Şimdi Ara

kadınlara değeri en fazla veren inanç hangisidir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bunu ilahi kokende aramak her zaman mümkün olmayabilir. zira insan ilahi emri anlamış olsa da ilahi kavramın dediği gibi demiş olma haline duçar olabilir.



    Mesela kitabullah bizim yaşamamız için gonderilmiş diyelim. İncil ve tevratta böyle olsun. O zaman ilahi katın biz dışındaki hukmu denen şeyin mevcudiyeti de ortaya çıkar.



    Yani ilahi kavram bir şey söylemiştir ancak bu bize soylenendir. Peki kendisiyle olan munasebeti nasıldır? Bu açıdan kitap varsa ve kabul edilmişse bir de mevcudiyeti bilinen ancak gorulmeyen duyulmayan bizim tanımlamamıza göre kitabi olmayan başka bir kitap daha olmalıdır diye duşunulur. Kitapların anası levhi mahfuz ummul kitap zikr hikmet vs isimlerde anılması muhtel ana kaynak olsa daha fazlası da var denecek ayetler mevcut olmalı ki kitabullah bunu gizlemiyor.



    Onun sözler bitmezden evvel dünyanın denizi murekkep ağacı kalem olsa bunlar tukenirdi denmiş. Bu açıdan bana göre bir ana kaynak olsa dahi apayrı olan bir kitabın varlığı mevcut olmalı.



    Bu açıdan kitabi olarak kadına değer verme olçutu tartışılacaksa ve kitabı tahrif etme olgusuyla bir arada anılacaksa bence kitabi manada oluşmayan bir sistem ya da ekol daha anlamlıdır.



    Esasen bence insandan istenen şey de budur. İlahi kavram bir şeyi iddia ve ispat etmez. İnsan gerek kulluk gerekse şirk veya küfür denen olguyu yaşayıp yaşamama konusunda iddiacıdır veya sebatkardır. Adı ne olursa olsun konunun motor kısmı yani çekici vasıtası insandır.



    İnsani olanın kadına verdiği değer aranan değer olursa ve bu sistemi oluşturan anlayış uzun vadede sapkınlık ahlaki çokuntu psikolojik buhran oluşturmadan vaadini yerine getirebilirse bu açıdan taktire şayandır ve bizim için oluşturulmadığı anlaşılan ancak mevcudiyeti farz edilen doylenmemiş ayetlere de bir davettir denebilir.



    Bu açıdan bildiğim kadarıyla! Budist rahipler kumarı sağlam oynamışlar ve kazanmak için hiç oynamama prensibiyle hareketle evlilik olayını rafa kaldırmışlar. Yine duyduğumuz kadarıyla bazı katolik rahipler de evlenmiyor. Tabi bu düşünceler uzun vadede test edilmiş ve insanı gayri shlakiyi meşrulaştıracak inanç sistemlerine itmemiş olması gerekmekte.



    Kendisini gerçellemesi adına böyle olması gerekiyor. Yani bu şartı kesinlikle taşıyacaklar demiyorum. Savunduğu duşunceyi insana teorik ve pratik olarak kabul ettirmek insanla yapılan savaşın değil barışın sonucu oluşacaktır.



    İnsanı kendisiyle barıştıran prensipler içeren düşünce insani olmakla anlamlıdır ve kitabi olanın amacı da bu olmalıdır.



    Saygılarımla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim



    Adamlar daha kapitalizmin ne olup olmadığını bile bilmiyorlar. Ama sosyalizm çok kötü, öcü gibi mükemmel propagandalarla kapitalizmi savunanlardan ne beklersin o da ayrı bir muamma.

    Bir de sanıyorlar ki püritenleşme, aydınlanma ideolojileri ve modernizm kadının değerini yüceltti. Şurada bir kutsadığı fikirlerin isim yapmış babalarını okusalar görürler kadının yerinin kutsanılan fikirlerinin neresinde olduğunu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • boris765 B kullanıcısına yanıt
    Ben onun şaka amaçlı yazıldığını düşünmüştüm aslında hocam. Hani kadınlar alışverişi pahalı şeyleri vs. severler ya, o bakımdan kapitalizm.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Vay ben espiriyi anlamamışım. Birde üstüne ironiden anlamayan dingiller gibi ayar vermeye kalkmışım.

    Buradan o arkadaştan özür diliyorum.@Perceptron

    @perceiv4 kardeş kusura bakma seni yanlışlıkla ekledim çıkaramıyorum da kullandığım browser çıkartmıyor seni.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim

    Ben onun şaka amaçlı yazıldığını düşünmüştüm aslında hocam. Hani kadınlar alışverişi pahalı şeyleri vs. severler ya, o bakımdan kapitalizm.

    Adam inceyi anlamış

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Deism ve Panteism. Zaten Panteism Deism'in alt kolu sayılır.

    Bu inanç insana cinsiyet ayrımı yapmadan maksimum değeri verir.

    Çün ki insanı yaratan Tanrı'dır. Ona iradesini Tanrı vermiştir. Dolayısı ile insanın iradesine saygı Tanrı'nın iradesine saygıdır.

    Bu da insana ve özgürlüklerine verilen maksimum değeri ve saygıyı ifade eder.

    Herkesin Tanrı tarafından verilmiş kendi iradeleri sayesinde kendi inançları ve kendi ahlak anlayışları vardır. Dolayısı ile kimse kimseyi kendi ahlak anlayışıyla yargılayamaz.

    Bunun sınırı kişinin iradesinin başkasının iradesine dokunacağı noktadır. Birinin iradesi başkasının iradesini hiçe saymadığı sürece sınırsız özgürdür. Bu özgürlük Tanrı vergisidir. iradelerin özgürlüğü Tanrı'nın iradesinin hüküm sürmesidir.

    Malum dinde(sanırım hangi dinden bahsettiğimi anlamışsındır) herkesin aynı ahlak anlayışını ve dini inancı paylaşması beklenir. Buna dayanak olarak ta "Allah böyle söylüyor" diyerek (hem de öyle söylediğine dair kanıt yokken hatta mantıken öyle söylemiş olamayacağı halde) insanlar dine uymaya zorlanmaya çalışılır.

    Halbuki bu hem insana hem de insana özgür iradeyi veren Tanrı'ya karşı suçtur. Bu Tanrı'nın iradesine karşı gelmektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1135B01C2 -- 22 Şubat 2017; 23:24:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.