Şimdi Ara

Kitin nerede sentezlenir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
11.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hangi organelde?



  • Golgi diye hatırlıyorum sen yinede bak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Golgi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • adam çeken balliy A kullanıcısına yanıt
    Ben de öyle biliyordum ama değilmiş
  • Golgi değil yeni müfredatta yani şuanki 9.sınıfların ders kitabında hücre zarında gerçekleşiyor olması lazım
  • scotflex kullanıcısına yanıt
    Kitaba baktım şimdi öyle bir bilgi bulamadım
  • Kitin önemli polisakkaritlerden biridir. Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir.



    Kitin molekülü beta 1,4 bağıyla bağlı iki N-asetilglikozamin biriminin tekrarlanmasıyla oluşan uzun zincir yapısı gösterir.



    Kitin (C8H13O5N)n doğal olarak birçok yerde bulunan, bir glikoz türevi olan N-asetilglikozaminin uzun zincirli polimeridir.



    Mantar hücre duvarının, kabuklular (yengeç, ıstakoz, karides gibi) ve karıncalarla kelebeklerin dahil olduğu böcekler gibi eklembacaklıların dış iskeletinin, yumuşakçaların radulalarının (dişli dil) ve ahtapotla mürekkepbalığının dahil olduğu kafadan bacaklıların ağız kısmının ana bileşenidir. Ayrıca kitinin tıbbi ve endüstriyel amaçlı kullanımı da denenmiştir. Kitin polisakkarid olan selüloza ve protein olan keratine benzetilebilecek bir biyolojik maddedir. Keratin protein kitin karbonhidrat olmasına rağmen hem kitin hem de keratin benzer yapısal özellikler gösterirler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    iletken sıvı nereden bulunur?
    21 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yapısal bir polisakkarit olan selüloz, bitki hücrelerini
    çevreleyen duvarın temel bileşenidir. Bitkilerde selüloz sentezi
    hücre zarında gerçekleşir. Glikozlar bir araya getirilerek iplik
    benzeri selüloz fibrilleri oluşturur. Suda çözünmeyen, dayanıklı
    mikrofibrillerden oluşan selüloz kâğıt ve pamuğun ham
    maddesidir. Otçul hayvanlar, bağırsaklarında yaşayan bakteriler
    sayesinde selülozu sindirebilir. İnsanlar, selülozu sindiremez.
    Ancak sindirim kanalından geçen selüloz mukus salgılanmasını
    uyararak besinlerin kolayca ilerlemesini sağlar. Bu nedenle
    sağlıklı beslenmek için lifli besinler tüketilmelidir. Taze meyve,
    sebze ve tahıllar selüloz açısından zengindir.
    Kitin, bir diğer yapısal polisakkarit çeşididir. Suda çözünmeyen
    kitin yapısal olarak selüloza benzer. Ancak selülozdan farklı
    olarak azot elementi içerir. Böcekler (Görsel 1.67), örümcekler
    ve kabukluların dış iskeleti ile mantarların hücre duvarı kitinden
    yapılmıştır. Sağlam bir yapıya sahip olan kitinden ameliyatlarda
    kullanılan dikiş iplikleri üretilir (Görsel 1.68). Kitin doku içerisinde
    çözündüğünden dikişi aldırmak gerekmez.




  • Nişasta; Tahıl tanelerinden, mercimek, bezelye gibi bazı baklagillerden, patatesten çıkarılan bir maddedir.



    Nişasta, bitkilerin yeşil yapraklarında, havadan aldıkları karbondioksitle, topraktan aldıkları suyun, güneş ışıklarının yardımıyla meydana gelir. Geceleri glikoz haline geçerek suda çözünür, saptan geçerek bitki içine yayılır, çeşitli yerlerinde yeniden nişastaya dönerek birikir. Böylece, bitkinin tohum, tahıl taneleri, meyva, kök gibi yerlerinde kıymetli bir besin maddesi olarak toplanır.



    Nişasta ancak mikroskopla görülebilecek küçük taneciklerden yapılıdır, bitki hücreleri içine yerleşmiştir. En iri taneli nişasta patateste bulunur. Çapı 0,05-0,09 mm.’dir, midye kabuğu biçimindedir. Buğday nişastası 0,02-0,03 mm. çapındadır, mercimek biçimindedir. Arpa, çavdar nişastası da buğday nişastasına benzer. Mısır, pirinç nişastaları ötekilerden farklıdır.



    Nişasta organik kimya bileşiklerinin sakkaritler sınıfındandır. Bir polisakkarittir. Kaba formülü (C6H10O5)n şeklinde gösterilir. Buradaki n her hangi bir sayıdır: 100, 1000… olabilir.



    Nişasta soğuk suda güç çözünür, sıcak suda şişerek koloidimsi bir çözelti meydana getirir. Bu koloidimsi çözelti soğuyunca donar, «nişasta çirişi» meydana getirir.



    Nişasta önemli bir besin maddesidir. Buğdaydan yapılan un, başta ekmek olmak üzere undan yapılan çeşitli yiyecekler günlük besinlerimizin büyük bir kısmını teşkil eder. Bunlardan başka, patates, pirinç, mısır da büyük bir kısmı nişasta olan besin maddeleridir.



    Nişasta, ayrıca, dokumacılıkta aprelemede kullanılır. Koloidimsi çözeltiden, koyulaşma sırasında, dekstrine dönerek yüksek yapıştırma özelliği gösterdiği için, nişastadan zamklar; çirişler, çamaşır kolası da yapılır. Alkol yapılmasında da nişasta kullanılır.



    Nişasta Nasıl Elde Edilir?



    Nişasta, çok zaman, hücreler içinde serbest bulunduğundan, elde etmek için hücre dokusunu parçalamak, nişasta tanelerini suyla ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Bu işlem kullanılan ilk maddenin cinsine göre değişiktir.



    Buğday Nişastası Nişasta bulunan unlu kısım buğday tanesinin ortasındadır. Nişasta elde etmek için, buğday taneleri, makinada, suyla ezilir. Sonra, nişasta ile birlikte ayrılan bir miktar glüten durulma yolu ile, ya da Santrifüjle birbirinden ayrılır. Santrifüj çeperlerinde iki tabaka meydana gelmiştir. İç kısımda nişasta, dış kısımda da glüten vardır. Bu kütle santrifüjden çıkarılarak nişasta ile glüten ayrılır, nişasta küp şeklinde kesilerek kurutulur. Ayrılan glütenin içinde de az oranda nişasta bulunur ki bu da makarna yapılmasında kullanılır.



    Pirinç Nişastası Pirinç kırıkları %0,03-0,06’lık sodyum hidroksitle ıslatılıp övütülür, suyla karıştırılır, ağır kısımları dibe çöktükten sonra santrifüjlenir. Dış kısım sâf nişasta, iç kısım ise hücre parçaları ile karışıktır. İçindeki sıvı dökülür, sâf nişasta kazınarak alınır, küplere kesilerek içinde % 12 su kalana kadar kurutulur. Ayrılan sıvıda azotlu bileşikler vardır. Hafif sülfrik asitle çöken kısımlar hayvan yemi yapımında kullanılır.



    Mısır Nişastası Mısır taneleri kükürt dioksit ve suyla şişirilir, ezilir, filizler suyla akıtılır, sonra ince ince öğütülerek sudan geçirilip elenir, santrifüjlenir.



    Nişasta Şekeri (Glükoz) Bu bileşiğin adı «üzüm şekeri» olan «glikoz»a benzerse de bileşim bakımından ondan farklıdır. Nişastanın parçalanmasıyla meydana gelir, nişasta gibi bu da önemli bir besindir. Birçok meyvalarda bulunursa da, meyvalardan elde edilemez, ancak nişastadan elde edilebilir: Nişasta, ısıtılmış sulu sülfürik asit içine katılarak 3 atmosfer baskı altında ısıtılır. Kokulu gazlar çıktıktan sonra kapak açılır, asitlik kalsiyum karbonatla nötürleştirilir; meydana gelen kalsiyum sülfat dibe çöker, çözelti kömür filtrelerden süzülür, elde edilen ince şerbet suyu uçurularak içindekiler kristallendirilir. Bu kristaller içinde %65-75 glükoz, %7-l5 dekstrin, % 15-18 su bulunur. Glükozun tadı şekerin (sakkarozun) yarısı kadar, besi değeri ise aynıdır.



    Nişastanın bir başka parçalanma ürünü de «dekstrin»dir. Çiriş olarak endüstride apre, koyulaştırma, yapıştırıcı gibi, çeşitli işlerde kullanılır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • hepinizin bir görevi mi var ? bu nasıl konu la

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o kadar haklısın ki:(((
  • Arkadaşlar pusuya yatmış yıllarca bu anı beklemiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • abi mesajlara bak aslkşhdakslfahdnifkskncsidcknsdaf bir cisim yaklaşıyor efendim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: scotflex

    Golgi değil yeni müfredatta yani şuanki 9.sınıfların ders kitabında hücre zarında gerçekleşiyor olması lazım

    Bizi o ilgilendirmiyor, sanırım seneye geçerli o müfredat aşamalı olmicak dediler bu sefer
  • Bence ilgilendirir değiştirdilerse

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • baris7777 B kullanıcısına yanıt
    O ne demek ya doğrusu buysa eski müfredatta böyle değildi mi diyeceğiz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rossalind

    O ne demek ya doğrusu buysa eski müfredatta böyle değildi mi diyeceğiz

    Şuan 12 veya mezunsan kendi kitabından sorumlusun,9'ların kitabından değil, tabi istediğin gibi öğrenebilirsin ama sınavda yanlış çıkarsa niye böyle diye itiraz etme yani
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.