Şimdi Ara

Kimya Temel Kanunlar Sağlam Olan gelsin :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yardımcı olan arkadaşlara sonsuz teşekkürler , herkese iyi forumlar :)

1)  Kimya Temel Kanunlar Sağlam Olan gelsin :) (çözüldü)
    2)  Kimya Temel Kanunlar Sağlam Olan gelsin :) (çözüldü)
    3)  Kimya Temel Kanunlar Sağlam Olan gelsin :)
    4)  Kimya Temel Kanunlar Sağlam Olan gelsin :)
    5)  Kimya Temel Kanunlar Sağlam Olan gelsin :) (çözüldü)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ebeci -- 2 Eylül 2014; 21:40:15 >

• İlk soruyu çözdüm.

Önce CH4'ün molünü bulalım. mol=maddenin kütlesi/ maddenin mol kütlesi. CH4 3,2 gram olarak verilmiş. CH4'ün mol kütlesi= 12+4.1=16 nCH4= 32/(10.16)=0,2 mol Maddelerin katsayılarıyla mol doğru orantılıdır. Örneğin 1 mol CH4 ile 2 mol X tepkimeye girer ve 1 mol Y ve 2 mol Z oluşur. Buna göre 0,2 mol CH4 ile 0,4 mol X tepkimeye girer, 0,2 mol Y ile 0,4 mol Z oluşur

Yukarıda yaptığım mol bulma işlemini burada da yapacağım. nY=mY / maY =====> maY = mol kütlesi 0,2=8,8 / maY Buradan maY'yi (yani Y'nin mol kütlesi) bulunur. Aynı işlemi Z içinde yap. Geriye X kaldı. Onun kütlesini vermemiş. Kimyasal tepkimlerde giren maddelerin kütleleri toplamı, ürünlerin kütleleri toplamına eşittir. ( Kütlenin Korunumu Kanunu) Buna göre; mX+mCH4=mY+mZ Buradan X'in kütlesini bulduktan sonra Z ve Y için yaptığım işlemi X için de yap. Umarım anlaşılır olmuştur. :)

• İkinci soruda tepkime denklemini senin yazman gerekli. X2Y6 ==> nX2 + mY2 olarak ayrışsın. Girenlerdeki ve ürünlerdeki maddelerin mol sayıları birbirine eşit olmalı. X için; 2=n.2 n=1 Y için; 6=m.2 m=3 olur. Tepkimemiz şöyle oldu: X2Y6 ==> (X2) + 3(Y2) Gazların hacimleri, tepkimedeki katsayılarıyla doğru orantılıdır. sayılarıyla doğru orantılıdır. Soruda 10 litre X2Y6 tepkimeye giriyor denmiş. 10 litre X2Y6 nın tepkimeye girmesiyle 10 litre X2 ve 30 litre Y2 oluşur. Elimizde 40 litre X2Y6 vardı geriye 30 litre kaldı. 30+30+10= 70 litre
  • Son soru: Tam verimli tepkime demek, tepkimeye giren maddelerden en az birinin tamamen tükenmesi demek. Varsayalım ki X'in hepsi tükensin. Yani 20 X atomu tepkimeye girsin. Bunu için tepkimeye 40 tane Y ve 50 tane de Z atomunun girmesi gerekli. ( 2 tane X atomu için, 4 tane Y 5 tane Z atomu gerekliyse: 2.10 tane X atomu için 4.10 tane Y 5.10 tane Z gerekir.) Ama elimizde 20'şer tane Y ve z var. Y'nin de tam verimle tepkimeye girmesi olanaksız çünkü 20 y için 25 z gerekiyor. Geriye bir tek z kaldı. Z tam verimle ( 20 atomunun hepsiyle) tepkimeye girsin. ====> 5.4 Z için; 4.4 y ve 2.4 x gerekir. Geriye 12 x 4 tane y atomu kaldı. 4+12=16
  • tatooine T kullanıcısına yanıt
    Hocam çok teşekkürler çözümler için :)
  • Önemli değil. Anlamadığınız bir yer varsa sorun. Diğerlerine de yarın bakmaya çalışacağım. :)
  • Sondan ikici soru:

C3H5(OH)'ın katsayısını 1 alalım. Ben bu tür sorularda atom sayısı fazla olan maddelerin katsayısını 1 alıyorum.
    O halde CO2'nin katsayısı 3 olur. ( Kimyasal tepkimelerde giren atom sayısı çıkan atom sayısına eşittir. Tabii fisyon - füzyon tepkimeleri hariç. )
    H2O'nun ki de 4 olur.
    Şimdi solda 3O + x.O2 kadar( O2 nin katsayısına x dedim), sağda 10 tane O atomu var. O halde ; 3+2.x=10 ======> x=7/2 olur. Ancak soruda bizden en küçük tam sayılarla denkleştirmemizi istemiş. O zaman tepkimenin her iki tarafını 2 ile çarpalım. Maddelerin kat sayıları sırayla, 2 - 7 - 6 - 8 olur.

İyi günler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Grafikli soru:

Öncelikle CuSO4'ün mol kütlesini bulalım. Cu=64 S=32 O=16 =====> CuSO4 = 64 + 32 + 4.16(64)

Bakınız, sabit oranlar kanununa göre, 3 gr x ile 12 gr y birleşiyorsa; 1gr x ile 4 gr y birleşir. O halde 1 mol CuSO4 için her elementin kütlesini 32'ye bölelim: Cu : 2 S: 1 O:2 olur. Yani S den kaç gr tepkimeye girerse Cu ve O dan iki katı kadar kütle tepkimeye girecektir. O halde S den 20 gr tepkimye girsin diyelim. Cu ve O dan 40 gr tepkimeye girecektir. Ama bu maddelerden elimizde yalnızca 20 şer gr var. O halde Cu ve O dan 20 şer gr tepkimeye girsin. S den 10 gr tepkimeye girer. Cu ve O tamamen tükenir, S den 10 gr artar ve 50 gr bileşik oluşur.
  • tatooine T kullanıcısına yanıt
    Hcaom çok teşekkürler soruların nasıl çözüldüğünü iyi anladım bir kerede kendim çözdüm
  • Ebeci kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Soruların çözümü biraz karışık oldu diye korkuyordum ama anladığınıza sevindim.

İyi günler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.