Şimdi Ara

kaliteli müzik yapmak sanat işidir (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
484
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Aslında haklısın müziğin önemli olan kısmı bize keyif vermesi ve bu tarz dj veya elektronik dans müzikleri insanlara keyif veriyorsa denecek pek fazla bir şeyde yoktur ama yinede bana göre bunlar gerçek müzik değillerdir.Yukarıda attığım Eric Clapton Layla parçasını yine bizim gibi bir azınlık dinleyecek ömür boyu.Ama bu müzikler anlık müzikler yani kalıcılığı yok ve yenileri geliyor.Şimdinin modası gibi.İleride farklı tarz müzikle çıktığı zaman bu pc müzikleri hatırlanmayacaktır kesinlikle.Bir arada Rap müziği böyle yüceltmişlerdi :D
    Eminem-50 cent gibi kişileri uzak tutuyorum bu yorumumda onların enstruman olarak değerli bir parçası olmasa bile iyi sayılabilecek şarkıları var.

Bide bazı arkadaşlar yanlış anlamış beni.Bende her gün metal-rock dinlemiyorum ama müzik ayrımı yapabliyorum.(Kaliteli müzik)
    Yani şimdi Allah aşkına Bülent Serttaş,Serdar Ortaç dinleyen adamla Barış Manço,Erkin Koray,Cem Karaca,Yavuz Çetin dinleyen adam bir mi siz söyleyin?
    Aynı şekilde bu elektronik müzikte hiç bozulmayan ritmi ve başka bir özelliği olmayan ses renk aralığı bir müzik icra etmez bana göre.Bir orkestranın uyumunda bile belli hatalar varken bu ritm müziklerinin kusursuz! olması hiç doğal değil.Ama yinede burda konuşurska konuşalım bir yerde belli bir zamanda insanlar dinlemekte ve dinleyeceklerde zaten.Asıl müzik yapan adamların bu yüzden az kazanması bu yüzden işte.Herkese hitap etmiyor ve herkesin belli bir müzik kulağı yok maalesef ve buda gayet doğal.

• castraelectro kullanıcısına yanıt
    Dostum çalma listelerini beğendim bu arada ama arada çöp şarkılarda var ama olsun yinede güzel parçalar var arada.
  • The SATANİST kullanıcısına yanıt
    İşte bu azda olsa müzikten anlayan arkadaşlar aramızda :D
    Kesinlikle harika ve eşsiz parça sizi tebrik ediyorum.
  • İnsanlar ne dinlerse dinlesinler, bu onların kıymetini ne arttırır ne de azaltır bence.
    Konu hayatı anlayış, algılayış, yorumlama gibi gerçekten kişisel, özel alanlarla alakalı.
    İnsanların ne yaşadığını bilmek çok zor. Kimi bir notada kendini bulur, sonsuzluğu keşfeder, kimi senfoninin içinde kaybolur, kimi de çok daha değişik tarzlarda bulur ifadesini.

İnsanların dünyaya geldiği, büyüdüğü çevre bir çok bakımdan edindiği kültürle paralelikler taşıyabilir.
    Örneğin, rock müzik ve alt türlerini severek dinleyen bir kişi yaşamına farklı bir çevrede başlamış olsaydı ya da seçimleri farklı olsaydı acaba yine bir gün rock müziği keşfeder miydi yada bunu bu kadar önemser miydi acaba diye düşünmüyor değilim. Bilmediğin şey seni üzmez.

Elbette kişisel perspektiften bakıldığında, bireyin belli bir müzik algısı vardır. Hepimizin var. Mesele perspektifte yatıyor bence.
    Müzik ve diğer konularda bir kimse ile paralellik kuduğumuzda otomatik olarak o kişiyle iyi anlaşabileceğimizi, bizim gibi olduğunu düşünüyoruz. Elbette bunda da bir yere kadar haklı olabiliriz.
    Her kar tanesinin yere düşerken kat ettiği yol farklı olduğundan her biri kendine özgü ve biriciktir derler. Bu konu da sanki biraz öyle.
    Hayat içinde kat ettiğimiz yollar bire bir aynı değil, yorumlayışımız, anlayışımız değişik değişik.

Hemen örnek olarak aklıma şu geldi; bu forumda müzik bölümünü taradığımda kendi şarkılarını bestelerini yapan bir kaç kişinin postlarını gördüm. Çoğuna cevap verilmemiş, öylece kalmış konular. Linkler silinmiş. Bu linklerin silinmesi bana "beni anlamadılar" ifadesi gibi geldi. Halbuki, yaptıkları müzik onlar için gayet güzeldi, yoksa niye bu foruma linklerini koysunlar?

Burada sizlerin çabalarını anlıyorum sanırım, bulduğunuz güzellikleri paylaşmak istiyorsunuz. Tüm kalbimle katılıyorum.
    İnsanlar kaliteyi keşfetsin istiyorsunuz. Aslında çok saf ve güzel bir düşünce. Bu şekilde düşünenleri tebrik ederim.

Yine başa dönersek, bence konu aradığını bulmakla alakalı.
    Kişi arabeskte ya da üç gün sonra unutulacak diye tabir edilen pop'ta aradığını buluyorsa ne ala.
    Bu noktadan sonra bana yorum yapmak düşmez diye düşünüyorum.

Koyduğunuz (ya da koyduğumuz) linkleri herkes beğenmeyebilir ama illa ki beğenecek birileri olacaktır. Zaten biz de onlar için koyuyoruz bu linkleri değil mi?

Selamlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Randy_Rhoads

İyi bir gerçek müzik için kesinlikle gerçek enstrüman gerekir.Disco müzikleri bana göre hiç bir anlamı olmayan dizidir ve genellikle çevremdede müzikten anlamayan kesim dinliyor.Sazlı sözlü müzikler ise bambaşka saz tınısı hoşuma gitseydi eğer kesinlikle dinlerdim ama hoş bir saksofon soundu daha hoş geliyor bana kişiden kişiye değişir bu.Skrillex falan müzik yapmıyor bu arada boşuna tartışmayın :-)

Demet Akalın,Hande Yener,Serdar Ortaç ve türevlerini dinleyenlere zaten bir şey demeye gerek yok müzik dinlediğini zannediyordur kanımca :-)

Bu benim fikrim isteyen istediğini dinlesin kimseye bir şey dediğim yok.Kim nasıl zevk alıyorsa nasıl mutlu oluyorsa onu yapsın.Yoksa az dinlenilen şeylerin değeri nasıl olacak.

Cunku turkiyede dinlenilen elektronik muzik berbat bi sey ruhu yok biseyi yok. Daft punk, eric prydz, swedish house mafia dinlersen farki anlarsin hocam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• USCGT35 kullanıcısına yanıt
    Hocam kesinlikle çok iyi bir yazı katılıyorum size.Elinize sağlık kesinlikle iyi yazmışsınız ama bence su akar yolunu bulur.Ben kendim keşfettim ve kendi tarzımı kendim oluşturudum.Çok yakın arkadaşım olup oyun havası yada elektornik dans müzikleri dinleyende oldu yada klasik müziktir neşet ertaş dinleyenide gördüm ama herbiride en iyi müzik budur diye boş tartışmalara girip kafa patlattılar ve bence yanlışlar.Rock müziği duyunca bune be tepkisini veriyorlar mesala ama itici gelen o değil bence.Bizim genel olarak halkımız en iyisini ben bilirim düşüncesinde ve problemin kaynağıda bu bence.
  • imakenya dragons kullanıcısına yanıt
    Hocam dediklerini dinledim daft punk'ın get lucky güzel bir şarkı daha önce bildiğim :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Randy_Rhoads

Hocam dediklerini dinledim daft punk'ın get lucky güzel bir şarkı daha önce bildiğim :D

Hocam ram albumleri guzel ama homework daha da guzel 97 yilinda cikmis albumu. Da funk, harder better stronger, technologic, robot rock, daftendirekt, around the world ilk aklima gelenler bide eric prydz opus efsanesi var. 4 aydir falan oyle muzik yapmaya calisiyorum elektronik o kadar zor biseymiski artik saygim 10 kat daha artti bu adamlara. Tek tiskindigim nokta turkiyede genclerin dinledigi cistak cistak klup muzikleri valla yazin oyle eglenmeye gittigimizde arkadaslarla zor duruyorum ya katlanamiyorum sen de haklisin bi noktada ama oyle gercek muzik elektronik falan degildir hikaye hocam onlar ciksin herkes yapsin o zaman olmuyor cunku, 2 kickte dans edenler ile o duygu yuklu melodik house parcalari cok farkli. Kimle konussam cevremde bu elektronik muzik hk. 'Olm hap atican bunda oyle bi koparsi ki' diyor hepsi benim aklim almiyor bunu genel olarakta boyle zaten, zeytinlide falan haptan otcudan gecilmiyor. Hangi tur olursa olsun onemli olan muzigi hissetmek dans edicen tabi ama oncelik muzik orda kiz kaldirmak kafanin iyi olmasi falan degil bu konuda biraz fazla doldum 3 4 senedir biseyler olsada degisse keske hayallerim var cunku boyle giderse turkiyede olmaz bu is :D

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• imakenya dragons kullanıcısına yanıt
    Böyle giderse cidden hiç bir kalite kalmayacak türkiyede elde kalanlarda gidecek :D
    Emek olan her şeye saygım var ama mesala ben rap severim sen arebesk seversin kimsede gelip bana şu türü niye dinliyorsun falan diyemez zamanında böyle çok baskı altında kaldım çok satanist muamelesi gördüm o yüzden bende doldum bu konuda insanları hemen yargılamak bence bizim toplumda çok yaygın.
  • Genel olarak konservatuvar - piano ve klasik müzik insanı olduğum halde, dinlemediğim, incelemediğim müzik türü yoktur. Benim için bir müziğin güzelliği ve kalitesi tamamen çok sesliliği ile ilgilidir. Genel olarak dünyada da bir müziğin gelişmişlik seviyesi bu şekilde ölçülür.

Türkiyede kaliteli müzik diyorsanız 2000'den geriye gidin. En kötü pop şarkısında bile çok iyi düzenlemeler, dehşet çalınmış gitarlar, basslar vs. göreceksiniz. Bunun nedeni kayıtlardaki müzisyenlerin çok sağlam adamlar olması. Daha geriye giderseniz "onno ve onno etkili dönem" e gelirsiniz ki, pop müzik olarak yapılmış en üst seviye işler bu dönemde çıktı.

Birde dünya üzerinde teknik olarak rock ve metal müzikte pop müzik kategorisindedir. Ayrıca Türkiye'de arabeskide pop'un içine dahil edebiliriz diye düşünüyorum. Burda da tüm yetki Burhan Bayar'dadır :) Bazı işleri çok seslilik açısından batı pop yapanlardan bile üstündür. Türkiye'de arabesk büyük oranda mısır müziği etkisindedir (bazıları direkt araktır) ve çok büyük çoğunluğu phrygian modu/kürdi makamıdır*.

En uzak olduğum türler ise halk müziği ve türk etnik müziği (türk sanat müziği olarak yanlış adlandırılır). Bunun sebebi çok sesliliğe en uzak türler olması ve genel olarak makamsal olmaları. Özellikle Türk sanat müziği, tamamen tek ses üzerinden, neredeyse 9. 10.yy seviyesinde kalmış bir müziktir. Bu müzik aslında büyük oranda bu coğrafyadaki çeşitli kültürlerin müziklerinin bir karışımıdır. Ama en büyük etki Bizans müziğidir. İnanılmaz oranda benzerdir zira. Çok seslilik açısından zayıf olmasının yanında, öte yandan ritm ve makamlar açısından karışık ve komplikedir.

*Ayrıca arabesk dışında da pop müziklerin çoğunludunda aynı makam kullanılır. Eski Sezen Aksuların çoğuda böyledir ama Onno onları öyle aranje eder, 9lu-11li akorlar ile harmanlarki, sound daha çok "batı" duyulur.

Özetle; Türkiye'de ki "arkaplan müzisyenleri" çok sağlam, bu işten anlayan, duygulu adamlar olduğu için, ortaya kaliteli işler çıkmıştır. Bunlardan hemen ilk aklıma gelenlerini yazıyorum;

Aranjör-Beste-Söz

Onno Tunç
    Uzay Heparı
    Aysel Gürel
    Atilla Özdemiroğlu
    Buğra Uğur
    İskender Paydaş
    Garo Mafyan
    Osman İşmen
    Zafer Dilek

Gitar

Erdem Sökmen
    Erdinç Şenyaylar
    Erkan Oğur

Bass

Ahmet Güvenç
    İsmail Soyberk
    Levent Yüksel
    Harun Kolçak

Not: Yazıda tamamen pop ve popüler müzik içine giren türlerden özellikle konuştum. Sanat müziği (klasik müzik-caz) türlerini özellikle ayrı tuttum. Onlar tamamen ayrı bir konu olsada, pop müziklerin arkaplanındaki bahsettiğim isimlerin hepsinin ilgi alanıdır ve bu kadar iyi olmalarının sebebidir.

• Siyah tişört giyemeyen, uzun saçından başına iş gelecek diye çekinen arkadaşlarımın yaşadıklarına ben de şahit oldum.
    "Diğerini" değiştirmeye çalışmaktan çok insan kendine bakmalı.
    Kendine güvenen ve kendini kabul etmiş kimseler zaten diğer insanları da kabul eder oldukları gibi.
    Ayrıca bütün bunların temelinde yatan ana sebeplerden birinin de "korku" olduğunu düşünüyorum. Farklı olandan korkmak. Alışık olunana yapışıp farklı olanı dışlamak.

"Anadolunun Kayıp Şarkıları" adlı belgeseli izleyince bu topraklardaki kültür çeşitliliğinin ne kadar zengin olduğunu gördüm, gurur duydum bu topraklarda yaşıyor olmaktan.
    Bu uğurda sekiz yıl Anadolu'yu dolaşıp görüntüleri ve müzikleri şiirsel bir ifadeyle birleştirip bizlere sunan sayın Nezih Ünen ve ekibine buradan tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum.
    Kaliteyi kelimelerle ifade etmek çok zor ama yetersiz de olsa bu belgeseli tanımlamak için denk düşen ifade "muhteşem" olabilir belkide.

İzleme şansı bulamamış olanlar için:
    http://www.dailymotion.com/video/x2evjyo_belgesel-anadolunun-kayip-sarkilari_school

• Orijinal (sanatsal) müzik albümlerim

[simage]
    kaliteli müzik yapmak sanat işidir
    [/simage]

Ses kalitesinden söz edenler olmuş ben de biraz bilgi paylaşmak istedim

Not: Thriller albümü sekiz dalda Grammy ödülü kazanmıştır ve 80 lerde kayıt edilen en iyi sese sahip olan albümdür. İki adet analog 24 track master recorder ile kayıt edilmiştir

[simage]
    kaliteli müzik yapmak sanat işidir
    [/simage]

Şunu söyleyeyim Michael Jacksonın Thriller ve Whitney Houstonın Whitney albümleri inanılmaz yumuşak detayli ve akustik seslere sahipler. Thriller albümü Sony music tarafından 2009 da Whitney de Sony music 2011 yılında tekrar collection 5 li box set olarak piyasaya sürülmüşlerdi. İlk olarak iki abümü de 320kbps mp3 ve flac formatlarına çevirip deneme yapmaya karar verdim. İki formatında orijinaller kadar saf yumuşak ve tizlerinin detayli oldugunu fark ettim. Orijinal 16/44 frekansın verdiği kalite için inanılmaz bir şeydi bu. Daha önce pc de Thrillerin DSD albümünü dinlemiştim (9 şarkı 2.5 gb yer kaplıyor) akustik stüdyo kalitesini ordan biliyorum

Denemeyi pc ve android cep telefonumdan 20 - 20000 hz destekleyen kulaklıklarla yaptım. Sonra benim bir kaç güvendiğim siteden aynı albümleri flac formatında indirip elimdeki mp3lerle kıyasladım. Sonuç olarak mp3lerin sesleri neredeyse iki kat daha yumuşak ve doyurucuydu

Whitneyin stüdyo albümü o da master analog yapılmış

Sitelerde okumuştum cihazın modeli buydu sanırım

lafın kısası ikisinin de sesleri çok çok iyidir. Diğer albümlerin sesleri de baya kaliteli ama Thrillerın akustik miksajı her zaman bir adım öndedir

Dinleyin dinlettirin efendim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Cheritto -- 10 Nisan 2017; 9:49:59 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.