Şimdi Ara

İslam Öncesi ve Sonrası Dönemde Kadınların Durumu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Evet yermuk savaşına da katılmış. Hatta savaşın gidişatını değiştirmiş bir kadın. Yermukta öldüğüne dair bir bilgi görmedim yalnız.

    Cahiliye kadınları çok acayip gerçekten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Evet yermuk savaşına da katılmış. Hatta savaşın gidişatını değiştirmiş bir kadın. Yermukta öldüğüne dair bir bilgi görmedim yalnız.

    Cahiliye kadınları çok acayip gerçekten.
    Emin ol Arap toplumumun cahilliye dönemi ve İslam sonrası hemen hemen hiçbir farkı yoktu. Ben bir acayipliğini göremiyorum. Bunlar kabile savaşı vermiş kişiler. Hatta bunlar üstüne şu an konuşmamız bile vakit kaybı olarak geliyor bana. Bundan 1400 yıl önce yaşamış sıradan biri bunlar. Muhammed gibi bir sürü sahte peygamber vardı o coğrafyada. Muhammed başarılı oldu, onun dini yayıldı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-596C9B846 -- 16 Temmuz 2020; 23:52:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elbette cahiliye sonrası (erken dönem) ile öncesi arasında çok bir fark yok. Bir toplumun geleneklerini tek bir kitapla bir anda şak değiştiremezsin. İslam'ın etkisini görmek istiyorsan sürece bakmalısın. Süreç içerisinde, İslam kültürü hakim oldukça kadının rolü nasıl değişmiş. Dikkat çekmeye çalıştığımız nokta zaten bu.
    Ve bu bence çok önemli bir konu. Özellikle cahiliye dönemine sürekli çamur atan ve kadını güya özgürleştirdik diyen İslamcılar için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 17 Temmuz 2020; 0:59:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hakiki Osmanlı Torunu kullanıcısına yanıt
    Özellikle Ömer halifeliği döneminde çok uğraşmıştır bu eski cahiliye adetleri ile.
    Mesela kadının biri kölesi ile ilişkiye girer. Bunu da kurandaki elinizin altındakiler ile cinsel ilişkiye girebilirsiniz ayetine dayandırır.
    Ömer buna şiddetle karşı çıkıp yasaklar. Bunun cahiliye adeti olduğunu ve bu ayetin sadece erkeklerle alaki olduğunu söyleyip, kadını cezalandırır.
    Bu hadiseden anladığımız demek ki kadınların cahiliye döneminde cinsel olarak bir özgürlüğü söz konusuymuş.
    Zaten Ömer günümüzün IŞİD zihniyeti ile paralel bir kafa yapısına sahip.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Evet Börte'den bahsediyorum. Cuci Cengiz ölmeden önce ölüyor bildiğim kadarıyla dolayısıyla Han olma şansı yok. Tabi burada öldürülme ihtimali de mevcut. Diğer kardeşleri gibi muamele görmediği de açık, ismi dahi konuk anlamına geliyor. Soyundan gelenler neden Büyük Moğol Hanı olmadı dersek herkesçe bilinen Türk hanedan hukuku yürürlükte olduğundan olamıyorlar. Avrupa hanedan hukuku gibi büyük erkek evladın oğlu amcasından yukarıda değil varislikte, kurultay devreye giriyor. Fakat Büyük Han olmadılarsa da Cuci'den gelen soy da Cengiz soyu sayıldı ve bu soydan gelenler müstakil Türk-Moğol devletlerinde Han unvanı aldılar. Biliyorsunuz Orta ve Batı Asya'da Hakan olmanın mutlak şartı Cengiz sülalesinden gelmekti, Cuci'nin soyu bu konuda diğer kardeşlerden ayrı görülmedi, bu hanlıklar hiçbir şekilde gayrimeşru veya statü olarak aşağıda görülmedi. Yani bana kalırsa her şeye rağmen bilindik Türk töresine hayli ters bir olay yaşanmış ve buna rağmen kadın da oğlu da statülerini korumuş dersek yanlış olmaz.

    Börte meselesine gelirsek Han'ların ve Hakan'ların kudreti ve saygınlığı savaşta gösterdikleri kahramanlığa, devleti idare becerilerine, menkıbeleşen erdemlerine (bir araba laf daha eklenir elbette) ve bir de şüphesiz ki töreye bağlı. Hakan'ın bizzat kendisi töre koyucu elbette olabilir fakat yine de Hakan'ın da aynı töreye bağlı bir toplumda yetiştiğini unutmamak gerek. Cengiz bulunduğu toplumun töresinden, ahlak anlayışından kopuk değildi. Töreye ne denli ters karar alırsa alsın (ki bence mesele burada, Moğollar bu kaçırılan kadın ve doğurduğu evlat meselesini muasır Türkler kadar ciddiye almamış) Börte'yle evli kalmak istiyor dahi olsa Cuci ve onun soyuna gösterdiği müsamaha ya kendini Cuci'nin kendi öz evladı olduğuna inandırdığından ileri geliyor ya da bunu benim dediğim boyutta mesele ettirecek kadar ciddi bir töre yok ortada diye düşünüyorum.




  • İslam sadece arap yarım adasındaki kadınları alt seviden alıp biraz yukarı çıkarmıştır. Onun dışında hiçbir ülke kadınını bir seviyeye getirmemiş daha çok alta çekmiştir. Örnek olarak bakarsak islam önceki Türk devletlerinde kadının toplumdaki ve yönetimdeki yeri ve islam sonrası Türk kadınının toplumda ve yönetimdeki yeri.

    Atatürk cumhuriyeti ile Türk kadını hak ettiği değeri geri kazanmıştı fakat artık tekrardan cumhuriyet öncesine doğru gidiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Elbette cahiliye sonrası (erken dönem) ile öncesi arasında çok bir fark yok. Bir toplumun geleneklerini tek bir kitapla bir anda şak değiştiremezsin. İslam'ın etkisini görmek istiyorsan sürece bakmalısın. Süreç içerisinde, İslam kültürü hakim oldukça kadının rolü nasıl değişmiş. Dikkat çekmeye çalıştığımız nokta zaten bu.
    Ve bu bence çok önemli bir konu. Özellikle cahiliye dönemine sürekli çamur atan ve kadını güya özgürleştirdik diyen İslamcılar için.
    Hind bint Utbe’nin savaşmasını, ordu toplamadını ben de cahiliyye adetlerine bağlıyorum dediğin gbi. İslam’a göre kadının yeri savaş değil. Gerçi Aişe ordu yönetiyor ama o peygamberin karısı.

    Kız çocuklarına gömme meselesi doğru mudur bilmiyorum. İslam öncesi Araplarda yazılı kültür yok. Sadece muallaka şiirleri var. İslam kaynaklarını güvenilir buluyorsak doğru kabul etmek zorundayız. Zaten Muhammed bunu uydursaydı hem müşrikler hem Müslümanlar Kuran ayetlerinde geçen kız çocuğu gömme meselesinin olmadığını, uydurduğunu söylerdiler. Hatta Hind bint Utbe Muhammed’e itiat ederken Muhammed’in çocuklarını öldürmeyeceksin dediği, Utbe’nin de Bedirde hepsini öldürdün zaten dediği geçer. Hristiyanlık öncesi Grek-Roma toplumu da ilk kız çocuğu haricinde sonradan doğan kız çocuklarını öldürür veya satardı. Bu tür adetler muhtemelen çoğu kültürde vardı. Çünkü, eski toplumlar insan kurban etmezseler kızgın tanrıların çok büyük felaket doğuracaklarına inanırdı. Yoksulluk, kadınların savaşta esir düşme riski gibi faktörlerde bu tür adetler üzerinde etkili olmuştu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-596C9B846 -- 17 Temmuz 2020; 9:18:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • storm350 S kullanıcısına yanıt
    Arap yarımadasında kadına bir değer falan katmamıştır. Bu bir uydurmadır
    Islam'dan önce kadınlar ticaret yapabiyordu (Hatice)
    Nebatilerde kadınlar hemen hemen erkeklerle aynı statudeydi.
    Kabe deki putlar ve genel Arap tanrıları kadındı.
    Arapların geneli roma hakimiyeti altında olduğu için roma hukuku gecerliydi.
    İslamcıların anlattığı tek şey kızların diri gömülmesi ki bu sadede istisnadır. Bir Arap geleneği değildir.
    Diğer husus kadınlarla sınırsız evlenme hakkının kaldırılmasıdır. Ki bunun doğruluğu tartışılır fakat sınırsız cariye ile evlenmeden birlikte olmak islam'da var olan bir şeydir.

    Böyle böyle gider.
    İslamın kadına kattığı tek artı değer varsa o da anne olarak görmesi ve devamlı doğurması üzerinedir ki bu zaten insanlıktan beri var olan bir durum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İslam'ın onlarca çelişkisinden bir diğeridir.

    Ticaret ile uğraşan ve kendinden küçük biriyle evlenen muhammed'in eşi cahiliye dönemi kadınlarından.

    Ama cahiliye dönemi sona erdikten sonra kadınların ev den başka alanları yok değiş ticaret yapıp kendinden küçük biriyle evlilik yapmak

    En çok da tam zıttı olan durumu ısrarla söyleyip vurgulamaları çok enterasan.Resmen inananları ile alay ediliyor gibi geliyor bana.Hele bir kadının oturup bunları sağlıklı bir şekilde düşünememesi ciddi sorunların işareti benim görüşüm.
  • Cahiliye döneminde kızların diri diri gömülmesi de diğer komik iddia.Gömülüyorlar ise islam gelene kadar kadın nesli devam etti ?? kız çocukları gömülüyor ise o kadar yetişkin kadın ve muhammed'in 4 eşi nasıl hayatta kalabildiler ??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redbul_540 -- 19 Temmuz 2020; 3:13:20 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.