Şimdi Ara

Kanadı Kırık Martı Bakımını Deneyimini Paylaşıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
16.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam. Kanadı kırık yavru bir martı bulduk ve internetten bunun bakımı veya tedavisi ile ilgili bilgiler aradık ama sağlıklı bir bilgi bulamadık daha doğrusu ayrıntılı bir deneyim paylaşan olmamış. İleride yine birilerinin başına gelir ve bilgi arar diye kendi deneyimimizi paylaşacağım.
    Öncelikle görseller bana ait değil ama bendeki martı ve durum ile aynı olduğu için bunları kullanıyorum.

     Kanadı Kırık Martı Bakımını Deneyimini Paylaşıyorum.


    Yaklaşık üç hafta önce sokakta kedilerin kovaladığı bir martı bulduk. Tesadüfen yanımızdaki çöp konteynerinde kağıt bir kutu vardı o kutu vasıtası ile hırpalamadan içine koyup eve götürdük.

    Evde kedi bulunduğu için kedinin taşıma çantasına yerleştirip veteriner aradık.

    Anadolu yakasındayız biz. En yakın veteriner bize bunun tedavisinin basit bir Veterinerde değil ya özel hayvan hastanesi veyahut da Üniversitelerin Özel okullarında yapılabileceğini söyledi ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne götürmemizi sağlık verdi.

     Kanadı Kırık Martı Bakımını Deneyimini Paylaşıyorum.


    Metrobüs ile ulaşım kolay ama yol uzun. Hayvan Sepetinde toplu taşımaya binilmesi yasak değil bu yüzden içiniz rahat olsun. Meraklı insanlar çok oluyor tabii.
    Metro’dan sonra 10 dakikayı bulan bir yürüme mesafesi var. Öğlen tatilinde geldiyseniz 1,5’a kadar beklemeniz gerekli. Çok kalabalık değil güzel ve temiz nezih bir yer. Etrafta bir çok yarış atı için çit ile çevrelenmiş alan var. Açık doğada dönüp duruyorlar. Hastane güzel. Çoğunluğu genç veterinerlerden oluşuyor. Bazısı acemi de denebilir.

     Kanadı Kırık Martı Bakımını Deneyimini Paylaşıyorum.


    Neyse muayene için sıra numarası ve ardından da martı kanadının filminin çekilmesinin ardından buna uygun bir sargı yapılıyor. Film için 45 lira ödedik. Sol kanadı eklem yerinden değil ilerisinden kırılmıştı, orada iki tane kemik oluyor ikisi de kırılmış üst üste duruyordu filmde. Zaten çoğunlukla iki kemik birden kırılırmış. Doktor uçabilmeme ihtimali de olabilir bu hayvanların kanadı denge ile de alakalı ama uçma ihtimali de var dedi. Sonra da sargı işlemi bu kığın durumuna göre yapılıyor dedi ve genç bir teknisyen hekim tarafından sarıldı kanadı.

    Evde bu sargıyı yapabilir misiniz bilmiyorum. Birkaç kişi olması gerek çünkü gagalayan bir hayvan ayaklarını sabit tutmanız gerek. Önce kanadının ucunu kuyruğuna bantlıyorlar ki kırık kanat yere düşmüş durmasın. Sonra da kanadı gövdeye sargı bezi ile sarıyorlar. Birazı göğsünün altından birazı da ayaklarına yakın karnının altından geçerek sarılıyor, sargının çok olmasına şaşırmıştım ama ne kadar gerekli olduğunu sonradan anladım. Sargı işlemi bitince bant yardımı ile tekrar sargının üzerinden geçerek sargıyı dağılmaya karşı bantlamak gerek. Bu çok önemli.

    Sargıdan sonra hayvan sendeliyor alışık olmadığı bu durum onun dengesini bozuyor. Panik yapmayın iki üç gün içinde dengesi yerini bulur.

    Sargı dönemi çok önemli. Hayvan sürekli bu sargıyı açmakla uğraşıyor ve bez sargılar parçalandığı için küçük iplikleri ağzına gelip takılıyor ve zor durumlara düşüyor. Yani bu sargı süresince yanında birilerinin göz kulak olabilmeleri çok önemli mazallah boynu takılıp kalabilir bütün gün. Sargı takıldıkça makas ile kesiyorduk ama yanına yaklaştırmadığımızda elimiz bayağı gaga darbesi alıyorduk.

    Hayvanın önüne kiloluk yoğurt kaplarında su koyduk, içmekten daha çok yüzme telaşı ile gagası ile suyu çalkalamayı çok seviyor. Bu da sargıların ıslanıp çıkmasına çok neden oluyor ne yazık ki. Ve tabii etraf ta bayağı su oluyor eski kiliminizi paspasınızı onu bulundurduğunuz yerde tutmakta fayda var. Üzerine bir muşamba olur ise daha iyi. Biz boş odamızın belli bir kısmını çamaşır asacağını yan çevirip çit gibi kullanarak barındırdık. Küçük bir kutuda da bakılır mı hayvan bunalır ama çare yok ise yapılır tabii.

    İlk bir haftada sargısı ıslanıp çıktı yakındaki veterinere götürüp sargısını tekrar yaptırdık. 30 lira gibi bir fiyat aldı.

    En zoru yemek oldu. Mevsimden ötürü balık bulmak için bayağı yol kat ettik. Sadece hamsiyi yiyebiliyordu büyüklüğünden dolayı yiyebiliyordu. Aslında ilk günler sosis dahil ne verilirse atlıyordu yiyordu ama zamanla azaldı ilgisi seçici oldu kerata. Balık yemesinin şöyle bir zorluğu vardı, günde iki üç tane yiyordu ve yeme aralarında üç beş saati bulabiliyordu. Havada sıcak oluncaa… Yani üç balık verirsek birini yiyor ikisi gün sonuna kadar kokuyordu. Mecburen buzdolabının derin dondurucusunda tuttuğumuz balıkları günün yiyebileceği saatte sadece bir tanesini önüne koyuyorduk, buzu çözülmeden veya çözülmeye yakın yiyordu o da. Ha bir de salatalık çok seviyordu…

    İkinci haftanın sonunda sargılarının çıkması gerekiyor. Martı kanatları sanıyorum daha çabuk kaynıyormuş. İkinci haftanın sonunda kanat sargılarını çıkarttık. Kanadı yine aşağı düşük duruyordu. Haftalarca kanadı sarılı durduğu için de tutulmuştu. Açılması birkaç günü buldu. Sonra düşük kanadı yavaş yavaş yukarıda tutmaya başladı. Beş gün daha kanadını güçlendirmeye ve artık asla yerde tutmamaya başladığında iyileşme sürecinin başladığını anladık. Küçük ataklar yapıyordu ama cesareti kırıldığı için uçmak için büyük bir gayret göstermiyordu. Ama morali iyi bütün gün kendisi ve tüyleri ile ilgileniyordu.

    Sonunda uçması için kendisi gibi martıların olduğu bir yere bırakmak gerektiğine karar verdik. Doğaya bu halde salmak doğru değil. Henüz uçmuyor ve yaban hayata dönmeye hazır değil. Bunun için en uygunu kuşların olduğu bir barınak bulmak olmalıydı.

    Anadolu yakasında kuş barınağı yok, muayene ve tedavi edip veriyorlar. İstanbul Üniversitesi de kuş bölümünün dolu olduğunu biliyorduk, yer yok demişler, bakmamız için bizden rica etmişlerdi zaten. Arayıp taradık İstanbul’da sadece Büyükçekmece Sahipsiz Hayvanlar Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olduğunu öğrendik. Barınağı arayarak tedavisi yapılmış sadece uçması için zaman verilecek bir yerleri olup olmadığını öğrendik ve bize getirirseniz sizden alırız dediler.

    Bir de şöyle bir şey var, eğer farklı bir ilçeye bağlı iseniz sizin bulunduğunuz semtten dolayı hayvanı almak istemeyebiliyorlar prosedür gereği, hayvanın bir ikametgâhı yoktur aslında böyle bir uygulama saçma ama bazı yerlerde böyle sorulara muhatap olduk.

    Neyse Metrobüs ile Hadımköy istasyonuna oradan da Barınağın ortak bir nokta olarak söyledikleri yere Martımızı götürdük, gelip özel araçları ile aldılar gittiler.
    Umarım kendisi gibi martıların olduğu o yerde uçma denemelerine başlamış ve doğaya dönmeye hazırlanıyordur. Biz üzerimize düşen her şeyi sonuna kadar yaptığımızı inanıyoruz. Vaktimiz vardı, bayramdı, ev uygundu, ilgilenen vardı, bunların martının şansı olsun. Bu sorumluluğa düşecek diğer hayvan dostları için bu bir kılavuz olur ise ne mutlu, evet zorlukları var ama bu kalben yapılacak bir şey, vicdan ile alakalı.

    Sevgiler saygılar bir gün kanadı kırık bir martı bulup bu yazıyı okuyacaklara.

     Kanadı Kırık Martı Bakımını Deneyimini Paylaşıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 16 Eylül 2014; 14:30:14 >







  • Güzel paylaşım olmuş hocam hayvan dostu dediğin böyle olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tebrikler hocam güzel bir tecrübe olmuş.
  • Merhaba ben de sahil tarafında kanadı kirik marti buldum. 2 gundur bakiyoruz. Belediyeyi aradim siz getirin dedi ama kirik kanadi iyilestiremeyiz bizde ekipman yok dedi.

    Ben de acikcasi endiselendim ve hayvani uyutucaklarini dusundum.!!! Oraya goturmekten vazgectim.!!!

    Daha sonra milli parklar mudurlugunu aradim. 02122625756 sagolsunlar ilgilendiler. Isim ve telefon numarami aldilar.
    Gelip sizden alacagiz ve tedavisini yaptiracagiz dediler. :)

    Şimdilik durum böyle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coolfire01

    Merhaba ben de sahil tarafında kanadı kirik marti buldum. 2 gundur bakiyoruz. Belediyeyi aradim siz getirin dedi ama kirik kanadi iyilestiremeyiz bizde ekipman yok dedi.

    Ben de acikcasi endiselendim ve hayvani uyutucaklarini dusundum.!!! Oraya goturmekten vazgectim.!!!

    Daha sonra milli parklar mudurlugunu aradim. 02122625756 sagolsunlar ilgilendiler. Isim ve telefon numarami aldilar.
    Gelip sizden alacagiz ve tedavisini yaptiracagiz dediler. :)

    Şimdilik durum böyle.
    iyi, takip et durumu, boş koymasınlar. sahipli arkası var sansınlar.




  • coolfire01 C kullanıcısına yanıt
    Umarım bakarlar avrupa yakasında böyle bir yer var mı tam bilemem.

    Biz bu sene bir de kaybolmuş yavru bir martı bulduk. İki hafta baktık ama sonuçta hayvan büyüyor ve denize ihtiyacı var, bulunduğumuz semt denize yakın değil, sokakta bulduk. Oraya nasıl geldi bu yavru bu da ayrı mesele. Neyse Belediyenin veterinerleri almadı, barınaklar almadı, milli parklar almadı, kanatlı hayvan rehabilitasyon diye bir yer yok, yani bir deniz kenarında bir kanatlı deniz hayvanları için bir yer koskoca ülkede yok ne yazık ki. Aramadığımız yer kalmadı yok yok yok.

    Neyse sonunda üç hafta baktık, balkonda uçmayı da öğrendi ve sonunda martıların olduğu bir alana bırakıp doğaya kattık. Ama bir yardım bulabildik mi, hayır.

    Bütün kanatlı hayvanlar bizlerin çabası olmaz ise ölüme mahkum. Belediye ve kurumlar kedi ve köpek dışındakileri özellikle kanatlı hayvanları sokak hayvanı olarak görmüyorlar ne yazık ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 15 Kasım 2019; 9:10:46 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

    Umarım bakarlar avrupa yakasında böyle bir yer var mı tam bilemem.

    Biz bu sene bir de kaybolmuş yavru bir martı bulduk. İki hafta baktık ama sonuçta hayvan büyüyor ve denize ihtiyacı var, bulunduğumuz semt denize yakın değil, sokakta bulduk. Oraya nasıl geldi bu yavru bu da ayrı mesele. Neyse Belediyenin veterinerleri almadı, barınaklar almadı, milli parklar almadı, kanatlı hayvan rehabilitasyon diye bir yer yok, yani bir deniz kenarında bir kanatlı deniz hayvanları için bir yer koskoca ülkede yok ne yazık ki. Aramadığımız yer kalmadı yok yok yok.

    Neyse sonunda üç hafta baktık, balkonda uçmayı da öğrendi ve sonunda martıların olduğu bir alana bırakıp doğaya kattık. Ama bir yardım bulabildik mi, hayır.

    Bütün kanatlı hayvanlar bizlerin çabası olmaz ise ölüme mahkum. Belediye ve kurumlar kedi ve köpek dışındakileri özellikle kanatlı hayvanları sokak hayvanı olarak görmüyorlar ne yazık ki.
    beylikdüzü vet iyi böyle durumlarda. ekrem başkan, yeni bir barınak açmıştı, ilk belediye başkanı iken, beylikdüzü vet alır martıyı diğer kanatlı kuşları. eğer önemli kuş ise şahin filan milli park alıyor




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • coolfire01 C kullanıcısına yanıt
    Yazmayı unutmusum. 3 - 4 gün arası gelip aldılar . Evimize kadar gelip. :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.