Şimdi Ara

İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.089
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu spora yeni başlayanlar için bir yazı hazırladım.Umarım yararlı olur.

    İLK KEZ YARIŞA GİRECEKLER İÇİN GENEL BİLGİ & TAKTİKLER



    Arkadaşlar öncelikle eminim ki hepinizde bir heyecan vardır.Acaba nasıl olacak,kaçıncı olabilirim,kesin sonuncu olurum gibi aklınızdan bin bir soru geçiyordur.Ama sizin tek yapmanız gereken bütün gücünüzü yarış sırasında pedallara vererek yapabileceğiniz en iyi dereceye yapmaya çalışın.



    Öncelikle ferdi katılacak arkadaşlar için birkaç öneride bulanacağım.Bisiklet mekanik ayarlarınızı kesinlikle yarıştan 1-2 saat once değiştirmeyin.Mevcut ve size en uygun ayarları 1 gun onceden ayarlayın.Sele borusu uzunluğu gibi ayarları yarıştan once değiştirmeyin.Yarış öncesi bisikletinizde tek yapmanız gereken ufak kontrollerdir.Zincir e yağ,lastiklere hava gibi ufak kontrollerle bisikletinizi yarışa tamamlayın.Gidin takımlarla konuşun,sporcularla muhabbet edin.Parkurun durumunu sorun.



    Takımdan katılacak arkadaşlar için her şey takım tarafından karşılanıyor zaten.

    Starttan Önce : Start saatinden yarım saat önce ısınmaya başlayın.Roller kullanma şansınız varsa onu kullanın.Açma-germe yapın.Vücudunuzu rahatlatın.Bisikletinizle git-geller yaparak bacaklarınızı ve beyninizi yarışa hazırlayın.Isınma sırasında müzik dinleyin ve kendinize olan güveni arttırın.

    Yarış startında : Öncelikle mümkün olduğunca önlere gitmeye çalışın.Parkura giriş bolumune bakın sağ tarafta kalıyosa sağa yanaşın,sol taraftaysa sola yanaşın.Ayrıca vites durumunuzu seri ve hemen hızlanabileceğiniz bir vitese getirin.



    Yarış başladıktan sonra : Starttan sonra parkur girişine ilk girenlerden olmaya çalışın.Bazı parkur girişleri kalabalık ve dik oluyor.Böyle durumlarda bisikletten inip koşarak girmek daha avantajlıdır.Yarışlarda 1 ve 2. Turlarda tüm gücünüzle gidin.Çünkü 1. Ve 2. Turdaki performansınız sizin sıralamanızı belirleyecektir.Verebildiğiniz tüm gücü verin ve geçebildiğiniz kadar rakip geçin.

    Bazı yerler çok dardır ve onunuzdekı rakibi geçebilme şansınız vardır.Bunu nasıl yaparsınız? Ya bekleyip Geçecegınız sırada yol ver derken ne tarafta oldugunuzuda bildirin.”Yol ver, sağdayım” diyin ve rakibinizin sol tarafa geçmesini bekleyın.Ve haşince rakibinizi geçin.

    Ayrıca yarışta en önemli hususlardan biride nefes ve nabz konusudur.Nefesinizi düzenli alın verin.Nabzınızın yükseldiği yerlerde derin derin nefesler vererek vücudunuzu rahatlatın.Zorlandığınız zamanlarda örneğin;yokuş tırmanırken kafanıza yukarı doğru kaldırın,daha rahat nefes alıp verebildiğinizi göreceksiniz.Yarışlarda parkur içinde su verirler,üzerinize su atarlar bu nimetlerden yararlanın.

    Parkur tekniği olarak; sakın korkmayın.Tabi kahramanlık yapmayın fakat herkesin geçebildiği yerlerden siz neden geçemiyorsunuz diye düşünün.Ve gözünüzü karartın.Panik yapmayın.İnişlerde çok fazla arka fren sıkmayın.bas-bırak yontemıyle yapın yavaslatmanızı.Ve gözünüzü hiçbir zaman ön tekerlıgın onune bakmasın.Daima 5-10 metre ılerınıze bakın.Çunku erkenden gorecegınız, taş,ağaç koku gibi tehlıkelerden kendınızı korumus olursunuz.

    Yokuş çıkarken vitesinizi çok seri yapmayın.Bu sizi rahatlatabilir düşüncesi hakim olabilir fakat emin olun fazladan yorulursunuz.Onun yerine biraz daha yavaş yaparak hem daha az yorulmus olursunuz hemde yokuşta kesilmemiş olursunuz.Burası önemli – vitesinizi yokuşa gelmeden önce değiştirin.- günümüzde amatör sporcuların yaptığı en büyük yanlışlardan biridir bu.Vitesi yokuşun başında veya mevcut hızıyla yokuşu biraz çıktıktan sonra değiştirirler.Yanlıştır.Vitesi yokuşa gelmeden önce değiştirirseniz,büyük bir avantaj yakalarsınız.Yokuş yerleri ve parkuru öğrenmek içinde mutlaka yarıştan önce yarış yapılacak parkurda yavaş deneme turu atmalı ve parkuru ezberlemelisiniz.

    Aynı önem virajlarda da geçerlidir,parkurda viraja gelmeden önce hafıfce yavaslamalısınız eger keskın bır donusse.Virajın başında frene basarsanız eğer ıstedıgınız dönüşü elde edemez karşıya gidersiniz.

    Dağ bisikletinde vitesler oldukça çoktur.Günümüzde 30 vitesi gördük.Size önerim kendinize vites seçin ve yarış sırasında hep o vitesle devam edin.Sık vites değiştirmeler yanında getireceği zaman kaybı ile birlikte vitesin kırılması,kadro kulağının kırılması gibi sizi yarıştan çıkmak zorunda bırakabilecek durumlar sokabilir.Aman dikkat.

    İniş ve çıkışlarda fiziki durum nasıl olmalıdır ondan bahsedelim.Öncelikle kollar aşağıda gözüktüğü gibi kırıl bir şekilde olmalıdır.Bu hem bisikleti kolayca kontrol edilebilir hale getirir hemde ellere ve dirseklere binen ağırlığı azaltmış olur.
     İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler

    İnişlerde vücut ağırlımızı geriye veriyoruz çünkü ağırlığı öne vererek takla atmak istemeyiz.Dengeyi korumak için kalçamızı biraz geriye doğru getiriyoruz ve dengeyi sağlıyoruz.
     İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler
     İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler
     İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler



    Çıkışlarda ise tam tersine dengeyi sağlamak için öne eğiliyoruz.Çünkü ağırlığımızı arkaya verirsek hem yavaşlarız hemde düşebiliriz.

     İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler
     İlk Kez Dağ Bisikleti Yarışına Katılacak Olanlar İçin Genel Taktikler

    Eğer yarış sırasında herhangi bir aksaklık yaşadıysanız;lastik patlaması,jant yamulması,zincir atması(yarış sırasında hemen halledebilirsiniz) eğer mümkünse devam etmeye çalışın.Eğer bisiklet üzerinde gidilmeyeck gibiyse elinize alıp koşmaya başlayın.Çünkü feed zone bölgesine ne kadar kısa zamanda varırsanız tamir edilip yarışa devam etme süreniz o kadar azalacaktır.

    Kestirme yollardan gitmeye çalışmayın.Artık çip yöntemiyle yapıldığı için yarışlar bu hemen belli olacaktır.Kaskınızı yarış sırasında sakın çıkarmayın.Bu kural dışıdır.Hakem görürse yarış dışı kalabilirsiniz.





    Kısaca ; Startta endişilenmeyin.Kendinize güvenin.Yarıştan yarım saat önce ısınmaya başlayın.Unutmayın ısınmak yarışmanın yarısıdır.Tam gücünüzle 2 tur atın.Ondan sonra temponuzu tutturun ve geçmek ve geçilmemek için uğraşın.Feed Zoneları kaçırmayın.Mutlaka mataranız su dolu olsun.(İlk tur mataranız yarı su dolu olsun.Hafiflik hafifliktir J ) Gerekirse feed zone da ki arkadaşlarınızdan başınızdan aşağı su dokmelerını ısteyın bu sızı mukemmel derecede rahatlatacaktır.Teknik bilginizi konuşturarak bu yarışı bitirin!!!

    Ve onlara şampiyonun kim olduğunu gösterin.





    Aykut SUBAŞI

    2012-07-03

    www.aykutsubasi.wordpress.com



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aykts -- 9 Temmuz 2012; 23:58:56 >







  • Konu için teşekkürler
  • arkadaşlar haftasonu aykutla bursaya gittik sürerek ,türkiye şampiyonasını izlemeye. eğer arkadaştan fotoğrafları alırsak fotoğrafları buraya ekleriz. geçen yıl bizde orda yarış koşmuştuk bu sezon ben ara verdim yarışlara. aykut çok güçlü bi sporcu arkadaşım
  • teşekkür ederim dostum çok saol
  • Video çeken varsa onu da yükleyin ya izlemek istiyorum.
  • mahalli yarışların zamanlarını bulabilsem
    başlamak lazım artık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Er.Ralp

    mahalli yarışların zamanlarını bulabilsem
    başlamak lazım artık



    yarış tarihlerini :

    http://bisiklet.gov.tr/tr/bilgi/Faaliyet%20Programlar%C4%B1/4/49/Yol%20Bisikleti
    adresinden ogrenebılırsınız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster




  • Bilgiler için teşekkür ederim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • kron xc 1000 ile şansımı denemek istiyorum bakalım

    gsgm den lisansı çıkarabiliyoruz sanırım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.