Şimdi Ara

ışıkta doppler etkisi var mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
2.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • fizik72 arkadaşın doppler etkisi konusu üzerinde düşünürken kafama takıldı da ses dalgalarındaki doppler etkisini ışık için de kabul edebilir miyiz.
    bilindiği gibi görelilik çerçevesinde cismin hızı ne olursa olsun ışık ondan yine aynı hızda uzaklaşır. bu durumda doppler etkisi ışık için nasıl geçerli olabilir.
    daha doğrusu doppler etkisinin geçerli olabilmesi için cismin hızının ışık hızı ile kıyaslanıp ışığın hızına göre artıp azalmas arasındaki farktan kaynaklı değişim değil midir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 13 Nisan 2010; 17:59:35 >

• Doppler etkisi zaten ışığın kırmızıya kaymasını açıklamak için ortaya çıkmıştır.
  • ışığın sesden farkı fiziksel dalga ortamına ihtiyaç duymamasıdır ses dalgaları sabit mesela itfaiye arabası bize yaklaşırken ses hızı ile dururkenki ses hızı aynı ama yaklaştığında frekans dalgaları sıklaştığı için daha çok duyoruz bunu ölçmüş doppler sesde dalga oortamı da hesaba katılırken ışıkta bu katılamaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: alikuşcu

ışığın sesden farkı fiziksel dalga ortamına ihtiyaç duymamasıdır ses dalgaları sabit mesela itfaiye arabası bize yaklaşırken ses hızı ile dururkenki ses hızı aynı ama yaklaştığında frekans dalgaları sıklaştığı için daha çok duyoruz bunu ölçmüş doppler sesde dalga oortamı da hesaba katılırken ışıkta bu katılamaz

Çok güzel izah etmişsiniz, tebrik ediyorum kendi adıma.
    Bazıları gibi kuru kuru bilimselcilik oynamıyorsunuz.
  • ben şu şekilde düşünüyorum;
    ses hızı saniyede 330 metre civarı, hızlı giden bir cisim hızını arttırdığında ses hızına yaklaşır yani cisimden çıkan ses dalgalarına yetişmeye başlar böylece ses dalgaları cisimin önünde birbirine yaklaşmaya başlar arkasında ise uzaklaşır.
    ancak ışık için aynı şey söz konusu değildir, cisim ne kadar hızlı giderse gitsin kendinden çıkan ışığın hızına yaklaşamaz çünkü kendinden çıkan ışık yine cismin kendisine göre saniyede 300000km/saniye hızla cisimden uzaklaşmaya devam eder. bu durumda cismin önündeki ışık dalgalarının birbirine yakınlaşmasından söz edemeyiz değil mi? peki doppler etkisi bunun neresinde

quote:

ışığın sesden farkı fiziksel dalga ortamına ihtiyaç duymamasıdır ses dalgaları sabit mesela itfaiye arabası bize yaklaşırken ses hızı ile dururkenki ses hızı aynı ama yaklaştığında frekans dalgaları sıklaştığı için daha çok duyoruz bunu ölçmüş doppler sesde dalga oortamı da hesaba katılırken ışıkta bu katılamaz

• doppler etkisine göre kaynak yaklaşırken dalgalar hızlı gelmez ama dalgalar sıkışarak aralarındaki aralık kısılır dalga boyunun küçülmesi daha yüksek bir frekans anlamına gelir ve böylece daha yüksek ya da sirenin yanınızdan geçip uzaklaşmaya başlamasıyla daha düşük ses duyulur benzer bir etki ışık için de geçerlidir kaynak size doğru hareket halindeyse dalga boyu azalır ve frekansı artar böylece spektrumun mavi ucuna doğru kayar sizden uzaklaşmakta olan bir kaynaktan yayılan ışık ise kırmızı uca doğru kayacaktır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar internette yazan bilgileri emin olun ben de okudum ben sadece yukarda yazdığım olayın nedenini öğrenmek istiyorum bilen birileri varsa anlatırsa sevinirim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Doppler etkisi, dalga teorisinde vardır. Su dalgalarında bile gözleyebilirsiniz.
    Dalgaların hızı tamamen ortamla ilgilidir, ortam sabit kalıp dalga üreten kaynak(veya gözlemci ya da ortamın kendisi) hareket ederse doppler etkisi gözlenir.

Dopler etkisi ile kabaca yaklaşma yönünde dalganın frekansı artarken, uzaklaşma yönünde ise dalganın frekansı azalır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Doppler_etkisi

Edit:
    İnternette nedenini de yazıyor, emin misiniz anlayarak okuduğunuza?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ncrdbl -- 14 Nisan 2010; 14:04:35 >
  • ses dalgaları ile ilgili problemim yok benim anlayamadığım nokta hareket halindeki ışık yayan bir cisim hareket halindeyken önündeki veya arkasındaki ışık dalgalarının nasıl birbirine yaklaşıp uzaklaştığı, ışığın hızı sabit ve cisim ne kadar hızlı olursa olsun ışık ondan yine aynı hızda uzaklaşır çünkü

quote:

Orijinalden alıntı: ncrdbl

Doppler etkisi, dalga teorisinde vardır. Su dalgalarında bile gözleyebilirsiniz.
    Dalgaların hızı tamamen ortamla ilgilidir, ortam sabit kalıp dalga üreten kaynak(veya gözlemci ya da ortamın kendisi) hareket ederse doppler etkisi gözlenir.

Dopler etkisi ile kabaca yaklaşma yönünde dalganın frekansı artarken, uzaklaşma yönünde ise dalganın frekansı azalır.

Edit:

• Ok, soruyu yeni anladım.

Diyorsunuz ki ışık her yöne aynı hızla yayılıyor, o zaman doppler efekti nasıl oluyor..

Cevabı ben de merak ediyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

ses dalgaları ile ilgili problemim yok benim anlayamadığım nokta hareket halindeki ışık yayan bir cisim hareket halindeyken önündeki veya arkasındaki ışık dalgalarının nasıl birbirine yaklaşıp uzaklaştığı, ışığın hızı sabit ve cisim ne kadar hızlı olursa olsun ışık ondan yine aynı hızda uzaklaşır çünkü

quote:

Orijinalden alıntı: ncrdbl

Doppler etkisi, dalga teorisinde vardır. Su dalgalarında bile gözleyebilirsiniz.

Edit:

• sesle ışığın hiç bir farkı yok neresinde takılıyorsunuz ayriyeten yukarda yazdıklarımı internetten yazmadım kendim yazdım yakın zaman da okuduğum einstein yaşamı ve evreni kitabınden edindiğim bilgilerdir
  • ben bir yerde yanılıyor olabilirim ama nerde yanıldığımı bulamıyorum,
    ses ve ışık arasındaki farkı size söyleyeyim; ses hızı değişkendir havanın olduğu ortamlarda yayılır ve hızı geçilebilir. ışık hızı ise herhangi bir ortama ihtiyaç duymaz ve buradaki kafamı kurcalayan özelliği ise hızının sabit olması ve ışık yayan cismin hızı ne kadar artarsa artsın yaydığı ışığın ondan yine aynı hızda uzaklaşıyor olması dolayısıyla yaydığı ışığın 2 dalga arasındaki uzaklığın azalıp artması gibi birşey olamaz. böyle birşey olamazsa doppler etkisinden de söz edemeyiz. işte kafamı bu kurcalıyor.

quote:

sesle ışığın hiç bir farkı yok neresinde takılıyorsunuz ayriyeten yukarda yazdıklarımı internetten yazmadım kendim yazdım yakın zaman da okuduğum einstein yaşamı ve evreni kitabınden edindiğim bilgilerdir

• quote:

ben bir yerde yanılıyor olabilirim ama nerde yanıldığımı bulamıyorum,
    ses ve ışık arasındaki farkı size söyleyeyim; ses hızı değişkendir havanın olduğu ortamlarda yayılır ve hızı geçilebilir. ışık hızı ise herhangi bir ortama ihtiyaç duymaz ve buradaki kafamı kurcalayan özelliği ise hızının sabit olması ve ışık yayan cismin hızı ne kadar artarsa artsın yaydığı ışığın ondan yine aynı hızda uzaklaşıyor olması dolayısıyla yaydığı ışığın 2 dalga arasındaki uzaklığın azalıp artması gibi birşey olamaz. böyle birşey olamazsa doppler etkisinden de söz edemeyiz. işte kafamı bu kurcalıyor.

quote:

sesle ışığın hiç bir farkı yok neresinde takılıyorsunuz ayriyeten yukarda yazdıklarımı internetten yazmadım kendim yazdım yakın zaman da okuduğum einstein yaşamı ve evreni kitabınden edindiğim bilgilerdir

ses hızı değişken değildir sabittir üzerindeki cisimden etkilenmez

• ses hızı değişkendir, havadaki neme ve yüksekliğe göre değişir

quote:

quote:

ben bir yerde yanılıyor olabilirim ama nerde yanıldığımı bulamıyorum,

quote:

ses hızı değişken değildir sabittir üzerindeki cisimden etkilenmez

• Ses hızı değişkendir. Katılarda saniyede binler km ile giderken havada 340 metre/sn ile gider. Atmosferde yukarılara çıkıldıkça, ses hızı yoğunluk azaldığı için düşer. yoğunluk 0 olursa, yani boşluk varsa, ses oradan geçemez.
  • benim dediğim bulunduğu hareketten etkilenmez zaten ilk mesajımda ışıktan tek farkının hesaplamada dalga boyutu gibi ışığın gerk duymadığı ortamın hesaplamada dikkate alınmamasıdır
  • bakın benim burada merak ettiğim konu şu;
    bir cisim hem ses hem de ışık yayarak ilerliyor diyelim. hızı arttıkça kendi çıkardığı ses dalgalarına yetişmeye başlayacak yani cismin önünde ses dalgaları sıklaşacak değil mi? burada sorun yok , bu yüzden doppler etkisi meydana geliyor zaten.
    ancak hızını ne kadar arttırırsa arttırsın yaydığı ışık dalgaları cisimden yine saniyede 300000km/saniye hızla uzaklaşacak. sonuç olarak ışık dalgaları arasındaki mesafe değişmeyecek, cismin önünde sıklaşmayacak. bu durumda doppler etkisi de meydana gelmemesi gerekiyor kanımca.

quote:

benim dediğim bulunduğu hareketten etkilenmez zaten ilk mesajımda ışıktan tek farkının hesaplamada dalga boyutu gibi ışığın gerk duymadığı ortamın hesaplamada dikkate alınmamasıdır
  • quote:

bakın benim burada merak ettiğim konu şu;
    bir cisim hem ses hem de ışık yayarak ilerliyor diyelim. hızı arttıkça kendi çıkardığı ses dalgalarına yetişmeye başlayacak yani cismin önünde ses dalgaları sıklaşacak değil mi? burada sorun yok , bu yüzden doppler etkisi meydana geliyor zaten.
    ancak hızını ne kadar arttırırsa arttırsın yaydığı ışık dalgaları cisimden yine saniyede 300000km/saniye hızla uzaklaşacak. sonuç olarak ışık dalgaları arasındaki mesafe değişmeyecek, cismin önünde sıklaşmayacak. bu durumda doppler etkisi de meydana gelmemesi gerekiyor kanımca.

quote:

benim dediğim bulunduğu hareketten etkilenmez zaten ilk mesajımda ışıktan tek farkının hesaplamada dalga boyutu gibi ışığın gerk duymadığı ortamın hesaplamada dikkate alınmamasıdır

burda dopplerin yaptığı hesap cisim baz alınarak yapılmıyor gözlemci baz alınarak yapılıyor sanırım bundan kaynaklanıyor sorununuz siz ışığın veya sesin bulunduğu cisimle ilişkilendirmişsiniz

• söylediğinizi düşündüm ancak şöyle bir durum var. yolun kenarında bekleyen biri var , yanından da yüksek hızda bir cisim geçiyor ışık yayarak. doppler etkisinin olabilmesi için cismin önündeki ışık dalgalarının sıklaşması arkasında ise aralarının açılması gerekir. ancak ışık hızının sabitliği gereği bu durum gerçekleşemez. buna ne dersiniz.

quote:

quote:

bakın benim burada merak ettiğim konu şu;

quote:

burda dopplerin yaptığı hesap cisim baz alınarak yapılmıyor gözlemci baz alınarak yapılıyor sanırım bundan kaynaklanıyor sorununuz siz ışığın veya sesin bulunduğu cisimle ilişkilendirmişsiniz

• tamam çözdüm kafamdaki eksik parçayı,
    ışık ta da doppler etkisi var ama ses gibi değil. ses dalgaları önde birikme arkada ise açılma yapıyor. ışık dalgalarında ise böyle bir durum yok ,ancak cisim hareketli olduğundan cisimden yayılan ışık ışınları dışardan bakan gözlemci için birbirine yaklaşıyor, aracın içinde ise böyle bir durum söz konusu değil (sn Ali kuşçu).
    sonuç olarak yaklaşan cisimden yayılan ışık mora uzaklaşan dan yayılan ışık ise kırmızıya yaklaşıyor. ayrıca yaklaşan cismin hareketleri daha hızlı ,uzaklaşan cismin hareketleri de yavaş gözlemleniyor.

şimdi 2. soru;
    hızlar ışık hızına yaklaştığında elektromanyetik spektrumda dalgalar birbirine iyice yaklaştığından daha doğrusu gözlemciye dalgalar daha sık vurduğundan bi süre sonra ışık dalgası görünür dalga olan moru aşıp mor ötesi ve gamma ışınına doğru ilerler mi.
    dolayısıyla çok yüksek hızlarda biz yaklaşan cisimleri yanımıza gelene kadar görememe durumu oluşur mu

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.