Şimdi Ara

ışıldak aküsü (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
70
Cevap
1
Favori
14.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • vay bea nerdeyse elektronik profesörü oldum zannettim kendimi bi an

çok sağol silicon dostum

ben taktım aküyü şarja

o 470 uf yi bağladım 1 saat sonra çektimdoldu gibi sabaha kadar taktım sabah baktığımda dolmamıştı nedeni ne olabilir acaba 470 uf nin yönü warsa o olabilir mi???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kamil_cihan -- 17 Kasım 2006; 17:06:57 >
  • Yoksa kondansatörü rastgele mi taktın ?
    Elektrolitik kondansatörlerin üzerinde - kutbu belli eden bir çizgi bulunur.Bu çizginin yanındaki bacak - kutuptur.Ters bağlarsan ya şişer patlar ya da bozulur.
    İlk taktığında dolup sonrakinde dolmadıysa ikinci takışında pile kabloları ters takmış olabilirsin.
    Şarj olurken diyotların ve trafonun hafifçe ısınması lazım.Bu akım çekildiğini gösterir.Ama en iyi yol bir ölçü aleti ile ölçmektir.
    Kutuplara dikkat et.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 17 Kasım 2006; 17:26:08 >
  • ya dostum süpersin ya ben salak gibi bağlıyom

özelden msn imi weriiimde ekle oradada görüşmek isterim senle
  • ya ben yine bu aküyü dolduramadım yardımcı ollur musun silicon kardeş
    neyi yanlış yaptığımıda bi anlayabilsem

kondansatör desen tamam
    diot desen tamam

ben bu trafodan şüpheleniyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kamil_cihan -- 19 Kasım 2006; 16:29:53 >

• Bu trafo ile akü ışıldağın içinden mi çıktı ?
    Yani bu trafo bu aküyü ışıldakta şarj etmiyor muydu ?
    Aküyü şarj etmek için kullanacağın gerilim akü geriliminden büyük olmalı.
    Aküyü şarj etmek için 8-9 volt gerilim ihtiyacın var.9 volt olması iyidir.
    Şarj gerilimini ölçmen gerekir.Bunun diyot ve kondansatör takıldıktan sonra ölçmelisin.
    Çıkış kaç volt ?
    Trafonun akımı da yetmiyor olabilir ?
    Bu arada çıkışta elektrik var değil mi ?
  • Arkadaşlar benim elimde 12 v aküleri şarj etmek için aşağıdaki gibi bir devre var.Baktım herkes akü şarj etmeye çalışıyor ekliyim dedim.Bende devreyi yapıcam ama anlatım ingilizce olduğu için pek bir şey anlamadım.İnceleyen arkadaşlar oradaki rölenin özelliklerini yazarsa sevinirim.

Herkese faydalı olması dileğiyle...

ışıldak aküsü

Açıklaması ve pcb si:

http://rapid share.com/files/4029112/12volt_akue___351_arjcihaz__305_.pdf.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stromkreis -- 19 Kasım 2006; 21:10:01 >

• Normal 12 volt 5 bacaklı röle.Röle akü ile devreyi ayırmak için.Yani devre fişe takılı değilken akü ile devrenin bağlantısını kesiyor.
    Yalnız bu devre bir aletin güç kaynağı için sanırım.Çünkü elektrik gidince röle devre ile aküyü ayırıyor.
    Anlatım güzel.Devreyi nereden aldın,linki var mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 19 Kasım 2006; 22:11:26 >
  • Bir forum sitesinde bulmuştum devreyi yayınlayan arkadaş akü şarj devresi diye koymuştu.Zaten altında da ''everyday practical electronics'' yazıyor.Benim soramk istediğim bir şey var bu devrenin akünün dolduğunu anlama gibi bir özelliği var mı?Bir de ikinci led ne işe yarıyor?
  • Silicon bey arkadaşım,
    Özür dilerim , çok güzel anlatımınla konuyu yeni arkadaşlara büyük katkın var ama devreye ısrarla taktığın kapasitörlerin mantığını algılayamadım. Kurşun akülerde, verdiğiniz düz devreye kapasitör lüzumlu değil, lakin tampon akım devresi kullanılacaksa o zaman gerekir diye düşünüyorum, yanılıyorsam düzelt lütfen. Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: g.tuncer

Silicon bey arkadaşım,
    Özür dilerim , çok güzel anlatımınla konuyu yeni arkadaşlara büyük katkın var ama devreye ısrarla taktığın kapasitörlerin mantığını algılayamadım. Kurşun akülerde, verdiğiniz düz devreye kapasitör lüzumlu değil, lakin tampon akım devresi kullanılacaksa o zaman gerekir diye düşünüyorum, yanılıyorsam düzelt lütfen. Saygılar.

Işıldaklara konulan trafolar genelde 6 volt olur.5.8 V-6.2 V gibi de oynamalar yapabilir.
    Ama 6 volt kurşun-asit ışıldak aküsünü şarj etmek için 6 volt yetersiz gelir.
    8-9 volt gibi bir gerilim gerekli.Ama zaten 6 volt olan AC trafo çıkışı köprü diyot ile 5.5-5 V seviyelerine iner.
    İşte çıkışa 1000-2200 uF bir elektrolitik kondansatör takılırsa çıkış voltajı 8-9 V seviyelerine çıkar.Hem de daha temizdir.Bu voltaj yükselmesi kondansatörün tepe gerilimine ani şarj olması ve deşarj olması ile ilgili bir olaydır.Voltmetre bu ani şarj-deşarj döngüsünü takip edemez ve ortalama bir değer gösterir.
    Eğer çıkış şarj için yeterli ise dediğin doğru.Zaten arkadaşa ölçmesini de söylemiştim.
    Ama ben köprü çıkışlarına her zaman elektrolitik kondansatör koyarım.İnternetteki devreleri incelersen hemen hemen hepside öyledir.Çıkış dalga şeklini daha düz hale getirir.
    Aslında bunda bile mutlak doğru akım yoktur.
    Kondansatörlü doğrultma filtresi ve çıkış voltajının niye yükseldiği ile ilgili ayrıntılı bilgi linktedir.
    http://www.silisyum.net/htm/guc_kaynaklari/kondansatorlu_filtre.htm

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 20 Kasım 2006; 2:37:40 >

• akü yü alalı biraz oldu ama daha hiç ışıldağa takmamıştım içinde bi tane warmış

trafo ışıldağın içinden çıktı

genelde ışıldağın altında bi boşluk olur orada şarj için kablo çıkarya bendeki kablonun ucunda trafo wardı

ben şimdi devreyi kursam nereye ne bağlayarak akımı ölçebilirim bana o resimde gösterir misin acaba
     ışıldak aküsü

edit:resim eklendi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kamil_cihan -- 20 Kasım 2006; 21:23:33 >
  • Ölçü aletinin bu şekilde olduğunu varsaydım.
    Aletin ayarını DC 20 V kademesine getir.Aynı resimdeki gibi.
    Bu köprü diyot ve kondansatörden sonraki DC voltajın gerilimini ölçer.
    Eğer ekranda yazan değerin sol tarafında bir - çizgisi çıkarsa aletin probları terstir.Yani siyah prob +'dır.
    - işareti çıkmadıysa kırmızı prob +'dır.Buna dikkat et.
    Diyot hazır köprü mü yoksa dört ayrı diyot mu kullanıyorsun ?
     ışıldak aküsü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 20 Kasım 2006; 22:59:16 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: silicon

Ölçü aletinin bu şekilde olduğunu varsaydım.
    Aletin ayarını DC 20 V kademesine getir.Aynı resimdeki gibi.
    Bu köprü diyot ve kondansatörden sonraki DC voltajın gerilimini ölçer.
    Eğer ekranda yazan değerin sol tarafında bir - çizgisi çıkarsa aletin probları terstir.Yani siyah prob +'dır.
    - işareti çıkmadıysa kırmızı prob +'dır.Buna dikkat et.
    Diyot hazır köprü mü yoksa dört ayrı diyot mu kullanıyorsun ?
     ışıldak aküsü

silicon hocam benim aklım yerinde değil ama yanlış okudun galiba arkadaş gerilim değil akım ölçmek istemiş

• Gerilimi bir ölçsün sırada o da var.
    Farkındayım olayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 21 Kasım 2006; 1:08:26 >
  • ben 4 ayrı diot kullandım

bende bu alate benzer bişi war ben üstünde yazanları weriiim belki odur

ama bende ki ibreli
    üstünde flying crown yazıyo
    dc mA 0.5 50 250
    dc V 10 50 250 500
    acV 10 50 250 500

yazıyo
  • DC V 50 kademesinde bir ölç bakalım.Kutuplara dikkat et.Resimdeki gibi diyotların eksi birleşim yeri artı çıkıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 21 Kasım 2006; 13:38:35 >
  • mm kıpırdamıyo ama
  • ben o aleti (adı herneyse) trafonun çıkışına bağladım dcV 50 ye getirdim bağladım oynamadı(ibre)

elektrikten fazla anlamam ama trafoda bişi var gibime geldi doğrumuyum?
  • x1k die biyer daha warmış oraya getirdim galiba 6.2 gibi bişi gösterio ibre

sonuç nedir
  • quote:

Orjinalden alıntı: kamil_cihan

x1k die biyer daha warmış oraya getirdim galiba 6.2 gibi bişi gösterio ibre

sonuç nedir

Bu direnç kademesi.
    Şimdi AC V 50 kademesinde direk trafo çıkışından ölç.Kaç gösteriyor ?
    DC V 50 kademesinde ise diyotlardan sonra ölç.
    Birde o x1k kademesinde elektriği kesip trafonun giriş ve çıkış uçlarını ölç.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.