Şimdi Ara

Kablosuz MESH Network Nedir? (Konu Tüm Paylaşımlara Açıktır)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
4.175
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu konuda herkes bildiği kadarını bu konuya yazsın. Donanım kısmı, yazılım kısmı.. Ülkemizde veya yurtdışında yapılan uygulamaları. Veya konu hakkında farklı fikirleri olanlar. Ne olursa...



  • Bu yöntemde oluşan parazit kullanılan ağ frekansı, anten ve donanım ne olursa olsun snr'i (signal to noise) etkileyerek wireless ağ kararlılığı ve verimini düşürmektedir.Bu hemen olmasa bile zaman icinde kesinlikle karşılaşılacak, agda yavaslama ping yukselmesi vs ile kendini gösterecek bir durumdur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    Sanırım tecrübenize dayanarak bunu söylediniz. Bu yöntemi nerelerde kullandınız? Donanım ve yazılımlar nelerdi?
  • Evet 3 adet unifi ap ac kullanarak wds kurulum yapıldı.Fakat sorunlu olduğu icin kabloluya çevrildi.

    Bundan yillar oncede d-link dwl-2100 (A3) kurulumları denenmiş ping ve hız problemleri olmuştur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    UniFİ Mesh ürünü çıkmış yeni. Sadece bu amaçla tasarlanmış gibi görünüyor. Bu tip sorunlar aşılmış olabilirmi?

    Sizce sorun tam olarak nerede? Protokol-Yazılım-Donanım hangisi iyileştirilmeli?

    WDS kurulumun Mesh'den farkı nedir?
  • Unifi Mesh'i bende gördüm iyileştirme olasılığı yüksek.Bu oran donanım kısmında daha farklı pcb ve işlemci farklı RF anfi ve TX RX için özel ayrı ayrı faraday kafesi şeklinde olabilir.Yazılım kısmında farklı metodlar mevcut.Ubnt'de yüke göre TDMA yapısı olarak (Time-division multiple access) yani Airmax Mikrotik'te yine yüke göre Nstreme version2 yani Nv2, Mimosa'da ise gördüğüm en iyi yöntem diye düşünüyorum GPS senkronizasyon (GPS Sync) TDMA yöntemi kullanılıyor yani gerçek zamanlı hız ve ping yönetimi.Fakat bu sistemlerin hepsi bu tür kurulumda zaman içinde sıkıntı çıkarmaktalar bana göre bu iyilleştirmeler birlikte olmalı yani donanım ve yazılım eşitlemeli.Bu arada WDS ve Mesh aynı kurulum türüdür sadece isim farklılığı mevcut
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    Mesh protokollerinde bir yetersiz kalma durumu varmı peki. Bahsettiğiniz durumlar Mesh protokollerinin geliştirilmesiyle absorbe edilebilirmi bir ölçüde? Wireless AP üzerindede farklı cihazlar kullanılıyor fakat bu kadar sorun çıkmıyor sanki.

    Yazdığınız teknik detaylar için teşekkürler. Faraday kafesini biliyorum ama bunu nasıl kullanılmasını istediğiniz kısmı anlayamadım?

    Sizce şu an en tutarlı çalışan MESH ürün grubu hangisi?
  • Yazılımlar geliştirilerek elbette belli yerlere gelinilebilir fakat karşı tarafta donanım yetersizliği olacaktır.Ikisi birlikte gelişirse bu sorunlar ortadan elbetteki kalkabilir.Donanım kısmına hafifçe değinelim
    ilk resimdeki mikrotiğin üretimini durdurduğu R52Hn modeli görüldüğü gibi TX-RX RF anfileri kapsayan kafes tek parça aslında güzel çalışıyordu.Bu kartı noktadan çoklu noktaya kurulumda mikrotik routerboard üzerinde bende kullanıyordum fakat dual band ve high power olduğu için üretici herhangi bir eksi durum görmüş olacak'ki Bu kartın üretimini durdurup ve TX-RX anfilerini ayırarak paraziti engelleme ve sonucu olarak kablosuz ağdaki verimi yükseltmeyi amaçlamış ve yeni seri kartı çıkarmış durumda R52HnD
    Kablosuz MESH Network Nedir? (Konu Tüm Paylaşımlara Açıktır)


    Kablosuz MESH Network Nedir? (Konu Tüm Paylaşımlara Açıktır)


    Mesh olarak rahat çalışan bir sistem daha göremedim cihazlar arttıkça özellikle insan çileden çıkabiliyor.Fakat açıkcası Ubnt Mesh'i merak ediyorum




  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    Neyseki MikroTik gibi kullanıcı dostu firmalarda var. Henüz kullanmasam da bende bıraktığı izlenim bu.

    Evet, faraday kafesini nasıl kullandıklarını anladım şimdi. Atheros çiplerin yerini doldurabilecek bir firmada çıkmadı halen. Qualcomm satın aldıda, piyasada varlıkları devam ediyor neyseki.

    802.11s protokolünü usb adaptör ile kullanmanın bir yolu varmı? Bazı routerlar ada xWRT tipinde firmware yüklenerek mesh özelliği kazandırılıyor diye biliyorum. Bu konularda bilginiz varmı?
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Açıkcası USB adaptörler ile pek deneyimim yok elimde her ne kadar iç ve dış ortam Ubnt Wifistation olsada kullanmıyorum.Fakat mesh yapısı halen kullanılmakta olan cihazlara tam olarak adapte edileemezken.Usb adaptörlerde kullanmak şuan için mümkün değil gibi.Qualcomm-Atheros'un yanındda 802.11x Broadcom'unda yeri var.Gayet sağlam ve kararlı çipsetleri mevcut.Broadcom'un bir dezavantajı yüksek ısı yüzünden kısa sürede arıza yapabilme riski olarak söylenebilir
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    Broadcom sevdiğim bir firmadır. Marka logolarının tasarımını bile sektörde en iyiler arasında sayarım hep. Zaten bu iki firma olmasa Wi-Fi işi dünyada bu kadar ilerleyemezdi. Katkıları büyük.

    Usb adaptörleri şöyle kullanma anlamında söyledim. Biliyorsunuz usb adaptörler pc işletim sistemi üzerinden çalışıyor. Yani usb adaptör üzerinde yer alan Wi-Fi chipi tek başına bağımsız çalışmıyor. İşletim sistemine kurulduktan sonra driver aygıtı olarak standart client modunda çalışıyorlar. Ekstra olarak pc üzerinde windows-linux-android artık her ne ise üzerinde çalışan wi-fi yazılımı bir anlamda AP-router varmış gibi donanım katmanının görevlerini yazılımsal katmanda üstlenebiliyor. Mesh olarak hiç denemedim ama, AP özelliği yapılabiliyor. İnternet sharing yapılabiliyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 20 Mayıs 2017; 15:19:28 >
  • Evet Broadcom bu sektörün ilk sıralarındadır hep.Bu arada usb cihazların böyle kullanılabildiğini duydum fakat illaki yüksek çıkışlı bir cihazı (1W) pc haricinde 70mW yada 100mW sma konnektörlü modem yada ap'a bağlayarakta kullanılabiilr.Örnek olarak resimdeki Amped Wireless SB1000'i örnek alabiliriz.
    Kablosuz MESH Network Nedir? (Konu Tüm Paylaşımlara Açıktır)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diamondx -- 20 Mayıs 2017; 20:6:10 >




  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    Cihaz güzelmiş. Doğrudan 1000mW destekli farklı cihazlar var piyasada. Mevcut sistemini bozmadan boost yapmak isteyenler için güzel alet.

    Aslında ben usb adaptörler ile bu mesh protokolünü test etmek isterdim. Bu anlamda sordum. Çok farklı yazılımlar var. Yani routerboard gibi donanım tabanlı değilde yazılım tabanlı pc üzerinden çalıştırabilmek, bir mesh ağı kurabilmek pratik olurdu test etmek açısından. Artık akıllı telefonlarda bir bir uygulama ile mesh yapılabiliyor.

    Türkiyede aktif çalışan mesh ağı varmı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.