Şimdi Ara

İslam öncesi Türk tarihi fazlasıyla abartılmıyor mu? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
126
Cevap
4
Favori
4.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Senin o gereksiz abartı dediğin adamlar İskitler ve Cengiz'in Türk-Moğol imparatorluğunu da sayarsan yaklaşık 3000 sene boyunca Kore'den Ukrayna'ya kadar hakim olmuş ve dünya tarihine yön vermiştir. Dünyada tarihinden Türkleri ve bozkır halklarını çıkarırsan ortada tarih kalmıyor be neden bahsediyorsun sen ?
    Avrupa'yı Avrupa yapan kavimlerin Kafkasya taraflarından çıkıp şimdiki bölgelerine gelmesini sağlayan, sürekli olarak Avrupa'yı sıkıştırıp ilerlemek zorunda bırakan, bilinen dünyanın neredeyse yarısına hakim olan muazzam bir kültürden bahsederken önce bir durup düşün ben neden bahsediyorum diye.
    Osmanlı bir dünya imparatorluğudur evet doğru. Fakat Osmanlı'yı Osmanlı yapan da Türk imparatorluğu olmasıdır.
  • sadece Emir Timurlenk, Osmanlı geçmişine denk gelir :)
    sıfırdan, sadece birkaç yıl içinde elde ettiği başarıyı bir araştır.
    bilime, felsefeye, ilim'e ne kadar değer verdiğini de araştırabilirsin, ve timur satrancını da unutmamak gerek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KontDantes

Tamam bizim atalarımızdır sonuçta elbet hürmet duyulmalı. Ama tarafsız, objektif bir şekilde konuya bakalım, ben size soruyorum yani ahkam kestiğim yok, yalnızca buna Türk vatandaş değil de Dünya Vatandaşı olarak elinizden geldiğince tarafsız yaklaşmanızı bekliyorum.

Şimdi bize anlatıyorlar eski Türkler şöyleydi, eski Türkler böyleydi, Türk tarihi İslamdan önce daha güçlü ve daha iyiydi vs vs

Okulllarda gördüklerimizin bilimsel tarihten ziyade pragmatist ve hikayeci tarih karışımı bir tarih anlatıldığını düşünüyorum.

Yahu kurak ve çorak bozkır topraklarda at koşuşturmuşlar, komşuları hariç hiçbir dünya devleti onları niye iplesin? Romalılar niye boşuna Çorak toprakları almak istesin? Ben ortada büyük bir başarı göremiyorum? Kendi küçük krallıklarının kralıymışlar, dünyada pek söz sahibi değil. Hepsini geçtim, daha Çin ile bile baş edemiyorlarmış, siz neyin Kök Tengrisinden, küçünden bahsediyorsunuz? Bugün Türkçü kılığındaki bir takım Islam düşmanı, Osmanlı yı kötüleyip İslam öncesi Türk devletlerini yüceltme peşinde.

Ama ben hiçbirinde Osmanlı kadar dünyaya yeri gelmiş hakim olmuş büyük bir çınar devleti göremiyorum eski Türk Devletleri içerisinde?

Yav adamlar ms 700 lü bilmem kaçlı yıllarda anca yazılı eser vermeyi akıl etmişler. Bilmem kaç bin yıl önce, 4000 yıl geriden takip ederek dünyayı değiştirmişler heyt be!!!

Siz daha iyi bilirsiniz, İslam öncesi Türk devletlerinden birinin girdiği bir savaş varmış zamanının büyük devleti ile, bizim Türkler 15-000 mi 30-000 mi öyle bir sayıda girmişler, rakip 300 ile 3000 küsür arasında bir şey, sonuç olarak savaş sonucunda rakipte sağ kalan asker, bizdekilerden yüksekmiş. Yani ezici bir mağlubiyet.

Dediğim gibi burada ilmi bilgisi yüksek olanlar benden daha iyi bilir. Ben sokaktaki vatandaşım. İslam öncesi Türk tarihini BuBu kadar kin beslememin sebebi bize öğretilen gereksiz bilgiler. Kpss ye çalışalım diyoruz, efendim neymiş Eski Türklerde kurultay üyeleri şunlar şunlarmış. Eski Türklerde yerel hayat şöyleymiş, şöyle düğün yapılır şöyle kız istenirmiş. Vergi memurlarına Tudun denirmiş.

Ulan banane? Benim ne işime yarayacak türlü gereksiz bilgi? Bu saçmalıkları öğreneceğimize geniş anlatımlı bir dünya tarihi öğrenelim! Eskiden ben de vatan millet sakarya havasında milliyetçi idim. Çünkü bilgisizdim ve beynimi yıkıyorlardı, hür iradem yoktu. Insan aklını kullanmaya başladıkça bunların ne denli gereksiz saçmalıklar olduğunu görüyor

Sanırsın dünyaya hükmetmiş büyük cihan devletleri! Daha yanındaki Sasanilerle, Çinlilerle, Moğollarla baş edememiş adamların hayatlarını abartılı bir şekilde yanlı olarak öğreniyoruz, ne mutlu! Atilla Han, Mete Han... daha?

Türk, İslamla birlikte ruh kazanmıştır. Islamdan önce de Türkler vardıcılar, acaba Türkler hiç İslama geçmeseydi, şuan Moğollardan farkımız olur muydu yoksa Çinlilere karışıp gider miydik?

Çin deyince aklıma geldi anasını satayım kendi tarihimiz dediğimiz bilgileri bile ebedi düşmanlarımızın kaynaklarından öğreniyoruz, bir Göktürk anıtları var, asırlarca yıllık geç kalınmış bir eser sonunda vermişler, sanırsın dünya harikası!

"Türklük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ise ceset olur!"

Daha detaylı cevap vereyim, Tarihçi kardeşim vermiş fakat benim de ilave edeceğim yerler var.

Şimdi bize anlatıyorlar eski Türkler şöyleydi, eski Türkler böyleydi, Türk tarihi İslamdan önce daha güçlü ve daha iyiydi vs vs Okulllarda gördüklerimizin bilimsel tarihten ziyade pragmatist ve hikayeci tarih karışımı bir tarih anlatıldığını düşünüyorum.

Güzel kardeşim asıl hikayeci tarih anlatımını yani batı tarzı tarihçiliği yani Amerikan tarzı tarihçiliği artık Osmanlı tarihi üzerinde yapılıyor. 3-5 adam gibi tarihçi dışında piyasaya çıkıp tarih anlatan heriflerin hangisi elinde belgeyle, arşiv kayıtlarıyla çıkıp anlatıyor ? Fakat İslamiyet öncesi Türk tarihi tamamen belge ile yazılmıştır çünkü başka türlü o tarihi yazma şansın yok. Genellikle de Çin kaynaklarından birebir o gün yazılmış raporlar üzerinden yapılır bu tarihçilik. Eğer senin dediğin gibi olsaydı bugün Türkçü bir devlet olurduk, Türkiye'de Türk yoktur kafasında insanlar yetişmezdi.

Yahu kurak ve çorak bozkır topraklarda at koşuşturmuşlar, komşuları hariç hiçbir dünya devleti onları niye iplesin? Romalılar niye boşuna Çorak toprakları almak istesin? Ben ortada büyük bir başarı göremiyorum? Kendi küçük krallıklarının kralıymışlar, dünyada pek söz sahibi değil. Hepsini geçtim, daha Çin ile bile baş edemiyorlarmış, siz neyin Kök Tengrisinden, küçünden bahsediyorsunuz? Bugün Türkçü kılığındaki bir takım Islam düşmanı, Osmanlı yı kötüleyip İslam öncesi Türk devletlerini yüceltme peşinde.

Ama ben hiçbirinde Osmanlı kadar dünyaya yeri gelmiş hakim olmuş büyük bir çınar devleti göremiyorum eski Türk Devletleri içerisinde?

Senin göremiyor olman orada olmadığını göstermez. Roma neden bozkıra gelsin akıl var mantık var.. Adam zaten yerleşik ve verimli bir bölgede yaşıyor, bozkıra gelip ne yapacak barınamaz, soğuğundan yaşayamaz, tarım yapamaz, insanını besleyemez birşey yapamaz ne işi var orada ?
    İplemiyor dediğin Roma imparatorluğunun son zamanlarında yani Batı Hun dönemine ait Venedik arşivlerinde onlarca yüzlerce kayıt var. Anlayışında o olmadığı için Doğu Roma'yı fethetmek yerine öyle bir vergiye bağlıyor ki devlet vergiyi yani haracı ödeyebilmek için halkından zorla ek vergiler ile para almak zorunda kalıyor. Zaten o zamanların 2 büyük süper devleti var yerleşik olarak Roma ve Çin. Çin ise sürekli olarak bozkır süvarisi ile yani Türkler ile boğuşmaktan ve kendi iç mücadelelerinden başka bir iş yapamıyor. Fakat ne var biliyor musun ? Arada kalan bütün yerler yani Çin denizinden Ukrayna'ya kadar olan bölge Türklerin elinde yani öyle küçük krallık dediğin şey dünyanın geri kalan kısmı..

Yav adamlar ms 700 lü bilmem kaçlı yıllarda anca yazılı eser vermeyi akıl etmişler. Bilmem kaç bin yıl önce, 4000 yıl geriden takip ederek dünyayı değiştirmişler heyt be!!!

Canım kardeşim, bozkırda sürekli olarak at sırtında olan adam, sürekli olarak baskın yeme ve baskın verme ihtimali altında yaşayan adam nereye hangi yazılı eseri bırakacak ? Kültür farkıdır bu, biri diğerinden üstün demek değildir. Bize ait sözel, ahlaki, toplumsal kurallar ve kültür de batıda yoktur. Ayrıca bunu sürekli at sırtında hareket eden adamdan beklemek inanılmaz bir mantık hatasıdır.
    Bütün bunları geçersek bu adamların barbar, hiçbirşeyden haberi olmadığı falan anlamına gelmiyor tabiki. Asya taş yazıtları kaynıyor. Dünyanın en zengin kaya yazıtları Tamgalı Say Türklerin eseridir ve o dediğin tarihlerden binlerce sene öncesine gider. Somuttan soyuta geçiş kavramını dahi görebiliyorsun. Devamında ise en basitinden İncil'in bile çok erken tarihlerinde Türkçe'ye tercüme edildiğini ve kitap olarak yazıldığını biliyoruz elimizde olmasa da.

Siz daha iyi bilirsiniz, İslam öncesi Türk devletlerinden birinin girdiği bir savaş varmış zamanının büyük devleti ile, bizim Türkler 15-000 mi 30-000 mi öyle bir sayıda girmişler, rakip 300 ile 3000 küsür arasında bir şey, sonuç olarak savaş sonucunda rakipte sağ kalan asker, bizdekilerden yüksekmiş. Yani ezici bir mağlubiyet.

Evet şu yazdıklarına bakarsak ben, biz daha iyi biliyoruz ve öyle bir savaş yok kaldı ki hangi savaş olduğunu dahi yazmamışsın yani tamamen kaba taraflarından uydurma şeyler.
    Bak ben sana daha güzelini söyleyeyim. Çin sırf Türklerden at çalabilmek için onbinlerce adamını telef etmiştir. Yaklaşık 30.000 civarında adamını ve atını feda etmeye kalkmış ve karşılığında sadece birkaç yüz at alabilmiş ki hiçbir işe de yaramamıştır. Sonuç ? Tamamen kesin bir Çin mağlubiyeti ve ağır vergiye mahkum olmuş bir Çin devleti.

Dediğim gibi burada ilmi bilgisi yüksek olanlar benden daha iyi bilir. Ben sokaktaki vatandaşım. İslam öncesi Türk tarihini BuBu kadar kin beslememin sebebi bize öğretilen gereksiz bilgiler. Kpss ye çalışalım diyoruz, efendim neymiş Eski Türklerde kurultay üyeleri şunlar şunlarmış. Eski Türklerde yerel hayat şöyleymiş, şöyle düğün yapılır şöyle kız istenirmiş. Vergi memurlarına Tudun denirmiş.
    Ulan banane? Benim ne işime yarayacak türlü gereksiz bilgi? Bu saçmalıkları öğreneceğimize geniş anlatımlı bir dünya tarihi öğrenelim! Eskiden ben de vatan millet sakarya havasında milliyetçi idim. Çünkü bilgisizdim ve beynimi yıkıyorlardı, hür iradem yoktu. Insan aklını kullanmaya başladıkça bunların ne denli gereksiz saçmalıklar olduğunu görüyor

Tarih sadece savaş anlatmaz. Tarih sadece belirli bir konuyu anlatmaz, tarihin birçok alanı birçok konusu ve uzmanı vardır. Eğer o gereksiz bilgileri bilmiyor olsak geçmişte savaşlar dışında ne olmuş ne bitmiş, bu insan nasıl yaşamışlar nasıl bir toplumları vardı bilme şansın yok. Senin nasıl bir toplumda yaşadığını 500 sene sonra savaş tarihi dışında tarih yapan insanlar olmazsa kim nasıl öğrenebilecek biraz boynun üstündeki şeyi kullanmakta fayda var.

Sanırsın dünyaya hükmetmiş büyük cihan devletleri! Daha yanındaki Sasanilerle, Çinlilerle, Moğollarla baş edememiş adamların hayatlarını abartılı bir şekilde yanlı olarak öğreniyoruz, ne mutlu! Atilla Han, Mete Han... daha?

Dediğim gibi, dünyaya hükmetmiş hemde birkaç defa hükmetmiş bir devlet ve kültürden bahsediyorsun. Sasani dediğin yani Persler dediğin milleti veya Çin'i tamamen yenme ve ortadan kaldırma gibi bir şansın yok! Karşında binlerce yıldır orada sabit olarak oturan inanılmaz geniş coğrafya içinde kendinden kat kat büyük nüfusa karşı yapacağın şeyi zaten yapmış durumdalar. Çin'i ise devamlı olarak mağlup edip defalarca da çok ağır vergiye maruz bırakıyorsun daha ne yapman gerekiyor ? Göktürk zamanında senin vezirin seni uyarıyor bak haberin olsun biz kazanıyoruz sürekli, sen gaza gelip Çin'i fethetmek için hazırlıklar yapıyorsun ve bunu askeri olarak rahatlıkla yapabiliriz ama sakın ha fethetmek gibi bir işe bulaşma. Bizim vergimizi ve almamız gerekeni alıp çekilmemiz gerekiyor çünkü 1'e 100 hatta yer yer 1'e 1000 nüfus oranı ile yaşamak zorundayız diyor. Bilmem bu sana birşey ifade ediyor mu ? Sonra ne mi oldu ? Hem öncesinde hem sonrasında tarih boyunca birçok defa Türkler Çin'i çökme aşamasına getirecek kadar ağır vergiye mahkum etmiştir.

Türk, İslamla birlikte ruh kazanmıştır. Islamdan önce de Türkler vardıcılar, acaba Türkler hiç İslama geçmeseydi, şuan Moğollardan farkımız olur muydu yoksa Çinlilere karışıp gider miydik?

Sen kahin misin ?

• Ellerinize sağlık, sizi seviyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Isengardlı -- 21 Haziran 2015; 22:53:27 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu ülkücü gençlik yok mu. İslamiyete girmemiş Türkleri adamdan saymazlar, görmemezlikten gelip değer vermezler sonra da gelip milliyetçiyiz derler.

Gereken cevabı da Kraven ve Tarihçi vermiş sağolsunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 21 Haziran 2015; 22:56:22 >
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    quote:

Canım kardeşim, bozkırda sürekli olarak at sırtında olan adam, sürekli olarak baskın yeme ve baskın verme ihtimali altında yaşayan adam nereye hangi yazılı eseri bırakacak ? Kültür farkıdır bu, biri diğerinden üstün demek değildir. Bize ait sözel, ahlaki, toplumsal kurallar ve kültür de batıda yoktur. Ayrıca bunu sürekli at sırtında hareket eden adamdan beklemek inanılmaz bir mantık hatasıdır.
    Bütün bunları geçersek bu adamların barbar, hiçbirşeyden haberi olmadığı falan anlamına gelmiyor tabiki. Asya taş yazıtları kaynıyor. Dünyanın en zengin kaya yazıtları Tamgalı Say Türklerin eseridir ve o dediğin tarihlerden binlerce sene öncesine gider. Somuttan soyuta geçiş kavramını dahi görebiliyorsun. Devamında ise en basitinden İncil'in bile çok erken tarihlerinde Türkçe'ye tercüme edildiğini ve kitap olarak yazıldığını biliyoruz elimizde olmasa da.

Şu kısma bir dil bilimci olarak yorum getirmek istiyorum. Aslında yazıları okurken gözümden kaçmış. Yoksa daha önce yazdığım yoruma eklerdim. Türkler'in ilk verdikleri eserin 700'lü yıllarda olmasına maalesef imkan yok. :D Normalde Orhun Kitabelerinde kullanılan yazı dilinin bu denli gelişmesi için 7-10 asırdan fazla bir süreci geçmesi gerekiyor. Yani her dil bilimci ve edebiyatçı bilir ki Türkçe'nin yazı kökeni çok daha eskilere dayanır. Yoksa yazı dilinin bu kadar oturaklı ve güzel kullanılması mümkün değil. ;) Türkler daha önce eser vermişler ancak elimizde kanıt yok. Kanıt olmamasının en büyük nedeni de Cengiz Han'ın yağmalarından dolayı kaynaklandığı düşünülür.

Ekleme: Türkçe'nin yazı dili geçmişinin 10.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu düşünen bilim adamları da bulunuyor. Ancak kanıt yoksa her şey varsayımdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ithuriel -- 21 Haziran 2015; 23:09:12 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: AK KUZGUN

quote:

Uzun çaplı bir araştırma sonucu buldum rezil olduğumuz savaşı. Hatırladığımdan bile betermiş!

quote:

1. Sasani – Göktürk Savaşı (M.S. 588 – 589)

Bu savaş Türklerin tarihte aldığı en büyük savaş yenilgilerinden biridir. Savaş, Göktürkler’in Sasani İmparatorluğu’nun topraklarına girmesiyle başlamıştır. İpek Yolu’nda mutlak hakimiyet kurmak isteyen Türkler önce Kuzey Ceyhun topraklarını ele geçirir. Daha sonra Güney topraklarına saldırmaya başlarlar. Savaşta Baga Kağan, Bahram Çubin tarafından bir ok ile öldürülmüştür.

Sasani İmparatorluğu Askeri Gücü: 14.000 piyade

Göktürk Devleti Askeri Gücü: 300.000 (sınıfları bilinmiyor)

Sasani İmparatorluğu: 4.000 asker öldü.

Göktürk Devleti: 280.000 asker öldü.

Göktürkler savaşı kaybedip toprak kaybına uğramışlardır.

Doğrudur, yanlıştır herhangi bir akademik iddiam yok, dediğim gibi bilenler daha iyi bilir ben şuranın yalancısıyım http://www.navipedi.com/nasil-tarih/tarihte-yasanan-en-agir-savas-yenilgileri/

Bir de işimize gelen tarihe inanıp, işimize gelmeyen tarihe inanmamak durumu da var elbet. Sen bunu inkar edersin adamlar işine gelmeyeni inkar eder yürür gider durum.

Bir de şu ygs muhabbeti sanırsın teoga hazırlanıyormuşum gibi küçümsemeye çalışmalar Tamam yetişkin değiliz ama seçimlerde oy kullanan yaşa gelmişsek boşuna bu tür muhabbetlere gerek yok , ayrıca sanırım kpss ile ygs ye aynı zamanda girilebileceğini bilmeyen elemanlar var, hatta isteyen ygs den 2 sene önce bile girebilir. İlla Üniv mezunu şart değil. İşsizlik ama yine resmini çekip ss sini atıyorum

http://i.hizliresim.com/rQz6nN.jpg
    http://i.hizliresim.com/qYOjL5.jpg

@Tarîhçî

Bu arada Bernand Lewis'in Ortadoğu adlı kitabını öneririm.

Madem doğruluğu hakkında bir bilgin yok.Neden ben objektifim deyip sonra bu bilgiyi paylaşıyorsun?Bahsedilen olay 1.değil 2.savaştır.Rakam zaten abartı. Akıl var mantık var 14.000 piyade 300.000 Göktürkle savaşacak ve 280.000 kişi ölecek.Sasanilerde otomatik tüfek vardı herhalde.Osmanlının da bir çok yenilgisi var.Özellikle Fatih'in Balkanlarda yaptığı savaşlarda çokça madara olmuşluğu vardır.Ama bir iki savaş kaybetmekle milletler rezil olmaz.Ayrıca yaptığınız şey çok anlamsız.Nedir yani Osmanlıyı yüceltip,eski Türkleri kötülemek,yerin dibine sokma çabaları vs.Bir kağan halkına her zaman bir sultandan daha yakın olmuştur. O küçümsediğiniz devlet geleneği üzerine kuruldu tüm bunlar.

Etki tepki meselesi. Sırf Müslüman diye Osmanlı'yı kötüyelip eski Türk devletlerine sığınan yığınla Türk gayrimüslim var. Bir de ikide bir Göktanrı muhabbeti ederler, aslında alakaları yoktur ama işte amaç Islam a karşıt olmak. Bugün Fatih'e kardeş katili deyip, zulüm 1453 te başladı gibi tahrik edici söylemlerde bulunan bir grup kesim var. Bunlar olaya bilimsel değil duygusal yaklaşıyorlar, dediğim gibi amaç Islam nefreti. E onlar o kadar saldıracak da biz susacağız?? İslam öncesi Türkler de bizim atalarımız, töre kanunları gibi birçok gelenek görenek hukuk kurallarını almışız. Ama birileri gelip de ikide bir Islam öncesi Türk tarihini gereğinden fazla abartıp, biz müslüman olmadan önce de büyük devlettik gibi amacı kutuplaşma yaratmak olan ve durup dururken İslama dil uzatan, Türkler kılıçla Islam oldu geyiği yapan bu elemanlara karşı gerçekleri göstermek adına haklı bir tepki vermek gerekir.

Arkadaşım müslüman olmadan önce de köklü ve büyük bir millettik.Sen sırf gayri müslimlere laf yetiştirebilmek adına hamaset yapıyorsun.Buna gerek yok.Sen Hun'a Göktürk'e sövdün diye İslamiyet sonrası dönem yücelmiyor kusura bakma...Sizin tayfanın zaten o dönemle ayrı bir hesabı var.Eski Türklerden ne kaldıysa günümüze karşısınız.Dil desen ahenkli dil diye Farsçayı,kutsal dil diye Arapçayı yüceltip Türkçeyi yerden yere vurmak sizde.Kültür desen hemen dini çerçeveye sokup vay efendim bu bid'attir,küfürdür deyip hakir görmek sizde.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Uzun çaplı bir araştırma sonucu buldum rezil olduğumuz savaşı. Hatırladığımdan bile betermiş!

quote:

Bu savaş Türklerin tarihte aldığı en büyük savaş yenilgilerinden biridir. Savaş, Göktürkler’in Sasani İmparatorluğu’nun topraklarına girmesiyle başlamıştır. İpek Yolu’nda mutlak hakimiyet kurmak isteyen Türkler önce Kuzey Ceyhun topraklarını ele geçirir. Daha sonra Güney topraklarına saldırmaya başlarlar. Savaşta Baga Kağan, Bahram Çubin tarafından bir ok ile öldürülmüştür.

Doğrudur, yanlıştır herhangi bir akademik iddiam yok, dediğim gibi bilenler daha iyi bilir ben şuranın yalancısıyım http://www.navipedi.com/nasil-tarih/tarihte-yasanan-en-agir-savas-yenilgileri/

Bir de işimize gelen tarihe inanıp, işimize gelmeyen tarihe inanmamak durumu da var elbet. Sen bunu inkar edersin adamlar işine gelmeyeni inkar eder yürür gider durum.

Bir de şu ygs muhabbeti sanırsın teoga hazırlanıyormuşum gibi küçümsemeye çalışmalar Tamam yetişkin değiliz ama seçimlerde oy kullanan yaşa gelmişsek boşuna bu tür muhabbetlere gerek yok , ayrıca sanırım kpss ile ygs ye aynı zamanda girilebileceğini bilmeyen elemanlar var, hatta isteyen ygs den 2 sene önce bile girebilir. İlla Üniv mezunu şart değil. İşsizlik ama yine resmini çekip ss sini atıyorum

@Tarîhçî

Madem doğruluğu hakkında bir bilgin yok.Neden ben objektifim deyip sonra bu bilgiyi paylaşıyorsun?Bahsedilen olay 1.değil 2.savaştır.Rakam zaten abartı. Akıl var mantık var 14.000 piyade 300.000 Göktürkle savaşacak ve 280.000 kişi ölecek.Sasanilerde otomatik tüfek vardı herhalde.Osmanlının da bir çok yenilgisi var.Özellikle Fatih'in Balkanlarda yaptığı savaşlarda çokça madara olmuşluğu vardır.Ama bir iki savaş kaybetmekle milletler rezil olmaz.Ayrıca yaptığınız şey çok anlamsız.Nedir yani Osmanlıyı yüceltip,eski Türkleri kötülemek,yerin dibine sokma çabaları vs.Bir kağan halkına her zaman bir sultandan daha yakın olmuştur. O küçümsediğiniz devlet geleneği üzerine kuruldu tüm bunlar.

Etki tepki meselesi. Sırf Müslüman diye Osmanlı'yı kötüyelip eski Türk devletlerine sığınan yığınla Türk gayrimüslim var. Bir de ikide bir Göktanrı muhabbeti ederler, aslında alakaları yoktur ama işte amaç Islam a karşıt olmak. Bugün Fatih'e kardeş katili deyip, zulüm 1453 te başladı gibi tahrik edici söylemlerde bulunan bir grup kesim var. Bunlar olaya bilimsel değil duygusal yaklaşıyorlar, dediğim gibi amaç Islam nefreti. E onlar o kadar saldıracak da biz susacağız?? İslam öncesi Türkler de bizim atalarımız, töre kanunları gibi birçok gelenek görenek hukuk kurallarını almışız. Ama birileri gelip de ikide bir Islam öncesi Türk tarihini gereğinden fazla abartıp, biz müslüman olmadan önce de büyük devlettik gibi amacı kutuplaşma yaratmak olan ve durup dururken İslama dil uzatan, Türkler kılıçla Islam oldu geyiği yapan bu elemanlara karşı gerçekleri göstermek adına haklı bir tepki vermek gerekir.

Arkadaşım müslüman olmadan önce de köklü ve büyük bir millettik.Sen sırf gayri müslimlere laf yetiştirebilmek adına hamaset yapıyorsun.Buna gerek yok.Sen Hun'a Göktürk'e sövdün diye İslamiyet sonrası dönem yücelmiyor kusura bakma...Sizin tayfanın zaten o dönemle ayrı bir hesabı var.Eski Türklerden ne kaldıysa günümüze karşısınız.Dil desen ahenkli dil diye Farsçayı,kutsal dil diye Arapçayı yüceltip Türkçeyi yerden yere vurmak sizde.Kültür desen hemen dini çerçeveye sokup vay efendim bu bid'attir,küfürdür deyip hakir görmek sizde.

Bizim Arapçı olduğumuzu kim söyledi? Arap kültürüne ve diline de karşıyım. Hele Arap ve Iran edebiyatını hiç sevmem. İslama geçtik diye Araplaşmadık, öz bilincimizin farkın vardık. Islam Arap dini değildir, evrensel bir dindir, ırkçılığa yer yoktur eski dinlerimiz veya İbranilik gibi.

Yukarıda arkadaşın dediği de doğru, aslında komünizm kadar tehlikeli bir şey varsa o da Türkçülüktür bu ülke adına. İlk mesajımda Türkçülük diyeceğime milliyetçilik yazmışım. Irk milliyetçiliğinin karşıtıyım, laboratuar milliyetçiliği akıl ve çağ dışıdır. Türk için tek çare Türk İslam sentezidir. Türkçülük, sosyalistlik, ümmetçilik... Bunlar büyük belalardır.

Bu arada @Kraven o bahsettiğim savaşın adını ve ayrıntısını üstteki mesajlarda (mobil için 2.sayfada) belirttim.

quote:

. Sasani – Göktürk Savaşı (M.S. 588 – 589)

Doğrudur, yanlıştır herhangi bir akademik iddiam yok, dediğim gibi bilenler daha iyi bilir ben şuranın yalancısıyımhttp://www.navipedi.com...agir-savas-yenilgileri/

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hiçbirşey demem de şu 1453 mevzusunu neden abartırsınız anlamam gitti.Aldın istanbulu tamam isteseler 1800'lü yıllarda alırlardı.Bulgar ordusunun bile girip alacağı zayıflıkta bir devlettik.Rus çarı izin verse gireceklerdi önlerinde karşı koyacak kim vardı? Zaten orduyu her cephede yenmişler.
    Onu salla 1918 yılında zaten istanbulu geri aldılar.İsteseler vermezlerdi alacak güç zaten yoktu.Bu batılılar sizin gibi umursamıyorlar istanbulu.Kudüsü kaptırmışın geri alamamışın hala istanbul der durursunuz.
    Dini açıdan istanbul nere kudüs nere? İstanbul kudüsün tırnağı olamaz.
  • bu tip konularda bir tane bile kitap okumamış, bir tane bile konferans ya da sempozyumda dinleyici olarak bile yer almamış ancak Türk düşmanlığını bilge tavırlarla gösterenleri gördükçe deliye dönüyorum.

yok batıda şöyle yok aslı böyle yok şu şöyle

adama bir tane yabancı tarihçi say desen google'a bakmadan baş harfini bulamaz. burada gelmiş atıyor tutuyor.
  • Abartilmiyor. Kucuk bile goruluyor.
    Yok at sirtinda gecmis omrumuz. Yok keci cobaniymisiz.
    Imparatorluklar kurduk, imparatorluklar yiktik.
    Tarihin gordugu en buyuk imparatorluklari haraca bagladik.
    Guttugumuz keci kadar, ....(kufur) devlet var bizim.

• Bende ulkucuyum.
    Fatih neyse, metehan da odur bizim icin.
    Alparslan neyse, alpertunga da odur.

• Aslında bu tarz düşünceleri doğuran tarih konusunda çok kısıtlı bir müfredatımızın olması. Çinliler ya da Bizanslılar resmen bizi bizden daha iyi tanıyorlar. :) Komik ama gerçek. Osmanlı yükselme döneminde bile akıl almaz hezimetlere uğramış. Orta Asya devletlerimiz de öyle... Bunun yanında böyle bir çok akıl almaz galibiyetlerimiz de var. 800 Osmanlı askerinin 30.000 kişilik Kutsal Germen ordularını Kuzey Afrika'da yenmesi gibi. Bu da 12.000 kişilik ordunuzun 300.000 kişiyi yenmesi gibi bir şey aslında. Aslında daha da büyük bir zafer çünkü 1 Osmanlı askeri başına 37 düşman askeri düşüyormuş. 800 kişinin 30.000 kişiyi yendiğine inanıyorsunuz da, 12.000 kişinin 300.000 kişiyi yendiğine nasıl inanmıyorsunuz? :D Orta Asya'da Çinliler'e karşı alınan galibiyetlerimiz de var... Biz sadece kazandığımız zaferleri biliyoruz. II. Viyana Kuşatması'ndan neden yenik ayrıldığımızı araştırma yapmayan veya tarih mezunu olmayan birinin bilmesine imkan yok. Bize anlatılan tarih baştan sona pohpohlanmış ve eksik bilgiler ile anlatılmış bir tarih. Mesela 1. Sasani-Göktürk Savaşı'nı örnek vermiş arkadaş. Biz sadece bu savaştan yenik ayrıldığımızı biliyoruz. Hatta bazı Türk kaynaklarda savaşın sonucu bile anlatılmaz. :D Aslında bu savaş Batı Göktürk Devleti'ni çöküşe götüren savaşlardan biridir. 280.000 askerin ne şekilde öldürüldüğünden haberimiz yok. Aslında bu yukarıda verdiğim kaynaklarda yazıyor. Avrupa Hunları kuzeyden girmişler, Orta Avrupa'ya kadar fethetmişler. Peki bu fetihleri kimlere karşı nasıl yapmışlar? Saldırdıkları ülkelerin sosyal düzeni nasıldı? Araştırmadan bilen var mı aranızda? Sadece aldığı öğretim ile? Tarihimiz ile tabi ki övüneceğiz. Dünyanın en eski medeniyetlerinden biriyiz. Savaşçıyız... Bunu kimse reddedemez. Avrupalılar'ın gurur kaynağı olan Roma'dan bile daha eskiyiz... Ancak sorun şu, hepimiz galibiyetlerimiz ile övünürken, mağlubiyetlerimizden ders çıkarmayı unutuyoruz. Mağlubiyetlerimizi kabullenmek istemiyoruz. Hatta öylesine bir reddetme iç güdüsü var ki içimizde bunların hepsini bastırmışız ve beynimizin karanlık köşesine hapsetmişiz. Bunun eğitimimize bile yansımış olması, işleri bizim için daha da karmaşık hale getiriyor. İslam öncesi tarih ve İslam'ın kabulünden sonra olan tarih bize nasıl anlatılıyor? Gittik ve fethettikten başka ne biliyoruz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Ithuriel

Aslında bu tarz düşünceleri doğuran tarih konusunda çok kısıtlı bir müfredatımızın olması. Çinliler ya da Bizanslılar resmen bizi bizden daha iyi tanıyorlar. :) Komik ama gerçek. Osmanlı yükselme döneminde bile akıl almaz hezimetlere uğramış. Orta Asya devletlerimiz de öyle... Bunun yanında böyle bir çok akıl almaz galibiyetlerimiz de var. 800 Osmanlı askerinin 30.000 kişilik Kutsal Germen ordularını Kuzey Afrika'da yenmesi gibi. Bu da 12.000 kişilik ordunuzun 300.000 kişiyi yenmesi gibi bir şey aslında. Aslında daha da büyük bir zafer çünkü 1 Osmanlı askeri başına 37 düşman askeri düşüyormuş. 800 kişinin 30.000 kişiyi yendiğine inanıyorsunuz da, 12.000 kişinin 300.000 kişiyi yendiğine nasıl inanmıyorsunuz? :D Orta Asya'da Çinliler'e karşı alınan galibiyetlerimiz de var... Biz sadece kazandığımız zaferleri biliyoruz. II. Viyana Kuşatması'ndan neden yenik ayrıldığımızı araştırma yapmayan veya tarih mezunu olmayan birinin bilmesine imkan yok. Bize anlatılan tarih baştan sona pohpohlanmış ve eksik bilgiler ile anlatılmış bir tarih. Mesela 1. Sasani-Göktürk Savaşı'nı örnek vermiş arkadaş. Biz sadece bu savaştan yenik ayrıldığımızı biliyoruz. Hatta bazı Türk kaynaklarda savaşın sonucu bile anlatılmaz. :D Aslında bu savaş Batı Göktürk Devleti'ni çöküşe götüren savaşlardan biridir. 280.000 askerin ne şekilde öldürüldüğünden haberimiz yok. Aslında bu yukarıda verdiğim kaynaklarda yazıyor. Avrupa Hunları kuzeyden girmişler, Orta Avrupa'ya kadar fethetmişler. Peki bu fetihleri kimlere karşı nasıl yapmışlar? Saldırdıkları ülkelerin sosyal düzeni nasıldı? Araştırmadan bilen var mı aranızda? Sadece aldığı öğretim ile? Tarihimiz ile tabi ki övüneceğiz. Dünyanın en eski medeniyetlerinden biriyiz. Savaşçıyız... Bunu kimse reddedemez. Avrupalılar'ın gurur kaynağı olan Roma'dan bile daha eskiyiz... Ancak sorun şu, hepimiz galibiyetlerimiz ile övünürken, mağlubiyetlerimizden ders çıkarmayı unutuyoruz. Mağlubiyetlerimizi kabullenmek istemiyoruz. Hatta öylesine bir reddetme iç güdüsü var ki içimizde bunların hepsini bastırmışız ve beynimizin karanlık köşesine hapsetmişiz. Bunun eğitimimize bile yansımış olması, işleri bizim için daha da karmaşık hale getiriyor. İslam öncesi tarih ve İslam'ın kabulünden sonra olan tarih bize nasıl anlatılıyor? Gittik ve fethettikten başka ne biliyoruz?

O rakamlar abartı güzel kardeşim.Şu Spartalıların 300 vs 1 milyon olayı gibi bir şey.O kadar Göktürk aynı anda ok çekse 14.000 kişi delik deşik olur.Zaferi yüceltmek adına yapılır bu tür abartmalar.Acem palavrası yani.Verdiğin kaynaklardan biri İran sitesi.Diğeri İran hayranlığı yüzünden Gazneli Mahmuddan ayar yemiş Firdevsi'nin Şehnamesi.Taberi zaten olayı İran kaynaklarından alıntılamış.Senin de dediğin gibi bu savaş hakkında Türklerin yazmış olduğu bir şey olmadığından sağlıklı bir sonuca varamayız.

• AK KUZGUN kullanıcısına yanıt
    işte tam da demek istediğim şey senin şu an içinde bulunduğun durum, bak kaynak verilen siteye baktım.

quote:

Çirmen Savaşı (26 Eylül 1361): Aynı zamanda Meriç Savaşı olarak da bilinmektedir. 800 kişilik bir ordusu olan Lala Şahin Paşa ve Gazi Evrenos bu savaşta 70.000 kişilik bir Sırp Ordusu’nun neredeyse hepsini yok etmiştir. Sırp Ordusunun sayısı Laonikos Chalkokondyles’in kaynaklarında geçmektedir. Ordunun büyük bir çoğunluğu boğularak ölmüştür. Edirne’ye sürpriz bir atak yapmak isteyen Sırp Kralı Vukašin Mrnjavčević, Lala Şahin Paşa’nın sürpriz atağına uğramış, ordusuyla beraber kendisi de can vermişti

http://www.navipedi.com/nasil-tarih/osmanli-devletinin-kazandigi-en-muthis-savaslar/

kaynak bizans kaynağı... :D yani o zaman ki düşmanlarımız. bu savaşı hepimiz bu şekilde kabulleniyorken, 14.000 kişilik bir ordunun 300.000 kişiyi yok etmesine "hadi canım sen de" diyoruz. Yani biz yenince kaynaklar birden tarafsız, biz yenilince kaynaklar taraflı oluyor. :) bunu 300 spartalı'ya benzetmek de makul değil. çünkü bu iranlılar'ın efsaneleştirdiği savaşlar arasında çok da yer almıyor.

Aynı zamanda 1. Göktürk-Safevi Savaşı hakkında üst tarafta modern kaynakların 40.000 kişilik bir Safevi Ordusu olduğunu söylediklerini ve bir meydan muhaberesi olmadığını da eklemiştim. Okluk bir durum yok yani ortada... Savaş, sık yapılan çatışmalarla toplam bir yıl sürmüştür ve dediğim gibi İranlılar gerilla tipi savaş vermiştir. Yani terör saldırısı gibi müdahelelerde bulunmuşlar. (Gece baskınları, geçit saldırıları, köprü saldırıları gibi- zaten başımıza ne geldiyse şu köprüler yüzünden geldi ya) Ha bir meydan muharebesi olsaydı, ben de yuh derdim. 14.000 veya 40.000 tarih siz kabul etseniz de etmeseniz de böyle savaşlarla dolu.

Şunu da söylemek istiyorum, ortada bir meydan muharebesi olsaydı ve Türkler bu meydan muhaberesini kaybetseydi, emin olun geriye dönen Türk ordusu olmazdı. Sasani-Göktürk Savaşı'nda Türk ordusu geri çekilmiştir. Özellikle İslam'dan önceki Türk ordularında geri çekilmek diye bir şey yoktu. Hatta biraz araştırma yaparsanız kaybettiğimiz savaşların çoğunda ordumuzun tamamen yok olduğunu görebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ithuriel -- 22 Haziran 2015; 17:57:22 >

• quote:

işte tam da demek istediğim şey senin şu an içinde bulunduğun durum, bak kaynak verilen siteye baktım.

quote:

Çirmen Savaşı (26 Eylül 1361): Aynı zamanda Meriç Savaşı olarak da bilinmektedir. 800 kişilik bir ordusu olan Lala Şahin Paşa ve Gazi Evrenos bu savaşta 70.000 kişilik bir Sırp Ordusu’nun neredeyse hepsini yok etmiştir. Sırp Ordusunun sayısı Laonikos Chalkokondyles’in kaynaklarında geçmektedir. Ordunun büyük bir çoğunluğu boğularak ölmüştür. Edirne’ye sürpriz bir atak yapmak isteyen Sırp Kralı Vukašin Mrnjavčević, Lala Şahin Paşa’nın sürpriz atağına uğramış, ordusuyla beraber kendisi de can vermişti

http://www.navipedi.com/nasil-tarih/osmanli-devletinin-kazandigi-en-muthis-savaslar/

kaynak bizans kaynağı... :D yani o zaman ki düşmanlarımız. bu savaşı hepimiz bu şekilde kabulleniyorken, 14.000 kişilik bir ordunun 300.000 kişiyi yok etmesine "hadi canım sen de" diyoruz. Yani biz yenince kaynaklar birden tarafsız, biz yenilince kaynaklar taraflı oluyor. :) bunu 300 spartalı'ya benzetmek de makul değil. çünkü bu iranlılar'ın efsaneleştirdiği savaşlar arasında çok da yer almıyor.

Aynı zamanda 1. Göktürk-Safevi Savaşı hakkında üst tarafta modern kaynakların 40.000 kişilik bir Safevi Ordusu olduğunu söylediklerini ve bir meydan muhaberesi olmadığını da eklemiştim. Okluk bir durum yok yani ortada... Savaş, sık yapılan çatışmalarla toplam bir yıl sürmüştür ve dediğim gibi İranlılar gerilla tipi savaş vermiştir. Yani terör saldırısı gibi müdahelelerde bulunmuşlar. (Gece baskınları, geçit saldırıları, köprü saldırıları gibi- zaten başımıza ne geldiyse şu köprüler yüzünden geldi ya) Ha bir meydan muharebesi olsaydı, ben de yuh derdim. 14.000 veya 40.000 tarih siz kabul etseniz de etmeseniz de böyle savaşlarla dolu.

Şunu da söylemek istiyorum, ortada bir meydan muharebesi olsaydı ve Türkler bu meydan muhaberesini kaybetseydi, emin olun geriye dönen Türk ordusu olmazdı. Sasani-Göktürk Savaşı'nda Türk ordusu geri çekilmiştir. Özellikle İslam'dan önceki Türk ordularında geri çekilmek diye bir şey yoktu. Hatta biraz araştırma yaparsanız kaybettiğimiz savaşların çoğunda ordumuzun tamamen yok olduğunu görebilirsiniz.

Hocam ne yaptın ya.Ne Safevisi.Ayrıca bahsedilen olay 2.Göktürk-Sasani savaşı.Konuyu açan arkadaş olayı meydan savaşı olarak lanse edip prim yapmaya çalıştığı için ona istinaden söyledim.Ama şunu söylemem gerek.300.000 rakamını veren tarihçiler bunu gerçekten abartmışlardır.O dönem için çok yüksek bir asker sayısı ve eğer bu yenilgi bahsedildiği kadar büyük olsaydı 3.savaşta Göktürk ordusunun başarı elde etmesi zordu.Ayrıca bu savaşın İranlılar arasında efsanevi bir savaş olduğu ortada.Ben Şehnameyi okumadım ama Şehnamenin İran efsanelerini içeren bir eser olduğunu biliyorum.Yani eğer bu savaş orada geçiyorsa efsanevi bir durumu olduğu kesin.Alper Tunga(Efrasiyab)gibi.

• AK KUZGUN kullanıcısına yanıt
    Kusura bakma aklım fazla dağınık :D Karıştırdım devletleri. 3. Göktürk-Sasani savaşında Bizans ile ittifak yaptık bu arada. :D Bana hep ilginç gelmiştir bu ittifak ama araştırmaya zamanım hiç olmadı. :D Ama bu savaşı görünce yüzümde bir gülümseme olur. Bir gün başlarına çökeceğimizi bilseler bizimle ittifak kurarlar mıydı acaba? :D

Bu arada girmeye çalıştığımız yer (1. savaşta) İran'ın Himalayalar'a uzanan dağlık kısmı. (Şu anki İran'ın doğu kısmı.) Yani Türk ordusunun stratejik hata yapabileceği ve rahatlıkla pusuya düşebileceği bir coğrafyası olan yer. Zaten bugün Amerika hala İran'a girmediyse hem nüfusu hem de coğrafyası nedeniyledir. Türkler savaşın başlarında İran'ın iki büyük kentini alıyor zaten. Sonra İran'ın içlerine doğru girmeye çalışınca ne olduysa oluyor.

Savaş 1. savaştır bu arada. Baga Kağan 1. Göktürk-Sasani Savaşı'nda öldü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ithuriel -- 22 Haziran 2015; 21:11:44 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

@Tarîhçî

Bizim Arapçı olduğumuzu kim söyledi? Arap kültürüne ve diline de karşıyım. Hele Arap ve Iran edebiyatını hiç sevmem. İslama geçtik diye Araplaşmadık, öz bilincimizin farkın vardık. Islam Arap dini değildir, evrensel bir dindir, ırkçılığa yer yoktur eski dinlerimiz veya İbranilik gibi.

Yukarıda arkadaşın dediği de doğru, aslında komünizm kadar tehlikeli bir şey varsa o da Türkçülüktür bu ülke adına. İlk mesajımda Türkçülük diyeceğime milliyetçilik yazmışım. Irk milliyetçiliğinin karşıtıyım, laboratuar milliyetçiliği akıl ve çağ dışıdır. Türk için tek çare Türk İslam sentezidir. Türkçülük, sosyalistlik, ümmetçilik... Bunlar büyük belalardır.

Bu arada @Kraven o bahsettiğim savaşın adını ve ayrıntısını üstteki mesajlarda (mobil için 2.sayfada) belirttim.

quote:

. Sasani – Göktürk Savaşı (M.S. 588 – 589)

Doğrudur, yanlıştır herhangi bir akademik iddiam yok, dediğim gibi bilenler daha iyi bilir ben şuranın yalancısıyımhttp://www.navipedi.com...agir-savas-yenilgileri/

Arkadaşım birincisi belirttiğin sayfa açılmıyor ikincisi sadece internette yer alan uydurma bir savaştan bahsediyorsun. Yenilgi tabiki olacaktır fakat akıl var mantık var Göktürk kağanlığı gibi savaş teknolojisi ve ordu sisteminde döneminin en üstün gücüne sahip bir ordudan bahsediyorsun. 300 Spartalı mı bu anasını satayım kendinden 20 küsür kat daha büyük bir orduyu hemde tamamen süvari olan bir orduyu basit bir piyade birlik yenecek... Holywood bile bu kadarını yapamaz.
    Bilmediğin, kaynağını görmediğin konularda ahkam kesmemen gerekiyor kısacası.

• Şu savaş konusunu meram ettimde az araştırdım.vikipedi hariç bir kaynakta bulabildim ordudaki rakamı.Bir de vikinin bir kitabı kaynak gösterişi var;
     İslam öncesi Türk tarihi fazlasıyla abartılmıyor mu?

Bulduğum da şu:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=9WiIVd38FaiqywPGmragBQ&url=https://catalyst.uw.edu/workspace/file/download/5695bd9cf8292eafb60f88ac0d68de4ecb99698d9d188bfe61d59d4b5a02638d&ved=0CBwQFjAA&usg=AFQjCNELE9MU8kR5sU7MR6BbQ0LEcoDYug&sig2=9PduGd2YeuN6gJQ91fXQNw

Söylenilene göre 588-589 yılında gerçekleşen Sasani-Göktürk savaşında Çin kaynaklarında Türk kuvvetlerinin sayısı 100 ile 300 bin arasında iken,İran kaynaklarında rakam daha da artarak 400 bine kadar çıkıyormuş.Tabi bu sayılar vikipedi de olduğu gibi muhtemelen abartılı olarak değerlendiriliyor.
    Savaşı ise çok daha az kuvveti bulunan Sasani ordusu kesin zaferle sonuçlandırıyor.Ok,kabul.Garibime giden şu oldu:
    608-609'da yaşanan İkinci Sasani savaşında da 2000 kişilik kuvvet, 300000 kişilik orduyu kesin zaferle mağlup etmiş. (Hadi be oradan, sağlam sallıyon gibi viki.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 22 Haziran 2015; 23:06:22 >

• quote:

Kusura bakma aklım fazla dağınık :D Karıştırdım devletleri. 3. Göktürk-Sasani savaşında Bizans ile ittifak yaptık bu arada. :D Bana hep ilginç gelmiştir bu ittifak ama araştırmaya zamanım hiç olmadı. :D Ama bu savaşı görünce yüzümde bir gülümseme olur. Bir gün başlarına çökeceğimizi bilseler bizimle ittifak kurarlar mıydı acaba? :D

Bu arada girmeye çalıştığımız yer (1. savaşta) İran'ın Himalayalar'a uzanan dağlık kısmı. (Şu anki İran'ın doğu kısmı.) Yani Türk ordusunun stratejik hata yapabileceği ve rahatlıkla pusuya düşebileceği bir coğrafyası olan yer. Zaten bugün Amerika hala İran'a girmediyse hem nüfusu hem de coğrafyası nedeniyledir. Türkler savaşın başlarında İran'ın iki büyük kentini alıyor zaten. Sonra İran'ın içlerine doğru girmeye çalışınca ne olduysa oluyor.

Savaş 1. savaştır bu arada. Baga Kağan 1. Göktürk-Sasani Savaşı'nda öldü.

Hocam buraya bir göz atın isterseniz

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0kinci_G%C3%B6kt%C3%BCrk-Sasani_Sava%C5%9F%C4%B1

Altta kaynak belirtilmiş.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.