Şimdi Ara

KALİTELİ YAŞAM HER İNSANIN HAKKI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İSTANBUL MEDİCAL CENTER EVDE BAKIM VE SAĞLIK HİZMETLERİ
    İnsanlar hayatının büyük bir kısmını, sanki bir gün bu dünyadan ayrılmayacakmış gibi geçirir.
    Ömrümüzün son dönemlerini geçirdiğimiz zaman birimi ileri yaş hastalıklarıyla uğraşarak geçer gider.
    Bazen de bu hastalıklar bizi yatağa mahkum hale getirir.
    Tüm bu yaşanabilecek ihtimallere çare olarak Türkiye’de emekleme döneminde olan sağlık alanını ele alıyoruz. Evde Bakım Sağlık Hizmetleri… Bunun için İstanbul Medical Center Evde Bakım ve Sağlık Hizmetleri Mesul Müdür’ü Dr. Tayyar Vardar’a kulak veriyoruz.
    Dr. Tayyar Vardar kimdir sizleri tanıyabilir miyiz?
    1969 yılında İstanbul’da doğdum. 1980 yılında TED Karadeniz Ereğli kolejinden, 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum.
    1997-200 yılları arasında Yalova’da kendi muayenemi kurdum. 1999 Marmara depremi ardından bölgede uzun süre faal olarak görev aldım. 2000-2003 yılları arasında Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sağlık müdürü olarak görev yaptım.
    2003-2009 yılları arasında İstanbul İl Ambulans Servisi’nde çalıştım. Bu süre içinde Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) eğitimi, İlk Yardım Eğitmen Eğitimi, Travma ve Resüsitasyon ile Çocuklarda İleri Yaşam Desteği, Travma ve Resüsitasyon kurslarını tamamladım.
    2005 yılında Pakistan’da meydana gelen depremin ardından bölgeye giderek yaralı ve hastaların tedavi çalışmalarına katıldım.
    Kurucusu olduğum Özel İstanbul Medical Center Evde Bakım Merkezi Mesül Müdürüyüm. Aynı zamanda Medipol Üniversitesinde Evde Yaşlı Bakımı dersleri veriyorum.
    Evde bakım ve sağlık hizmetleri nasıl bir ihtiyacı karşılamakta? Öneminden bahseder misiniz?
    İstanbul Medical Center Evde Bakım Merkezi, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmıştır. Tamamen evde bakım hizmetleri vermesi amacıyla ruhsatlandırılmış yüzde yüz yasal bir kurum. Bu da bize evde sağlık ve sosyal hizmet verirken yetkili olma ayrıcalığı veriyor.
    Evde Bakım ihtiyacı şuradan doğdu;
    Eskiden geleneksel metotlar vardı. Evdeki yaşlı ve büyükler için evdeki gelin yada gelinlik çağdaki kızlarımız doğal bakıcı görevini üstlenirdi. Modern hayatın getirdiği bazı gerekliliklerden ötürü, bazı geleneksel şeyler yapılarını terk edip profesyonelliğe geçmek zorunda kaldı diye düşünüyorum.
    Aksi takdirde aileyi bir arada tutmak güçleşiyor. Bir yakınımızın sağlık sorunlarınız için dahi olsa, sizin mahreminizle ilgilenmesini istemezsiniz, yeri gelir ondan bir bardak su isterken çekinirsiniz. Yaşlı için düşündüğümüzde kapısı kapatılmış torunlarının odasına sokulmadığı bir hastamızı düşünün.
    Diğer taraftan da tüm bu sorunların çözümü için bir takım profesyonel kişilerin hem hastayı hem de aileyi güç durumlara düşürmeden eksiksiz bir bakım hizmeti düşünün. Hastanedeki tüm imkanları eve getiriryor. Böyle olunca da, hem hasta hem aile sosyal hayata yaşadığı hayatı daha kaliteli bir şekilde sürdürüyor ve aileyi bir arada tutuyor.
    Genel olarak bakıdığında yaşam bir süreçtir. Bu sürece baktığınızda evde bakımı şöyle tanımlamak isterim; insan yaşamının her sürecinde sağlık ve sosyal hizmetlerin hastanın yanı başında planlanmasıdır. Her yaştan insana sorulduğunda “ömrünüz boyunca kaç kere hastaneye gittiniz” denildiğinde sayabilir: 15, 20, 30 diyebilir.
    Ama insan hayatının en büyük bölümünü evde geçirir. Hastane süreçleri kısa süreçlerdir. Tanı konulması, hastayı stabilize edilmesini kapsayan süreçlerdir. Hastanede yarım saat geçirirsiniz. Bilemediniz üç gün beş gün… ama sonunda yine sağlığınıza kavuşmak için, uzun dönemi evde istirahat ederek geçirirsiniz. Biz hekimler olarak tıbbı üçe bölüyoruz; tedavi hizmetleri, koruyucu önleyici hekimlik ve rehabilitasyon. Tedavi edici dediğimiz zaman hastaneleri düşünebiliriz. Ama koruyucu hekimlik hayata dairdir. Bir hastanın evde düşmemesi için yapacağınız bir şey koruyucu hekimliktir. Enfeksiyon kapmaması için evde alacağınız önlemler koruyucu hekimliktir.
    Hastalıktan korunmak için hijyenin sağlanması, evdeki sistemlere ait bir takım çözümler, hayatınızı sağlıkla planlarken aslında çevrenizi ve evinizi koruma altına almanız gerekiyor.
    Avrupa’daki ortak akıl şu yönde: “Biz toplum olarak yaşlanıyoruz. Biz yaşlandığımız zaman ne yapacağız?” Bu sebeple çalışırken sigortalarını öderler. Belki yüksek prim öderler ve çoğu Avrupalı bu parayı neden ödediğini bilir. Bilir ki, ayda 10 bin Euro gideri olsa bile devlet bu gideri geliştirilen sistem sayesinde karşılayacak.
    Dünyadaki gelişmiş ülkelerde devletin sağlık hizmetlerinin, hastanın yaşı ne olursa olsun yada yaşamının sonuna yaklaşmış dahi olursa olsun bir ihmalkarlık, hizmet eksikliği ve umursamazlık gibi bir durumla karşılaşmaz.
    Hastanın yaşamının sonuna kadar tüm gerekli sağlık hizmetleri kişinin ödemiş olduğu primler kapsamında yer alır
    Bize evde bakım hizmetlerini tanımlar mısınız?
    Biz tedavi sürecinin merkezine hastamızı ve hasta ailemizi alırız. Bu yöntemi kendi profesyonel ve multi disiplinler bir sistemimizle gerçekleştiririz. Çünkü evde bakım hizmeti sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılandığı komple bir sistemdir.
    Tanıda doktor muayenesi, laboratuvar, eko, evde film çekimi gibi imkanlar sağlanır. Örneğin, evde çekilen filmler dijital ortamda saklanabilir özelliktedir. İstenirse aile bireylerinin cep telenuna bile aktarılabilir ve böyle bir arşivleme sistemi de tarafımızda mevcuttur. Siste sayesinde hastanın takibide yapılır.
    Sağlık hizmetlerinde İstanbul Medical Center’ı farklı yapan nedir?
    Bizim toplumsal olarak gözden kaçırdığımız noktalar var. Eğer sağlık çalışanı olarak hastayı ve ailesini sosyal olarak motive etmiyorsanız, tedaviyibaşarıyla sonuçlandırmanız mümkün değildir. Bu çok açık ve nettir. Bizi farklı yapansa, tedaviyle beraber hastayı ve ailesini sağlık tarafında da sosyal anlamda da iyileştirme sürecine almak. Çünkü kaliteli yaşam her insanın hakkı.
    Bizim ev ziyaretlerimiz oluyor. Her meslekte güven muhakkak önemlidir, fakat sağlıkta güven hiçbir meslekteki güven duygusuna benzemez. Çünkü konu olan insan hayatıdır. Bu yüzden biz ev ziyaretlerimizde hastalarımıza sağlık bakanlığından aldığımız ruhsatı bir güvence unsuru olarak açıklarız.
    Aynı zamanda hastalarımıza kurumsal hijyen politikamızı, adli kontrol sistemimizin getirdiği hasta suistimali gibi durumların yaşanmayacağını belirtiyoruz. Bu işi profesyonellerle yaptığımızı ve bunun sonucuda sağlık bakanlığından ruhsat verildiğini kendilerine ve ailelerine iletiyoruz. Yasal oalrak bu işi yaptığımız için, tüm hasta ve yakınlarına olası aksaklık yaşanan durumlarda kurumumuzu sorgulama hakları olduğunu ifade ediyoruz.
    Evde bakım ve sağlık hizmetleri kendi başına hastanın iyileşmesi için yeterlidir diyebilir misiniz?
    Evde bakım hizmetinde sürecin tamamını merkezinde hasta ve hasta yakını yönetir. Bu, dışardaki hasta hizmetlerinde böyle değildir. Hastaneye gittinizle neyin nasıl olacağını kestiremeyebilirsiniz. Biz hastanelerden farklı olarak hastalarımıza ve yakınlarına eğitimler veriyoruz.
    İşimizin aslında en büyük kısmı o da diyebiliriz. Şuan günccel olarak devam eden eğitimlerimiz arasında ALS hastalarının eğitimi var. Bu projemizi Sabancı Üniversitesiyle yürütüyoruz ve tamamen ücretsiz bir eğitim.
    Burada şunu da eklemek istiyorum. ALS hastalığına dikkatleri çekmek için geçmiş dönemde yapılan “Bir Kova Buz” etkinliği dikkat çekmeyi başardı. Fakat hala bu sorunla mücadele için bir aktif çözüm getiren farkındalık oluştu diyemeyiz.
    Yine günümüzde çok popüler olan anne bebek eğitimlerimiz var. Yeni doğum yapmış annelerin, o süreci nasıl atlatacaklarına dair bilgilendirmeler içeren eğitimler.
    Bizim toplumumuzda da artık sıklıkla görülmeye başlayan Alzheimer hastalığına karşı, eğitimlerimiz var. Eğitimlerin devamlılık periyodu ise hastalığa ve hasta isteğine göre değişebilmekte. Biz tüm bu hizmetleri hasta ve hasta yakınına yerinde veren bir kuruluşuz.
    İstanbul Medical Center aynı zamanda kurumsal şirketlerin de çözüm ortaklığını da yapmakta. Çünkü bir hastane, hastaları için evde sağlık hizmeti veremez. Hastane hizmetleri arasında bu yoktur ve yasaktır. Ama doğum yapmış bebeklerine anne bebek eğitimi verdirebilir.
    Bazı hastanelerin ameliyat sonrası evde kontrolünü biz yapıyoruz. Hizmet verdiğimiz hastaneler arasında örneğin, John Hopkins, Liv Hospital, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, Amerikan Hastanesi, Memorial Hastanesi gibi daha birçok hastane ve kuruluş var. Ayrıca bir de ‘asistance kurumlar’ mevcut. Bu ‘asistance kurumlar’ için de hizmet verebiliyoruz.
    Sizce toplumumuzda evde bakım hizmetleriyle alakalı yeterli bir bilinç olmuş durumda mu?
    Toplum kendi haklarını bilmediği için ihtiyaçlarını talep edemiyor. Burada kamu tarafının hastalara yaklaşımında da samimi duruşa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Söz gelişi özürlü vatandaşlarımıza “engelli” demekle sadece yüzeysel anlamda bunu değiştirmekle iş bitmiyor.
    Eğer özel sigortanız varsa, sigorta şirketiniz 8 haftaya kadar evde bakım hizmetinizi öder. Siz özel sigorta yaptırırsınız bu trafik kazası olabilir, trafik sigortası olabilir bunlar iki aya kadar evdeki bakım hizmetlerini öderler ama çoğu kişi böyle bir hakkının olduğunu bilmez.
    Bir tarafta uçakla iki saat mesafedeki ülkede 20 bin evde bakım merkezi. Bir tarafta 20 adet Evde Bakım Merkezine ulaşamayan bizim ülkemiz… Şimdi burada sorun hastada kaynaklanmıyor. Dışarıya baktığımızda 100 senelik bir sistemden bahsediyoruz. Buradaki eksiklik toplumun bilinçlendirilmesinde başlıyor.
    İnsanlarımız, kendi sağlıklarına yapacakları yatırımı her zaman en son sıraya yerleştirdikleri için, günü geldiğinde bu hizmetlere muhtaç olduklarında maalesef yeteri kadar hizmetlerden yararlanamıyor. Çünkü bu hizmetler bizim ülke standartlarımız için yüksek ve bütçe gerektiren bir maliyet olarak karşımıza çıkıyor.
    Bu yüzden her insanın bir gün bakıma muhtaç olacağı gerçeğini gözden kaçırmayarak, önceden sağlıklarına ve ileriki dönem yaşlılıklarına yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz.
    Evde bakım gören hasta ve hasta yakınlarının sorunları neler?
    Evde bakım hastaları, çok zor hayatlar yaşıyorlar. Hastalıktan kaynaklanan ihtiyaçlar devlet tarafından hastanelerde karşılanıyor… Evet. Bizim en büyük istediğimiz, evde bakım hastalarımızın da devlet hastanelerinde yararlandığı güvencelerin bizim hizmetlerimizde de yararlanabilmesi.
    Devlet bunu karşılamak yerine, evde hasta bakan işsiz kişilere, hasta bakım parası adı altında, gerçekten bir hastanın ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamayacak miktarda nakdi yardım yapıyor.
    Ben bu konuda toplumsal farkındalık adına evde bakıma ihtiyaç duyan hastalarımızın ya da yaşlılarımızın yanında bir gün geçirmeyi denemeye davet ediyorum herkesi. Bunu yaptıklarında ne kadar zor hayatlar yaşadıklarını görecekler ve hissedeceklerdir.
    Türkiye’de sağlık alanındaki sorunlar denildiğinde ne söylemek istersiniz?
    Türkiyede yaklaşık 50 bin doktor açığı var bu yüzden Türkiye’de kamuda çalışan doktorlar, vergi mükellefi olsa dahi kamuda çalışıyorsa başka hiçbir yerde çalışamaz. Dolayısıyla bütün hekimler hemen hemen kamuda çalışıyor
    Sağlık kurumları arasında ayaktan ve yataklı hizmet veren kurumlar var. Hastaneler, tıp merkezleri, polikilinkler, güzellik merkezleri bunlar hep sağlık müdürlüğünden ruhsat almak zorunda olan kurumlardır. Kızılay, ambulans personelleri ve evde bakım merkezleri aynı şekilde ruhsatlandırılan kurumlar arasında. Bir hasta tercih eder özel veya devlet hastanesinde ameliyat olursa, yatışın ardından taburcu olduğunda, bir sağlık hizmetine ihtiyaç duyuyorsa, biz hastamıza hizmet götürebiliyoruz. Diyelim ki; hekim reçete yazdı. 20 iğne, 10 serum verdi. Kaza geçirmiş bir ay sonra alçı açılacak vs. böyle hastalar için evde doğacak ihtiyaçlar mevcut.
    Bu gibi sağlık ve sosyal hizmetlerin karşılaşabilmesi içinde Evde Bakım Merkezi gibi merkezlere ruhsat verdi. Dolayısıyla ya hastanede ya da evde hizmet alınması gibi yasal bir prosedür mevcut. Bunun haricinde bakanlığın ruhsatlandırdığı aracı kurum gibi bir kurum olamaz.
    Bakanlık bu noktada şunu gözetiyor: “Ben denetleyebileyim, vatandaş hiçbir noktada suistimal edilmesin” diyor. Çünkü bunlar idari mevzular, kanun savcının avukatın dayanak gösterebileceği idari yönetmelikler olması lazım, neye göre karar vereceğini belirlemesi lazım.
    Çıkarttıkları idari yönetmeliklere göre iş sağlık sektörü için aracılık hizmeti veren bazı kuruluşları, bu idari yönetmeliğe aykırı gördüğümüz için sağlık bakanlığına ve il sağlık müdürlüğüne bildiriyoruz.
    Sağlık sektöründe kendi branşınız penceresinden baktığınızda gelişmiş ülkelerle ülkemizi mukayese ettiğinizde gördüğümüz önemli husular neler açıklar mısınız?
    Gelişmiş ülkelerde, Amerika ve Avrupa’da en büyük istihdam oluşturan ve hizmet ağı en büyük sektör. Time dergisine göre 100 yılın beş büyük mesleğinden birisi. Bu meslek dünyada ve gelişmiş ülkelerde hala çok popüler… 100 senedir gelişmekte olmasına rağmen, sağlık sektöründe en önemli meslekler konumunda.
    Çok geniş kapsamlı olmasının birkaç sebebi var; çünkü verdiğimiz hizmet sağlık hizmeti, sosyal hizmetler ve piskolojik rehabilitasyon. Amerika’da 20 bin tane Almaya’da 17 bin tane evde bakım merkezi var. Şu anda Türkiye genelindeki ilerde ise bu rakam 20 rakamına bile ulaşmış durumda değildir.
    Aynı zaman da eksiklik olarak şunları söyleyebilirim. Ülkemizde bu işi yapabilecek eğitimli personel açığımız var. Özellikle hemşire ve profesyonel hasta bakıcı anlamında ciddi eksiğimiz var.
    Bazen gittiğim konferanslarda kendi mesleğimle ilgili akedemik insanların ulusal yayınlardan çevrilen sunumları dinliyorum ve onlara şunu sormadan da edemiyorum; “Siz sistemi yönetmelikler vasıtasıyla bildiğinizi zannediyorsunuz ve yaptığınız bilgilendirmelerle sektöre yön vermeye çalışıyorsunuz.” Fakat haklı olarak beklentim bu kişilerin bu işi meslek edinmiş insanlardan da neden fikir alma tenezzülünde bulunmadıkları?
    Bu mesleği Türkiye’de yapan var mı? Varsa da nasıl yapıyor diye hiç sormuyor ve araştırmıyorlar mı?
    Biz akademik insanların kitaptan bakıp anlattıkları yöntemleri yıllardır zaten uyguluyoruz ve bunu yaparak mesleğimizi devam ettiriyoruz. Burada bir birikim mevcut. Bundan faydalanma gibi bir düşünceleri olmadığı için üzülüyorum. Hatta üzülerek söylemek isterim ki; mesleğimiz üzerine olan tıp konferanslarında anlatılanlar da zaman zaman yanlış bilgiler ve eksik bilgilerde aktarılıyor
    Bu insanlar, üniversitelerde bölüm açarak buraya yerleştirdikleri öğrencileri deneyim kazandırmadan mezun ettiler. O öğrenciler şimdi işsiz olarak sizin, bizim aramızda. Maalesef herkes her işi “iyi bildiğini” idda ettiği için sektör ve sağlık sistemimiz bu durumda.
    İstanbul Medical Center evde bakım ve sağlık merkezinde tüm operasyonlarda görev alan kişi sayısı nedir?
    Bu sistemin içinde branş hekimleri var örneğin; dahiliye, göğüs hastalıkları uzmanı, nöroloji, ortopedi, fizik tedavi gibi. Branş hemşirelerimiz var; onkoloji hemşiresi, cerrahi hemşiresi, bebek hemşiresi, yoğun bakım hemşiresi, fizyoterapistler, diş hekimi, hasta bakıcılar, sağlık destek personelleri, diyetisyenler var. Bu kadrolarla hastaların tanısı tedavisi ve takibi yapılıyor.
    Toplam sayısı 100 kişiyi bulan bir ekibimiz var diyebiliriz.
    İstanbul Medical Center’ın alt yapı anlamında bu sektöre katkısı nedir?
    Türkiye’de Evde Bakım sektörü için özel yazılım geliştiren ilk firmayız. Aynı zamanda kurumsal çözümler için de ayrı bir yazılım geliştirdik. Kurumların beraber yürüttüğümüz işlemler için, yaptığımız iş paylaşımlarımız için ihtiyaç duyduğu raporlar mevcut.
    Finansal raporlar, hizmet raporları, eğitim verileri kurumsal açısından önemli olduğu için ortaya çıkabilecek karışıklıkları önlemek için sadece bu sektöre özel yazılım geliştirdik. Sadece bu yazılım geliştirme ve ARGE için 60 bin TL civarında yatırım yaptık.
    İstanbul Medical Center’ın merkezinin önümüzdeki dönemde hedefi neler?
    Bizim iki tane önemli hedefimiz var. Birisi Türkiye’de rehabilitasyon merkelerinin gelişimine ve yerleştirilmesine önemli bir yer edinmek istiyoruz. Türkiye’de bizim bakış açımıza göre tam anlamıyla hastane tedavi hizmeti tesis edebilen rehabilitasyon merkezlerimiz, maalesef henüz yoktur.
    İkincisi de kalite ve katma değeri yüksek sağlık turizmi yapmak. Biz bunun için gerekirse tüm yatırımları yapmaya hazırız. Biz vizyonumuzu bu anlamda geniş tutmaya çalışıyoruz.
    Hangi Maygold hizmetlerinden yararlanıyorsunuz?
    Biz İstanbul Medical Center olarak 8 aracımızla TSS hizmetlerinden yararlanıyoruz. Yakıt alımlarında hizmetlerinizi tercih etmemizdeki en önemli nedenlerden ilki, güven ilişkisini tesis etmesi. Bu güven ilişkisi aynı zamanda kafanızda olası yaşanabilecek yakıt alımlarındaki suistimal soru işaretlerini kaldırıyor.
    İkincisi Maygold’un konuyla ilgili samimiyeti, hızlı çözüm üretmedeki samimiyeti ve çözüm yollarını ararken ki ilgi, alaka düzeyi.
    Üçüncüsü de, bize kurumsal işleyişte bir akıcılık getirdi. Kesintisiz bir katkısı var diyebilirim. Bizim işimiz belli bir noktadan sonra araçlarla ilerliyor. Hastalarımızın kendi evlerinde hizmet veriyoruz. Hızla oraya ulaşmamız gerekiyor. Hastalarımızın ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla işimizi tamamlayan unsurlar bir bakıma kullandığımız vasıtalar.
    Bu yüzden kesintisiz hizmet almak bizim için önemli. Maygold Petrol Shell TTS ile de işimizi yarım kalmadan devam ediyor.
    İSTANBUL MEDİCAL CENTER EVDE BAKIM VE SAĞLIK HİZMETLERİİSTANBUL MEDİCAL CENTER EVDE BAKIM VE SAĞLIK HİZMETLERİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ExpertisEgo -- 16 Şubat 2016; 14:16:48 >







  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.