Zaten olması gerekende öyledir. Bende bizzat kursa gittiğim zamanlarda öyle çaldım. Ancak öyle çalacak diye'de belini zorlamasının alemi olmadığını düşünüyorum. Siz bu duruşu zorunlu tutuyorsunuz. Bu aynı bel fıtığı olan birine sporda deadlift yap demek gibi bir şey. Deadlift ileri ve orta seviye vücut geliştirme için önemli bir hareket ancak bunu fıtığı olan biri kesinlikle yapamaz. Onu yapmaz ama spor hayatıda onu yapmadığı için bitmez. Ben perde konusunda yorumda bulunmadım. Perdede zaten rahat basmak gibi bir şey söz konusu değil. Kesinlikle doğru öğrenilmeli. Yani özetle "Nasıl rahat ediyorsan öyle çalabilirsin" cümlesi arkadaşın gitarı tutuşu için. Öğrenim tekniği ile alakası yoktur.

• Klasik müzik çalan arkadaşlar bu yoruma aldırmasın, konuda biraz hort olacak ama; sakın ola ki perdelere dik basacağım diye uğraşmayın. Rock, blues ve rock müzikte kromatik iniş ve çıkışlar pek çok teknikte yer alan bir unsur olduğu için, parmağınızın dik olmasından ziyade o parmağın teller arasondaki geçişleri önem kazanır. Örnek do maj pent yürüyüş yaparken 3lü ve 4lü yürüyüşlerde tek parmaktan ani geçişlere(parmak hiç kalknayacak şekilde) ihtiyaç duyulacak. Dik basmaya alıştığı ız takdirde doğ ru parmak pozisyonu u tutturmak epey zor olacaktır alışkanlık kazandıysanız. Dik basma yerine özellikle akorlarda duyurulması gereken telleri duyurmaya çalışın. İleride 7 9 13lü akorları görünce (baresiz) o parmakların nasıl kırıldığına zaten şahit olacaksınız.

• 3 sene önce bende bu yolardan geçtim kardeşim...Hiç umutsuzluğa kapılma,bende çok üzüldüm,sinirden ağladım.3 ayda bare basabildim.Bol bol egzersiz,bol bol çal.

Hiç stres yapma,benim yaptığım hatayı yapma.Benim çevremde çalan yoktu,bana akıl vermediler.Sakın ola umutsuzluğa kapılma.BOL BOL EGZERSİZ YAP OLUCAK EMİN OL%100 OLUCAK
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.