Öncelikle tartışmalara sebebiyet vermemek için bunu söylemek zorundayım, asla herkes kelimesini kullanmıyorum, asla tüm milletin üstüne yıkmıyorum bunu ancak genelleme yapıyorum 20 yıldır bu ülkedeyim, toplamda 15 ay yurtdışında kaldım ( Amerika, İsviçre, Danimarka ) ve aradaki farkları çok açık görebiliyorum.
Milletimiz nefret dolu, her şeye saldırıyor ve eleştiriyor. Belki de klişe olacak ama, sen ne yaptın kendini veyahut ülkeni geliştirmek için? Bir şey yapmadıysan bu kadar eleştirme hakkını nasıl elde ediyorsun? -İktidar yanlısısın muhalefeti eleştiriyorsun, asla onların dediğini kabul etmiyorsun. -İktidarı desteklemiyorsun, iktidar iyi kötü ne yapsa eleştiriyorsun. -Mühendissin, doktora saldırıyorsun; doktorsun, mühendise saldırıyorsun. -Spor yapıyorsun, spor yapmayanlara saldırıyorsun. Sakal bırakıyorsun, sakal bırakmayanlara saldırıyorsun. -Bir takımı destekliyorsun, rakip takıma saldırıyorsun.
Tıp okuyorum ve yurtdışına çıkma sebeplerim arasında staj ve internlük de vardı. Hayatımda hiç kendimi bu kadar değerli hissetmedim, dünyanın en kutsal mesleğini yapıyorsun ve sürekli el üstünde tutuluyorsun. Daha az çalışıp daha çok kazanıyorsun. İnsanlar sana karşı saygılı. Sanki başbakanmışım gibi önümde iken düğmelerini ilikliyorlar. Peki ya burada? Yurtdışında olduğundan daha zor şartlar altında doktorlar, daha az kazanıyorlar ve kazandıkları herkesin gözüne batıyor. Doktorlar sürekli eleştiriliyor, bir doktor kötü geldi diye tüm doktorlara ve tıp öğrencilerine sövüyorsun.
Milletimiz tembel ve kendini geliştirmiyor. Kitap okuma oranları yerlerde, belgesel izleme oranları yerlerde. Peki ne oranları yüksek? Instagram kullanma oranımız maşallah. Dizi izleme oranımız maşallah. Instagram kullanan sayısı/Toplam nüfus oranı en yüksek çıkan ülkelerden biriyiz. Bu kadar ölü vakit ne için? Kullanma demiyorum ya da dizi izleme demiyorum. Ancak her şeyin adabı var. Görüyorum bazen, doktorlar ve mühendisler çok çalışıyorlarmış yazıkmış. Çalışmak neden yazık oluyor? Çalışıp karşılığını aldığın sürece neden yazık oluyor? Bir insanın bilgi öğrenmesi, kendini geliştirmesinden güzel ne vardır?
Saysam buraya bir sürü çıkar daha, ancak temel sebepler bunlar. Saygı ve sevgi asla yok, düzgün konuşma adabı asla yok. Her şeyi eleştir, her şeyi tüket, her şeye saldır. Hiç düşünmediniz mi bu avrupalılar neden bize barbar diyor? Barbar değiliz de neyiz şimdi?
Başlıca sebebi geçim sıkıntısı millet geçinme derdinde iken kendini geliştirmeye fırsat bulamıyor ve sürekli stres altında kalıyor. Tabi bunlar sosyolojik sebeplerle araştırılması gerekip bir sonuca bağlanması lazım ama bu ülkede bunu yapıcak ve düzeltcek bir kurum varmı tabikide yok. Başa geçen cebi doldurmaya çalısıyor kim bunlarla uğraşır.