Şimdi Ara

Işık Hızı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
98
Cevap
0
Favori
2.828
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: yucoo

Bir sorum olacak arkadaşlara ışık hızının 300 000 km civarı oldugu bazı teorilere görede 600 000 den de fazla olabilecegi söyleniyor ışıgın degişik hızlarda olması bana mantıklı geliyor. Bu hız farkı ışıgın kaynagından çıkış hızına baglana bilir. (bence ) bu konuda ne düşüyorsunuz ?

Eğer bir önceki yazımda verdiğim linke bakarsınız Görelilik teorisinin bu konuya verdiği cevabı bulabilirsiniz.

Ayrıca:

1) Herşeyden önce şimdiye kadar hiçbir maddenin ışık hızına çıkabildiği görülmedi.
    2) Matematik bilenler için kinetik enerjiye (y) kütlenin hızı (x) grafiğini çizerseniz bu grafikte dikey bir asimptot olduğunu ve bu asimptotun v=c'ye denk geldiğini göreceksiniz. Bu sadece teorik değil aynı zamanda deneysel ve çok kez tekrarlanmış bir bulgudur. Yani (şu anki bilgilerimize göre) ışık hızı geçilemez hatta ışık hızına ulaşılamaz, o zaman bu sorulan sorunun çok anlamlı olmadığı görülür.
    3) Bir cisim ne kadar hızlı giderse gitsin (diyelim ki ışık hızının %99,9999'uyla gitsin), yine de ışık hızını ışık hızı olarak görür. Hızların toplanması Galileo dönüşümlerindeki gibi basit toplam esas alınarak değil , Lorentz dönüşümleri esas alınarak yapılır.

Ha dersiniz ki bu bir teoridir birgün gelir birisi bunun yanlış olduğunu gösterir: bu çok da doğru bir bakış açısı değil, çünkü yukardaki bahsettiğim tüm maddelerin deneysel kanıtları var, olsa olsa başka daha genel bir teori bu teoriyi kapsar ve eksiklerini tamamlar belki, öte yandan bu teorinin %100 geçersiz olacağına pek ihtimal vermiyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: mfiz

Ha dersiniz ki bu bir teoridir birgün gelir birisi bunun yanlış olduğunu gösterir: bu çok da doğru bir bakış açısı değil, çünkü yukardaki bahsettiğim tüm maddelerin deneysel kanıtları var, olsa olsa başka daha genel bir teori bu teoriyi kapsar ve eksiklerini tamamlar belki, öte yandan bu teorinin %100 geçersiz olacağına pek ihtimal vermiyorum.

Zaten bu iş öyle bir hal almaya başladı ki, foruma yeni gelen biri, burada bütün teorileri çöpe attığımızı zannedecek. Genel-özel görelilik, kuantum, big bang, kaos, v.s. teorilerin burada çoktan yanlışlandığını ve yerine yenilerinin konulduğunu filan düşünecek neredeyse. Şu "teori" kelimesi ne kadar hafife alınmaya başlandı! Evrim teorisinden ise hiç bahsetmiyorum. O zaten öleli çok oluyor!

• @yucoo: Artık senden düzgün bir laf duymayı da beklemiyorum... Karşında yazılı duran cümleleri okumayı öğren, sana o bile kafi. Çünkü yazığım hiçbirşeyi ya anlamamışsın, ya da demogoji malzemesi olarak kullanmak için anlamamazlıktan geliyorsun. Sanırım ikinci ihtimal ama umrumda da değil açıkçası...

quote:

Orjinalden alıntı: redstorm
    Şu "teori" kelimesi ne kadar hafife alınmaya başlandı!

Kesinlikle! Teori denince insanların aklına herhangi bir ispatı olmayan, adına bilim adamı denen bir adamın sabah kalktığında kağıda karaladığı şeyler geliyor heralde. Hatta belki de yazılı birşey olduğunu bile düşünmüyorlardır, kimbilir...

Barbara Bush
  • quote:

quote:

Bir sorum olacak arkadaşlara ışık hızının 300 000 km civarı oldugu bazı teorilere görede 600 000 den de fazla olabilecegi söyleniyor ışıgın degişik hızlarda olması bana mantıklı geliyor. Bu hız farkı ışıgın kaynagından çıkış hızına baglana bilir. (bence ) bu konuda ne düşüyorsunuz ?

Eğer bir önceki yazımda verdiğim linke bakarsınız Görelilik teorisinin bu konuya verdiği cevabı bulabilirsiniz.

Ayrıca:

1) Herşeyden önce şimdiye kadar hiçbir maddenin ışık hızına çıkabildiği görülmedi.
    2) Matematik bilenler için kinetik enerjiye (y) kütlenin hızı (x) grafiğini çizerseniz bu grafikte dikey bir asimptot olduğunu ve bu asimptotun v=c'ye denk geldiğini göreceksiniz. Bu sadece teorik değil aynı zamanda deneysel ve çok kez tekrarlanmış bir bulgudur. Yani (şu anki bilgilerimize göre) ışık hızı geçilemez hatta ışık hızına ulaşılamaz, o zaman bu sorulan sorunun çok anlamlı olmadığı görülür.
    3) Bir cisim ne kadar hızlı giderse gitsin (diyelim ki ışık hızının %99,9999'uyla gitsin), yine de ışık hızını ışık hızı olarak görür. Hızların toplanması Galileo dönüşümlerindeki gibi basit toplam esas alınarak değil , Lorentz dönüşümleri esas alınarak yapılır.

Amerikalı bilim adamlarınının modern cihazlarla yaptıkları deneyler neticesinde ışık hızının bilinen 299.793 km-saniyeden yaklaşık 30 kat daha hızlı oldugu öne sürüldü fizik kanınlarını degiştirecek bu açıklamanın onay alması ve yayınlanması bekleniyor
    .

Ben böyle bir haber duydugum için o soruyu yöneltmiştim. Ayrıca sorumu yalnış anlamışsınız ışıgın hızından bahsetmiştim o hıza çıkmaktan degil gende verdiniz bilgiler için saolun

• quote:

Amerikalı bilim adamlarınının modern cihazlarla yaptıkları deneyler neticesinde ışık hızının bilinen 299.793 km-saniyeden yaklaşık 30 kat daha hızlı oldugu öne sürüldü fizik kanınlarını degiştirecek bu açıklamanın onay alması ve yayınlanması bekleniyor
    .

Bu haberin kaynağını verebilirseniz inceleyebilir ve bir yorum yapabilirim. Bu ışığın hızını geçme durumu ya ışığın "faz" hızı dediğimiz (doğrudan görelilik teorisiyle ve ışık hızının sabit olduğu postülasıyla çelişmeyen dalgayı matematiksel olarak ifade etmekte kullandığımız bir araç) ya da kuantum mekaniğindeki EPR paradoksuyla ilgili (anlık kuantum halleri arasındaki etkileşim) olabilir. Belirtilen durumlar çok özel durumlara karşılık gelebilir ve yukarda yaptığım açıklamayı fiziksel olarak ihlal ettiğini söylememiz çok büyük ihtimalle mümkün değildir.

• peh bee ne konu açmışım :D birbirinizi yediniz ama olsun bilgilendik.

mi acaba?

Orjinalden alıntı: Lacrima

- peki ışık hızında giderken farları açarsak ne olur ?
    - uzunları açarsan karşıdan gelenin gözünü alır.

bu da aynı mantıkta bi soru.

ışık hızında hacim sonsuzdur. ışık hızına ulaşmış bir madde enerjiye dönüşür. o yüzden soru yanlış. yani basitçe bilgi eksikliği.
    tabi düz mantıkla cevap 2 ışık hızı.

soruda sorulmak anlatılan hareket mantığınız gelişmiş mi geişmemiş mi , ayrıca o sorduğun soru öyle aptalca cevabı olan bir soru değil onun asıl cevabı önünün aydınlatmaz olur.

soruda bir bilgi eksikliği var ama bahsettiğin şey değil. atılan cismin yönü cisim ışık hızıyla giden füze yönünde atılırsa hızı 2 ışık hızı, füzeden aşağı yönde ise cevap 0 dır. bu durumda sadece g den kaynaklanan bir hızlanma olur tabi etrafta bir kütle çekimi varsa.

PSN ID: batuhanir

• quote:

quote:

Ayrıca:

fotonlar dostum, Vo da kütleleri olmayan, ışık hızında giden, kütle çekiminden etkilenebilen parçacık özelliği de gösteren yapılardır.

• quote:

Orjinalden alıntı: basicbats

vevap 2 ışık hızı.

arkadsaşlar sanki ışığı en hızlı şeymiş gibi algılıyorlar.

ışık hızı maddenin ulaşacağı en büyük hız değildir. kainatta mutlaka daha hızlı şeyler vardır. belki 1 milyon kat belki milyar.

ışık hızı "maddenin" ulaşabildeceği en yüksek hızdır ışık hızına ulaşan "maddeler" enerjiye dönüşür.
    günümüzde ışınlanmam çalışmalarında da bu kullanılır bir maddeyi (kolay olsun diye atomu) tamamen enerjiye dönüştürerek ışık hızına ulaştırıp onu tekrar maddeye döndürmeye çalışıyorlar başarılı denemelerin yapıldığı duyumlarını almıştım ama bu bazı sorunları doğuruyor. eğer enerji trasferi sırasında kayba neden ounursa madde yok olur. enerji de kayıpsa birşeyin vardan yok olabileceği anlamına gelir. başka bir sorun ise her enerji birşekilde maddeye çevrilebir mi. bu da çok mantıksız sonuçlar doğrur.

• quote:

Orjinalden alıntı: Lord of the Shadows

fotonlar dostum, Vo da kütleleri olmayan, ışık hızında giden, kütle çekiminden etkilenebilen parçacık özelliği de gösteren yapılardır.

Durgun kütlesi olan hiçbir cisim işik hızına çıkamaz. Fotonun durgun kütlesi sıfırdır. Öte yandan durgun kütlesi sıfır olan bir saat mekanizması ne kadar fizikseldir? Fotonun üzerine bir referans sistemi oturtup ölçüm yapmak fiziksel değildir. Verdiğim linkte bundan ayrıntılı olarak bahsediyor.

mfiz
    Durgun kütlesi olan hiçbir cisim işik hızına çıkamaz. Fotonun durgun kütlesi sıfırdır. Öte yandan durgun kütlesi sıfır olan bir saat mekanizması ne kadar fizikseldir? Fotonun üzerine bir referans sistemi oturtup ölçüm yapmak fiziksel değildir. Verdiğim linkte bundan ayrıntılı olarak bahsediyor.

quote:

mfiz
    Fotonun durgun kütlesi sıfırdır.

Fotonun durgunken değil, hareketli iken (ışık hızında) kütlesi sıfırdır denilebilir, tamamı enerji halindedir çünkü. Foton ancak durgunken bir kütleye sahip olabilir.

Durgun kütlesi olmayan birşey kısaca: yoktur, yokluktur.

Aşağı inen bir asansörde yükseğe zıpladığını kadar zıplayıp aynen geri gelirsiniz o kadar zaman içinde.Aynı durum söz konusu. Fizik kuralları...

http://www.teknoloji.kuark.org/
  • quote:

Orjinalden alıntı: ozan1179

bir bakıma sonsuz+sonsuz kaç eder gibi bir soru olmuş...

Evet, Lorentz dönüşümleri ele alındığında tam da öyle. İyi benzetme

Orjinalden alıntı: phizikci

Fotonun durgunken değil, hareketli iken (ışık hızında) kütlesi sıfırdır denilebilir, tamamı enerji halindedir çünkü. Foton ancak durgunken bir kütleye sahip olabilir.

Durgun kütlesi olmayan birşey kısaca: yoktur, yokluktur.

Fotonun "durgun" olması diye birşey söz konusu değildir. Dolayısıyla fiziksel olarak anlamlı olmayan birşeyi tartışmaktayız.

Not1: Işığın hızı maddelerin içinde yavaşlar ama bunun sebebi "fotonların hızının yavaşlaması değil", fotonlarla maddenin etkileşime girerek bir anlamda "fotonların toplamda daha fazla yol alması"dır. Teker teker fotonlar düşünüldüğünde, bir fotonun ışık hızı dışında başka bir hızda ilerlemesi şu anki bilgimize göre mümkün değildir.

Not2: Durgun kütlesi 0 olan bir cismin toplam rölativistik enerjisi pc'ye eşittir (p: momentum, c: ışık hızı). Fotonun enerjisi de bu şekilde ifade edilir dolayısıyla fotonun durgun kütlesi sıfırdır. Daha ayrıntılı bilgi için:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/relativ/releng.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 22 Ocak 2007; 9:17:58 >

• quote:

mfiz
    Not2: Durgun kütlesi 0 olan bir cismin toplam rölativistik enerjisi pc'ye eşittir (p: momentum, c: ışık hızı). Fotonun enerjisi de bu şekilde ifade edilir dolayısıyla fotonun durgun kütlesi sıfırdır. Daha ayrıntılı bilgi için:

pc =mcxc (m çarpı c'nin karesi ) :bu durgun kütle değil de, c hızındaki durum değil miydi?

durgunsa: c=v=0 dolayısıyla

ve pc sıfır olmaz mı?

ayrıca durgun kütle m=0 ise durum yine aynı, pc=mc.c=0

Bir şeyleri yanlış anlamış-anlamamış olabilirim, açıklar mısınız? Selam.

Orjinalden alıntı: phizikci

quote:

mfiz

pc =mcxc (m çarpı c'nin karesi ) :bu durgun kütle değil de, c hızındaki durum değil miydi?

durgunsa: c=v=0 dolayısıyla

ve pc sıfır olmaz mı?

ayrıca durgun kütle m=0 ise durum yine aynı, pc=mc.c=0

Bir şeyleri yanlış anlamış-anlamamış olabilirim, açıklar mısınız? Selam.

Herhangi durgun kütlesi (m_0) olan bir cisim için rölativistik enerjinin karesi (p^2)(c^2)+(m0^2)(c^4) olarak veriliyor verdiğim referansta. Eğer cismin durgun kütlesi 0 olursa enerjinin karesi pc'ye eşit oluyor (tabii -pc'ye de eşit olabilir bu da aslında anti-parçacıklara denk gelen bir çözüm olarak düşünülebilir ve şu an konumuzun epeyce dışında).

Aslında bu momentumlu formül Einstein'in ünlü E=mc^2 formülündeki enerjinin momentum cinsinden yazılmış hali hatta şu adreste bu formülün benim ifade ettiğim formülle nasıl ilişkili olduğu matematiksel olarak gösteriliyor: (yani aslında ünlü E=mc^2'i yazıyoruz ama matematiksel olarak üzerinde biraz oynayarak)

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/relativ/relmom.html#c4

Burada dikkat edilmesi gereken şey m'in "rölativistik kütle", m_0'ın "durgun kütle" olarak tanımlanması. Buradaki matematiksel çıkarıma dikkat ederseniz kafa karışıklığınız kalmayacaktır.

Ayrıca yine aynı sayfadaki momentum tanımına bakarsanız durgun kütlesi sıfır olmayan bir cisim için hız ışık hızına giderken momentumun sonsuza gittiğini görürsünüz. O zaman ancak parçacığın durgun kütlesi sıfırsa o parçacığın ışık hızıyla gidebileceği gerçeğini matematiksel olarak hissedersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 22 Ocak 2007; 23:04:32 >

• Bilgiler için teşekkürler...

"eger ikiz kardeslerden biri dunyada kalmak digeri de isik hizinda hareket eden bir aracin icinde
    surekli yolculuk yapmak suretiyle 50 yil gecirse, dunyadaki kardes 50 yil yaslanir ancak isik hi-
    zinda hareket eden kardes hala yolculuga ciktigi gibi genc kalir."

ben bu dogru mu degil mi bilmek istiyorum, cunku cok duydum bunu ogretmenlerimden

Orjinalden alıntı: fallen_angel17

herkes duymustur;

"eger ikiz kardeslerden biri dunyada kalmak digeri de isik hizinda hareket eden bir aracin icinde
    surekli yolculuk yapmak suretiyle 50 yil gecirse, dunyadaki kardes 50 yil yaslanir ancak isik hi-
    zinda hareket eden kardes hala yolculuga ciktigi gibi genc kalir."

ben bu dogru mu degil mi bilmek istiyorum, cunku cok duydum bunu ogretmenlerimden

Buradaki önemli olan nokta, kardeşlerin ikiz olmaları. Genetik yapıdaki farklılıklar görelilik kuramını derinden sarsıyor

Bir maddenin hızı arttıkça, zaman yavaşlar. Işık hızına gelindiği anda da durur. En azından görelilik bunu söylüyor. Dolayısıyla, sorunun cevabı 'evet'. Ama şu anki bilgilerimize göre ışık hızına çıkılamıyor, orası ayrı konu.

Peki ben bir soru sorayım o zaman: kime göre ışık hızı? Şu anda belki de Dünya, evrendeki bazı parçacıklara göre ışık hızında ilerliyor olamaz mı? Mesela bir fotona göre?

Barbara Bush

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.