Şimdi Ara

Kenan Pars hayatını kaybetti (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
0
Favori
1.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Gerçek adı Kirkor
    idi.
  • Yazık...Tek tek kaybediyoruz gerçek sanatçıları..
    Allahın rahmeti üzerinde olsun..
  • Allah rahmet eylesin.
  • ılların sinema oyuncusu 87 yaşındaki Kenan Pars, “Kirkor Cezveciyan, kimliğimde kaldı. Ben Kelime-i Şahadet getirmiş bir Türk, Sanatçı Kenan Pars’ım” diye konuştu. .

O’nu 1950’lerde Türk sineması siyah-beyazlığından kurtulamamışken tanıdık. Filmlerde ya başroldeki kızı büyük bir hırsla sevgilisinden ayıran zengin bir işadamını ya da Bizanslı bir komutanı canlandırıyordu. Evet, 500’ün üzerinde filmin çoğunda karakter oyuncusu olarak karşımıza çıkan Kenan Pars, bugün 87 yaşında. “Teklif gelse film setine parende atarak giderim” diyecek kadar oyunculuğunu seven Ermeni asıllı oyuncu Pars, “Türk müsünüz?” sorusuna bile sinirleniyor. Asıl adı Kirkor Cezveciyan olan sanatçı, “O isim sadece kimlikte kaldı. Ben orta yaştakilerin bile benim filmlerimle büyüdüğü, Kelime-i Şahadet getirmiş bir Türk, Kenan Pars’ım” diyor. Evinde 80 Atatürk fotoğrafı bulunduğunu söyleyen Pars, 83 yılını geçirdiği Bakırköy’de boncuklarla besmele işlemesi yapıyor ve sergi açmayı planlıyor.
    Boncuk işlemeleriniz ne güzel! Ama bir çelişki var. Besmeleyi tabloya işliyorsunuz. Ama sizin asıl adınız Kirkor Cezveciyan değil mi?

Öncelikle işlemeleri beğendiğine sevindim. İslamiyet’i tanıyorum. Kirkor Cezveciyan, sadece kimliğimdeki adım. Kullanmıyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kenan Pars’ım. Üsküdar’da doğdum. Zonguldak’ta bir buçuk yıl kaldıktan sonra ailemle İstanbul’a döndük. 83 yıllık Bakırköylü’yüm.

O halde size “Türk müsünüz?” diye sormayayım.

Yapma gözünü seveyim. Şöyle anlatayım, dünyada kozmopolit üç ülke var: ABD, Rusya ve Türkiye. Amerika’daki halk, Amerikan. Ama doğma büyüme değil. Yahudisi’nden, İspanyolu’ndan, İngilizinden her milletten halk var. Rusya da öyle. Türkiye’de de Laz, Çerkez, Arap var. Ama asla ülkemiz Amerika ve Rusya gibi olmadı. Hepimiz kaynaştık. Şu anektodu çok severim: Atatürk’e bir gün suikast hazırlığı yapılıyor. Yapanlar yakalanıyor. Paşa, yaverlerine “Ermeni var mı içlerinde” diye soruyor. “Hayır” cevabını alınca “Boş ver o zaman” diyor. Şu anda Türkiye’de yaşayan Ermenilerin hiçbiri “Ben Ermeni’yim” demez. Çünkü her birinin bu topraklarda geçmişi var. Soruyorum sana Türkiye’de doğan bir Ermeni’ye bileklerini kessen ne akar diye sorsam ne cevabı verir?
    Cevabı ne olur?

Beyaz fasulye, pirinç, leblebi, enginar, salatalık, kara lahana akar der. Türkiye’de doğan, Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanını taşıyan, bir Türk gibi yaşayan bir adama ne denir? Ben bir Türk’üm. Türk olmanın anlamını hissediyorsan sen de bir Türk’sün.

Dininizi değiştirdiniz mi efendim?

Hayır. Ben 25 yıl kilisede okudum. Annem vefat ettikten sonra kiliseye gitmedim. Dualar bana dokunuyordu. Kiliseyi rahatsız ettim. Babam, ağabeyim, ablam öldü. Kiliseye gitmedim. Ama dinimi değiştirmedim. Eşim, Konyalı Ermeni asıllı bir Türk. Narin ve Linda iken Çiğdem ismini alan iki kızımız oldu. Kızlarımdan biri, Aktör Ayhan Işık’ın ablasının oğlu olan bir Müslüman’la evlendi. Kızıma İslam dinine geçmesi için telkinde bulundum. Torunuma Kelime-i Şahadet getirmesini ben öğrettim. İslam ülkesinde yaşıyoruz.

Siz nasıl Kelime-i Şahadet getirmeyi öğrendiniz peki?

Ben askerliğimi Balıkesir’de yaptım. Ali adında bir subayın emiriydim. Gayrimüslim olduğum için elime silah yerine kazma kürek verdiler. Akhisar-Sındırgı yolunun yapımında benim de emeğim büyüktür. Askerliğimin ilk günü, Ali Bey’in evinin kapısını çaldım. Eşi açtı. Bana çok çirkin göründü. Kadın, bana “Oğlum, bana günde iki kova su getir. Ama suyu bahçe tuvaletinin yanına dökmeden koyacaksın. Sen İstanbul çocuğusun” dedi. Diğer Ermeni asıllı gençler, marangozhanede çalışıyorlardı ve beni çekemiyorlardı. Birtakım iftiralarla oradan göndermek istiyorlardı. Çünkü içlerinde en adama benzeyeni bendim. Bir gün subayın eşi şöyle dedi: “Sizin de paskalyanız yaklaşıyor. Neler yaparsınız bayramınızda? Kırmızı yumurta, piyaz, uskumru dolması mutlaka yaparsınız” Tedirginlikle kadını dinledim. Paskalya geldi çattı. Ailemden uzaktaydım ve onları özlüyordum. Ali Subay bana, “Gel, bir aile yemeği yiyelim” dedi. Ben de gittim. Masa hazır. Kırmızı yumurtadan uskumru dolmasına kadar her şey masada vardı. Tüylerim ürperdi. Gözyaşlarımı tutamadım. Anladım ki o güne yani 20 yaşına kadar hep ters düşüncelerle büyümüşüm. O gün bambaşka biri oldum. Bir Müslüman, bayramını biliyor ve bayramımı kutluyordu. Ben de Müslüman olmasam da İslam dini adına bir şeyler yapmam gerektiğine karar verdim ve kulaktan dolma olarak duyduğum Kelime-i Şahadet’i öğrenmek istedim. Eski film şirketi sahibi Osman Seden, bana Kelime-i Şahadet getirtti.

Hıristiyansınız ama İslam dinine de önem veriyorsunuz.

Evet. Kelime-i Şahadet getirdim. İslamiyet’i öğrenmeye çalıştım. Müslüman da ölebilirim. Mezarımdaki tabelada bundan sonra ha Müslüman, ha Hıristiyan yazsın benim için hiçbir şey fark etmez.

Son dönemlerdeki yine çomak sokulmaya çalışılan Türk-Ermeni ilişkileri konusundaki yorumlarınız?

Bu çok uzun bir hikâye. Benim için Türk, Ermeni, Arnavut, Çekoslovak yok. Benim için Türkiye var. Ben bu ülkenin baş tacıyım. Bu ülke beni bu noktaya getirdi. Nereye gidersem Kenan Pars’ım. Tüm Anadolu’yu gezdim. Her yerde iltifat, saygı gördüm.

• allah rahmet eylesin.
  • Son nefesinde Müslüman oldu

"Babam gayri Müslim idi, ancak son 2 gün Kelime-i Şahadet getiriyordu"

Yönetmen, tiyatro, sinema ve dizi sanatçısı Kenan Pars İstanbul’da 88'inci doğum gününde vefat etti.

Alınan bilgiye göre, yaklaşık bir aydır ağır grip tedavisi gören ve akciğer kanseri olduğu ifade edilen Pars, bu sabah saat 08.00’de kızının Beylikdüzü’ndeki evinde hayatını kaybetti.

Kenan Pars'ın cenazesi, 12 Mart çarşamba günü düzenlenecek törenlerin ardından toprağa verilecek.

Pars için ilk tören, saat 11.00'de Bakırköy Sanatçılar Derneği'nde gerçekleştirilecek.

Kenan Pars'in cenazesi, daha sonra Bakırköy Ermeni Kilisesi'nde saat 14.00'de yapılacak törenin ardından Bakırköy Ermeni Mezarlığı'na defnedilecek.

'Babam gayri Müslim idi, ancak son 2 gün Kelime-i Şahadet getiriyordu'

Kenan Pars'ın kızı Çiğdem Taşlıdan, babası Kenan Pars'ın Gayri Müslim olduğunu ancak bir Müslüman gibi yaşadığını söyledi. Taşlıdan, "Son 2 gününü Kelime-i Şehadet getirerek ve Besmele çekerek geçirdi. O yüzden onu Müslümanlar'ın cenaze aracıyla kiliseye getireceğiz." dedi.
    _______________________________________________________________________________________

Allah rahmet eylesin.

• quote:

Orjinalden alıntı: rikimaru

allah rahmet eylesin.
  • Allah rahmet etsin.
    insana hidayet bazan son nefesinde bile gelebilir
  • Allah rahmet eylesin.
  • Allah rahmet eylesin.
  • sayfanın en altlarındaki bu konunun aşağı inmesine gönlüm razı olmadı

Allah Rahmet Eylesin
  • Allah rahmet eylesin iyi bir oyuncuydu
  • Allah Rahmet Eylesin!
  • Allah rahmet eylesinde müslüman değildi kendisi?

ama müslüman olmuş galiba vefatına az kala

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABRE -- 11 Mart 2008; 18:29:24 >
  • Allah rahmet etsin
  • Allah rahmet eylesin...İnşallah mekanı cennet olur...
  • rahmet gayrimuslimlerin arkasindan okunmaz biraz dininizi ogrenin
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.