Bana Msnden anlatırmısn MSN:burak_kaya@besiktas.jk anlatırsan memnun olurum
anlatırım hocam neden olmasın
http://r a p i d s h a r e.com/files/255439527/sumo_robot_doccuments_archive_iso93iso.rar( aradaki boslujkları kaldırın )
silinmez rapid likleri ni ekledim sumo robot arsivinin umarım yardımcı olabilmişimdir..
Hadi hayırlısı devre elemanları tamam.Bir motor ve piller kaldı.Son olarakda bir arabanın içine koyacağız.Son son olarakda çalışsın diye dua edeceğim
gerçekten çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler
inş. hadi bakalım hocam ....
ewet yapılabilir bişey ztn yapılmışları var hazır kitleri satılıyor...
devre üzerindeki potlar hız için mi kullanılıyor yada ldrnin hassaslık ayarı için mi
ldr nin hassaslığı için .......
öncelikle bırakın robotlarla ilgili bilgileri, sizin kullandığınız terimlerin bile bir çokğunu anlamıyorum yani o kadar cahilim anlamadığım şey ışığı nasıl algıladığı her renk ışığa duyarlı mı birden çok ışık kaynağı olsa robotun tepkisi ne olur robotun bir çeşit gözü olması gerekmez mi
Teknik bilgi çok iyi fakat bilmeyenler için pratik bilgi verebilirsin. Mesela benim merak ettiğim konu 2 tane tekerlekle dengesiz olmuş ön kısmada 2 tane tekerlek(motorsuz) eklenseydi robotun hareketi daha kolay sağlanabilirdi, fakat bu şekilde de tam kontrol sağlanamazdı(işin içine daha farklı devreler girerdi).
en öne bir tane sarhoş tekerlek olabilir mesela yada transfer bilyası en mantaıklısı bu www.robotus.net te satılıyo bunlar ama bulunduğunuz yerdeki sanayi bölgelerindede bulunabilir tabiki ....
güzel çalışme teşekkürler
guzel paylasım ama bu ldr yı nerden bulucam yardm edersenız sevınırım.
abiler ben bu devrenin aynısını kurdum; fakat çalışmadı szinkiler çalıştı mı ?
Paylaşımın için teşekkürler ama resimler bende çıkmıyor. Diğer arkadaşlarda da bu sorun var mı ?
bende de çıkmıyor
resim çıkmıyor neden ??
quote:
Orijinalden alıntı: iso93iso
Evet bu konuda sizlere ldr ler yardımıyla basit bir ışık takip eden robot yapımını anlatacağım yaklasık olarak 1 günde bitirilebilecek robtik ve robot yapımı işine yeni baslayanların yapması gereken bir robot
GEREKEN MALZEMELER(toplam 10-15 ytl ye mal edebilirsiniz)(eğer hiç bir aletiniz yoksa lehim mak. vs bnları hırdavatcıdan 2-3 ytl ye basit bişiler alabilirsiniz bu seviyede pahalı altelere gerek yok) 1 adet delikli plaket 1-2 ader 10k trimpot 2-2 adet ldr (tanesi 1 tl) 3-2 adet bc547 4-2 adet bd140 5-2 adet oyuncak motoru(uzaktan kum. arabaların,oyuncakların içinden cıkan motorlar uygundur.) 6-2 adet led 7-2 adet 220R direnç 8-2 adet 100R direnc 9-2 adet 47R direnc 10-2 adet tekerlek AYRICA anahtar,tel,kablo, lehim mak.,lehim vs vs.....
bu şemadan yaralanarak robotumuzu yapıcaz bu şemadaki sistemi robotun 2 ayrı tarafına kurucaz yani bir adet sağ ve bir adet sol motora bu şemayı uygulayacağız şekli biraz incelersek olayı hemen kaparız
ilk olarak ben bir strafor tanbakaya motorları monte ettim motorları plastik kelepcelerle kolayca sabitleyebiiliriz....
gövdenin motorlar montajlı hali ....
sırada pilimizi monte etmeye geldi pilimizi arkaya monte edersek iyi olur hem görüntü güzel oluyo hemde ağırlığı arkaya vermiş oluruz ne faydası olcaksa....
az da modifiye yapalım ......
arkadaslar bunlar elastik borudur one diye sormayında ben beyaza boyadım arzu eden sprey boyayla istediği renge boyar ....
Şimdi aldığımız malzemeleri önümüze koyalım bulması kolay olsun yavas yavas şemaya bakarak lehimleyelim parcaları ben ldr den basladım çünkü işi yapan mekanizmanın ana ögesi, ldr den yola cıkarak diğer ürünleride lehimleyelim ilk defa yapanların kafası karısabilir yorulduğunuzda ara verin yarım saat sonra devam edin...
ldr lerden basladık lehimlemeye....
diğer elemanlarıda lehimleyerek devreyi olusturalım.....
aynı şekilde devreyi diğer motor içinde uyguluyoruz....
robotun son hali....siyahlar yakıştı ama haaa
son olarak önüne ataçlardan telleri bükerek bir boncukla tekerlek yapalım ve bulabilirsek eski calısmayan entegreleri üstüne monte edelim görüntüsü cok güzel olur
bu arada robotumuzu siemens sponsorluğunda yaptık
VE SON HALİ ARTIK TEST EDEBİLİRİZ........
ARKADASLAR VAKTİM KISITLI OLDUĞU İÇİN VİDEO ÇEKEMEDİM AMA ROBOT CALISIYOR TEST ETTİM EN AZINDAN EN YAKIN ZAMANDA VİDEO YUDA DERLEYİP KOYUCAĞIM EĞER BU İŞE YENİ BASLIYANLARA BİRAZDA OLSUN KATKIMIZ OLDUYSA NE İYİ ......(FORUMUMUZDA BÖLE SEYLERİN ARTMASI LAZIM)
şuan yapmayı düşünüyoruz ama bilgi yonunden eksiğimiz var . Sorularımızı sorabileceğimiz arkadaş var mı ?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme