Şimdi Ara

İnancımı Kaybettim (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
6
Favori
3.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bir şeyler yapmayı deniyorsun.Fakat ne yapmak istediğinden ve ne yaptığından bihabersin.Ne yapmak istediğini bilmediğin için de oraya ulaşınca 'Ben bunu mu istiyordum ki' diyorsun.Ve yaptığın şey aslında birilerini memnun etmek.Kafan o kadar karışık ki diş demişsin,tıp demişsin,temel bilim demişsin,makine mühendisliği demişsin,çap demişsin,sınava tekrar mı girsem demişsin.

Yapacağın şey şu dostum.Oturup bi kendini tanı.Ben napıyorum,neredeyim ve nerede olmayı isterdim diye sor kendine.Sonra bir şeye karar ver ve ordan git.Ailen laf ediyor diye,birileri memnun olmuyor diye fikirlerinden vazgeçme.Çünkü ailen de dahil olacak şekilde tüm insanlar sana her zaman bir şeyler diyecek.Ama sen kararlı bir şekilde devam edersen işte o zaman keyif alırsın hayattan.

Artı olarak sana tavsiyem bir hobi edin.Spor olabilir.Kariyer,sınavlar önemli şeyler fakat kendini aşırı derecede kaptırmış durumdasın.Başka şeylerle ilgilenirsen kendini daha iyi tanıyabilirsin ayrıca.

• Hocam merhaba.

Öncelikle yazdıklarınızı özenle ve büyük bir dikkatle okudum. Kimi yerlerde kendimi gördüm. Söylediklerinizle ilgili kendi fikrimi paylaşmak istiyorum.

İlgilerinizi ve yapmaktan zevk aldığınız şeyleri iyi tespit etmelisiniz. Örneğin tıp okuyup sayfalarca ezber yapıp, hastalarla ilgilenip ömrünüzün büyük kısmını hastanelerde geçirmek size ilgi çekici geliyor mu? Ya da fizik-matematik ağırlıklı bir bölüm okuyup formüllerle işlemlerle ve problemlerle uğraşmak mı sizin için ilgi çekici? Yoksa bunların dışında başka ilginizi çeken bir şey var mı? Sizin için katlanılamaz olduğuna inandığınız zorluklar nelerdir ve bunlar hangi bölümlerde mevcut, gelecekte mutlu olmak, sizin için para kazanıyor olmak mı yoksa sevdiğiniz işi yapıyor olmak mı demek? Bu tarz soruların cevaplarına göre çizeceğiniz rota değişebilir. Kendimden örnek vereyim, ben de 4k sıralama yaptım. Önümde tıp mühendislik ve temel bilim seçenekleri vardı. Bu seçeneklere ve bulunduğum duruma baktığımda şunu gördüm, asla stres yapacak endişe edilecek bir durum yok. Çünkü bu sıralamayı yapan biri hangi yolu seçerse seçsin kötü bir tercih yapmış olmayacak. Yani çalışkan ve potansiyeli yüksek öğrenciler için gelecek kaygısı söz konusu değil. Çünkü böyle bir öğrenci aynı çalışkanlığı üniversite hayatında ve çalışma hayatında da sürdürürse zaten başarılı olmaya devam edecektir. Girdiği her sınavda ve yaptığı her işte başarılı olmak herhangi bir insan için mümkün değil. Mutlaka başarısızlıklar olacak. Fakat çalışkan olup akıllıca hareket eden birinin totalde yakaladığı şey başarı olacaktır. Bence bu yüzden gelecek kaygınızı bir kenara bırakmalısınız.

Çalışkan olabilmek ve stratejik hareket edebilmek için psikolojinizin ve motivasyonunuzun iyi olması gerek. Bunun için de iş sizde bitiyor. İçinde bulunduğunuz durumu çarpıtıp, kafanızda olduğundan büyük görüp felaket senaryosu üretmemelisiniz. Ünlü bir psikiyatristin önerdiği bir metod var. Şu anda sahip olduğunuz endişeleri, sizi kaygılandıran düşünceleri bir kağıda not alın. Örneğin "Ailem tıp okumamı istiyor, bense onları tatmin etmeyen bir bölüm okuyorum; ailemi mutlu edemediğim için hiçbir zaman başarılı olamayacağım." Zihninizde sizi kaygılandıran bu tarz birçok çarpıtılmış düşünce olduğuna eminim. Sonra yazdığınız cümlenin karşısına bahsi geçen durumu objektif ve gerçeğe uygun şekilde yazın. "Ailemin istekleriyle benim yaptıklarımın %100 uyuşması mümkün değil, ailemin bazı istekleri ve benim bazı eylemlerim örtüşmüyor diye hayatta mutlu olamayacağım fikri hiç de gerçekçi değil." şeklinde. Ben sadece okuduklarım üzerinden yorumlamaya çalıştım. Yanlış yorumladıysam affola.

İnsanlar çoğu zaman yaşadıkları problemler nedeniyle değil bu problemleri kendi içlerinde algılayış biçimleri nedeniyle karamsarlığa bürünür. Örneğin siz üniversite sınavında iyi bir sıralama yaparak iyi bir temel bilim bölümüne girmişsiniz ve bu problemleri yaşıyorsunuz. Oysa bu problemleri yaşama fırsatını hayal dahi edemeyen birçok öğrenci var. Bana sorarsanız moralinizi ve motivasyonunuzu toplayıp tekrar bir değerlendirme yaptığınızda bulunduğunuz durumun aslında birçok insan için doğuştan şanslı olmak anlamına geldiğini ve önünüzdeki seçeneklerin hepsinin çok iyi seçenekler olduğunu göreceksiniz.

Seçeneklerinizin hepsi iyiyse, hiçbiri kötü değilse bu durumda sizin ilk yapmanız gereken bu karamsar bakış açısından kurtulmak. Örneğin kendinize ailenizin isteklerini %100 karşılama yükümlülüğünüzün olmadığını hatırlatmalısınız. Günlük yaşamınızı daha dolu geçirebilmek için kendinizi motive etmelisiniz. Lisans hayatınızda ve sonrasında yapmaktan keyif alacağınız ve öğrenmek isteyeceğiniz şeyleri belirleyip bunlar için çalışmalısınız.

Her şey mükemmel olmayacak, her zaman çeşitli problemler olacak fakat önemli olan psikolojik sağlamlığınızı koruyup yola devam edebilmek. Hayatta başarılı olabilmek her şeyin mükemmel olmasıyla, hiçbir sorun olmamasıyla değil sorunları yenmekle gelir.

Yolunuz açık olsun. Kendinizi yalnız hissetmeyin. Daha fazlasını anlatmak isterseniz pm atabilirsiniz, dinlemek isterim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Naptın hocam

• Konu 14 Ağustos 2019'da açılmış o günlerde lisede ortalama hesabı yapıyordum. Konuyu açan şu an ne yapıyor dediği gibi bölümünü değiştirdi mi acaba

• İnancımı Kaybettim

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.