Şimdi Ara

KAPORA VERDI GERI VERMELIMIYIM LUTFEN YARDIM EDIN (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
334
Cevap
1
Favori
57.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Doğru şekliyle "kapora" cayma tazminatı olarak ayrıca kararlaştırılmadıkça iade edilir. Yani pey akçesi olarak verilen parayı iade etmelisiniz. Bu yönde bir örf ve adet varsa alacaktan düşülür sadece..
  • daha önce ( 6 yıl ) bir arabayı almak için 250 tl kaparo ödedim ama daha güzel bir arac bulunca da almaktan vazgectım. adamdan kaparoyu istemedim.

    ama tam tersi bir durum olsa; adam benden kaparoyu istese ( istemeden ) kaparosunu veririm. neticede o para için bir hizmet sunmuyorum alıcıya.

    başkasında param kalsın da; başkasının parası bende kalmasın.
  • Vicdanını rahatlat bence. 300 tl de az değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nejdet Ay -- 4 Ağustos 2014; 14:24:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam şu kesin ki; kaporayı vermemek sizin hakkınız.

    Ben olsam şöyle yapardım.

    Karşıdaki kişinin iyi niyetine ve tavrına bakardım eğer karşıdaki çirkefliğe vs vurmuyor düzgünce verebilir misin kusura bakma vs diyorsa verirdim ama tam tersi bir tavır sergiliyorsa inadına vermez FAKAT o parayı da yemez durumu olmayan birine verirdim yada bir bağış yapardım.

    Yani her 2 dururmda da para bende kalmazdı ne olur ne olmaz bu dünyanın öbür tarafı da var.
  • kapora geri verilmez, bu forumda niye sürekli saçma sapan şeyler savunuluyor anlamıyorum, kaporanın amacı belli verilme nedeni belli, ha her cayana geri verecekseniz o zaman kapora almazsınız 1 gün beklerim ne olacak dersiniz, bırakın artık böyle aptalca şeyleri
  • acs_00 kullanıcısına yanıt
    Ne var bunda bu kadar sinirlenicek insanların keyfinin kahyasımısın afedersin sen?Adam sadece kendisi binmeycektir elbet eşine sormuş tekrar anlamışlar vazgeçmiş bu kadar basit.
  • adama bakar, özür dileyerek vazgeçmek zorunda kaldım derse iade edersin.

    saçma sapan konuşuyorsa etmezin.
  • böyle adamlar yüzünden arabamızı 3 kere sattık dedik kaporada almayıda unutmuşuz ne oldu 3 adamda gelmedi en sonunda sonuncu arabayı almaya çalışan kişiden 250 lira kapora verdik aynı şehirde istediğimiz bir arabada olunca onun verdiği kaporayı gittik bizde bizim alacağımız arabanın sahibine verdik o bize kapora veren şahsiyet te eğer kapora almasaydık %99 almıyacaktı ki zorla geldi aldı daha bizden almadan satma ve takas planları kuruyordu zaten
  • Kelepir ev bulduk. alacaz diye can attık. bin lira kapora verdik. tapu fotokopisi falan aldık. ön sözleşme imzaladık. ertesi gün dairenin bulunduğu apartmanı, yöneticileri vb araştırmaya başladım. kelepir olmasının nedeni binada oturanların sorunlu insanlar olmasıymış. uyuşturucu satıcısı , şirket çalışanlarına tahsis daireler, dönmeler vb. ayda bir baskına polisin girdiği bir bina.
    Aile olarak oturabilmemiz pek mümkün değil. içimize sinmedi. kaporadan bir gün sonra adamı aradım durumu konuştum. içinize sinmiyorsa almayın. kaporanızı ben taktim ederim onu da sıkıntı etmeyin ama bayram tatiline çıkıyorum bayramdan sonra takdim edeyim dedi.bayram geçti tatilden sonraki ikinci iş günündeyiz. arıyorum telefona cevap veren yok. üsteleme hakkım da yok. adamı sıkıştırsam vermiyorum der geçer. Ama düşüncem şu ayıplı bir mal satıyorsa kapora geri iade edilir. evin bulunduğu blok hakkında bir şey söylenmedi. biz de saflık yaptık. sorup soruşturmadan atladık. Kapora olayında alıcı ile satıcı arasında söz verme ile cayma arasındaki vakit de önemlidir.




  • Hanefi mezhebine göre caiz değildir, bu itibarla, kaparo alınmaz. Ancak kapora verip de malı bekleten adam, caydığı zaman mal sahibine zarar verirse bu zararı telâfi etmesi gerekir.

    Hanbelî mezhebinde ise kapora parası alınabilir. Nitekim böyle bir pazarlıkta alınan kapora parasını Hazret-i Ömer mahzurlu bulmamış, ses çıkarmamıştır. Mecbur kalanlar ancak Hanbelî mezhebini takliden böyle bir tercihte bulunabilirler.

    Müşteri malı almak için ödeme zamanı geçtikten sonra gelmemişse alınan kaparo onun adına sadaka olarak verilebilir.

    Kaparo, alım ve satımdan vazgeçmeyi önlemek için verilen pay akçesidir.

    Arapça'ya başka dilden geçen arabûn veya urbân kelimesi kaparo anlamında kullanılır. Ödünç vermek, öne geçmek, hediye vermek demektir. Urbûn satışı bir terim olarak; bir malı satın alan kimsenin, satıcıya bedelden bir bölümünü, akit gerçekleşirse, bu verilen meblağın satış bedeline mahsup edilmek, gerçekleşmezse hibe (bağış) sayılmak üzere vermesidir. Bu, kendisinde alıcı için seçimlik hak bulunan bir satım akdidir. Akit gerçekleşirse kaparo, satış bedelinden bir cüz olur. Eğer alıcı, akdi yapmaktan vazgeçerse, kaparoyu kaybedecektir. Burada muhayyerlik süresi belirlenmemişse, bir zamanla sınırlı değildir. Akit, satıcı bakımından ise bağlayıcıdır. Hanbelîlere göre, alıcının muhayyerlik hakkı için belli bir süre tesbit edilmesi gereklidir.

    İslâm hukukçularının çoğunluğuna göre verilen kaparo yanmak üzere yapılacak satım akdi geçerli değildir. Hanefilere göre bu akit fasit, diğerlerine göre ise batıldır. Zira Hz. Peygamber kaparolu satışı yasaklamıştır. Ancak bu konudaki hadislerin zayıf olduğu belirlenmiştir (eş-şevkânî, Neylü`l Evtâr, 5/153; Mâlik, el-Muvatta, 2/151). Yasağın sebebi; garar, risk, başkasının malını karşılıksız olarak yeme, yani sebepsiz zenginleşme ve akitte iki fasit şartın bulunmasıdır. Bu şartlardan birisi hibe şartı, ikincisi alıcı akde razı olmazsa, satıştan vazgeçme şartıdır. (eş-şevkânî, a.g.e, Bidâyetü`l-Müctehid, 2/161).

    Ahmed b. Hanbel, kaparolu satışı câiz görür. Delili şu hadistir: Zeyd b. Eslem`den şöyle dediği nakledilmiştir: "Rasûlüllah (asm)`a kaparolu satışın hükmü sorulmuş, o, bunu helâl kılmıştır" Bu hadiste senedi bakımından tenkit edilmiştir (es-Şevkânî, a.g.e, V, 153). Nâfi` b. Abdilhâsis, Halife Ömer için Safvân'dan dörtbin dirheme cezaevi olarak kullanılmak üzere Mekke`de bir bina satın alacaktı. Ancak Hz. Ömer`le görüşecek; o razı olursa, akit kesinleşecek, Ömer razı olmazsa, Safvân`a dörtyüz dirhem tazminat verilecekti, Hz. Ömer'e danışılınca o, bu şartı kabul etti. (Ibnü`l-Kayyim, İ'lâmü`l-Muvâkkiîn, 3/401)

    Günümüz ticaret işlemlerinde, zaman kazanmak, düşünmek, araştırmak, malın başkasına satılmasına engel olmak gibi amaçlarla, bir miktar kaparo verilerek satıcı ile ön bağlantı yapılmaktadır. Akit gerçekleşirse kaparonun satış bedeline mahsup edilmesi gerekir. Alıcı, sözleşmeden vazgeçerse kaparonun geri iade edilmesi en güzelıdır. Eğer sözleşmede, satış gerçekleşmezse kaparonun geri verilmeyeceği belirlenmişse; bu cezâi şart niteliğindedir. Satıcı, bekleme ve malını başkasına satamama karşılığında böyle bir tazminatı istemektedir. Kâdi Şurayh, şu sözüyle kaparolu satışı câiz gördüğünü belirtmiştir: "Bir kimse, zorlama olmaksızın kendi isteğiyle kendi aleyhine bir şart koysa, bu onun aleyhine sâbit olur." (Ibnü`l-Kayyim, a.g.e., 3/400; ez-zühâylî, el-Fıkhü`l-Islâmî ve Edilletüh, Dımaşk 1985, IV, 211)

    Kaparolu satışın lehinde ve aleyhinde hadisler zayıf olduğuna göre, örf deliline dayanarak, bu çeşit satışları geçerli kılmak mümkündür. Çünkü satım akdi gerçekleştiği taktirde alıcının bunda yararı vardır. Sözleşme ifa edilmezse, bekleme ve malı başkasına satamama yüzünden de satıcının zararı söz konusudur. Bunu, kaparolu satışı fasit akit saydığı düşünülürse, taraflar akit gerçekleşmeyince verdiklerini geri alabileceklerdir. Ancak kaparo karşılıklı rıza ile geri alınmamış bulunursa, fasit akit hükümleri uygulanır.

    Alıntıdır...




  • KaSaTuRa. kullanıcısına yanıt
    Hocam zamanında Renault'dan babamla araba almak için gittik.Babam önceden gidip konuştu adam tamam ben siparişi şimdilik gri geçtim siz akşam gelin ne renk istiyorsanız hallederiz dedi.Biz gittik babam pazarlığı yapmış zaten araç dediler. Marttın kaçıydı hatırlamıyorum Nisan sonuna doğru 23 Nisan'dan sonra vereceğiz dediler.Fiyatta anlaştık aracı parası da ödenecekti önceden. 1.000TL kapora verdik.Ertesi gübü satış temsilcisi aradı araca zam yaptık dedi.Bizde aynı gün gittik kaporamızı geri aldık.
    Şimdi bu tarz bir durumda alma hakkımız yok mu sizce?Sonuçta satıcı zam yaptım diyor.
    Yani duruma göre kapora değişir.
  • Sizin durumunuz farklı.. karşı taraf sizin rızanız olmadan şartları değiştirmiş (fiyat artırmış) burada durum farklı! adam otopazarına gitmiş, giriş ücretini ödemiş ve aracının başında müşteri beklemeye başlamış! Müşteri gelip ben bu aracı alacağım kimseye satma, pazardan çık demiş! Ve kaporasını ödemiş... sonrada vazgeçmiş! Satıcıyı mağdur etmiş, pazardan erken çıkarmış.. birde sıkılmadan adama kaporasını geri verecekmisin diye sormuş... bırak kaporayı geri vermeyi otopazarına giriş ücretini bile satıcıya taktim etmesi lazım..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam Dogus oto bile kaporayi geri veriyor,siz de verin gitsin 300 liraya uzerinizde yuk tasimaya degmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • vermeli değmez yerken takılır boğazına insanın...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mathematician_01


    quote:

    Orijinalden alıntı: turizmpsikoloğu

    quote:

    Orijinalden alıntı: mathematician_01

    Yahu yorum yapanların büyük çoğunluğu 2010 yılında yazılan ilk mesaja cevap vermis bir zahmet tarihe bakın ve güncel mesaj neyse ona cevap verin.

    hocam bu işin zaman aşımı falan olmaz... zaman aşımı sebebiyle koparo yanmasını da ilk defa sizden duydum... tarih önemli değildir.. alınan kaparo geri verilmelidir.. hatta 2010 da aldıysa .. 4 yıl falan olmuş.. tefe-tüfeye göre bir miktar faiz de ödemelidir.. diye düşünüyorum... yani doğrusu bu olsa gerek..

    Hocam siz söylediklerimi tamamen yanlış anlamissiniz. Ben kapora icin falan söylemedim. Konuyu okuduysaniz 2010 da bu konuyu acan arkadasimiz gelen yorumlar dahilinde kaporayi verdigini soylemis ve konu kapanmis. Daha sonra baska bir arkadaşımız kapora ile ilgili baska bir sey sorarak konuyu güncel hale getirmis. Buradaki arkadaslarda ilk mesaja cevap vermis. Halbuki asıl soru güncel tarihli ilk mesajda. Onlara istinaden yazdim

    Sabah sabah ne güldüm ya :) Dedim herkes ayrı telden çalıyor sene 2010 yanlış anlaşılmalar vs .. Daha sonra konuyla ilgili güncel mesaj varmış onu gördüm




  • İstanbuldan beğendiğim bir araç için uzun süre pazarlık yaptık ve anlaştık. Üç gün sonra aracı almaya gideceğim için artık aracı benim emanetim gibi görmesini, kimseye satmayı aklınını ucundan bile geçirmemesini istemiştim satıcıdan. Satıcı gayet haklı olarak o halde biraz kapora almam gerekmez mi dedi. Dedim birbirimizi tanımıyoruz, daha aracı bile gördüğüm yok. Sen olsan kapora verir misin? Madem kapora vermeyeceksin ben de aracı sen gelinceye kadar satarım dedi.

    Öyleyse aracı başkasına satamayıp bana satmaya karar verirsen 250 TL daha fiyatı kırarım dedim. Önce yanaşmadı, ancak son bir gün kala 250 TL daha inmeyi kabul etti ve gece uçakla gidip expertiz ve devir işlemlerini yapıp öğle vakti yola çıktım.

    Kapora aslında biraz angarya, hiçbir caydırıcılığı ve fonksiyonu yok. 40-50000 TL lik araçlar söz konusu olunca 200-300 TL nin lafı olmuyor. Ayrıca kaparo alıp başkasına aracı satan tonla satıcı var. Bence kaparo verilecekse satıcının alıcıya vermesi gerekir.




  • Konuyu hortlatıyorum ama;
    Aracımı malum siteden ilana verdim,adamın biri gelip aracıma baktı,beğendi ve 500 dolar kapora verdi.
    Aracı kredi ile alacağını söyledi ve kredi başvurusu yaptı.Bir kaç bankaya başvuru yapmasına rağmen
    kredisi çıkmadı.10 gün beni bekletti.Bu süre içersinde aracı expertize götürdüm yarım günümü harcadım.
    Aaracım ilanda kapora alınmıştır diye bekledi ve bu süre içinde 3-5 müşteri aradı satıldı gibi deyip geri çevirdim.
    Tekrardan ilan için 237 tl para verdim malum siteye....
    Şimdi bu durumda kaporayı geri vermeli miyim,vermeliysem tamamını mı vermeliyim?
  • drmusti2528 kullanıcısına yanıt
    Senle vicdanın arasında olan şey kardeşim,Ben olsam durumu anlatır masrafimi söyler geri kalanını verirdim,Çünkü adama kredi çıkmamış,Ha adam kapora verir,hiçbir şey yokken 2 gün sonra arar vazgeçtim derse birde adamı gözüm tutmadiysa kaporayi vermem...Yok yok ya verirdim bak vicdanım yine elvermedi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün de bir başkasından kapora aldım :))

    Benim aklımdan geçen kaporanın yarısını iade etmek.Makul olur zannedersem.
  • drmusti2528 kullanıcısına yanıt
    Kapora ala ala arabanın parası çıkmış zaten

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.