Şimdi Ara

İTÜ ÇAP TAVSİYESİ-SADECE İTÜLÜLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
2
Favori
10.999
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, ben su an İTÜ endüstri müh %100 ingilizce bölümünde 1. sınıf öğrencisiyim. Hazırlığı atlayıp hemen başladım ve ilk yarıyıl sonunda 3.74 ortalamam var, MAT 261E Lineer Cebir CB maalesef. Bu nottan dolayıda ÇAP yapmayı düşünüyorum. Ne ile yapabilirim? Aklımda İşletme Müh var çok mu gereksiz?

    Tavsiye ve görüşlerinizi bekliyorum.....



  • Merhaba, öncelikle şunu belirteyim, ortalaman güzel. MAT261E yaz da dahil 3 dönem açılan bir ders, tekrar alabilirsin, kolay ders çünkü. En kötü yazın tekrar alırsın istersen; ama ortalaman iyi olduğu için çok da baltalamıyor. Bunlar dışında ortalaman iyi olmasına rağmen şöyle bir sıkıntı var. İşletme veya Endüstri çapı için koca fakülteden 1 kişi hak kazanıyor. Yani İşletme fakültesindeki endüstri+işletme müh+ekonomi öğrencilerinden en iyi ortalamaya sahip ve çapa başvuran 2 öğrenci kazanıyor. Biri endüstri, diğeri işletme. O yüzden çap istersen ortalamanı pek savsaklamaman lazım, çünkü senin gibi hedefi olanlar var. Bir tanıdığım 2 sene önce, endüstriden işletmeye çap yapmaya başlamıştı. Ortalaması 3.9 küsür bir şeydi, öyle biri başvururken sen hak kazanamıyorsun haliyle.

    Çok gerekli mi dersen, aşırı gerekli değil; ama yapıladabilir. Endüstri üretime, işletme daha çok finans alanına yönelikken hemen hemen yakın işlerde çalışıyorlar. Ha şöyle bir rahatlığı var. Sonuçta aynı fakülte, ayazağa gibi gel git durumu yok. Ayrıca kredisi de az, 36 kredi. İki bölüm de pek kasmayan bölümler. Hani yaparsan sana çok külfet olacağını zannetmiyorum. Atıyorum bir EHB okuyup bilgisayarla çap yapmaya benzemez, onda biraz kan alırlar.

    Sana tavsiyem, bence yap; ama kendini de çok kaptırma. Hani bölümden elbet senden yüksek ortalamalı biri çıkıp senin yaptığını yapabilir, o kadar da problem edilecek bir durum yok. Yaz okulu hiç düşünmüyorsan önümüzdeki döneme sıkıştır MAT261E'yi, yoksa yazın al. Genel olarak da biraz şanslısın, BIL104E gibi bir ders 3. dönemde alacaksın, çapa engel olmayacak. Ayrıca üstten ders çekmek aşırı mantıklı değil. Ha dilersen Türkçe, ATA, Sanat felan alınabilir; ama genelde alttaki BB-CB türü notları temizlemek daha çok etkiler ortalamayı. İkinci dönemde de çabanı göster, böyle bir dönem parlayıp 2. dönem yamulanlar çok oluyor. Özellikle MAT104E'yi iyi takip et, ders biraz yabancı gelebilir, iyi takip et ki 5 kredi AA gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 6 Ocak 2015; 11:40:17 >




  • İşletme mühendisliği öğrencisi olarak işletmeden endüstriye veya endüstriden işletmeye çap yapmanın saçma olacağını düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D.Howard_12 -- 7 Ocak 2015; 12:08:58 >
  • Çok teşekkürler. işletme müh ile çap yapmak için sadece 1 kişilik kontenjan mı var yoksa çap yapmak için mi o kısmı anlayamadım. Ayrıca Neyle çap yapmak daha mantıklı olabilir hem gerçek bi mühendislik kimliği istiyorsam hemde daha az cefa istiyorsam?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cako96

    Çok teşekkürler. işletme müh ile çap yapmak için sadece 1 kişilik kontenjan mı var yoksa çap yapmak için mi o kısmı anlayamadım. Ayrıca Neyle çap yapmak daha mantıklı olabilir hem gerçek bi mühendislik kimliği istiyorsam hemde daha az cefa istiyorsam?

    Ya şöyle söyleyim. İTÜ'de Endüstri ve İşletme mühendislikleri rahat olduğu için genellikle çap yapılmak istenen bölümler oluyor. Adamlar da şöyle bir önlem almış. Her fakülteden 1 kişi Endüstri, 1 kişi İşletme çapı yapabilir diye. Bu kendi fakülteniz için de geçerli. İşletme'den 1 kişi Endüstri çapı yapar, Endüstri'den yani sizden 1 kişi İşletme çapı yapabilir. Diğer çaplar için böyle bir fakülte sınırı yok. Sadece total kontenjan sınırı var.

    Şöyle örnek vereyim. Sen çapa başvurduğunda ortalaman 3.70 olsun. Senin üstünde endüstriden 3.80'lik adam var. O adam işletme çapına başvurursa o hak kazanır. Fakat sen bu ortalamayla çap yapamamana rağmen, madende 3.30 ortalamayla işletmeye çap yapan biri olabilir, çünkü kendi fakültesinde yüksek ortalamaya sahip gibi düşün.

    Bunlar dışında anadalı Endüstri Mühendisliği olan birine, İşletme'den başka çap felan önermem ben. Ayazağa'dan, Gümüşsuyu'ndan bir bölüm seçeyim desen, zorluk olarak anadalın önüne geçer net şekilde, ortak dersin de az olur, zorlar. Ha İşletme çapı niye yapabilirsin, 36 kredi ve çap için ideal bir sayı. Bölüm olarak da kasmaz. Hem de aynı fakülteden ders alacaksın. Ha tabii ister istemez Endüstrideyken 18-20 kredi alıyorken, çap yapınca ister istemez şişip 23-24 kredi olabilir, bu da seni yoğun bir işe sokabilir. Yine de sen bilirsin.

    Benim sana tavsiyem böyle devam et. Ortalamanı daha da yükseltmeye çalış, düşük bulduğun dersleri tekrar al, çünkü rakiplerin var. İşletme çapına başvur sadece; ama gelmezse hiç sıkma canını, ortalaman yanına kâr kalır. Çaptan dolayı okulun uzasa bile hazırlığı atlamışsın anladığım kadarıyla, o yüzden pek kaybın yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 7 Ocak 2015; 20:42:05 >




  • Öncelikle @barman adlı arkadaşın düşüncelerine katılıyorum ancak endüstüri ve işletme ne kadar ayrık bölümler yada ekstra 30 civarı krediyi almaya değecek mi bunu sorgulamak önemli,hani desen ki makine müh,inşaat müh,elektrik müh. benzeri programlarda okusan işletme çapı bir çok kişiye cazip geliyor ki haklı bir cazibesi var.Çünkü öğrendikleri bilimin yanında yönetim,yöneticilik alanında hem becerisini kazanarak hemde lisans diploması alarak kendi alanlarında yöneticilik yapma düşüncesindeler bir çoğu.senin bölümün zaten işletmeyle pek ayrık olan bir bölüm olmadığı için pek mantıklı görmüyorum çap yapmayı.Tabii bu değerlendirmeyi bölüm derslerinin zorluğu hakkında bilgim olmadan yaptım,eğer işletme bölüm dersleri çok zorlamıyorsa yinede de tercih edilebilir.
    Eğer ÇAP yapma yönünde karar alırsan da şunu unutmamalısın ki ikinci dönem dersleri ilk dönemkilere göre çok daha zorlayıcı,birçok ilk dönem dersleri gibi,lise bilgilerinin tekrarı yada devamı değiller,dersleri baştan sıkı tutmalısın.Sıkı tutmaktan kastım günlük düzenli olarak çalışmak değil,onun yerine,neye ne zaman ne kadar çalışarak aa getirebileceğini tartmak ve ona göre çalışmak.Sana bir ÇAP öğrencisi olarak tavsiyem tamamen derslere ve notlara odaklı olarak lisans hayatını geçirme.İTU zaten öğrenciler arasında sosyal ilişkilerin pek gelişmediği yada az olduğu bir okul,kendini derslere vurmak,tamamen odaklamak yerine sosyal çevreni geliştirmek,sosyalleşmek te pek önemli lisans hayatında.Başarılar...




  • Ben de Fermi'ye katılıyorum.Endüstri veya işletme çap bile yapsan sana bence çok bir şey katmayacaktır.Dersin ki adı çap olsun çok da uğraşmayayım o zaman tavsiye ederim endüstriden işletmeyi ama gerçek anlamda çift bölüm istiyor ise daha teknik bir mühendislikte yapmanı tavsiye ediyorum.
  • Hocam ben Kontrol ve otomasyondayım, kontrol ve elektronik çap yapmam için gereken kriterler neler?
  • endüstri üzerine bilgisayar veya makina mühendisliği çapı çok güzel olur. ama bu 2 bölüm endüstri gibi boş beleş kolay mühendislik bölümleri olmadığından çok kastırır.

    kontrol otomasyondaki arkadaş için ise diyeceğim kontrol otomasyonu bırak direk bilgisayara yatay geçiş yap. ele ile çap yapmak zordur, ele bölümünün öğrenci kalitesi kontrol bölümü ile kıyaslanamaz bile, çok çalışman gerekir. kontrol mühendisliği bölümünde yan gelip yatarak AA BA almak gayet mümkündür.

    zaten çıkınca %97 yazılım işi yapacaksın bari düzgünce, adam gibi bilgisayar bölümü oku.

    sonra bunun külfetini ilerde çalışacağın şirketteki bilgisayar mühendisliği okumuş insanlara çektirtme, bir de senin yazdığın kodu düzeltmekle uğraşmasınlar. yemin ediyorum bıktım artık, şu bilg. bölümü dışındaki insanların yazdıkları mal mal kodları okumaktan.




  • sadece itülüler demişsin ama ben de cevap vermek istedim (bende ie okuyorum) bence okulunuzda yapılabiliyorsan bilgisayar ile çap yap ie nin en fazla para kazandığı yönlerden biri bu zor olduğu için kimse yazılıma bulaşmıyor
  • merhaba ben de İTÜde elektrik mühendisliği öğrencisiyim ve kontrol-otomasyon ile çap yapmak istiyorum. aslında ne kadar mantıklı bir karar bilemem ama bir mühendis olarak bu işin yazılım kısmını da el atmam gerektiğini düşünüyorum.kontrol bölümünü biraz araştırınca bu bölümün elektrik-elektroniğin daha bilgisayar tabanlı kısmı olduğu fikrine kapıldım. bu düşüncelerim belki yanlıştır bu yüzden yapacağım bu tercihin ne kadar doğru olup olmadığını merak ediyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: leopolidas

    endüstri üzerine bilgisayar veya makina mühendisliği çapı çok güzel olur. ama bu 2 bölüm endüstri gibi boş beleş kolay mühendislik bölümleri olmadığından çok kastırır.

    kontrol otomasyondaki arkadaş için ise diyeceğim kontrol otomasyonu bırak direk bilgisayara yatay geçiş yap. ele ile çap yapmak zordur, ele bölümünün öğrenci kalitesi kontrol bölümü ile kıyaslanamaz bile, çok çalışman gerekir. kontrol mühendisliği bölümünde yan gelip yatarak AA BA almak gayet mümkündür.

    zaten çıkınca %97 yazılım işi yapacaksın bari düzgünce, adam gibi bilgisayar bölümü oku.

    sonra bunun külfetini ilerde çalışacağın şirketteki bilgisayar mühendisliği okumuş insanlara çektirtme, bir de senin yazdığın kodu düzeltmekle uğraşmasınlar. yemin ediyorum bıktım artık, şu bilg. bölümü dışındaki insanların yazdıkları mal mal kodları okumaktan.
    bazı bölümlere sadece bazı fakültedeki öğrencilere özel kontenjanı var mı?

    http://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/BB.html

    EE fakültesinde okuyanlar için özel kontenjan var mı bilgisayar mühendisliğine geçişte?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: leopolidas

    endüstri üzerine bilgisayar veya makina mühendisliği çapı çok güzel olur. ama bu 2 bölüm endüstri gibi boş beleş kolay mühendislik bölümleri olmadığından çok kastırır.

    kontrol otomasyondaki arkadaş için ise diyeceğim kontrol otomasyonu bırak direk bilgisayara yatay geçiş yap. ele ile çap yapmak zordur, ele bölümünün öğrenci kalitesi kontrol bölümü ile kıyaslanamaz bile, çok çalışman gerekir. kontrol mühendisliği bölümünde yan gelip yatarak AA BA almak gayet mümkündür.

    zaten çıkınca %97 yazılım işi yapacaksın bari düzgünce, adam gibi bilgisayar bölümü oku.

    sonra bunun külfetini ilerde çalışacağın şirketteki bilgisayar mühendisliği okumuş insanlara çektirtme, bir de senin yazdığın kodu düzeltmekle uğraşmasınlar. yemin ediyorum bıktım artık, şu bilg. bölümü dışındaki insanların yazdıkları mal mal kodları okumaktan.
    http://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/BB.html

    elektrik müh.den bilgisayara geçmek kolay mı? dersler kolay geçilir mi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dh2dhy2

    bazı bölümlere sadece bazı fakültedeki öğrencilere özel kontenjanı var mı?

    http://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/BB.html

    EE fakültesinde okuyanlar için özel kontenjan var mı bilgisayar mühendisliğine geçişte?

    Alıntıları Göster
    eskiden bilgisayar elektrik-elektronik fakültesine bağlıydı sonra ayrı fakültesi oldu.

    eskiden 5. yy da bile yatay geçiş veya çap oluyordu.

    yeni durumu bilemeyeceğim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dh2dhy2

    http://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/BB.html

    elektrik müh.den bilgisayara geçmek kolay mı? dersler kolay geçilir mi?

    Alıntıları Göster
    geçmekten kastınız yatay geçiş ise bildiğim kadarıyla en yüksek puanı isteyen bölüm zaten bilg. mühendisliği. iş yurt dışı akademik vs her anlamda çok iyi bölüm.

    geçtikten sonra da elektrik bölümüne oranla en az 5-6 kat daha zordur diyebilirim. hem öğrenci kalitesi daha iyi, hem de hocalar baya zorluyor, not kırıyor vs. her ödevden belli puan üstünde alamazsan midterme finale sokmuyorlar direk VF geliyor vs. çok kuralları var. ama bitirince iyi yerlere geliyorsun.

    çap için ise 2. bölüm olacaktır muhtemelen size. 2. bölüm olarak okumak çok zor. yani bazı derslerden ilk alışta kalma ihtimaliniz çok yüksek. bir de elektrikte yan gel yat modunda iyi notlar alırken, bilg. mühendisliği yan gel yat olayının itü de hiç olmayacak iki bölümünden biri (diğeri makina müh ama makina hocaları yine iyi yazdırıyor çalışacak yer oluyor vs.). bence direk geçin çok kasmayın. hem okulu yaşayın hem de öğrenin. benim zamanımda kafe bile yoktu okulda asosyal geçti üni ortamı. gerçi şimdiki zamanda da öğrenci başarısı çok düşmüş birkaç hocamı gördüm yakındılar hepsi eski öğrenciler iyiydi fln diye. belki bu durumu kendi yararına kullanırsın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lallala

    merhaba ben de İTÜde elektrik mühendisliği öğrencisiyim ve kontrol-otomasyon ile çap yapmak istiyorum. aslında ne kadar mantıklı bir karar bilemem ama bir mühendis olarak bu işin yazılım kısmını da el atmam gerektiğini düşünüyorum.kontrol bölümünü biraz araştırınca bu bölümün elektrik-elektroniğin daha bilgisayar tabanlı kısmı olduğu fikrine kapıldım. bu düşüncelerim belki yanlıştır bu yüzden yapacağım bu tercihin ne kadar doğru olup olmadığını merak ediyorum.
    düşüncen genel olarak yanlış. kontrolcülerden iyi yazılımcı olmuyor. ileride bitirip işe girince ordaki bilg. mühendislerine göbekten bağlı olacaksın. onlar iyi insansa öğrenirsin yoksa çok zorlanırsın. yazılımı öğrenmek için sanki elektrik ve kontrolün yanına 3. bir bölüm okurmuş gibi çalışman lazım.

    imkan varsa direk bilg yatay geç onu oku. kontrol zaten tırt bölüm. ya makina ile çap yapman lazım ya da bilg ile. tek başına çok yetersiz bir bölüm. ama işte itü vs diye ilerde iş bulabiliyorsun. gerçi iş yerleri buna da uyandı aslında. artık yazılımcı olarak kontrolcü almıyorlar direk bilg veya mat. müh mezunu alıyorlar itüden. elektronik ve haberleşme okuyanlar da networkçü fln oluyor.

    ama bu durum umudunu kırmasın. kendini geliştirip de çok iyi bir yazılımcı olabilirsin, ama bilg. mühendisliğinde cidden sistematik öğretiyorlar ve en azından ne yapacağını biliyorsun karşına bilmediğin bir yazılım dili veya programlama metodu çıkınca.




  • hocam endüstri mühendisliği anadalı ile bilgisayar çapı yapmak zor mudur? sürecin zorluğunu değil çap hakkını kazanmak zor mudur diye soruyorum. teşekkürler..

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.