Şimdi Ara

Işık hızına ulaşmamız imkansız mı geçilebilir mi ? Ayrıca ışınlanma ve beyin gücü hakkında . (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
1
Favori
8.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: evren87speed

yavaş akar ama sadece hızlı giden için. bi örnekle kafanızda canlandırabilirim sanırım.iki kişi var a ve b kişisi diyelim. a kişi uzun bir mesefeye gidip geliyor çok çabuk bi şekilde mesela 1 sn yede.(ışık hızına yakın bi hızda)b kişisininde bu olayı gozlemlediğini düşünelim.b kişi a kişisini nasıl görür.çok hızlı hareket ediyormuş gibi.(hani superman hızlı bı sekılde gıdınce gozlerınle takıp edılemez ya bulanık gozukur)
    ama a kişisinin gozunden olayı dusunursek o katettiği mesafeyi elini kolunu sallayarak yurume hızıyla gıdıyor 1 sn de. buyuk bı mesafeyı 1sn de yuruyerek bıtırmek için diğer herşeyin yavaşlaması lazım ZAMAN ında..umarım anlatabılmısımdır.

Evet , mantığı daha iyi oturdu teşekkürler

• Işık hızı geçilemez..Çanakkale geçilemez gibi oldu
  • quote:

Orijinalden alıntı: 666

Işık hızı geçilemez..Çanakkale geçilemez gibi oldu

Niye geçilemediğini tam olarak anlıyamıyorum
  • ses de ışık gibidir ışık hızı kendini yayan kaynağından bağımsız olarak saniyede 186000 mil sesde aynı şekilde 770 mil hızla hareket eder örneğin size doğru gelen bir itfaiye arabasının sireninden yayılan ses dalgası hareketsiz arabadan yayılan ses dalgasından hızlı değildir
  • quote:

Orijinalden alıntı: F1SECO

quote:

ışık hızı artarsa kütle artar

kütle arttıkça ivmeli hraeket yaptırmak çok zordur

f=m.a bile alsak kütle sonsuz giderken a ışık hızına ulaşmaya elvermez.
  • Arkadaşlar konuyu bölmek istemiyorum ama sanırım bu konuyla ilgili .
    Ses hızını geçince ( mekanik dalga ) ses duvarı aşılıyor ya , ışık hızı diyelim geçildi ;
    ( EM Dalga ) ışık duvarı da geçilir mi ? Işık duvarı diye bir şey var mı bildiğiniz ?
  • konunun hepsini okuyamadım hatam olursa kusura bakmayın.
    soru: ışık hızını neden geçmek isteniyor?
    cevap a. çok hızlı yolculuklar yapmak için
    cevap b.çok hızlı kargo işlemi yapmak için
    bilim adamlarının ve fizikcilerin kati tezi"ışık hızı aşılamaz.
    başka bir konuda yazmıştım.
    bundan 200 yıl önce sesi, ışık hızıyla burdan binlerce km öteye göndereceğimizi söyleseydik, bize "deli" derlerdi.ama günümüzün insanlarının bilimsel olarak (telefon internet vasıtası ile bu işi yaptıklarından)
    kafaları bastığından olağan görüyorlar.
    bir insan ışık hızından çok daha hızlı bir şekilde hem bedenen (yani maddeyide) hemde ruhen (algılarınıda) bir yerden başka bir yerde olabilir.
    yani ışık hızında bir araçla (ki bu imkansız) burdan güneş kadar bir uzaklıga gitmeye kalksa 8 dakika sonra varır.fakat düşünce hızıyla giderse anında orada olur.ama madda bedenini götüremez.oradaymış gibi herşeyi algılar(algıları sadece 5 duyu organıyla sınırlamayın)
    aynı şekilde "bükme" tekniğini kullanırsa,tamamen bedeniyle (maddeyide) güneş kadar uzaklığa sadece 1 adım atma zamanı içinde ulaşır(ulaştığı noktadaki fiziki bedenin yaşam şartlarını değerlendirmek lazım,hava sıcaklık basınç vb)
    bükme tekniğini kısaca şöyle açıklayayım.
    a4 kağıdının en üstüne ve en altına 1 nokta koyun (üst nokta A,alt noktada B olsun).bu iki noktayı A ve B noktalarını çizgi ile birleştirin.ve bu cizgiyide karıncanın yolu olduğunu düşünün.
    kağıt masanın üzerinde düz dururken karınca A noktasından yola çıksa ,B noktasına ne kadar zamanda varır ve ne kadar uzaktır?
    kağıdı A ve B noktaları öpüşecek şeklinde büktüğünde, karınca A noktasından B noktasına (A veB yanyana) ne kadar zamanda varır ve ne kadar uzaktır?
    işin sırrı evrende bu bükme işlemini yapmakta!
    not :evrendeki kara deliklerde böyle bükmelerdir
    dipnot:bu bükme tekniğini kullanan bizim gibi insan vardır.merak edene örneği detaylı şekilde yazılır!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ıYı -- 10 Nisan 2010; 19:06:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: isis1982

konunun hepsini okuyamadım hatam olursa kusura bakmayın.
    soru: ışık hızını neden geçmek isteniyor?
    cevap a. çok hızlı yolculuklar yapmak için
    cevap b.çok hızlı kargo işlemi yapmak için
    bilim adamlarının ve fizikcilerin kati tezi"ışık hızı aşılamaz.
    başka bir konuda yazmıştım.
    bundan 200 yıl önce sesi, ışık hızıyla burdan binlerce km öteye göndereceğimizi söyleseydik, bize "deli" derlerdi.ama günümüzün insanlarının bilimsel olarak (telefon internet vasıtası ile bu işi yaptıklarından)
    kafaları bastığından olağan görüyorlar.
    bir insan ışık hızından çok daha hızlı bir şekilde hem bedenen (yani maddeyide) hemde ruhen (algılarınıda) bir yerden başka bir yerde olabilir.
    yani ışık hızında bir araçla (ki bu imkansız) burdan güneş kadar bir uzaklıga gitmeye kalksa 8 dakika sonra varır.fakat düşünce hızıyla giderse anında orada olur.ama madda bedenini götüremez.oradaymış gibi herşeyi algılar(algıları sadece 5 duyu organıyla sınırlamayın)
    aynı şekilde "bükme" tekniğini kullanırsa,tamamen bedeniyle (maddeyide) güneş kadar uzaklığa sadece 1 adım atma zamanı içinde ulaşır(ulaştığı noktadaki fiziki bedenin yaşam şartlarını değerlendirmek lazım,hava sıcaklık basınç vb)
    bükme tekniğini kısaca şöyle açıklayayım.
    a4 kağıdının en üstüne ve en altına 1 nokta koyun (üst nokta A,alt noktada B olsun).bu iki noktayı A ve B noktalarını çizgi ile birleştirin.ve bu cizgiyide karıncanın yolu olduğunu düşünün.
    kağıt masanın üzerinde düz dururken karınca A noktasından yola çıksa ,B noktasına ne kadar zamanda varır ve ne kadar uzaktır?
    kağıdı A ve B noktaları öpüşecek şeklinde büktüğünde, karınca A noktasından B noktasına (A veB yanyana) ne kadar zamanda varır ve ne kadar uzaktır?
    işin sırrı evrende bu bükme işlemini yapmakta!
    not :evrendeki kara deliklerde böyle bükmelerdir
    dipnot:bu bükme tekniğini kullanan bizim gibi insan vardır.merak edene örneği detaylı şekilde yazılır!

sapıkçaydı. Bükme tekniği aklıma anormal derecede yattı.Solucan delikleri bu bükme işlemini yapıyor olabilir. Hepimiz hiro nakamurayız :p

• quote:

Orijinalden alıntı: ATaİk_

quote:

Orijinalden alıntı: F1SECO

quote:

ışık hızı artarsa kütle artar

kütle arttıkça ivmeli hraeket yaptırmak çok zordur

f=m.a bile alsak kütle sonsuz giderken a ışık hızına ulaşmaya elvermez.

Teşekkür ederim daha iyi anladım . Işık hızından sonra ivmeli hareket imkansız mı yani ?

• quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

şöyle diyelim, 20 m/s ile 20000m/s hızla giden iki cisim için de ışığın hızı eşittir. sorun burada, bunu kim açıklayacak?

saatte 120 km hızla giden otobüsün içinde uçan sineğin hızı kaç km?
    bu soru otobüsün dışında ölçüm yapana göre yada otobüsün içinde ölcüm yapana göre değişir.
    asıl soru ışık hızını neden aşmak isteniyor.?
    madem aşılacak ozaman sartlanmalardan tamaen sıyrılıp yepyeni bir sayfa açmak lazım.yani otobüsün dışına çıkmak lazım.kısaca bu dünyada neden varolduğunu bulmak lazım. geleceğini inşa edebilme gücüne neden sahip olduğunu anlamak lazım.daha bir sürü lazım çıkar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

quote:

Orijinalden alıntı: metalok
    quote:

Orijinalden alıntı: gsburak5b
    Beynimizin %10 unu kullansak gezegenleri bile değiştiririz diyorum ben ışık hızını geçtim .. bence mümkün

Şu olayı bir türlü anlamadım gitti; beynimizin %'de kaçını nasıl kullanıyor veya kullanamıyoruz?

http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

Kimse alınmasın lütfen, bağlantı bu denk geldi o kadar. Herkes beyninin yüzde yüzünü kullanıyor kısacası.

Peki birde biryerlerde muhtemelen adı muhtemelen katyon olan ( adı yanlış hatırlayabilirim, bilen lütfen düzeltsin ) ışık hızının karesi hızla hareket eden partiküller var galiba?

konu değişecek ama "herkez beyninin yüzde yüzünü kulanıyor" diyorsunuz.
    peki hiç hayatında denizi görmemiş ve denizi görmeyen insanlarla yaşamış,(orta asyada biyerde)bir insan denizi hiç görmediği ve bilmediği için denizi görenden daha az beynini kullanıyor oluyormu?
    burada anlatılan beynin fizik bedendeki aktiviteleri değil.
    "iyi insan"kötü insan" kalbi temiz insan"terimleri var .
    eskiden düşüncelerin kalpten çıktığı söylenirmiş ve ondan "kötü kalpli insan"denirmiş.kalp nakli olunca işler değişmiş.şimdi beyinde böyle.beyin nakli olursa (ki olmaz herhalde)ozaman beyinde kalp gibi olacak.
    iş farklı yerde.tabiki herkez kalbinin yüzde yüzünü kullandığı gibi beyninin yüzde yüzünü kullanıyor.ama insanlığının yüzde kaçını kullanıyor?

• quote:

Orijinalden alıntı: isis1982

quote:

Orijinalden alıntı: neommy

quote:

Orijinalden alıntı: metalok
    quote:

Orijinalden alıntı: gsburak5b
    Beynimizin %10 unu kullansak gezegenleri bile değiştiririz diyorum ben ışık hızını geçtim .. bence mümkün

Şu olayı bir türlü anlamadım gitti; beynimizin %'de kaçını nasıl kullanıyor veya kullanamıyoruz?

http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

Kimse alınmasın lütfen, bağlantı bu denk geldi o kadar. Herkes beyninin yüzde yüzünü kullanıyor kısacası.

Peki birde biryerlerde muhtemelen adı muhtemelen katyon olan ( adı yanlış hatırlayabilirim, bilen lütfen düzeltsin ) ışık hızının karesi hızla hareket eden partiküller var galiba?

konu değişecek ama "herkez beyninin yüzde yüzünü kulanıyor" diyorsunuz.
    peki hiç hayatında denizi görmemiş ve denizi görmeyen insanlarla yaşamış,(orta asyada biyerde)bir insan denizi hiç görmediği ve bilmediği için denizi görenden daha az beynini kullanıyor oluyormu?
    burada anlatılan beynin fizik bedendeki aktiviteleri değil.
    "iyi insan"kötü insan" kalbi temiz insan"terimleri var .
    eskiden düşüncelerin kalpten çıktığı söylenirmiş ve ondan "kötü kalpli insan"denirmiş.kalp nakli olunca işler değişmiş.şimdi beyinde böyle.beyin nakli olursa (ki olmaz herhalde)ozaman beyinde kalp gibi olacak.
    iş farklı yerde.tabiki herkez kalbinin yüzde yüzünü kullandığı gibi beyninin yüzde yüzünü kullanıyor.ama insanlığının yüzde kaçını kullanıyor?

Ahmet Mekin' in boşrolde oynadığı "Kavanozda ki Adam" filmi bunu anlatıyordu.

• Mesele nedense beynimizin kaç ta kaçını kullanıyoruz meselesine dönüşmüş. Işık hızıyla beyinin ne alakası var Allahaşkına

Beynimizin kaçta kaçını kullanıyoruza dönersek de bence yüzde 10 veya yüzde 100 demek için elde yeterli veri yok. Daha beyinin nasıl çalıştığını zeka, akıl gibi kavramları açıklayamıyoruz. Beyinin herhangi bir bilgiyi hafızaya nasıl yazdığını, verileri hangi sistemde (0 lar ve 1 halinde mi) naklettiğini ve depoladığını bilmiyoruz. Ayrıca %5 10 v.s. herne ise bir performans değeri de olabilir. Yoksa beyinin yüzey alanının kullanım oranı değil tabi ki.
  • Işık hızına ulaşan birinin gün kavramı uzayacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fetih

Işık hızına ulaşan birinin gün kavramı uzayacaktır.

Çok kısa, net ve açıklayıcı

ama neden uzar? Sen hızlısın (ışık hızı) ama zaman yavaş,
    yani zaman daha mı ağır işliyor demek?
  • hareket eden cisimler için duran bir cisme göre zaman yavaş akmaya başlar. cisim hızını arttırdıkça zaman dah da yavaş akmaya devam eder. bahsedilen hızlar ışık hızı ile kıyaslanır. ışık hızı limit hızdır. ışık hızında ise zaman durur.
    bunun nedeni ise doğanın böyle işliyor oluşudur. ışık hızı bir evrensel sabit olduğu için ve cismin hızı ne olursa olsun ışık o cisimden yine aynı hızda uzaklaşacağı için (300000km/saat) zamanın yavaşlaması gerektiği fikrini bulmuştur einstein. ve bu fikir dahiyane bir fikirdir.

quote:

Orijinalden alıntı: gadgamet

quote:

Orijinalden alıntı: Fetih

Işık hızına ulaşan birinin gün kavramı uzayacaktır.

Çok kısa, net ve açıklayıcı

ama neden uzar? Sen hızlısın (ışık hızı) ama zaman yavaş,
    yani zaman daha mı ağır işliyor demek?

• Bildiğim kadarıyla zamanda geri gitmek için ilk önce ışık hızından daha yüksek bi kız bulup, diyelimki 1453 e gidip istanbulun fethiini izlemek istiyorz,

1453 teki ışınları ışınları bulup, bu ışık hızından daha fazla olan hızla bu ışınların önüne geçmemiz gerekiyor ... 577 yıl da yani 18.196.272.000 saniye olmuş kaba hesapla ..

saniyede 300.000 hızla gittiğine göre ışık hızı bu kadar saniyede ne kadar gittiğini siz düşünün ... bizim bulduğumuz hız o ışını bulup önüne geçicek ve biz hoop 1453 teyiz .

yani teorikte zamanda yolculuk yapabiliriz ..

tabi bu bnm bildiğim .. eğer yanlş biliyosam

allah bnm belamı versinn

• Yazılanları okuduğum kadarıyla herkes bir şeyler biliyor ama hepsi kulaktan dolma bilgiler.

Sorulara net bir şekilde cevap vermeye çalışacağım.

quote:

Bildiğim kadarıyla bir nesnesi duvara ışık hızı ile atarsan herhangi bir zarar olmadan karşıya geçer bu da ışınlanma demektir bir bakıma , ışınlanmanın mümkün olacağı ile ilgili şeyler duymuş , okumuştum . Eğer ışık hızına ulaşmak mümkün değilse ışınlanma da olmaz o zaman

Işık hızına fiziken ulaşmak mümkün değildir doğanın kanunu gereği bu böyle.Nasıl aşılacağı üzerinde tartışılır ama aşmak şuan için mümkün değildir,Einstein'ın E=mc2 teorisi doğru fakat tamamen matematiksel hesaplama için doğru.

Işık ışık hızıyla gider,siz duvara ışık tuttuğunuzda karşı taraftan çıkıyor mu?Hayır çıkmıyor,o zaman ışık hızıyla bir cismin içinden geçmek mümkün olmayabilir.Matematiksel olarak doğru fakat fiziksel olarak ulaşmak imkansız olacağından bu bir işe yaramaz.Merak ettiğiniz şey ışınlanma sanırım.

Işınlanma "molecular transportation" en ufak parçalarımıza ayrılıp tekrar birleşmemiz sonucu mümkün,eğer siz ışık hızında enerjiye dönüşürseniz tekrar birleşmeniz ne koşullarda mümkün olacaktır?Işık hızını fiziksel olarak aşmanın mümkün olmayacağından bahsettik,bu yüzden ışık hızını geçerek zamanda yolculuk şöyle olacaktır.

Zamandan bahsederken çok büyük mesafelerde ışık hızını kullanıyoruz.Işığın bir yılda aldığı aldığı yola ışık yılı denir.1 ışık yılı=1 ly = 63241 AU...1AU= 150.000.000km'dir.

Buradan Güneş'e baktığımızda 150.000.000km(Güneş Dünya arası) / 300.000 (yaklaşık ışık hızı) / 60 = 8.3333 dakika öncesini görüyoruz.

Farz edelim ki iki astronotumuz var,bunlar saatlerini aynı anda 01.00'e kuruyorlar.Biri Güneş'te bekliyor biri de Dünya'da.Dünya'dan Güneş'tekinin saatine bakıyoruz ve saati tam olarak 02.00'yi gösteriyor.Ama biz onu 8.333 dakikada gördüğümüz için Dünya'daki astronotun saati 02.08'olacaktır.İşte zaman değişimi tamamen ışığın aldığı yolla ilgili.Bunu anlarken Dünya saatlerini de düşünebilirsiniz.Dünya saatleri pratiklik açısındandır.Ama diğeri tamamen ışığın aldığı yolla ilgili bir kavram.Işık hızıyla gidip başladığınız yerdeki saatten ileri gitmiş oluyorsunuz,sadece bundan ibaret.

Diğer konular daha derin olduğu için bahsetmiyorum,ama zamanı bükmek olarak halk arasında çok bahsedilen şey aslında böyle.

Birisi kurt deliği demiş.Kurt veya solucan delikleri kara deliklerdir.Kara deliklerin aynı zamanda evrenin başka zamanına veya başka bir evrene açıldığı kapı olduğu teorisi vardır.Fakat sadece teorik bir bilgidir,detaya girmiyorum,merak eden varsa açıklayabilirim.

Beyin gücü konusuna gelince,bu şuanda çok uçuk,bilim kurgu düşünürlerinin ürettiği bir şeydir.Bu genelde sömürülen bir kavramdır fakat şuanda bunun üzerinde çalışan bir bilim dalı olarak "Noetik Bilim" var,ilgilenen bunu araştırabilir.Türkçe kaynak az olduğundan İngilizce aramakta fayda var.Ama tabi ki de Dünya'yı yerinden oynatacak kadar uçuk şeyleri değil de,insan beyninin yaydığı manyetik dalgaların cisimlerin moleküler yapılarına nasıl davranışlarda bulunduğu gibi dallarla ilgileniyor.

Saygılarımla

• güneşteki adamın saati dünyadakinden daha yavaş çalışacaktır bunu da unutmayın :)

quote:

Orijinalden alıntı: Last_Theory

Yazılanları okuduğum kadarıyla herkes bir şeyler biliyor ama hepsi kulaktan dolma bilgiler.

Sorulara net bir şekilde cevap vermeye çalışacağım.

quote:

Bildiğim kadarıyla bir nesnesi duvara ışık hızı ile atarsan herhangi bir zarar olmadan karşıya geçer bu da ışınlanma demektir bir bakıma , ışınlanmanın mümkün olacağı ile ilgili şeyler duymuş , okumuştum . Eğer ışık hızına ulaşmak mümkün değilse ışınlanma da olmaz o zaman

Işık hızına fiziken ulaşmak mümkün değildir doğanın kanunu gereği bu böyle.Nasıl aşılacağı üzerinde tartışılır ama aşmak şuan için mümkün değildir,Einstein'ın E=mc2 teorisi doğru fakat tamamen matematiksel hesaplama için doğru.

Işık ışık hızıyla gider,siz duvara ışık tuttuğunuzda karşı taraftan çıkıyor mu?Hayır çıkmıyor,o zaman ışık hızıyla bir cismin içinden geçmek mümkün olmayabilir.Matematiksel olarak doğru fakat fiziksel olarak ulaşmak imkansız olacağından bu bir işe yaramaz.Merak ettiğiniz şey ışınlanma sanırım.

Işınlanma "molecular transportation" en ufak parçalarımıza ayrılıp tekrar birleşmemiz sonucu mümkün,eğer siz ışık hızında enerjiye dönüşürseniz tekrar birleşmeniz ne koşullarda mümkün olacaktır?Işık hızını fiziksel olarak aşmanın mümkün olmayacağından bahsettik,bu yüzden ışık hızını geçerek zamanda yolculuk şöyle olacaktır.

Zamandan bahsederken çok büyük mesafelerde ışık hızını kullanıyoruz.Işığın bir yılda aldığı aldığı yola ışık yılı denir.1 ışık yılı=1 ly = 63241 AU...1AU= 150.000.000km'dir.

Buradan Güneş'e baktığımızda 150.000.000km(Güneş Dünya arası) / 300.000 (yaklaşık ışık hızı) / 60 = 8.3333 dakika öncesini görüyoruz.

Farz edelim ki iki astronotumuz var,bunlar saatlerini aynı anda 01.00'e kuruyorlar.Biri Güneş'te bekliyor biri de Dünya'da.Dünya'dan Güneş'tekinin saatine bakıyoruz ve saati tam olarak 02.00'yi gösteriyor.Ama biz onu 8.333 dakikada gördüğümüz için Dünya'daki astronotun saati 02.08'olacaktır.İşte zaman değişimi tamamen ışığın aldığı yolla ilgili.Bunu anlarken Dünya saatlerini de düşünebilirsiniz.Dünya saatleri pratiklik açısındandır.Ama diğeri tamamen ışığın aldığı yolla ilgili bir kavram.Işık hızıyla gidip başladığınız yerdeki saatten ileri gitmiş oluyorsunuz,sadece bundan ibaret.

Diğer konular daha derin olduğu için bahsetmiyorum,ama zamanı bükmek olarak halk arasında çok bahsedilen şey aslında böyle.

Birisi kurt deliği demiş.Kurt veya solucan delikleri kara deliklerdir.Kara deliklerin aynı zamanda evrenin başka zamanına veya başka bir evrene açıldığı kapı olduğu teorisi vardır.Fakat sadece teorik bir bilgidir,detaya girmiyorum,merak eden varsa açıklayabilirim.

Beyin gücü konusuna gelince,bu şuanda çok uçuk,bilim kurgu düşünürlerinin ürettiği bir şeydir.Bu genelde sömürülen bir kavramdır fakat şuanda bunun üzerinde çalışan bir bilim dalı olarak "Noetik Bilim" var,ilgilenen bunu araştırabilir.Türkçe kaynak az olduğundan İngilizce aramakta fayda var.Ama tabi ki de Dünya'yı yerinden oynatacak kadar uçuk şeyleri değil de,insan beyninin yaydığı manyetik dalgaların cisimlerin moleküler yapılarına nasıl davranışlarda bulunduğu gibi dallarla ilgileniyor.

Saygılarımla

• quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

şöyle diyelim, 20 m/s ile 20000m/s hızla giden iki cisim için de ışığın hızı eşittir. sorun burada, bunu kim açıklayacak?

newton fiziği geçersiz olduğu için bunu anlayamıyoruz. dünyada doğruya teğet değerleri veren newton dinamik kuralları aslında tam anlamı ile doğru değildir. bağıl hız kavramı lorentz dönüşümleri ile açıklanırsa modern fizikteki anlayışa uygun cevaplar bulunmuş olacaktır.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.