son durumunuz nedir acaba güncelleyebilir misiniz? japonca sayesinde bir iş bulabildiniz mi ya da japoncanızı kullandığınız bir iş bulabildiniz mi? bilgilendirirseniz çok sevinirim. |
Japonca Hakkında bi kaç sorum var (2. sayfa)

-
-
Üniversite 3. senemde japonya hükümeti bursu alarak japonyaya gitim 1 yıl.
Kyotoda Doshisha üniversitesinde okudum, aylık 1200 dolar bursum vardı. okul masrafları karşılanıyordu.
Bir de işe girdim bir otelde resepsiyonisttim çok seviyodum orayı. japoncamı da geliştiriyordu.
Japonyaya gitmeden önce N1 seviyesine geldim sınavdan 143almıştım .max puan 180 bu arada. ve N1 en yüksek seviye sınav.
Japonyadan döndüğümde elimde 12 bin dolar gibi bir para kalmıştı. ve bu parayı da biriktirdim değil, harcayarak geldim. kalan paralar. her şeyden kısıp biriktirsem çok daha fazla birikirdi. orada seyehatler yaptım, güzel bir gitar aldım kendime 1200 dolara falan. gezdim tozdum eğlendim.. İş yerimden bana OKuldan mezun olunca gel dediler, tamam dedim. planım ona göreydi. 2019 eylül ayında Türkiyeye döndüm okul ve vizem bittiği için. Geri gider çalışırım derken pandemi başladı, Japonya ülkeyi HER TÜRLÜ VİZEYE hatta zaman zaman kendi vatandaşına bile kapattı. o yüzden geri gidemedim. çok üzüldüm. vizeleri yeni yeni açtı şu an. 2022 haziran gibi açtı.
Neyse devam ediyorum,
2020 senesinde işte ağustos gibi okuldan mezun oldum, iş baktım hepsi abuk subuk şeylerdi. ordayken dolarla hayvan gibi para kazanıoydum burda türk lirasına çalışmak istemeidm açıkçası.
İnternette freelance işlerden güzel dolar kazanılıyordu ama o işler sürekli değildi. işte. bazen var bazen yok. olduğu zaman sağlam para kazandırıyordu ama hep yoktu işte..
Neyse. çocukluk hayalim olan yazılım öğrenmeyi denemek istedim. evde oturup yazılım öğendim. 1 sene falan öğrendim, sonra evde canımın çok sıkıldığını farkettim. bir arkadaş bana fabrikada bi iş önerdi onun çalıştığı yerde. ( tercüman olarak) oraya gittim. sadece sosyallik için. maaşı aşırı azdı. ilk 5000 tl, asgari ücret 4200 olunca da ocaktan itibaren maaşlara %50 zamla 7500 e çektiler. Kocaelindeydi gebzede. Ama bana şöyle bi güzellilk yaptılar, otelde kalıyodum ben istanbul tuzlada, ve şirket karşılıyordu. O noktası çok güzeldi. zaten olmazsa gitmezdim. neyse. işte orda istanbulda takıldım kız arkadaşım oldu, güzel günler geçirdim. Ama çalışmayı hiç sevmiyodum. günde 8 saat ama, sabah 6 da kalkıp akiam 6 da geliyodum servisi kahvaltısıydı derken ve çok yoruluyodum, hiçbi şeye zaman kalmıyordu. Bir japon arkadaş vardı yaşca benden yüksek, akşamları onunla takılır otele gider uyurdum genelde. Bu böyle devam etti 4-5 ay boyunca.
2022 Ocak gibi babam kansere yakalandı. Tetkikleri sürüyordu. ve babam tek başına yaşıyordu. KArdeşim ve ben varız normalde, kardeşim ankarada okuyor, ben çalışıyorum, babam o an tek yaşıyordu. Neyse işte Aylar geçti ve tedavi için bir şey yaplmadı babama. Biyopsidir cartı curtu.. uzadı gitti. doktorlar grevde. randevu alınmıyor. saçma sapan prosedürler uzattı. yok kanser alt türü belirlenemedi cart curt.. biliyosun devlet hastanelerinin olayını, hep aynı şey. Tedaviyi geciktire geciktire kanseri ilerledi. Akciğerdeki kanser Omurgasına, ordan kalça kemiğine inmiş ve fraktür yaratmış. zedelemiş. bu yüzden ayakları tutmamaya ve yürüyememeye, dolayısıyla kendi kendine yaşayamamaya başladı. Ben de ona bakabilecek tek kişi olduğum için Martın sonu gibi işimi bıraktım ona bakıyorum şu an. Bakıcı olarak birilerini düşündüm baya ama bir tek kardeşim var, onun da derslerinden kalmasını istemiyorum o yüzden ben geldim..
Hayatım büyük ihtimalle bitti benim burada. Babamı yalnız bırakıp başka ülkeye gidemem, iyileşeceğini de sanmıyorum, iyileşse bile eskisi gibi kendi kendine yaşar hale gelemez, öleceğini de pek sanmıyorum açıkçası daha yaşar yani. öldürmeyen ama süründüren bir tip kanser bizimkisi. Şu an babama bakıyorum yani. hayallerim pandemi ve kanser hastalıkları yüzünden suya düştü. Şu an başka bir iş bakıyorum saatlik 5 euro veren bir uzaktan iş var ona başvuruyorum ki uzaktan iş benim yapabileceğim tek türden iş şu an. Aylık 800 euro civarı verdiğini söyledi arkadaş, o yüzden başvurdum. İngilizce Japonca müşteri temsilciliği iş de.
şu ana kadar yaşadıklarım bu kadar.
Bu arada yazılım öğrenimim gelişiyor hala. Baya baya bilgisayar oyunu yapıyorum ben. İşimi bırakınca zamana sahip olduğum için geliştirebilme fırsatım oldu, yakında bir demo çıkaracağım. o demo ile de yazılım şirketlerine sunup bunu yaptım diyerekten uzaktan iş bakıcam. yapabilir miyim bilmiyorum ama, deneyeceğim. çünkü o tarz işlerin maaşları daha sağlam oluyor. aylık 2-3 bin dolarlık bir iş getirebilirsem bir şekilde japonyadaki gibi bir gelire sahip olurum diye düşünüyorum. Bunlar da şimdilik yapmayı deneyeceğim şeyler.
Bu yazılım meselesine gelirsek bunu yapmak isteme sebebim şu. Japonya'dayken şunu farkettim. Sadece dil biliyosan yapabileceğin şeyler acayip kısıtlı. Part time iş yapabilirsin bi. Onun dışında full time olarak Ya tercüman, ya da otelde resepsiyonist. O yüzden yanına başka şeyler de gerekiyor iş açısından. O yüzden yazılımı düşündüm ve yaptım. Gerçi eksiden beri ilgim vardı orası ayrı konu... Yalnız maaş konusunda Japonya diğer ülkelerden daha geride. o yüzden bir yere başvurursam Avrupa veya amerika'da olmasını istiyorum. Uzun anlattım yine, durumlar bu. Umarım yardımcı olur sana.
Onun dışında, İş baabında, arkadaşa geçen full time japonca tercümanlığı için net 2k dolar teklif etmişler. dediğine göre. Doğru mu yanlış mı bilmiyorum ama, halihazırdaki işini bırakıp gidemediği için üzülmüş... Böyle işler de arada çıkıyormuş demek. Arandığında güzel işler bulunuyor. Ha dediğim gibi benim çalıştığım fabrika gibi yerler vasat yerler maaş olarak. Hani Türkiyede Japoncayla ilgili iş var mı? var. evet. ama kendini geliştirmiş biriysen, ki kendini geliştirememiş biri tercümanlık yapamaz. gerçekten yerine göre çok zor olabiliyor. Ana dil seviyesine yakın biri olarak bazen zorlandığım oluyor. Ama şu da var, bu kadar kendini geliştirmiş biri olarak da maaş az geliyor. Sanırsam işin anahtarı doğru yerde doğru işe başvurmak. Ama ben bu durumdayken benim için zor.
-
Hocam oyaji'ne allah şifa versin
Sana da hayırlı bir iş nasip etsin
Sayonaraaa
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviEfendi -- 24 Haziran 2022; 18:46:1 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
sağol kardeşim.
-
Hikayeni okudum. Benzer şeyler yaşamışız bu yüzden empati hissettim. Gördüğüm kadarıyla çalışkan birisin. Kendini Japonca da o kadar geliştirmiş olman, üstüne programlamaya da odaklanmış olman çok güzel bir şey bence. Üstelik Japonya' da 1 sene kalmışsın. Aslında çok uzun bir süre de değil. Yaşın kaç bilmiyorum ama 30dan aşağısın sanırım. Baban konusu çok üzücü geçmiş olsun. Bu durumun çok benzerini ben de yaşıyorum. Annemden dolayı ama beyin felci geçirdi bakıma muhtaç. Ben tek çocuğum anneme mecburen ben bakıyorum.
Japonca için Türkiye de çok iş alımları olmuyor gördüğüm kadarıyla. Çince, Rusça, Arapça özellikle revaçta. İngilizce de tabii ama artık İngilizce bilen insan sayısı arttığından dolayı sanki asgari bilinmesi gereken bir şeymiş gibi bakıyorlar. Yazılımı öğrenmiş olman çok güzel bence. İngilizce' nin de olduğunu varsayıyorum. Kendini geliştirmeye çabalayan birisin. Her halükarda kendine bir yol çizersin. Yaşın daha genç, önünde uzun bir süreç var. Yazılımda gelişsen dahi ilerde Japonya ya taşınma ya da belki Amerika Avrupa ülkelerine yerleşebilirsin. Kayın biraderim yazılım şirketi yönetiyor. Bir çocuk bunların şirketine yazılım öğrenmek için başvurdu. Çocuk orifilame ürünleri satmaya, getir götür işleri filan yapıyordu. 2 sene bunlarla çalıştı, ama çocuk epey meraklı ve istekli birisiydi. Bu 2-3 senede kendini epey geliştirdi. Hindistan' lı zengin bir iş insanı bunlarla çalışıyordu. Ara ara ziyarete gelip hediyeler getiriyordu. Bu elemanı çok beğenmiş. Çocuğun aklına girdi, kendisine çalışıyor şu anda. Dolar üzerinden epey bir para alıyor. Ara ara Hindistan' a gidip geliyor. Sen Japonca İngilizce biliyorsun. Sana da bu tür fırsatlar çıkacaktır. Kendini daha fazla geliştireceğine de inanıyorum. Türkiye de babanla olduğun sürece kendini daha da geliştirirsin evde fırsatın var. İlerisinde ne olacak hiç bilinmez. O yüzden benim hayatım bitti diye düşünme. Gerçekten ne olacak hiç bilemiyor insan.
Ben de Rusça ya merak salmıştım. Rusya ve Ukrayna' da dil eğitimi gördüm, 3 sene civarı oralarda yaşadım. Sonrasında annemden dolayı dönüş yaptım. İngilizcem ileri seviyeydi, şu anda Rusçam da var. Ben hep Rusya veya Ukrayna da kalacağımı hayal etmiştim ama artık bu durum olmayacak. Benim annem 56 yaşında. Onu oraya götüremem. Mecburen burada bakımı gerekiyor. Tek çocuğum. Bu tür hastalıklarda insanlar uzun yaşıyorlarmış çünkü stres sıkıntı yaşamadıkları için kafaları rahat zaman geçiriyorlarmış doktorların dediğine göre. Yani her halükarda Türkiye de kalacağım gibi. Burada kendime bir kariyer hayatı çizmeye çalışıyorum. Antalya' ya yerleştim. Şu anda freelancer işleriyle asgari, yeri geliyor memur maaşı gibi ücretler çıkıyor ama bir geleceği yok tabii. Dış ticaret şirketleri Rusça İngilizce bilen eleman arıyorlar. 2 yıllık açıdan dış ticaret bitirmiştim. Bunu kullanabilirim. Başlangıç için asgari ücret. Biraz mevzuatı, fatura alım satım şekillerini, ihracatı öğrenince maaşın artacaktır dediler + prim de alıyorlar şirketine göre. 2 senedir çalışan bir arkadaşımın dediğine göre primleri maaşını geçiyormuş. Ayrıca şirketine göre çok sık yurt dışı ziyaretleri oluyor. Ayda 3 kere farklı ülkeye gittiği oluyor. Yoğun bir çalışma temposu var. Cumartesi Pazar dahi sıkça çalıştığını görüyorum. Dış ticaret yöneticilerinin maaşları 15-45 bin arası değişiyor diyor arkadaşım, ne kadar doğru bilemiyorum. Buraya yönelmek bir seçenek benim için. Diğer seçenek ise turizm ama bunun önünü pek açık görmüyorum. Otellerde resepsiyonistlik, hadi ardından bir şekilde otel müdürü oldun. Ya da satış bölümlerinde maaş + komisyon şeklinde çalışanalar da var. Bunlar sanki çok gelecek vaad etmiyor gibi. Yaşım da 33. 34 olacağım 2 aya. İnsan ne olacak bilemiyor tabii ama çabalamayı da bırakamıyor. Bakalım neler getirecek gelecek süreç bizlere. Hayatımda gelişmeler oldukça edit girerim. Sen de öyle yap.
Aylardır aklımda olan ama bir türlü başlayamadığım yazılım da var. Sen bu konuda kendini geliştirmeye çalışıyorsun. Belki ben de bir gayret başlayabilirim.
-
Yazınız için teşekkürler. birkaç güne 25 olacağım :).
Geçmiş olsun öncelikle.
Her zaman içimde böyle bir şeyin olacağı düşüncesi vardı, bir gün olacak diyordum, sonunda da oldu.
Bir nebze hazırlıklıydım. Ama inme ani olmuş olsa gerek. Gerçekten geçmiş olsun.
Evet aslında kendimi geliştirdiğim sürece umut var biliyorum, yalnız şöyle bir gerçek vardır ki yine de biraz kısıtlanmış olacağım. Şikayet etmiyorum ama bir nebze canımı sıkıyor sadece iş konusunda.
Şöyle bir durum var ki; ne olursa olsun hayırlısı diyorlar ya, biraz da hayat öyle. öyle olmuyor, böyle oluyor. bir şekilde bir yol bulunuyor diye düşünüyorum ben. Bir yandan kötü oldu ama bir yandan da iyi oldu diyebilirim. Belki son günlerinde ailemin yanında olabileceğim. Belki evde durmam bana daha büyük kapılar açacak, bilemeyiz. Zaman her şeyi gösterecek. :)
Umarım siz de, ben de daha iyi yerlere geliriz.
Şu an ben yazılımımı geliştiriyorum. dediğim gibi, yaptığım oyunda yapmak istediğim bazı şeylerin neredeyse imkansız olduğunu farkettiğim için vazgeçtim :D , onun yerine daha düz bir demo sürümü çıkarıp nasipse steamdan yayınlamaya çalışacağı. ordan kendi PR'ımı yapabilirim diye düşünüyorum.
Yazılım konusunda biraz safsata yapmak istiyorum; ne tarz şeylere ilgiliniz varsa ona yönelebilirsiniz. Veri analiz vs. işlemlerde Phython, Web uygulamalarında javascript, masaüstü uygulamalarında java C# vs. kullanılırken oyun sektöründe ağır olarak c++, C# kullanılıyor.
Şu an en popüler yazılım dili Phython, çünkü bu aralar veri analizi vs.' de para döndüğü için epey bir revaçta. Hazır kütüphanelere sahip yüksek seviyeli bir yazılım dili - bu yüzden de yavaş çalışıyor biraz- ve yapmak isteyeceğiniz şey genellikle başka biri tarafından kodlanıp kullanıma sürüldüğü için sadece kütüphanesini indirip gerekli fonkstionları kullanarak işi bitirebiliyorsunuz. bu da onu kolay bir dil haline getiriyor. ancak yavaş :(
onun dışında düşük seviye programlama dilleri aşırı hızlıdır çünkü ön tanımlı kütüphaneleri yoktur, kendiniz yazarsınız, hafıza takibini de kullanıcı yaptığı için gereksiz ram kullanımından da kaçınılabiliyor. C, C++ gibi diller mesela.
Onun dışında C# Java orta seviyeli dilerdir. ikisinin arasında yer alıyor.
Bu şekilde kendi içinde bir sürü çeşitliliği olan durumlar var. Farklı diller farklı şeylerde kullanılıyor. Ancak yazılımın temeli mantık ve algoritma kurmaktır, yazılım dili değildir. yazılım dili sadece kafanızdakileri bilgisayara dökmek için kullanabileceğiniz bir araçtır. ve aşağı yukarı hepsi aynıdır aslında. o yüzden herhangi birinden başlayıp beğenmezseniz başka bir dile adapte olmanızın uzun süreceğini sanmıyorum.
Mantık kurup bir şeyler yaratmak çok zevkli bir olay. ben severek yapıyorum, sizin de öğrenmenizi tavsiye ederim.
Böyle de bitireyim.
-
Arkadaşlar hepinize geçmiş olsun, Allah kolaylık versin, herkesin kendine göre bir derdi var işte, aradan vakit geçip unutup sonra tesadüfen bildirimleri görüp tekrar buralara gelip insanların hikayelerini okumak güzel oluyor.
Ben de en son 2022 Hazirana' da yazmışım, o zaman yazıp sormamın sebebi, işten çıkalı 1 sene olmuş ve tekrar üni sınavına girmiş olmamdı. Sınavdan bayağı tatmin olmuştum, belki japonca tutabilir diyordum ama olmadı, tesadüfe bak ki Rusça mütercim tercümanlık kazandım, ilk dönem düzenli gittim, 2. dönem depremden dolayı uzaktan eğitim falan derken, 2. dönem yalan oldu gitti, zaten ilk dönem kurunu zar zor geçmiştim, bu dönemi hayatta bitiremem, sanırım hazırlık tekrar edeceğim, zaten bu bilgilerle 1. sınıfa geçsem dahi birşey yapamam.
Yaşım şu an 29 ama kafam hala 21-22, biraz keyfine okuyorum aslında, işten güçten çıkalı 2 yıl oluyor, İngilizce dışında başka bir işten de anlamıyorum, ilk üniyi Fransızca okumuştum, 10 sene önce de tembel öğrenciydim zor bitirdim o bölümü, yaş nerdeyse 30 oldu yine tembel öğrenciyim, en azından kiril alfabesini öğrendim, ne olduğunu anlamasam da okuyabiliyorum.
Bu kalifikasyonla iş falan da bulamam, yaşayıp gidiyoz işte, artık bazı şeyleri kendime dert etmeyi bıraktım, çalışıp çabalayıp hakkını hakkıyla alamayan sizin gibi insanları gördükçe içimden çabalamak da gelmiyor, yalana gerek yok biraz da öylesi işime geliyor. Seçimden sonra da ülkede bir şeyin değişeceğine dair umudum yok, günü gelince ben de anama babama bakar bu dünyadan yolcu ederim, sonra da kalanlarla hayatta kalıp ölmeyi beklerim diye düşünüyorum.
Kendim için başka gelecek göremiyorum, şu ekonomik ortamda evlenip barklanmak hiç mantıklı gelmiyor, evlensem çocuk yapmak mantıklı gelmiyor, yazık günah o sabiye, boşu boşuna karanlık bir geleceğe çocuk atmaya da gerek yok. Benim bu yaşlarımda zaten kimse kimsenin kara kaşı kara gözü için evlenmez de, kariyer yok bir şey yok, hoş kaşım gözüm de o kadar güzel değil ama benim de pek evlenmeye niyetim yok zaten. En azından mutluyum, huzurluyum, iş hayatının hengâmesinden, stresinden uzağım, kendi yağımda kendi kendime kavruluyorum, belki biraz daha Rusçamı ilerletebilirsem yeter, dil çok zor olduğu için ben bu bölümü bitiremem, bitirsem ne olacak zaten, sene kaybetmesem bile yaş olacak 34, o yaştan sonra simultane tercüman olacak değilim ya, ne öğrenirsem kârdır gözüyle bakıyorum...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X