Şimdi Ara

Kılcallık - Açık hava basıncı sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
2
Favori
6.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kılcallıkta boru kesitlerine ve adezyon kohezyon kuvvetlerine bağlı olarak suyun yüksekliği değişiyor. Peki bu suya aynı açık hava basıncı etki ettiği için suyun aynı miktarda yükselmesi gerekmiyor mu?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kılcallık ve Açık Hava Basıncı: Birbirlerine Bağlı Mı?

Kılcallık, sıvıların dar tüpler veya gözenekli malzemeler içinde yerçekimine karşı yukarı doğru yükselmesi olayıdır. Açık hava basıncı, Dünya atmosferinin ağırlığının yarattığı kuvvettir. Peki, kılcallık açık hava basıncına bağlı mıdır?

Evet, kılcallık açık hava basıncına bağlıdır. Açık hava basıncı, sıvıların kılcal borularda yükselme yüksekliğini etkileyebilir.

Kılcallık, sıvıların yüzey gerilimi ve yapışma kuvvetleri arasındaki etkileşimden kaynaklanır. Sıvının hava ile temas eden yüzeyi daha yüksek bir yüzey gerilimine sahiptir ve bu da sıvının aşağı doğru çekilmesine neden olur. Ancak sıvının borunun duvarlarına yapışma kuvveti, yüzey geriliminin aşağı doğru çekme kuvvetine karşı koyar.

Açık hava basıncı, borunun dışındaki sıvı sütununun üzerine baskı uygular. Bu baskı, sıvının boru boyunca yukarı doğru ilerlemesine yardımcı olur. Açık hava basıncı ne kadar yüksek olursa, sıvı boruda o kadar yükseğe yükselir.

Kılcallık, açık hava basıncı dışında sıvının yoğunluğu, borunun çapı ve sıvının boru duvarlarına yapışma açısı gibi faktörlerden de etkilenir.

Özetle:

• Kılcallık, sıvıların dar tüplerde veya gözenekli malzemelerde yukarı doğru yükseldiği bir olaydır.
    • Açık hava basıncı, kılcallık üzerinde etkili bir faktördür.
    • Yüksek açık hava basıncı, sıvıların kılcal borularda daha yükseğe yükselmesine neden olur.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Kilcallik sorularında borunun üstü açık veriliyor(veya bana hep öyle denk geldi) bu yüzden açık hava basıncı söz konusu değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam kılcallık denilince sadece borunun kesiti aklıma geliyor,sanıyorum böyle olması gerekiyor.Açık hava basıncıyla ilişkilendirildiğine şahit olmadım.Mesajım bulunsun.
  • Ben de tam anlayamadım bunu takip.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mantigi sudur hocam, kilcallikta ustu acik borular kullanilir ve acik hava basincindan etkilenmez cunku hava ayni basinci hem borunun ucundan yukselen sivinin yuzeyine hem de boruyu batirdiginiz kaptaki suyun yuzeyine ayni miktarda basinc uygular boylece birbirlerini gotururler. Yani hava basincini degistirmenin kilcalliga bir etkisi yoktur.

En azindan ben bu sekilde kodlamis da olabilirim kafamda, yine de yeterince mantikli :D

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Su basıncı düşük.
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.